Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością AF NIKON NIKKOR 24mm f/1:2.8
Witam
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość
Zakupiłem obiektyw stałkę AF NIKON NIKKOR 24mm f/1:2.8
Zakręciłem go na d700 i ręce mi opadły. Ostrość zdjęcia tylko w 1/3 klatki lewa i prawa strona rozmydlona
Może ktoś miał doczynienia z tym obiektywem i powie mi czy to normalne w tym szkle czy jest on poprostu uszkodzony
Sprzedający twierdzi że te obiektywy tak ostrzą
Poniżej przykładowe zdjęcia
Obiektyw jest ewidentnie uwalony. Tak, to jedynie lensbaby może obrazować
Ja mam od kilku tygodni ten obiektyw, ale wykorzystuję go w analogowym F100. Odpowiadając na Twoje pytanie: to nie jest normalne dla tego szkła ( wg mnie :) ), ale czy to jest uszkodzenie to Ci nie powiem. Dla przykładu wrzucę Ci 3 zdjęcie zrobione tym szkłem.
8885
8886
8887
A gdzie można (polecacie) sprawdzić ten obiektyw? ewentualnie naprawić?
paparapa
14-05-2018, 19:40
Ja mam od kilku tygodni ten obiektyw, ale wykorzystuję go w analogowym F100. Odpowiadając na Twoje pytanie: to nie jest normalne dla tego szkła ( wg mnie :) ), ale czy to jest uszkodzenie to Ci nie powiem. Dla przykładu wrzucę Ci 3 zdjęcie zrobione tym szkłem.
Obiektyw ewidentnie zwalolony i chyba nie do naprawy.
...jakie berlinskie tematy :)
andystar
14-05-2018, 22:26
Możliwe, że ktoś coś w nim naprawiał i przy składaniu odwrócił jedną z soczewek.
Albo jest pod minimalnie złym kontem do osi pozostałych. Ale ewidentnie musiało być grzebane lub wada fabryczna. Miałem kiedyś podobnie w pentaconie.
andystar
15-05-2018, 21:48
Myślę, że rozłożenie i ponowne prawidłowe zmontowanie powinno zlikwidować wadę.