PDA

Zobacz pełną wersję : Długi czas ekspozycji - zachód/wschód słońca

ecml
08-05-2018, 09:56
Jak długi czas ekspozycji mogę ustawić fotografując w maju wschód/zachód słońca? Planuję użycie ND1000 i polara (kolejne 1 - 2EV) - uda się, czy wyjdą już mazaje? W razie czego zdążę jeszcze przed wyjazdem kupić jakiś słabszy ND.

akustyk
08-05-2018, 10:25
mujboze... ale co chcesz focic? slonce?

ecml
08-05-2018, 10:27
Skały, rozmemłane morze i słońce na raz.

//EDIT
Właściwie pytam tylko, jaki mogę maksymalnie ustawić czas żeby słońce jeszcze pozostało okrągłe.

Nbogdan
08-05-2018, 12:01
Skały, rozmemłane morze i słońce na raz.

//EDIT
Właściwie pytam tylko, jaki mogę maksymalnie ustawić czas żeby słońce jeszcze pozostało okrągłe.

Zależnie od ogniskowej.
"Reguła 600", tak jak dla gwiazd.
Dzielisz 600 przez ogniskową (w ekwiwalencie FX) i masz czas, który powinien zapewnić gwiazdy nieporuszone.

ecml
08-05-2018, 12:32
"Reguła 600", tak jak dla gwiazd.
Brzmi logicznie, dziękuję za podpowiedź :)

Czyli z ND1000 nic nie zdziałam.

//EDIT
Zastanawiam się tylko, czy ruch słońca nie będzie jednak duuuuużo mniej widoczny niż ruch/poruszenie gwiazd.
No nic, spróbuję jeszcze poeksperymentować przed wyjazdem.

Nbogdan
08-05-2018, 12:45
Jak chcesz "mleko" z wody to można zrobić na dwa sposoby:
- długa ekspozycja na wodę, druga na resztę i maskowanie
- kilka krótszych ekspozycji i maskowanie samej wody na mniejszej przejrzystości warstw.
Efekty powinny być podobne.

ecml
08-05-2018, 13:30
No fakt, tak też można. Coś wykombinuję.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

arciszz
10-05-2018, 10:14
Można też zastosować prowadzenie za ruchem gwiazd/słońca i wtedy można wydłużać czas, stosować ND i co tam chcesz... :)

morzon
10-05-2018, 20:13
Można też zastosować prowadzenie za ruchem gwiazd/słońca i wtedy można wydłużać czas, stosować ND i co tam chcesz... :)

Że co? A z pierwszym planem, podłogą - jak myślisz, co się stanie?

piotrekjeczen
13-05-2018, 16:22
Jak chcesz "mleko" z wody to można zrobić na dwa sposoby:
- długa ekspozycja na wodę, druga na resztę i maskowanie
- kilka krótszych ekspozycji i maskowanie samej wody na mniejszej przejrzystości warstw.
Efekty powinny być podobne.
Nbogdan jak Ty fotografujesz z ND1000 ze przy wschodzie/zachodzie udaje Ci się uzyskać efekt mleka zamiast struktury wody?

Nbogdan
13-05-2018, 21:30
Nbogdan jak Ty fotografujesz z ND1000 ze przy wschodzie/zachodzie udaje Ci się uzyskać efekt mleka zamiast struktury wody?
Co do wygładzania wody to bez wątpienia wiesz, jak to się robi.
Piszę to z podziwem dla Twojego warsztatu i prac jakie prezentujesz.
Moje doświadczenie w zestawieniu z Twoim jest raczej bliskie zera :oops:
Z ND500 w okolicach „wczesnego” zachodu słońca miałem czasy 30-60 sekund, więc można z wodą coś zrobić.
Zależy jaka woda, jak bardzo dynamiczna.

ecml
23-05-2018, 13:58
Słoneczko za chmurami niestety. Wyszło jak wyszło ;/
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=289453

piotrekjeczen
24-05-2018, 21:59
ecml, jak juz wrzucasz zdjecie z filtrami to warto jest coś o nich wspomnieć, warto tez podac czas ekspozycji i wartosc przyslony - dla kogoś kto operuje filtrami to sa istotne parametry.

ecml
25-05-2018, 08:31
Masz rację, nie pomyślałem.
CPL Marumi DHG, f22, 20s, ISO 100.

piotrekjeczen
25-05-2018, 17:20
Masz rację, nie pomyślałem.
CPL Marumi DHG, f22, 20s, ISO 100.
ecml, przymykaj przyslone pomiedzy f/9-f/11, dlaczego tak mozesz doczytac w sieci, jest na ten temat masa artykułów. Generalnie chodzi o hiperfokalną. Oczywiscie to wszystko zalezy od odbiektywu i panujących warunków oraz tego co chcesz pokazać w kadrze. Tak tez f/22 to stosunkowo za dużo.
Filtr polaryzacyjny przy długim czasie to temat rzeka. Jedni będą go bronić a inni będą unikać niczym diabeł wody święconej. Głównie jednak chodzi o polaryzację czyli siłę z jaką filtr potrafi wytłumić odblaski czyli ściemnić niebo - na Twojej fotografii wygląda to dokładnie na odwrót . Tu pytanie czy ów filtr w tej sytuacji był w ogóle potrzebny? Moja podpowiedz brzmi - nie był potrzebny, chcąc dłuższej ekspozycji mogłeś zastosować powiedzmy ND16 ktory w zupełności by wystarczył do rozmycia wody oraz miałby dobry wpływ na kontrast i ciekawe wyeksponowanie pierwszego planu.
Popatrz na tą fotografię - niebo wygląda całkiem dobrze ale "podłoga" szpeci... o takich sprawach warto jest pomyśleć przed tym jak zdecydujesz się wciśniecie spustu migawki. Pamiętaj - przy 30sekundowej ekspozycji swiatło w kadrze może się zmienić ze wzgledu na chociażby panujące warunki atmosferyczne - mam tu na mysli wiatr i chmury ktore w pewnym sensie same pelną rolę filtra przyslaniajac slonce.

ecml
26-05-2018, 08:25
Do f22 przymknąłem świadomie - nie miałem ND16, nie było innego wyjścia. CPL posłużył za słaby ND (zawsze to ok. 2 EV), żeby nie przymykać jeszcze bardziej.
Ale dziękuję za rady, dla mnie zawsze są cenne :)