PDA

Zobacz pełną wersję : Czemu lampa nie błyska nikon d3100

Natalia_213
05-05-2018, 23:16
Witam, posiadam lampe błyskową yongnuo 560 III, body Nikon D3100. Mam taki problem, kiedy robię zdjęcia ludziom którzy np. Tańczą w ciemnych posiedzeniach próbuje zrobić zdjęcie, to zdjęcie się nie robi oraz lampa nawet nie próbuje błyskać. W czym może być problem? W lampie? W aparacie? Czy może w ogóle nie pasują do siebie? Jak jestem w oświetlonym pomieszczeniu to nie ma problemu.

TOP67
06-05-2018, 09:21
Co to znaczy, zdjęcie się nie robi? Jak migawka się nie otworzy, to po co lampa ma błyskać? Wyłącz AF i spróbuj ponownie.

Czy po włączeniu lampy, czas przestawia się na 1/60s? Jeśli lampa jest do Nikona, to aparat powinien ją rozpoznać.
A lampa wbudowana działa?

Lazar
06-05-2018, 09:47
Jakiego używasz obiektywu i jakich parametrów aparatu?

Wygląda na to, że aparat nie może ustawić ostrości. Tak jak sugerował TOP67 spróbuj manualnego ustawiania ostrości.

r_m
10-05-2018, 15:39
Czy po włączeniu lampy, czas przestawia się na 1/60s? Jeśli lampa jest do Nikona, to aparat powinien ją rozpoznać.

Pewnie kolejna osoba złapała się na opisy lamp w sklepach :/

YN560III (zresztą inne z tej serii też, tzn 560 "bez dopisków", II, IV) to lampy wyłącznie manualne, nie komunikują się z aparatem w żaden sposób (oprócz błyśnięcia gdy mają zwarty styk na stopce).
Jeśli "zdjęcie się nie robi", to za kolegami, prawdopodobnie ostrość nie została ustawiona.
Natalia_213 - myślę, że w Twoim przypadku dobrze byłoby zmienić tą lampę na inną, mająca automatyką - taką, w której opisie będzie "iTTL".

sl011
11-05-2018, 08:26
w ciemnych posiedzeniach próbuje zrobić zdjęcie, to zdjęcie się nie robi oraz lampa nawet nie próbuje błyskać. (...) Jak jestem w oświetlonym pomieszczeniu to nie ma problemu.
Prawdopodobnie aparat nie znajduje ostrości w ciemności i dlatego nie robi zdjęcia.
Szukaj najbardziej kontrastowych elementów na sali, ustawiaj na nich ostrość i blokuj AF.
Może pomoże włączenie priorytetu migawki w ustawieniach autofokusu zamiast priorytetu ostrości, choć wtedy zdjęcia mogą wychodzić nieostre. Albo wyłącz AF i ostrz ręcznie, jak napisał TOP67.
Czy masz włączoną lampkę wspomagania AF?

nikop45
14-05-2018, 15:23
Sprawdz na jakim trybie jesteś, jeżeli na dobrym rzeczywiście może być tak, że aparat nie łapie ostrości w ciemności..