Zobacz pełną wersję : Automatyczny AF - Reportaż Ślubny
Witam Wszystkich,
Przeszukałem trochę forum, ale nie mogłem nic znaleźć.
Proszę "ślubniaków" o wymianę swoich doświadczeń, sugestie itp.
Temat na dzisiaj to jak ostrzycie na reportażu ślubnym? Jakie wybieracie tryby AF w zależności od miejsc.
Czy korzystacie z trybu pojedynczego i centralnego pkt., blokujecie ostrość i przekadrowanie, czy może częściej korzystacie z ciągłego trybu af i wybierakiem ustawiacie punkt ostrości?
Może macie jakieś inne sposoby?
Pozdrawiam
Centralny i przekadrowanie...
Rozumiem przygotowania i kościół, a taniec na sali?
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo&t=45s
https://dr5000.com/jak-brzytwa-z-automatu/
kurczeblade
23-05-2018, 23:35
Tak jak Tobie pasuje :D :D
I nie piszę tego ironizując. Ale to tak jak zapytać kogoś w którą stronę herbatę miesza, żeby mieszać tak samo. Każdy ma swój jakiś tam sposób, dużo często też zależy od sprzętu posiadanego, nawet mając te samo body, na rożnych obiektywach możesz różnie Aefować, na jednym szkle możesz latać AF-C i na bocznych, a na drugim tylko środek i przekadrowywanie. :D Na to pytanie nikt Ci jednoznacznej odpowiedzi nie udzieli.
Rossi_PL
24-05-2018, 09:27
(...) na jednym szkle możesz latać AF-C i na bocznych(...)
To szkła systemowe.
(...)a na drugim tylko środek i przekadrowywanie. :D(...)
To szkła firm "trzecich".
;-)
Xavier80
24-05-2018, 11:06
To szkła systemowe.
To szkła firm "trzecich".
;-)
Dobry żart :) Zdziwiłbyś się w ilu przypadkach jest dokładnie odwrotnie :)
kurczeblade
27-05-2018, 10:15
Ja się zdziwiłem, jak z tego powodu sprzedawałem Nikony, które nawet na środowych słabo sobie radziły... ?
Na ogół się mówi, że tryb AF-S do statycznych a AF-C do dynamicznych.
Ale w praktyce jest to baaardzo skomplikowane.
Zwłaszcza przy jasnych stałkach gdzie go jest mała.
Trzeba po prostu wyczuć swój sprzęt jak zachowuje się w różnych zastosowaniach,
nikoniarz
27-05-2018, 22:22
AF-C tam gdzie płaszczyzna ostrości zmienia swoją odległość względem fotografa, AF-S tam gdzie odległość jest stała, nawet jeśli scena jest dynamiczna.
Pawel Pawlak
28-05-2018, 10:33
ja w zasadzie wszystko ogarniam AF-C. Jedynie jak muszę się gdzieś na zleceniu wspomóc czerwonym wspomaganiem sabiny, to AF-S. ale to jest to są wyjątkowe sytuacje :)
Praktycznie 90% moich zdjęć to AFC plus ewentualnie przekadrowanie.
Najwygodniejszym rozwiązaniem jest back button AF-C, który może działać jak AF-S (poza piknięciem i wspomaganiem).
Najwygodniejszym rozwiązaniem jest back button AF-C, który może działać jak AF-S (poza piknięciem i wspomaganiem).Dokładnie tak. W momencie przekadrowania "odpuszczamy" tylny AF i już mamy AFS
Pawel Pawlak
29-05-2018, 21:09
właśnie tak + M z AutoIso to u mnie najczęściej używane tryby.