Zobacz pełną wersję : kolory w ps a aurora i luminar
Witam. Ostatnio podczas prób pracy w luminarze i aurorze hdr, zauważyłem że PS nie jest kompatybilny barwami z pozostałymi programami. Kiedy wyeksportuję fotkę z PS do Luminara lub Aurory to od razu widać różnicę w nasyceniu barw o jakieś 30 procent większe dla tych dwóch programów. Nie wiem skąd się to bierze i jak to poprawić. Kiedy już zakończę pracę w Luminarze lub Aurorze i ponownie otworzy mi się fotka w PS to widać jak spada nasycenie barw. Jest to cholernie wkurzające. Jaki jest tego powód, czyżby programy były podpięte pod profil barwny windowsa który także za każdym razem po otwarciu zdjęcia np w Infarview ma większe nasycenie niż w PS. W zasadzie nasycenie jest dokładnie takie samo w Infarview co w Luminarze lub Aurorze. Jak to wyrównać.
Acha dodam że monitor mam Eizo cs 240 i jest skalibrowany do AdobeRGB.
... Jaki jest tego powód, czyżby programy były podpięte pod profil barwny windowsa który także za każdym razem po otwarciu zdjęcia np w Infarview ma większe nasycenie niż w PS. W zasadzie nasycenie jest dokładnie takie samo w Infarview co w Luminarze lub Aurorze. ...
Masz w IrfanView doinstalowane pluginy i włączone w opcjach programu ? : "Włącz zarządzanie kolorem stosując profil koloru (wymagany odpowiedni moduł)":
8505
wymagany odpowiedni moduł to właśnie te pluginy
Dzięki za info odnośnie irfanview. Musiałem doinstalować pluginy i rzeczywiście zdjęcie otwiera identycznie jak w PS. Pozostaje jeszcze kwestia zbyt dużego nasycenia kolorów względem PS w Windowsie np. tapeta ekranu i nasycenia w Luminarze i Aurorze HDR.
Czekam na wszelkie podpowiedzi.
kombinuję też w zarządzaniu kolorami windows 10. Może tutaj leży problem. Proszę więc o podpowiedź. W zakładce urządzenia zawsze wyskakuje mi drukarka fax, nawet jak zmienię np. na standardowy monitor i wskażę własny profil stworzony w color navigator np ARGB i ustawię jako domyślny to i tak za chwilę po otwarciu byle zakładki ponownie wskakuje mi drukarka fax. Czy to jest normalne.
w zakładce opcje zaawansowane profil urządzenia wskazuję swój stworzony profil i to się utrzymuje bez zmian. Reszty nie zmieniam. Niestety jaki bym tutaj profil nie wybrał to i tak niczego to nie zmienia.
Pozostaje jeszcze kwestia zbyt dużego nasycenia kolorów względem PS w Windowsie np. tapeta ekranu i nasycenia w Luminarze i Aurorze HDR.
Na monitorze szerokogamutowym, pod Windows, zawsze na pulpicie będzie wyższe nasycenie niż trzeba. Nic się z tym nie da zrobić, to nie Mac. Wszelkie reklamacje kierować do Microsoftu, ale to niewiele da. Win nie ma systemowego zarządzania kolorem i nie potrafi wyświetlać na monitorach o przestrzeni innej niż sRGB. Jeśli Aurora też wyświetla źle, trzeba popatrzeć w ustawieniach programu, może ma CMM, tylko nie włączony.
Ewentualnie monitor skalibrować w sRGB i zapomnieć o problemach.
kombinuję też w zarządzaniu kolorami windows 10. Może tutaj leży problem. Proszę więc o podpowiedź. W zakładce urządzenia zawsze wyskakuje mi drukarka fax, nawet jak zmienię np. na standardowy monitor i wskażę własny profil stworzony w color navigator np ARGB i ustawię jako domyślny to i tak za chwilę po otwarciu byle zakładki ponownie wskakuje mi drukarka fax. Czy to jest normalne. ...
Nie bardzo rozumiem w czym problem... Coś musi "wyskoczyc" jako pierwsze. U mnie akurat w win7 jest to drukarka zwykła, którą mam i nie ma to żadnego związku z tym jak wyświetla monitor. Drukarka fax jest na 3 miejscu, a monitor na ostatnim:
8630
Ważne, że jak wybierzesz zakładkę monitor, to czy jest tam przypisany właściwy profil, ten, który sobie wybrałeś, czy został utworzony po kalibracji.
Jeśli to jest EIZO serii CS to jego oprogramowanie samo podepnie profil i nie trzeba się tym przejmować. Fakt, że w PS jest mniejsze nasycenie niż na pulpicie już wskazuje na istnienie profilu monitora.
dzięki za info. Mimo to dziwi mnie że Aurora i Luminar nie mają możliwości ustawienia profilu i wynika z tego że pracują na tym samym do windows, dlatego mają dokładnie takie same nasycenie. Może są jeszcze niedopracowane i nie było z tym problemów w applu. Tam chyba inaczej jest oprofilowany system.
Aby aplikacja wyświetlała poprawnie, musi mieć moduł CMM (Color Management Module). W innym wypadku wyświetla w przestrzeni monitora. Jeśli owa przestrzeń będzie większa niż sRGB, nasycenia też będą większe.
dzięki za info. Mimo to dziwi mnie że Aurora i Luminar nie mają możliwości ustawienia profilu i wynika z tego że pracują na tym samym do windows, dlatego mają dokładnie takie same nasycenie. Może są jeszcze niedopracowane i nie było z tym problemów w applu. Tam chyba inaczej jest oprofilowany system.
Mam coś takiego jak Luminar i u mnie prawidłowo wyświetla kolory w systemie windows. Także musi zawierać ten moduł CMM.
Przykładowe zdjęcie (zrzut ekranu) z profilem AdobeRGB otwarte w Luminar i IrfanView. W IrfanView celowo wyłączyłem zarządzanie kolorem i program źle wyświetla. Barwy są wyblakłe. Luminar wyświetla dokładnie tak samo jak Lightroom, czy PSE, także ma zarządzanie barwą. Oczywiście jak w IrfanView włączę to zarządzanie kolorem to zdjęcia niczym się nie różnią.
8664
no to coś jest u mnie nie tak. Rzeczywiście barwy masz takie same. U mnie jak otworzę luminara lub Aurorę to muszę saturacją zejść do około -30% żeby kolory wyrównały się z PS czy IrfanView.
Nie wiem w czym tkwi problem i jak go znaleźć. Czekam na podpowiedzi.
tutaj widać jaka jest różnica8679
- - - - kolejny post - - - - - -
And.n mógłbyś dać zrzut ekranu ustawień zarządzania kolorami windows, wszystkie trzy zakładki. Może tutaj mam coś zbabrane.
Panowie, to że w dwóch programach jest tak samo, nie oznacza wcale, że prawidłowo! Irfan to też żadna wyrocznia. Jeśli PS wyświetla dobrze, to znaczy że w systemie jest ok. Przyczyny trzeba szukać w aplikacji, która wywala za duże nasycenia.
Zgadza sie ale akurat irfan pokazuje dokladnie takie samo nasycenie co PS. Dlatego dalem go jako wzornik
Panowie, to że w dwóch programach jest tak samo, nie oznacza wcale, że prawidłowo! Irfan to też żadna wyrocznia. ...
Pewnie, ze Irfan to żadna wyrocznia, napisałem, że nie chodzi tylko o 2 programy.
... Luminar wyświetla dokładnie tak samo jak Lightroom, czy PSE, także ma zarządzanie barwą. Oczywiście jak w IrfanView włączę to zarządzanie kolorem to zdjęcia niczym się nie różnią.
Mogę dodać tych programów znacznie więcej, ale chyba nie jest to potrzebne.
tutaj widać jaka jest różnica8679
Wygląda na to, że mam po prostu "inny program Luminar". Jak zauważyłeś nie mam zakładek jak u Ciebie File, Edit, Layers, itd.
Ten Luminar co mam daje tylko "gotowce" jakby presety, które można zastosować do zdjęcia. Tylko akurat ten mój zarządza barwą, a Twój jak widać raczej nie, albo źle poszukałeś w ustawieniach programu. Tu jest pewnie problem, a nie ustawienia w systemie win. (Podobnie jak na początku miałeś problem z wyświetlaniem przez IrfanView)
Edit.
Dziwnym wszak jest, że program zdaje się rozbudowany dość, bo ma warstwy, aby nie posiadał tego modułu CMM do zarządzania profilami kolorystycznymi.
No niestety nic nie pomaga. Odnośnie programu ta nie ma on żadnej zakładki do jakiegokolwiek zarządzania barwą. Wygląda na to że sam z automatu podpina się pod jakiś profil ale pod jaki i jak to zmienić , nie mam zielonego pojęcia.
chyba wpadłem na powód ale nie do końca go rozumiem.
W PS w zakładce widok > ustawienie próby miałem zaznaczone CMYK. Zmieniłem na Monitor RGB. To wpłynęło na zmianę nasycenia. Nie bardzo orientuję się do czego dokładnie służy ta zakładka.
Zauważyłem też że kiedy otwieram zdjęcie zapisane w sRGB i otwiera się okno z wyborem różnicy osadzonych profili i wybiorę użyj osadzonego profilu, to w zakładce edycja > przydziel profil, zaznaczony mam sRGB. Jak go zmienię na ARGB lub dokument bez zarządzania kolorem wówczas mam kolory prawie takie jak w Luminarze, z lekkim większym nasyceniem odcieni czerwieni w Luminarze.
Kiedy to samo zdjęcie otwieram i w oknie wyboru różnicy profili zaznaczę konwersję kolorów na przestrzeń roboczą ( czyli u mnie ARGB ), to w zakładce przydziel profil mam zaznaczony Adobe RGB i na co bym nie zmienił w zaznaczeniu to nie zbliżam się do nasycenia w Luminarze.
Kiedy to samo zdjęcie otwieram i w oknie wyboru różnicy profili zaznaczę, usuń osadzony profil to ponownie nasycenie jest zbliżone do luminara.
natomiast kiedy otworzę RAW to różnica w nasyceniu pomiędzy PS a LUMINAR jest mała zaś Raw zapisany w JPG ARGB i otwarty różnica ponownie jest duża. Różnica dotyczy głównie koluru i odcieni czerwieni.
w jakim Wszystkie kolory oprócz czerwieni znalazły się w takim samym nasyceniu.
Nie chodzi mi już o sam Luminar choć przydałoby się wyjaśnienie ale przez te wszystkie próby zgłupiałem i nie wiem już które z ustawień jest najbardziej zbliżone do prawidłowego tzn.
1. Czy w zakładce ustawienie próby powinienem mieć ustawione CMYk tak jak to było nieruszane w PS czy też monitor RGB
2. gdy otwieram zdjęcie sRGB a pracuję w PS na ARGB to powinienem zaznaczyć konwersję kolorów na przestrzeń roboczą, użyj osadzonego profilu czy usuń osadzony profil.
3. zakładka przydziel profil. czy cokolwiek w niej gmerać czy pozostawić ją PS-owi.
Każdy wybór daje daje inne nasycenie i zakręciłem się jak słoik. Jaka powinna być prawidłowość.
No niestety nic nie pomaga. Odnośnie programu ta nie ma on żadnej zakładki do jakiegokolwiek zarządzania barwą. Wygląda na to że sam z automatu podpina się pod jakiś profil ale pod jaki i jak to zmienić , nie mam zielonego pojęcia.
Program nie musi mieć w ustawieniach zakładki do zarządzania barwą. Przykładowo w Lightroom, czy Photoshop Elements czegoś takiego nie ma, a programy rozpoznają jaki profil ma zdjęcie i odpowiednio wyświetlają kolory.
Jeśli zdjęcie nie zawiera profilu przykładowo Photoshop Elements pyta:
8707
Tego już inne programy mogą nie robić, ale jak mają moduł CMM to powinny dobrze wyświetlić barwy (przykładowo LR).
PS.
Sprawdziłem tego nowszego Luminara. Ściągnąłem 14-dniowy trial i program u mnie prawidłowo wyświetla kolory. Tak samo jak PS Elements, LR, czy IrfanView z włączonym zarządzaniem koloru.
Jeśli jakiś program wyświetla nieprawidłowo, to się szuka przyczyny w nim, a nie psuje PS-a, aby wyświetlał jak on.
1. Symulacja do CMYK może być używana, jeśli robi się coś do druku. Symulacja monitora powoduje efekt taki sam jak wyłączenie zarządzania barwą.
2. Jeśli obieg pracy opiera się do sRGB, oczywiście "Użyj osadzonego profilu".
3. Profil przydziela się taki do jakiej przestrzeni wyświetlać zdjęcie. Jest niezbędny aby inne aplikacje wyświetlały poprawnie.
Tom01, w takim razie "1. Symulacja do CMYK może być używana, jeśli robi się coś do druku. Symulacja monitora powoduje efekt taki sam jak wyłączenie zarządzania barwą." co należy ustawić w ustawieniach próby.
Próba koloru służy do symulacji jak materiał wyjdzie "gdzieś-tam". Przykładowo, w warunkach ustawia sie sRGB IEC61966 jeśli chcemy zobaczyć jak zdjęcie będzie wyglądało w Internecie. Wybieramy np profil jakieś drukarki, aby zobaczyć jak wyjdzie wydruk, zanim jeszcze zmarnujemy papier, itp.
Tom01, w takim razie "1. Symulacja do CMYK może być używana, jeśli robi się coś do druku. Symulacja monitora powoduje efekt taki sam jak wyłączenie zarządzania barwą." co należy ustawić w ustawieniach próby.
Mowa tutaj o druku CMYK, czyli w drukarni. Nie dotyczy to labów, ani większości drukarek (mimo, że drukują CMYK).