Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hiszpańskie krajobrazy
G-creative
30-04-2018, 00:40
Zdjęcia z końca ubiegłego roku zrobione w północnej Hiszpanii. Cały opis wycieczki + dodatkowe informacje możecie znaleźć na blogu (http://gpiechowicz.photography/2017/11/hiszpanskie-cuda-natury/).
01. Salto del Nervión, największy wodospad w Hiszpanii
8396
02. Las Otzarreta w Parku Krajobrazowym Gorbea
8397
03. Półpustynny obszar Bardenas Reales
8398
04. Erozja spowodowana wiatrem i deszczem powoduje, że krajobraz zmienia się cały czas; Bardenas Reales
8399
05. Najbardziej imponujący widok w tej części, którą miałem okazję zobaczyć
8400
pzdr.
G
Świetne zdjęcia, dwójeczka najbardziej malownicza i tajemnicza.
Na pozostałych fajne światło i warunki na niebie miałeś. Ogólnie to miejsca warte uwagi ;-)
Pomyśleć, że do tej pory Hiszpania kojarzyła mi się z na w pół pustynnym krajem i z tego względu co roku odmawiam kuzynce na jej zaproszenie. :P
Hah no właśnie. Klimaty dalekie opd wyobrażeń od Hiszpanii.
Świetne zdjęcia, bardzo fajne w odbiorze przez dobrą obróbkę jak i kadry
pioterkow
30-04-2018, 19:37
Bardzo ciekawe zdjęcia, pokazują Hiszpanię zupełnie inną niż na folderach turystycznych, dobre światło, ciekawe kadry.
Miło obejrzeć.
Pozdrawiam. Piotr
piotrekjeczen
30-04-2018, 21:01
Świetne zdjęcia, bardzo fajne w odbiorze przez dobrą obróbkę jak i kadry
natdot - pytałeś mnie o nadużycie - gdyby autor tych prac zaszalał i pojechał z saturacją "1%" na plus to napisałbym, że nadużył możliwości cyfrowej ciemni. Taki processing we współczesnej fotografii jest dla mnie czymś fajnym i sprzymierzonym moim chorym wizją.
nr. 1 - Ciekawie - wodospady wodospadami, mnie bardziej urzeka kontrast pomiędzy strumieniem i zielenią, który uważam za mocny punkt tego kadru.
nr. 2 - bardzo dobry kadr, las jest wyjątkowo ciężkim tematem a Ty doskonale umieściłeś wszystkie elementy w kadrze i ubrałeś w dobrze wyważony kolor. Jest ciepło, bajkowo i radośnie - światło też na plus.
Reszta również dobra ale tracąca moc przy dwóch pierwszych - moim zdaniem oczywiście.
Wszystko świetne z naciskiem na 1nkę. Te miejsca fotografują się same a od wprawionego fotografa zależy tylko ile zepsuje :) . Tak czy inaczej bardzo dobra robota.
świetne zdjęcia.
Bardzo podoba mi się ten las, drzewo
Faktycznie hiszpania kojarzy się z innymi krajobrazami :)
Dobrze, że jest przypominajka starych tematów - zdjęcia rewelacyjne!
Obrazek2000
11-08-2019, 21:44
Mi też się bardzo podobają. Szczególnie jedynka.
Piękny set oraz miejsca, do tego światło, obróbka i fantastyczne kolory. Gratulacje:)
G-creative
12-08-2019, 14:18
Panowie! Czytacie w moich myslach czy jak? :-) Pojutrze znow wybieram sie do Hiszpanii odkrywac kolejne piekne miejsca. Planuje powrot na pustynie Bardenas Reales i zlapac nawet jeszcze lepsze swiatlo. Po powrocie oczywiscie podziele sie nowymi zdjeciami. Dzieki wielkie za Wasze komentarze :-)
G-creative
26-09-2019, 20:49
Kilka zdjęć z mojej ostatniej wycieczki do Hiszpanii. Jak dla mnie ten kraj jest mega, oferuje mnóstwo wyjątkowych krajobrazów wartych uwagi. Zapraszam do oglądania :-)
31290
01. Montserrat, pasmo bardzo charakterystycznych gór ok. 50km od Barcelony. Miejsce szczególne pod względem religijnym, po wschodniej stronie znajduje się klasztor, do którego zmierzają tysiące pielgrzymów. Niestety, nie odwiedziłem samego klasztoru, ale jest tam ponoć figura czarno / ciemnoskórej Madonny. Samo pasmo górskie jest naprawdę imponujące, rozciąga się na kilka kilometrów, ciężko to objąć w jednym kadrze. Powyższe zdjęcie to panorama z 4 pionowych kadrów. Miałem wyjątkowe szczęście, bo w hiszpańskim klimacie latem chmury praktycznie nie występują. Tutaj jednak mi pomogły zbudować atmosferę miejsca :-)
31296
02. Aiguestortes National Park, park narodowy uważany za najpięknięjszy w całej Hiszpanii. Po długiej podróży pomiędzy miejscówkami miałem mało czasu na eksplorację tego miejsca, ale wydaje się, że warto tam wrócić. Z parkingu ok. godziny szybkiego podejścia do tego miejsca z widokiem na Els Encantats, szczyt Gran Encantat (2.746 m) i Petit Encantat (2.733 m), które górują nad jeziorem Sant Maurici.
31297
03. Park krajobrazowy Congost de Mont Rebei, świetna miejscówka! Mnie osobiście zafascynowały te umarłe drzewa w tak intensywnie lazurowo kolorowej wodzie. Długo szukać taki surrealistycznego połączenia życia i śmierci.
31298
04. Castildetierra, symbol Bardens Reales. Cała pustynia jak dla mnie to jedno z najpięknięjszych miejsc jakie widziałem. Takie lub podobne zdjęcie można zrobić praktycznie bez wychodzenia z samochodu, ale mimo wszystko robi wrażenie.
31299
05. Jak dla mnie to najlepsza miejscówka jakąkolwiek odkryłem. Jest trochę zachodu, żeby się tam dostać, bo trzeba się przeprawiać przez te piaskowe labirynty, ale frajda jest nie do ocenienia. Latem teren jest ten zamknięty, nie wolno wchodzić z uwagi na ptaki. Najlepiej zwiedzać zimą. Wygląda jak twierdza zbudowana przez naturę, coś niesamowitego! Bardens Reales rządzi ;-)
31300
06. Przypadkowa kompozycja z Bardens Reales, jakich można znaleźć setki. Mnie osobiście spodobały się te zakręcone piaskowe formy.
pzdr.
G.
jedynie co mogę napisać to "LUBIĘ TO"
ppfalcon
27-09-2019, 08:15
Świetny set. Podoba mi się.
Tullusion
27-09-2019, 09:16
Fantastyczne zdjęcia, zwłaszcza z Bardens Reales. Niesamowicie fotogeniczne miejsce.
Potęga zdjęcia, gratulacje.
Kojocisko
27-09-2019, 14:01
Świetne zdjęcia, super miejsca. A i opisy robią robotę.
Coś bym zgłosił, ale trudny wybór.
Gratulacje. Świetne zdjęcia.
Klasa, uwielbiam oglądać tutaj twoje foty.
Świetny cały set. Bez wskazywania któregokolwiek zdjęcia konkretnie.
Bartolini82
03-12-2020, 17:54
To mi się podoba w tym forum. Można znaleźć czasami takie wątki, że człowiek od razu wrzuca do ulubionych zakładek, żeby kiedyś spróbować tam pojechać. Bardzo ładne zdjęcia, faktycznie zmieniające wyobrażenie o krajobrazie Hiszpanii.
G-creative
04-12-2020, 12:49
Dzięki wielkie za odgrzanie tego wątku :-) Jakieś sympatyczne zrządzenie losu nastąpiło, gdyż właśnie wczoraj otrzymałem wiadomość, że dwa moje zdjęcia dostały się do finału “The British Photography Awards”, w tym jedno z niech to fotografia nr.5 z Bardenas Reales. Rozpoczęło się również głosowanie na Nagrodę Publiczności i byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyście oddali głos na moją pracę. Ponieważ dwa zdjęcia dostały się do finału, wybór należy do Was. Dziękuję za pomoc!
Głosowanie w kategorii krajobraz (https://www.britishphotographyawards.org/2021-shortlist?fbclid=IwAR0BNZcxhYw91xYn5qDmSKxWgJ-SwChMQCI12ThPZSGrndVy4j6iVxGkmKo#landscape)
To dopiero trzecia edycja tego konkursu, ale wróżę mu świetlaną przyszłość, Brytyjczycy to potrafią zrobić takie imprezy z rozmachem. Mam nadzieję, że pojawię się na najbliższej gali. A tak to wyglądało w ubiegłym roku:
Gala rozdania nagród (https://www.youtube.com/watch?v=-dmVzkAZfdM&feature=youtu.be)
pzdr.
G
Bartolini82
04-12-2020, 12:54
No to gratuluję :)
Za chwilę zagłosuję :)
Wind Mill
26-12-2022, 21:43
02 z drugiej serii w losowych na belce.
Dobrze tu wrócić. :)