PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostroscią w live view

Monikah
28-04-2018, 21:32
Witam,
Kupiłam Nikon d750 i obiektyw Sigma 50mm F1,4 ( obiektyw używany ). Ustawienie manualne ostrości działa zarówno na wizjerze jak ekranie LCD, natomiast po wlączeniu AF ostrość w opcji live view się nie ustawia, całe zdjecie jest rozmyte ( punkt af świeci się na zielono jakby ostrość była odpowiednio ustawiona natomiast nie jest). W czym może tkwić problem ?

ksh
28-04-2018, 22:01
Witaj, zrób sobie testowe zdjęcie kartki z tekstem pod kątem 45 lub mniejszym, przysłona f/1.4 i centralny punkt, najlepiej ze statywu, takie coś powinno pokazać gdzie jest ostrość, w Lv powinno być ładnie i celnie ale...

TOP67
28-04-2018, 22:38
SIGMA i wszystko wiadomo.

Nie działa w LV, a czasami wcale.

Masz blisko do serwisu, to podejdź na wgranie firmware

Monikah
29-04-2018, 18:18
Witaj, zrób sobie testowe zdjęcie kartki z tekstem pod kątem 45 lub mniejszym, przysłona f/1.4 i centralny punkt, najlepiej ze statywu, takie coś powinno pokazać gdzie jest ostrość, w Lv powinno być ładnie i celnie ale...
Test nic nie daje, ponieważ nie ma czegoś takiego jak ostrosc, całość jest rozmyta, nie wyostrza na żadnym fragmencie

ck_dezerter
29-04-2018, 18:24
Witam,
Dołączam się do pytania bo mam TO SAMO - af w trybie lv kompletnie nie działa z obiektywami firmowymi - n24-120/4 i n 60g makro. Dużo sobie obiecywałem po odchylany ekranie w d750 przy foceniu kwiatków i d...a. Może ktoś wie, o co chodzi z tym? ostrość jest super ustawiona na tło a nigdy na to, co miało być.
Czy może chodzi o to, że w trybie lv ostrzenie odbywa się przy zamkniętej przysłonie? (czyli dość mocno przymkniętej do makro)?

ksh
29-04-2018, 18:33
hmm... z tego co kojarzę 4/24-120 coś tam pstrykałem z LV i działało z D750 poprawnie.

ck_dezerter
29-04-2018, 18:37
hmm... z tego co kojarzę 4/24-120 coś tam pstrykałem z LV i działało z D750 poprawnie.

To tym bardziej nie mam pojęcia, co się z tą ostrością dzieje? Aha - czy w trybie lv przesłona jest zawsze zamykana przed zdjęciem?

TOP67
29-04-2018, 18:52
Aha - czy w trybie lv przesłona jest zawsze zamykana przed zdjęciem?

Tak. LV zawsze pracuje na domkniętej przysłonie. Ale jak naciśniesz podgląd GO, to przysłona się otworzy (odwrotnie niż w trybie fazowym).

ck_dezerter
29-04-2018, 18:53
Aha, to może dlatego ustawianie ostrości głupieje?

TOP67
29-04-2018, 19:06
ustawianie ostrości powinno działać bez względu na ustawioną przysłonę. Ale jej otwarcie pozwala zrobić to precyzyjniej.

8380

ck_dezerter
29-04-2018, 19:07
Dzięki! Trzeba będzie spróbować, chociaż chyba nie w tym lezy problem.

TOP67
29-04-2018, 19:41
Czy może chodzi o to, że w trybie lv ostrzenie odbywa się przy zamkniętej przysłonie? (czyli dość mocno przymkniętej do makro)?

A jak ustawisz f4, to też nie działa?

ck_dezerter
29-04-2018, 19:48
Nie sprawdzałem, bo makro lub w ogóle coś z bliska z przysłoną 4 ma raczej średni sens, ale sprawdzę jutro faktycznie...

TOP67
29-04-2018, 19:56
af w trybie lv kompletnie nie działa z obiektywami firmowymi - n24-120/4 i n 60g makro.

Oskarżyłeś Nikona o to, że AF nie działa i to z firmowymi obiektywami. A nie sprawdziłeś w podstawowych ustawieniach. Przy ekstremalnych przysłonach może to nie być oczywiste.

Teu
29-04-2018, 19:59
W moim d750 lv działa z każdym szkłem: af-s af-D firmowe, nie firmowe. Trzeba sie nauczyć korzystać z lv- ostrzę zazwyczaj za pomocą małego pola, na fragmencie o dużym kontraście- zawsze jest żyleta.

ck_dezerter
29-04-2018, 20:42
Aha! Muszę w takim razie: 1. sprawdzić na całkiem otwartych szkłach, 2. doczytać, jak się ustawia wielkość pola af, bo to może być przyczyna - teraz mam ustawione duże (zbyt duże?).

Jacek_Z
30-04-2018, 12:13
Nie używam LV i się nie wgryzam, ale wtedy nie ma ograniczeń co do jasności szkła z jaką dobrze działa AF? Skoro LV pracuje przy przysłonie roboczej to znaczy że AF pracuje przy przysłonie 11, 16 czy 22, gdzie przy fazowym już nie pracuje (mało szkieł ma taką jasność ;) choć można oszukać układ, np. z niektórymi TC).

Nican
30-04-2018, 12:23
Nie używam LV i się nie wgryzam, ale wtedy nie ma ograniczeń co do jasności szkła z jaką dobrze działa AF? Skoro LV pracuje przy przysłonie roboczej to znaczy że AF pracuje przy przysłonie 11, 16 czy 22, gdzie przy fazowym już nie pracuje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie używam LV i się nie wgryzam, ale wtedy nie ma ograniczeń co do jasności szkła z jaką dobrze działa AF? Skoro LV pracuje przy przysłonie roboczej to znaczy że AF pracuje przy przysłonie 11, 16 czy 22, gdzie przy fazowym już nie pracuje (mało szkieł ma taką jasność ;) choć można oszukać układ, np. z niektórymi TC).

nie ma co do jasnosci szkla
kontrast nie zalezy od jasnosci.
szklo na przyslonie 16 moze dac w dzien wiecej swiatla dla matrycy niz szklo 2,0 w nocy.

ale im jasniej tym lepsza precyzja AF , dlatego ze poziom szumu jest mniejszy.
pomiar kontrastu zaleznego od obrazu jest mniej zaklocony szumem czyli wynik bedzie lepszy.

w detekcji fazy jasnosc optyki ma zasadnicze znaczenie ( dokladniej srednica zrenicy wyjsciowej) , ale to troche miecz obosieczny.

Jacek_Z
30-04-2018, 12:40
szklo na przyslonie 16 moze dac w dzien wiecej swiatla dla matrycy niz szklo 2,0 w nocy..oczywiście. Ja nawiązałem do AF fazowego. Jak jest f 16 to są obcięte promienie skrajne, pracuje środek, a jak f 2 to stożek (kąt z jakiego padają promienie) jest większy.
Firmy podają w konkretnym body do jakich wartości f działa ich system AF (a nawet czasami do jakich działają centralne punkty krzyżowe, a do jakich boczne) i choć działa on najczęściej też gdy jest szkło bardziej przymknięte, to producent umywa ręce jeśli chodzi o to czy AF będzie działał dobrze i trafiał.

ck_dezerter
30-04-2018, 13:39
Witam,
Zmieniłem wielkość pola af z "wide" na "normal", testowałem i na całkiem otwartej przesłonie, i na domkniętej, tryb af-s, motyw (kwiatek) cały w polu af i dalej kicha... Ostrość za obiektem. Co to może być?

TOP67
30-04-2018, 14:31
Witam,
Zmieniłem wielkość pola af z "wide" na "normal", testowałem i na całkiem otwartej przesłonie, i na domkniętej, tryb af-s, motyw (kwiatek) cały w polu af i dalej kicha... Ostrość za obiektem. Co to może być?

A obiektyw może wyostrzyć bliżej?
Na normalnych odległościach jest tak samo?

ck_dezerter
30-04-2018, 14:38
Obiektyw nie ostrzył na minimalny dystans (blisko, ale nie minimalnie), ostrzył dość długo, potwierdzenie ustawienia było ("piknięcie" + zielona ramka). I najdziwniejsze - na ekraniku wyglądało, że faktycznie wyostrzył, a przy oglądaniu fotki kicha...