Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Mój piątek 27 kwietnia.
seawolf001
28-04-2018, 10:34
Nie wiem czy to odpowiedni dział ale wydaję mi się , że to w jakimś sensie jest reportaż. Jeśli się mylę to proszę przenieść według uznania.
Pogody się nie wybiera. Było parno i szarawo . Kolory nieciekawe więc uciekłem do BW. Pewnie nie udało mi się to tak jak chciałem. Każde zdjęcie jest obrobione w inny sposób, tak jak wydawało mi się , że do zdjęcia będzie pasować.
Być może kogoś taki temat zainteresuje. Wszelkie uwagi , porady i komentarze będą mile widziane.
1.
8323
2.
8324
3.
8325
4.
8326
5.
8327
6.
8328
7.
8329
8.
8330
9. Tu bardzo pojeździłem suwakami ale w takiej wersji najbardziej mi się podobało
8331
10. Pamięta ktoś grę "arkanoid"?
8332
11.
8333
12.
8334
11 podoba mi się
Co do reszty , to dość małe zróżnicowanie powoduje że jest nudno.
Kiedyś mieliśmy takie zdjec miało tworzyć opowieść o jakimś człowieku. Równie dobrze to może być maszyna, statek itp.
W głowie trzeba stworzyć sobie „scenariusz”
seawolf001
29-04-2018, 03:10
11 podoba mi się
Co do reszty , to dość małe zróżnicowanie powoduje że jest nudno.
Kiedyś mieliśmy takie zdjec miało tworzyć opowieść o jakimś człowieku. Równie dobrze to może być maszyna, statek itp.
W głowie trzeba stworzyć sobie „scenariusz”
Dzięki fafniak za komentarz.
Niestety muszę się przyznać , że to zdjęcie oszukane.
Oszukane w takim sensie , że robiąc je nie dostrzegałem tego wzoru i układu. Dostrzegłem to później w trakcie obróbki. Tak , że niestety dzieło przypadku. Znacznie bardziej by mnie cieszyło gdyby zostało wykonane z zamysłem. Niestety jeszcze dużo czasu upłynie zanim będę mógł pokazywać rzeczy takimi jakimi je widzę lub chciałbym zobaczyć. Na razie chciałbym się nauczyć dobrze pokazywać rzeczy takimi jakimi są. Moim problemem są wciąż niestety "przyziemne sprawy" natury technicznej. Piszę tutaj o panowaniu nad poprawna ekspozycją , ostrością/ nieostrością , kolorem ,itd.
Jednym słowem o technicznej, zaplanowanej , w pełni kontrolowanej jakości obrazka. W tej chwili dla mnie za dużo rzeczy jest dziełem przypadku i braku wiedzy i umiejętności.
Zgadzam się całkowicie , że może to być nudne i pewnie rzeczywiście jest. Po dłuższej chwili zastanowienia muszę przyznać , że.... szczególnie dla mnie :smile:
Obawiam się , że bardzo trudno będzie mi pokazać to w bardziej interesujący sposób.
Trudno mi znaleźć jakiś nowy punkt odniesienia. Za dużo czasu upłynęło i jestem wtopiony w to na zupełnie innym poziomie.
Na pewno będę się rozglądać i od czasu do czasu wrzucę tu coś ,żeby nie zakładać oddzielnych wątków.
Widzę że kolejny raz tablet zmienił mi sens wypowiedzi, postaram się przy okazji doprecyzować.
Mieliśmy takie zajęcia w ramach których musieliśmy stworzyć opowiadanie o człowieku.
Trzeba było zastanowić sięjaki on jest. Często punktem wyjścia było „dzień z życia”
Trzeba było wybrać punkty szczególne i je pokazać.
To dobre ćwiczenie, naprawdę.
A ja zupełnie nie w kwestiach techniczych. To jakiś tankowiec na czym pływasz czy co?
5 bym chętnie zobaczył w kolorze ze względu na radar (?). No chyba, ze tam wszystko bw to nie ;)
Carlos_lo
29-04-2018, 09:59
4 i 5 wpadly mi w oko najbardziej, gdybys mogl nieco chmury podbic i potrenowac z kontrastem - podaj pare wersji;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
seawolf001
29-04-2018, 11:23
Widzę że kolejny raz tablet zmienił mi sens wypowiedzi, postaram się przy okazji doprecyzować.
Mieliśmy takie zajęcia w ramach których musieliśmy stworzyć opowiadanie o człowieku.
Trzeba było zastanowić sięjaki on jest. Często punktem wyjścia było „dzień z życia”
Trzeba było wybrać punkty szczególne i je pokazać.
To dobre ćwiczenie, naprawdę.
Wydaje mi się , że rozumiem o co chodzi. Zapewniam Cię , że ten " dzień z życia" byłby jeszcze bardziej monotonny i nudny niż te zdjęcia :grin:.
Pomysł , z opowieścią jest świetny ale tutaj trudny do wykonania z wielu względów.
Popracuje nad nim jak będę znowu po drugiej stronie lustra.
Jeszcze trochę tu posiedzę więc na pewno wrzucę tu jakieś zdjęcia .Pomyślę nad tym czy w jakiś sposób mógłbym zrobić takie opowiadanie mając do dyspozycji tylko naturę żywą lub martwą bez żadnych ludzi na zdjęciach.
Dzięki za pomysł.
- - - - kolejny post - - - - - -
A ja zupełnie nie w kwestiach techniczych. To jakiś tankowiec na czym pływasz czy co?
5 bym chętnie zobaczył w kolorze ze względu na radar (?). No chyba, ze tam wszystko bw to nie ;)
Tak. To duży tankowiec.
8375
- - - - kolejny post - - - - - -
4 i 5 wpadly mi w oko najbardziej, gdybys mogl nieco chmury podbic i potrenowac z kontrastem - podaj pare wersji;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzięki za oglądanie. Popracuje nad poprawą. Myślałem ,że najgorsze chmury wyszły na 1.:wink:
Dziękuje za kolor :)
Jeszcze raz obejrzałem całosc. Sporo tam tych jednostek dookoła.
seawolf001
29-04-2018, 16:41
Dziękuje za kolor :)
Jeszcze raz obejrzałem całosc. Sporo tam tych jednostek dookoła.
Nie ma sprawy8-)
Tak to już bywa w Singapurze
niezle zageszczenie masz na tym AIS-ie :D ale duzym plywasz to sie mozesz rozpychac :D
foto gazowca mi sie podoba. 3 ze wzgledu na kolor i 4 ze wzgledu na zobrazowanie jak blisko przeplywa
seawolf001
30-04-2018, 06:48
niezle zageszczenie masz na tym AIS-ie :D ale duzym plywasz to sie mozesz rozpychac :D
foto gazowca mi sie podoba. 3 ze wzgledu na kolor i 4 ze wzgledu na zobrazowanie jak blisko przeplywa
Fajnie, że coś się spodobało. Dzięki za oglądanie. Mi osobiście też się podoba 3 ale nie wiem dlaczego najbardziej podoba mi się 2.