Zobacz pełną wersję : Problem z Lightroomem
Cześć,
Mam taki oto problem:-(
Kiedyś obrabiałem zdjęcia z jednego miejsca, po wprowadzeniu zmian zapisałem te ustawienia i potem po otwarciu każdego zdjęcia wgrywałem te ustawienia - wszystko było super.
Niestety teraz wszystkie nowe zdjęcia, które wgrywam do Lightrooma mają te same parametry automatycznie zaciągane przy każdym nowym zdjęciu.
Jak to usunąć?
Męczę się z tym od dawna i nic nie udało mi się zrobić a pewnie odpowiedz jest prosta:-)
2pompony
24-04-2018, 01:57
Trochę mętnie piszesz, ale jeśli w pytaniu chodzi Ci o zmianę defaultowych parametrów - tzn. tych, które są używane przy imporcie każdego nowego zdjęcia - masz dwie drogi, obie proste.
A. Ustawienie sobie takich parametrów jakie chcesz, lubisz i masz opanowane, a następnie zapisanie tego zestawu jako defaultowego - od tej pory każde zaimportowane zdjęcie będzie traktowane takim zestawem. Ogólnym warunkiem jest obycie w programie i zrozumienie co jak działa na obrazek.
B. Jeśli nie czujesz się w pełni na siłach, możesz przywrócić wartości fabryczne - program przy imporcie każdego nowego zdjęcia zada parametry, jakie twórcy uznali za ustawienia 'zerowe' (w miarę).
Jak to osiągnąć:
1. Przejść do Develop
2. Na samym dole prawego panelu są dwa guziki: Previous i Reset.
3. Patrząc na guzik Reset przytrzymać Alt - guzik zmieni się na Set Default. Kliknąć.
4. Pojawi się okno, w którym będzie można:
A - albo zapamiętać bieżące ustawienia jako defaultowe, albo
B - zresetować je do wartości fabrycznych.
Koniec.
Dla bardziej obytych istnieje parę dróg dodatkowych, np. porobienie sobie różnych presetów i aplikowanie ich już podczas importu (taki preset modyfikuje wtedy wartości defaultowe), ale jak się człek w tym pogubi, to sam sobie narobi większego zamieszania, niż to wszystko warte.
Dla prawdziwych wyjadaczy jest też opcja, żeby presety przy imporcie były ładowane automatycznie w zależności od ISO czy modelu aparatu...
Dzięki,
Chyba o to chodzi:-)
W środę jak wrócę do domu to spróbuję.
Niestety nie zadziałało. Cały czas po imporcie i przejściu do zakładki Develop , zdjęcie ma ustawienia z wcześniejszego presetu:-(
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba po restarcie programu zadziałało:-) Potestuję
Borat1979
26-04-2018, 13:26
Wyłącz ładowanie presetu przy imporcie
8220
2pompony
26-04-2018, 14:12
Ctrl Shft I
- - - - kolejny post - - - - - -
BTW -
to był sposób, o którym mówiłem w pierwszym poście, że jest raczej dla osób bardziej obytych w programie, a także, że jego stosowanie może powadzić do niezłego bałaganu, jeśli ktoś nie do końca wie i rozumie co robi. Prawdę mówiąc nawet mi nie przyszło do głowy, że tu może siedzieć przyczyna kłopotów pytającego (może uznałem, że nie klikał w coś czego nie do końca ogarnia).
Niestety/stety ja obyty w ciemni jestem zdecydowanie lepiej:-)
To jak sie pojawic w tym oknie?;-)
2pompony
26-04-2018, 15:19
CTRL SHIF I
lub z menu File > Import
Dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie?
Mam Nik collection zainstalowany na LR 5, zainstalowałem CC Ps iLR i w PS nie ma problemu żeby zainstalować a w LR nie mam możliwości wyboru. Wiecie co mogę zrobić żeby zainstalować na LR CC .