Zobacz pełną wersję : Wpływ drgań lustra na poruszenie w zdjeciach z D3X, D800 i D850 cz. 1
Poniżej test wpływu drgań lustra na poruszenia w zdjęciach robionych D800, D850 i D3X. Zdjęcia z statywu, obiektyw Nikkor 105/2.8 micro AF-S, przysłona 5.6, czas otwarcia migawki zmieniany za pomocą zmiany ISO.
Tablica
8022
D800
a. bez podniesienia lustra, czas 1/5 s, centrum tablicy
8019
b. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/5 s, centrum tablicy
8020
c. bez podniesienia lustra, czas 1/5 s, rogi
8023
d. bez podniesienia lustra, czas 1/20 s, centrum tablicy
8024
e. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/20 s, centrum tablicy
8025
f. bez podniesienia lustra, czas 1/125 s, centrum tablicy
8026
g. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/125 s, centrum tablicy
8027
Niestety, nie mogę wstawić więcej obrazków w jednym poście.
Teraz zdjęcia testowe z D850
a. bez podniesienia lustra, czas 1/5 s, centrum tablicy
8039
b. bez podniesienia lustra, czas 1/5 s, rogi
8040
c. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/5 s, centrum tablicy
8041
d. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/5 s, rogi
8042
e. bez podniesienia lustra, czas 1/20 s, centrum tablicy
8043
f. bez podniesienia lustra, czas 1/20 s, rogi
8044
g. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/20 s, centrum tablicy
8046
h. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/20 s, rogi
8047
i. bez podniesienia lustra, czas 1/125 s, centrum tablicy
8049
j. bez podniesienia lustra, czas 1/125 s, rogi
8050
k. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/125 s, centrum tablicy
8051
l. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/125 s, rogi
8052
Dla porównania D3X
a. bez podniesienia lustra, czas 1/3 s, centrum tablicy
8053
b. lustro podniesione, 3 s przerwy, czas 1/3 s, centrum tablicy
8054
Wnioski:
1. D800 nie wykazuje żadnych poruszeń spowodowanych drganiami lustra w zakresie 1/5 do 1/125 s. Praktycznie brak różnicy w zdjęciach wykonanych ze statywu z normalnym klapnięciem lustra oraz z lustrem wstępnie podniesionym. Czyli kolejny internetowy mit. Być może problem poruszonych zdjęć dotyczy aparatów wypuszczonych w pierwszej serii w roku 2012, ale wydaje się, że Nikon lepiej wytłumił lustro w kolejnych partiach D800 (mój pochodzi z marca 2013). Problem też może się pojawiać przy bardzo długich tele (400-600 mm), ale to znana sprawa, dotycząca wielu aparatów - wtedy ratunkiem jest wstępne podniesienie lustra.
2. Dziwne zachowanie D850: ostrość lepiej wygląda w rogach niż w centrum na długich czasach. Może to być spowodowane niejednorodnością filtra na matrycy lub jakimś tłustym zanieczyszczeniem na filtrze lub jest to związane z cudaczną konwersją nefów w NX-D. Prawdopodobieństwo w wymienionej kolejności, jakieś 5% na ostatnią możliwość. Bo ten program nie działa jak trzeba np. kropuje zupełnie inaczej niż NX2, przy tych samych parametrach narzędzia kropy wychodzą mniejsze.
To skłania jednak do następującej uwagi: można się spodziewać rozrzutu jakości D850, kontrola w Tajlandii nie jest tak skrupulatna jak w Japonii. Na razie nie martwię się tą różnicą między centrum i rogami, bo po standardowym wyostrzeniu zanika.
3. D3X rules: nie dosyć, że zdjęcia najbardziej klarowne, to najmniejszy błąd ekspozycji. Tablica biała, celowo nie wprowadzałem korekty ekspozycji, korygowałem dopiero białym próbnikiem w programie. D3X mylił się o ok. 15%, podczas gdy D800 i D850 o 20-25%. To była jedyna korekta dokonana przeze mnie, nic nie wyostrzałem w programie, zdjęcia prosto z aparatów.
Świetne pomiary- czy miałbyś może możliwość sprawdzenia jeszcze d750? Proszę. ;)
Niestety nie mogę, bo nie posiadam D750.
na podstawie tego testu takich wnioskow , ze nie ma wplywu Lustra bym nie wycigal.
ten test jest zbyt malo rozdzielczy .
chce zwrocic uwage na dwa aspekty.
1. jesli wydluzasz czas , tym samym przymykasz przyslone. przymykanie przyslony wplywa na rozdzielczosc. Domykajac do pewnej wartosci - rosnie . Tym samym wzrost rozdzielczosci obrazowania przez optyke , niweluje jej spadek spowodowanej wstrzasem Lustra. Nie znajduje informacji na ten temat , ale czy robiles te zdjecia na tej samej przyslonie ?
2. jesli masz podpiety aparat sztywno do statywu , to masa ukladu rosnie , statyw przejmuje czesc drgan , amplituda drgan Spada.
masa aparatu ma wplyw na drgania - dokladnie stosunek masy wirujacej i jej energia kinetyczna do masy caloscii. na ciezkim statywiue aparat drzy mniej , ale w rekach juz inaczej.
wystarczy lekko zamocowac aparat w statywie , luzujac nieco srube szybkozloczki lub tez trzymajac w dloniach zalozyc na aparat leserpointer , wyswietlic na sciane z odleglosci paru metrow i wyzwolic.
mozna nagrac ruch plamki swietlnej . to da nam pierwszy organoleptyczny poglad o wplywie Lustra.
nie spotkalem lustrzanki , ktora nie produkowalaby wstrzasow majacych wplyw na rozdzielczosc w pewnym zakresie czasow.
krytyczne sa rzedu ok 1/ 10 sek. Dluzsze juz coraz mniej , jako ze udzial ekspozycji " poruszonej " wstrzasem, w miare wydluzania czasu jest coraz mniejszy
na podstawie tego testu takich wnioskow , ze nie ma wplywu Lustra bym nie wycigal.
ten test jest zbyt malo rozdzielczy .
chce zwrocic uwage na dwa aspekty.
1. jesli wydluzasz czas , tym samym przymykasz przyslone. przymykanie przyslony wplywa na rozdzielczosc. Domykajac do pewnej wartosci - rosnie . Tym samym wzrost rozdzielczosci obrazowania przez optyke , niweluje jej spadek spowodowanej wstrzasem Lustra. Nie znajduje informacji na ten temat , ale czy robiles te zdjecia na tej samej przyslonie ?
2. jesli masz podpiety aparat sztywno do statywu , to masa ukladu rosnie , statyw przejmuje czesc drgan , amplituda drgan Spada.
masa aparatu ma wplyw na drgania - dokladnie stosunek masy wirujacej i jej energia kinetyczna do masy caloscii. na ciezkim statywiue aparat drzy mniej , ale w rekach juz inaczej.
wystarczy lekko zamocowac aparat w statywie , luzujac nieco srube szybkozloczki lub tez trzymajac w dloniach zalozyc na aparat leserpointer , wyswietlic na sciane z odleglosci paru metrow i wyzwolic.
mozna nagrac ruch plamki swietlnej . to da nam pierwszy organoleptyczny poglad o wplywie Lustra.
nie spotkalem lustrzanki , ktora nie produkowalaby wstrzasow majacych wplyw na rozdzielczosc w pewnym zakresie czasow.
krytyczne sa rzedu ok 1/ 10 sek. Duzsze juz coraz mniej , jako ze udzial ekspozycji " poruszonej " wstrzasem, w miare wydluzania czasu jest coraz mniejszy
1. Wycinki ze zdjęć są w pełnej 100% rozdzielczości.
2. Wszystkie zdjęcia były robione na przysłonie 5.6, jest to w exifie, którego nie usuwałem. Opisałem w pierwszej części, że zmiany czasów osiągałem za pomocą zmiany ISO. Krytyczne czasy dla lustrzanek to mniej więcej między 1/5 sek a 1/30 sek. Z uwagi na ograniczoną możliwość wgrywania zdjęć do postu, nie wlepiłem wszystkiego co zrobiłem, a mam dla każdego aparatu dla czasów 1/5, 1/10, 1/20, 1/40, 1/80 i 1/125 sek (tej ostatniej wartości nie dałem zrobić dla D3X, bo wykraczała poza zakres dostępnego ISO). W pozostałych czasach, brakujacych w poście, nie ma żadnych różnic w stosunku do tych, które umieściłem.
3. Nie chodzi tutaj o drgania powstałe podczas trzymania aparatu w rękach, ani na obluzowanej śrubce. Chodzi o bezkrytycznie powtarzaną internetową tezę, jakoby D800 cechował się szczególną podatnością na drgania lustra. Proszę przeczytać wnioski, jakie umieściłem pod wycinkami. Moje badania nie potwierdzają tej przypadłości.
Pawel Pawlak
23-04-2018, 14:46
markB; świetnie że Ci się chciało zrobić test :) Zwycięstwo D3x jakoś mnie nie zaskoczyło (wiele razy wymieniałem ten aparat jako wzór pod tym względem) - body jak każdy jednocyfrowy nikon którego używałem - bezkompromisowy. Dla mnie w tych "jedynkach" płaci się za "coś" czego nie ma w specyfikacji albo na wykresach DXOmark, ale to nie oznacza że tego "czegoś" nie ma.
Dokładnie. Jedynki są lepiej dopracowane niż pozostałe aparaty Nikona. Na miejscu producenta starałbym się maksymalnie ulepszyć to co jest, a nie wchodzić w miliony megapikseli.