PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia ....owa?

Nican
21-04-2018, 10:25
Kiedy czytam " fotografia nworodkowa" , " bussinesowa" itp to przewracaja mi sie flaki w zoladku.

fotografia KOGO? CZEGO ?

a wiec nie " wnetrzowa" a wnetrz , nie "noworodkowa " a noworodkow, nie" kobieca" a kobiet , nie "bussinesowa " a bussinesu

"bussinesowa" oznacza tyle co komercyjna , zarobkowa czyli robiona za wynagrodzeniem.
kobieca tyle co robiona przez kobiety , albo noszaca cechy przypisywane kobietom.
" noworodkowa " - hmmm robiona przez noworodki, albo i dopiero co przychodzaca na swiat (np w technologii dopiero co powstalej ).

Jaka ? Odpowiada na pytanie jaka jest sama fotografia czyli jakie jest medium fotograficzne , natomiast odpowiedz na pytanie "kogo ,czego" mowi nam co jest fotografowane

nawet spotkalem sie okresleniem wrecz idiotycznym " fotografia aktowa" brrrr... - akt fotograficzny lub fotografia - akt , akt w fotografii itp

nie wiem czy ja mam tak wyczulone ucho , czy innym tez przeszkadza?

jurkarol
21-04-2018, 10:40
słusznie prawisz, kiedyś też coś o tym wspomnialem. to skutek zapozyczen i kalek z języka angielskiego i niemieckiego, do tego nowomowa i zwyczajny brak znajomości języka i dbałości o język.
dodajmy tu jeszcze fotografię 'modową'. proste przełożenie na formę odrzeczownikową, jak to w angielskim, tyle że nie po polsku.
dobrze, że ślubna fotografia nie zmieniala się w 'ślubową'

Nican
21-04-2018, 10:44
fotografia " uliczna " - jak najbardziej prawidlowo . Mowi nam , ze zdjecia robione na ulicy , w kazdym razie Maja cos wspolnego z ulica.
Tak samo fotografia " studyjna " ," piwniczna " itp

mozna mowic o fotografi " piwa " ale nie "piwowej "

" modowa " - brzmi okrutnie.
to paskudny anglicyzm czy moze nawet bardziej germanizm .

pioterkow
21-04-2018, 12:30
Kiedy czytam " fotografia nworodkowa" , " bussinesowa" itp to przewracaja mi sie flaki w zoladku.

nie wiem czy ja mam tak wyczulone ucho , czy innym tez przeszkadza?

Myślę że sporo osób oprócz Ciebie może zwracać na to uwagę.
No może poza tymi którzy takie idiotyzmy zamieszczają w swoich "reklamówkach" (bo głupio to nawet nazwać reklamami).
Mnie to nie tyle przeszkadza co budzi uśmiech politowania. Taka pseudo-biznesowo-nowomowa która ma niby podkreślać "profesjonalizm".
Niby "fotografia aktowa" - ma wyglądać poważniej od (jak napisałeś) "fotografia-akt".
Powinni jeszcze dopisać "fotografia ch...owa" - bardziej by pasowało ;)
Śmieszne.... i tyle... ;)
Pozdrawiam. Piotr

Carlos_lo
21-04-2018, 19:14
mnie akt fotograficzny kojarzy sie np z nacisnieciem spustu migawki, albo ustawienie przyslony, ale w takiej wyuzdanej artformie[emoji6] ale genaralne - przemyslania kolegow sa mi bliskie; hehe fotografia piwna, winna, niewinna... itd;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

jurkarol
21-04-2018, 19:41
akt fotografii - jeśli można użyć tego zwrotu - a fotografia aktu to dwie różne rzeczy.
akt fotografii to nie tylko naciśnięcie spustu, ale wykonanie całego dzieła, tak ad hoc próbując to zdefiniować.

zamiast fotografii ulicznej mógłby ktoś ukuc termin 'ulicowa'... bo tak brzmi profesjonalniej hehe

ksh
21-04-2018, 19:48
Niestety ale rośnie procent społeczeństwa wychowanego na prostych potworkach językowych, do tego przekaz obrazkowy trafia łatwiej niż instynktowne czytanie, zrozumienie tekstu, napisów, haseł, obrazki trafiają łatwiej i prościej, a najlepiej żeby było wszystko w kodzie QR ;)
Druga sprawa to mało kto krytykuje kalectwo językowe i adoptowanie koszmarków obcojęzycznych.

Mogę napisać tą nazwę bo została zmieniona już ale firma nazywała się "Szymon Photographer", ładnie ?

Rycerz
21-04-2018, 21:57
Fotografia ulicowa ? Super

esperal
22-04-2018, 00:41
Nican, czepiasz się. To o czym piszesz jest problemem, ale według mnie nie takim jak używanie przysłówków jako tytułu zdjęć. Zjawisko dość popularne tutaj na forum.
Powstają wtedy potworki w stylu: sójkowo, korzennie, smogowo czy Beskidzko. Walczyć z tym nie ma sensu bo jesteś w mniejszości, czepiasz się i pewnie jesteś niepoprawnym patriotą;-)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=286096
Do tego co napisał koesh trzeba dodać, że ludzie przestali czytać książki bo boli od tego głowa.

Nican
22-04-2018, 08:26
sens Twojej wypowiedzi jest nastepujacy :

" Mozna uzywac takich okreslen dlatego, ze ludzie nie czytaja ksiazek "

ja na podzielam takiej opini .

- - - - kolejny post - - - - - -

akt fotografii - jeśli można użyć tego zwrotu - a fotografia aktu to dwie różne rzeczy.
akt fotografii to nie tylko naciśnięcie spustu, ale wykonanie całego dzieła, tak ad hoc próbując to zdefiniować.

slowo akt jest wieloznaczne
moze oznaczac w zaleznosci od kontekstu :

1. dokumenty ( akta sadowe)
2. czynnosc ( np akt stworczy itp)
3. obrazowanie nagiego ciala ludzkiego w sztuce ( obraz , rzezba , malarstwo , fotografia , opis literacki )

fotografia aktu to jest fotografia tego obrazowania ciala ludzkiego , czyli reprodukcja obrazu bedacego aktem , rzezby, ktora jest aktem .

akt to jest obrazowanie. czyli fotografia aktu to fotografowanie tego zobrazowania , dziela sztuli bedacego aktem ( wozerunkiem nagiego czala) .

moze byc akt fotograficzny , lub akt - fotografia. albo fotografia kobiecego ciala itp

nigdy fotografoia " aktowa " - to potworek jezykowy , podobnie jak fotografia "noworodkowa."
fotografia kogo? czego ?

ksh
22-04-2018, 09:43
Mi jest daleko do poprawności i raczej nie czepiam się innych ale z drugiej strony czy zakładający temat o jakiejkolwiek poprawności językowej czy w pisowni powinien ignorować takie podstawy jak nie używanie dużych liter na początku zdania ?

Carlos_lo
22-04-2018, 10:12
i pamietac o przecinkach, interpunkcji, odstepach typograficznych;) ja nie robie z lenistwa smartfonowego

jurkarol
22-04-2018, 10:17
slowo akt jest wieloznaczne
moze oznaczac w zaleznosci od kontekstu :

1. dokumenty ( akta sadowe)
2. czynnosc ( np akt stworczy itp)
3. obrazowanie nagiego ciala ludzkiego w sztuce ( obraz , rzezba , malarstwo , fotografia , opis literacki )

fotografia aktu to jest fotografia tego obrazowania ciala ludzkiego , czyli reprodukcja obrazu bedacego aktem , rzezby, ktora jest aktem .

akt to jest obrazowanie. czyli fotografia aktu to fotografowanie tego zobrazowania , dziela sztuli bedacego aktem ( wozerunkiem nagiego czala) .

moze byc akt fotograficzny , lub akt - fotografia. albo fotografia kobiecego ciala itp

Wyszedł Ci nibyuczony bełkot jak z wikipedii ;) Fotografia to już jest obrazowanie. A obrazowanie obrazowania.... itd.. :)

Co to jest akt-fotografia? jakiś polamaniec, jak cewe-fotoksiążka.

To pojęcia "fotografia aktu" nie można użyć w odniesieniu do wykonywania fotografii nagości?

madebyzosiek
22-04-2018, 14:25
Mi jest daleko do poprawności i raczej nie czepiam się innych ale z drugiej strony czy zakładający temat o jakiejkolwiek poprawności językowej czy w pisowni powinien ignorować takie podstawy jak nie używanie dużych liter na początku zdania ?
i pamietac o przecinkach, interpunkcji, odstepach typograficznych;) ja nie robie z lenistwa smartfonowego

Sent from my iPhone using TapatalkJeszcze można by się przyczepić braku polskich znaków, no bo po co... taki objaw współczesnych czasów ;) Ale lepiej rozważać, czy fotografia jest prasowa, czy może prasy... :D Pozdrawiam serdecznie :)

Nican
22-04-2018, 16:30
Wyszedł Ci nibyuczony bełkot jak z wikipedii ;) Fotografia to już jest obrazowanie. A obrazowanie obrazowania.... itd.. :)

Co to jest akt-fotografia? jakiś polamaniec, jak cewe-fotoksiążka.

To pojęcia "fotografia aktu" nie można użyć w odniesieniu do wykonywania fotografii nagości?

wlasnie o tym napisalem.

akt jest przedstawieniem nagiego ciala ludzkiego w sztuce.

moze byc malarski , moze byc rzezbiony , moze byc fotograficzny itd.

fotografia aktu to jest wlasnie fotografia tego obrazowania , czyli fotografia obrazu , rzezby , fotografii bedacymi aktem.

moze byc akt fotograficzny , moze byc akt w fotografii , moze byc fotografia - akt , albo akt - fotografia ( tak jak rzezba -akt lub akt - rzezba)
Nigdy fotografoa aktowa .

takze nie fotografia aktu , chyba ze sa to reprodukcje fotograficzne aktu, albo zdjecia rzezb itp bedyacych aktami.

czyli fotografia aktu to jest fotografia dziel sztuki ( umownie ) przedstawiajacych nagie cialo ludzkie.

rzezba nagiej kobiety jest aktem , a nie rzezba aktu . Tak samo fotografia - aktem jest fotografia nagiej kobiety . Fotografia aktu jest fotografia tego zdjecia. Wynikiem jest akt fotograficzny.

rozumiem , ze dla wielu to nie jest oczywiste i takie podejscie nazywac beda belkotem , bo jak sie wyzej dowiedzialem ludzie nie czytaja ksiazek i pewnych rzeczy nie wiedza , lub nie kojarza..

jurkarol
22-04-2018, 16:35
czyli fotografia aktowa byłoby prawidłowo

Nican
22-04-2018, 16:42

wlasnie widze.

ale jednego bledu nie mozna usprawiedliwiac innym.
tzn jezeli robie bledy interpunkcyjne czy inne , nazwijmy je technicznymi to nie znaczy , ze przykladowo Termin " fotografia modowa" jest prawidlowy , lub zrozumialy.
To nie znaczy, ze jest o.k. skoro ktos inny tez robi jakies tam bledy.

ps.

"Mnie " uzywa sie na poczatku zdania .
"mi" uzywa sie w dalszej kolejnosci

Carlos_lo
22-04-2018, 16:45
Jeszcze można by się przyczepić braku polskich znaków, no bo po co... taki objaw współczesnych czasów ;) Ale lepiej rozważać, czy fotografia jest prasowa, czy może prasy... :D Pozdrawiam serdecznie :)

ach, nie bede sie juz czepiac madebyzosiek ;) ale cicho tez nie bede;)

Nican
22-04-2018, 16:55
czyli fotografia aktowa byłoby prawidłowo

fotografia kogo czego ? lub kogo co?

mozna utworzyc przymiotnik " aktowy"

wedlug slownika j. polskiego dopuszczalny w grach,
choc ten slownik wyglada mi na podejrzany.

jaki akt ? - fotograficzny , rzezbiarki , malarski itp

literatura aktowa ? - brzmi strasznie- przynajmniej dla mojego ucha.

ale wiem , nie dla wszystkich , jak wczesniej wykazano ludzie nie czytaja.

a co z tymi , ktorzy ogladaja telewizje?

PS
https://pl.wiktionary.org/wiki/-owa

jurkarol
22-04-2018, 17:01
fotografia jaka? aktowa.
fotografowanie kogo, czego?
a przed znakiem interpunkcyjnym nie dajemy spacji.
męczący temat ;)

lepiej czytać książki niż Wikipedie.

ksh
22-04-2018, 17:10
wlasnie widze.

ale jednego bledu nie mozna usprawiedliwiac innym.
tzn jezeli robie bledy interpunkcyjne czy inne , nazwijmy je technicznymi to nie znaczy , ze przykladowo Termin " fotografia modowa" jest prawidlowy , lub zrozumialy.
To nie znaczy, ze jest o.k. skoro ktos inny tez robi jakies tam bledy.

ps.

"Mnie " uzywa sie na poczatku zdania .
"mi" uzywa sie w dalszej kolejnosci

Sam sobie zaprzeczasz i to w jednym poście, tfuu... pościeli ;)

Więcej luzu bo pisanie poprawnie to taka sama sztuka jak czytanie ze zrozumieniem, tak jak napisałem wcześniej sam nie wytykam bo robię błędy, nie zawsze jest czas na edytowanie swoich wypocin, nie zawsze potrafi się poprawnie wszystko poskładać itd.
Mnie denerwuje jak ktoś nie daje dużych liter, cały post swój robi kursywą, nie dzieli zdań tylko daje jakieś tasiemce ale tak samo nie lubię jak ktoś np pyta i otrzymuje odpowiedź, której nie czyta i ciągnie temat dalej.
Tylko że można do wszystkiego podejść ze spokojem i z wyrozumiałością.

Nican
22-04-2018, 18:59
fotografia jaka? aktowa.

lepiej czytać książki niż Wikipedie.

mozesz wskazac ksiazki , rzeczywiscie ksiazki wydane przez profesjonalne wydawnictwo, uznane w srodowisku jako wartosciowe , w ktorych uzywa sie pojec "fotografia aktowa" , "rzezba aktowa" , " literatura aktowa" , " malarstwo aktowe." ?

Bardzo prosze .

mimo, ze zasypiam zawsze z ksiazka , dodam ze elektroniczna , to nigdzie poza internetem takich pojec nie spotkalem a wychodzily one spod piora osob absolutnie poczatkujacych , np pytajacych o to jaki aparat kupic do fotografii produktowej , lub przez kogos oglaszajacego sie , ze prowadzi takie kursy.
fotografia modowa ... straszne i niczym nie uzasadnione.

w j. polskim mamy zgrabne i praktyczniejsze ( gdyz krotsze ) fotografia mody , produktow

i juz na marginesie.
przedmiotem tego watku nie jestem ja a pewne zagadnienie.
wszelkie wypowiedzi jaki to jestem a jaki nie jestem , jakie bledy robie nie Maja zadnego zwiazku z sytuacja i dla mnie swiadcza o braku rzeczowych argumentow.
Jesli brakuje argumenetow to sie szuka jakichkolwiek .
szkoda czasu na taka pisanine , po mnie to splywa.

ps. nie ma nic zlego w ideii wikipedii. Genialna mysl. Nie ma do tej pory wydawanictwa drukowanego zawierajacego Taki zasob wiedzy jak wiki.
to olbrzymie osiagniecie ludzkosci. Powiedzilbym na miare piramid egipskich , tyle ze o o wiele wiekszym dzisiaj znaczeniu.

madebyzosiek
22-04-2018, 19:08
Jesli brakuje argumenetow to sie szuka jakichkolwiek .

Wybacz, ale ciężko się pisze o poprawności językowej z kimś, kto nie potrafi poprawnie po polsku pisać, ma gdzieś netykietę i kompletnie zlewa zasady formatowania tekstu, waląc takie banialuki jak spacja przed kropką... Do tego teoria o Wikipedii jest bardzo odważną i chyba autorską teorią kolegi... Już dzieci w podstawówce wiedzą, że wiadomości tam znalezione lepiej jest zweryfikować w czymkolwiek, co jest naukowo potwierdzone :D
Ale ja nie mam argumentów... a może nie chce mi się ich szukać do rozmowy z człowiekiem, który pisząc tak jak pisze okazuje brak szacunku czytającym...

jurkarol
22-04-2018, 19:16
Wybacz, ale ciężko się pisze o poprawności językowej z kimś, kto nie potrafi poprawnie po polsku pisać.

Zgadzałem się z twórcą wątku w pierwszym poście, niestety dalej to męka.
wypisuję się :)

Nican
22-04-2018, 21:26
Wybacz, ale ciężko się pisze o poprawności językowej z kimś, kto nie potrafi poprawnie po polsku pisać, ma gdzieś netykietę i kompletnie zlewa zasady formatowania tekstu, waląc takie banialuki jak spacja przed kropką... Do tego teoria o Wikipedii jest bardzo odważną i chyba autorską teorią kolegi... Już dzieci w podstawówce wiedzą, że wiadomości tam znalezione lepiej jest zweryfikować w czymkolwiek, co jest naukowo potwierdzone :D
Ale ja nie mam argumentów... a może nie chce mi się ich szukać do rozmowy z człowiekiem, który pisząc tak jak pisze okazuje brak szacunku czytającym...

wybacz , ale tutaj masz opinie autorytetu:

https://vod.tvp.pl/video/slownik-polskopolski,czy-okreslenie-modowa-jest-poprawne-odc-126,6293895

okolo 9-tej minuty

tyle w temacie.

ksh
22-04-2018, 21:51
Ten autorytet pewnie też nie miałby nic przeciwko "zmuszaniu" ludzi do zaczynania zdania z dużej litery.

Nican
22-04-2018, 22:23
wyslales kilka postow w tym watku , ale ani jeden nie byl merytoryczny.
rozumiem , ze nie masz nic do powiedzienia , ale za wszelka cene cos powiedziec chcesz.

to sie nazywa namolnoscia.

tutaj jest wyjasnienie co ten Termin oznacza

https://sjp.pl/namolny

dobrej nocy.

madebyzosiek
22-04-2018, 22:28
wybacz , ale tutaj masz opinie autorytetu:

https://vod.tvp.pl/video/slownik-polskopolski,czy-okreslenie-modowa-jest-poprawne-odc-126,6293895

okolo 9-tej minuty

Wybacz, ale jak to się ma do treści mojej wypowiedzi, którą zacytowałeś? Ten bezdyskusyjny autorytet nie wspomina o tym, że powinieneś olać netykietę i nie okazywać szacunku osobą czytającym Twoje tragiczne teksty (tragiczne językowo). Autorytet też nie mówi o tym, że wikipedia jest wiarygodnym źródłem informacji. Z kolei ja w swoim poście nie odnoszę się do problemu Twojego wątku, bo uważam, że jeżeli sam nie potrafisz się zmusić do pisania poprawną polszczyzną, to rozmowa z Tobą o języku polskim jest jak rozmowa z głuchym o muzyce... Mówiąc krótko i cytując Ciebie...

tyle w temacie.

Również życzę miłej nocy...

ksh
22-04-2018, 22:43
Nicam, ja ci wcześniej nie wytykałem jak piszesz posty ale zaczynając taki temat trzeba wcześniej popatrzeć na siebie i... tyle w temacie.

jurkarol
22-04-2018, 23:26
okazywać szacunku osobą czytającym... .
aaaaauu boli...
zapewne miało być 'osobom' :)

madebyzosiek
23-04-2018, 04:55
aaaaauu boli...
zapewne miało być 'osobom' :)Nie no, przy tym co autor tego "watku" (na marginesie - ciekawe co to... Mały wat?) wypisuje, to jednak jest tylko telefoniczna literówka...
No dobra, bo pewnie za chwilę moje działanie będzie nazwane "namolnoscia" - cokolwiek to znaczy, bo autor niby podaje definicję słowa "namolny", ale gdyby o to chodziło, to z pewnością napisałby, że wykazuję się namolnością...