Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 banding
Lukas1979
20-04-2018, 11:33
Witam
Mam pytanie dotyczące bandingu w Nikonie d7100.
Czy banding w tym aparacie da się jakoś usunąć np. jakimś oprogramowaniem czy ten aparat poprostu ma ten banding i nic się nie da z nim zrobić?
Pozdrawiam
Verstuurd vanaf mijn Lenovo P2a42 met Tapatalk
Witam
Czy banding w tym aparacie da się jakoś usunąć np. jakimś oprogramowaniem czy ten aparat poprostu ma ten banding i nic się nie da z nim zrobić?
Pozdrawiam
Verstuurd vanaf mijn Lenovo P2a42 met TapatalkPoczytaj najpierw w jakich warunkach banding przeważnie się pojawia i jak często w takich warunkach robisz zdjecia. W normalnym pstrykaniu rekreacyjno-rodzinnyn nie zauważyłem.
Witam
Wklej zdjęcie z tym bandingiem to będzie można napisać coś więcej.
Lukas1979
20-04-2018, 13:08
Wklej zdjęcie z tym bandingiem to będzie można napisać coś więcej.To najwcześniej jutro bo teraz w pracy jestem.
Ale ty masz aparat i zdjęcia gdzie jest banding czy będziesz szukać w internecie przed zakupem ?
Banding wychodzi przy sporym wyciąganiu z cieni i to zazwyczaj zepsutych zdjęć, nie zawracaj sobie tym głowy.
Lukas1979
20-04-2018, 13:35
Ale ty masz aparat i zdjęcia gdzie jest banding czy będziesz szukać w internecie przed zakupem ?
Banding wychodzi przy sporym wyciąganiu z cieni i to zazwyczaj zepsutych zdjęć, nie zawracaj sobie tym głowy.Mam aparat ze zdjęciami , kurde w sumie ten banding jest widoczny jak się te zdjęcia powiększy , trochę mnie to irytuję prubuje to bagatelizować ale myśl o tym ze ten banding tam jest mni wkurza
madebyzosiek
20-04-2018, 15:05
Mam aparat ze zdjęciami , kurde w sumie ten banding jest widoczny jak się te zdjęcia powiększy , trochę mnie to irytuję prubuje to bagatelizować ale myśl o tym ze ten banding tam jest mni wkurza
Verstuurd vanaf mijn Lenovo P2a42 met TapatalkA może Ty bending z szumem pomyliłeś...? Ja przez prawie trzy lata miałem problem tylko w scenach, gdzie rozpiętość tonalna zmuszała do ciągnięcia cieni o 3ev... Ustawiłem pomiar na kompromis... Trochę prześwietlone jasności i lekko niedoświetlone cienie i nie miałem problemów z brandingiem.
Lukas1979
20-04-2018, 15:07
A może Ty bending z szumem pomyliłeś...? Ja przez prawie trzy lata miałem problem tylko w scenach, gdzie rozpiętość tonalna zmuszała do ciągnięcia cieni o 3ev... Ustawiłem pomiar na kompromis... Trochę prześwietlone jasności i lekko niedoświetlone cienie i nie miałem problemów z brandingiem.
Raczej nie
Jestem świadomy tego czym jest szum a czym jest banding
Później postaram się wrzucić zdjęcia
madebyzosiek
20-04-2018, 15:10
Później postaram się wrzucić zdjęcia
Noo, zdecydowanie łatwiej będzie określić o co chodzi :)
Lukas1979
20-04-2018, 16:32
79217921
- - - - kolejny post - - - - - -
TU KONKRETNIE CHODZI O SPOD MOSTU
79237923
tUTAJ POJAWIA SIE NA WODZIE
Lukas1979
20-04-2018, 18:09
79217921
TU KONKRETNIE CHODZI O SPOD MOSTU
79237923
tUTAJ POJAWIA SIE NA WODZIEKurde nie wiem dlaczego tak podwójnie mi się wysłało
Pierwszy raz wogle tutaj zdjęcia wrzucam
Na zdjęciu pod mostem to przede wszystkim aberracja chromatyczna, a później szumy. Może na dwóch belkach pod mostem z lewej strony są artefakty, ale trudno powiedzieć czy to wynik obróbki czy "zasługa" matrycy. Na drugim zdjęciu, po pierwsze szumy a dopiero potem aberracja chromatyczna. Ja na drugim zdjęciu artefaktów nie zauważyłem.
Lukas1979
21-04-2018, 12:08
Czeisc
Faktycznie to szum wrzucilem te zdjecie do programu ktory odszumia i wtedy zobaczylem jak znaczna czesc tego szumu znika.