PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę poziomu ISO

MVA
19-04-2018, 20:37
Witam,

piszę po prośbie z wyjaśnieniem i zagadnieniem tematu ISO, a raczej jego pewnej "ciasnej" charakterystyki.

Poniżej podaję link do zdjęcia, które zrobiłem dzisiaj po godzinie 19. Mój sprzęt to Nikon 7200 + Sigma 17-50 f2.8 OS.
Zdjęcie jest zrobione w formacie .jpg, jakość FINE, największy rozmiar. Wszystkie ustawienia predefiniowane typu ostrość, kontrast itp są wyzerowane. Zdjęcie zrobiłem tylko z założonym filtrem Cokin, niebieską szarą połówką. Zdjęcie jest zgrane prosto z aparatu i nie poddane żadnej obróbce.

https://www.sendspace.com/file/rl3lcy

Czułość ISO na zdjęciu to 200. Proszę powiedzcie mi, czy tylko ja odnoszę wrażenie patrząc na niebo i cienie panujące w lesie, że szum jak na ISO 200 jest nieco wysoki? Czy może tylko przesadzam? W jaki sposób niektórzy uzyskują zdjęcia robione nawet na 1600 i z poziomem szumu, który jest niemal niedostrzegalny? Zastanawiam się bowiem, czy przy zdjęciach już lekko popołudniu cykać z pomocą statywu i trzymać ISO na poziomie 100-200?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za tendencyjność pytania, ale jestem po 10 latach przerwy od focenia i dopiero co się przesiadłem z Canon EOS400D na obecnego Nikona. :)

gremed
19-04-2018, 21:37
Nie widzę tutaj żeby jakoś bardzo szumiało. Rzuciłem okiem pobieżnie w tablecie. Co do ISO - nie ma powodu żeby przy takich warunkach w ogóle się nim zajmować. Ma być 100. Jak mam statyw i brak jakiejś dynamiki to na 100 robię nawet o zmierzchu czy wczesnym świtem.
Co do zdjeć innych, wg Ciebie lepszych jakościowo mimo dużego ISO - możesz zrobić w RAW i pózniej masz większy wpływ na obróbkę. No i pozostaje jeszcze jakość sprzętu. Ale przy ilości światła jak na przykładowym zdjęciu d7200 niempowinien mieć najmniejszych problemów :-;

GonzoG
20-04-2018, 01:46
Ja tam szumu specjalnego nie widzę. Jedyne co jest to JPEG i jego wszystkie mankamenty.