Zobacz pełną wersję : Monika i Tomek
krutyweddingstudio
18-04-2018, 17:35
1.
7819
2.
7820
3.
7821
4.
7822
5.
7823
6.
7824
7.
7825
8.
7826
9.
7827
10.
7828
11.
7829
12.
7830
13.
7831
damian_888
18-04-2018, 18:04
Ogólnie - FAJNE fotki.
Numeruj fotki bo ciężko się odnieść ... numerek, enterek, fotka ... itd.
Jakie to szkła i przysłony?
Szczególnie co zwróciło moją uwagę, ale to uwagi takie moje personalne = subiektywne, a nie obiektywne:
- aberacje na pierwszej fotce i nieco na ostatniej
- nieco nerwowy bokeh na kadrach w lesie (jaka tam wartość przysłony była?)
Ale to takie techniczne czepialstwo :)
A pomijając je to fajny klimacik i ogólnie mnie się podobają wszystkie.
krutyweddingstudio
18-04-2018, 19:21
Dziękuję za instrukcje z numerkami , jestem nowa na forum i jeszcze nie wszystko opanowałam.
Użyłam dwóch obiektywów Sigma Art 24-35 i Nikon 70-200. Jeżeli chodzi o przysłonę to przeważnie pełny otwór .
Las f 2,8. Dziękuję
damian_888
18-04-2018, 20:04
W lesie to Sigma czy Nikkor?
nikoniarz
18-04-2018, 20:05
W lesie to Sigma czy Nikkor?
Oba raczej Nikkor...
damian_888
18-04-2018, 20:08
Ludki w lesie na kadrze poziomym ... coś nie tak z kadrem dla mnie ... za dużo po prawej trochę.
Jak nie znałaś tego to polecam: https://www.picmonkey.com/blog/the-golden-ratio-and-your-photos
- - - - kolejny post - - - - - -
i co wlazło w kadr po prawej od góry na pionowym lesie? :)
madebyzosiek
18-04-2018, 20:10
W lesie to Sigma czy Nikkor?Obstawiam, że 70-200, bardzo podobny nerwowy bokeh mam z 80-200 na 2.8 :)
Koleżankę, po sąsiedzku, witam na forum. Pozwoliłem sobie ponumerować zdjęcia ;)
nikoniarz
18-04-2018, 20:18
Chyba wszystkie 70(80)-200 mają nerwowy bokeh w przy podobnych kadrach i oświetleniu...
krutyweddingstudio
18-04-2018, 21:29
Dziękuję za sympatyczne przywitanie i ponumerowanie zdjęć.
Konkurs rozwiązany to 70-200 . Panowie mieliście rację.
Wszystko się zgadza mieliście Panowie rację.
damian 888 specjalnie dla Ciebie złoty podział 7854
damian_888
18-04-2018, 21:53
W rzeczy samej ... złoty ... pod każdym względem :)
Super fajnie, że masz poczucie humoru :) To podstawa ... ja tam nie ufam ludziom bez poczucia humoru hehe :)
A co tam się stało w prawym górnym rogu na fotce numer 10?
RomanZWrocławia
19-04-2018, 13:11
W najlepszym tego słowa znaczeniu zachowawcze i bezpieczne zdjęcia. Bez kpiny. Wolę taki konwencjonalny zestaw opatrzonych kadrów niż kolejny dziwaczny eksperymet, na który zachwilę młodzi będą patrzeć ze wstydem. Warsztat masz opanowany. Teraz spróbuj wpuścić do zdjęć trochę luzu. Takiego prawdziwego. Swojego i ludzi przed obiektywem
Powodzenia.
i ja się pod tym podpisze
też tak myślałem 70-200 w akcji
kurczeblade
30-04-2018, 12:36
znów wyjdzie że się czepiam, ale każde zdjęcia masz podczas ubierania takie pozowane? w sensie "udawajcie że zakładacie spinkę patrzcie się do obiektywu i uśmiech".
No i ten Pan Młody podczas przygotowań Panny Młodej, co on tam robił w ogóle? Świadkowa ubiera młodą, a pan młody sobie na drugim planie okejki pokazuje do obiektywu :D pomijam fakt że dziwne jest to że podczas ubierania panny młodej, w tym samym pokoju siedzi pan młody, ale moim zdaniem technicznie by to lepiej wyglądało gdyby nie było na drugim planie tej osoby. Nie lubię tego używać określenia kiczowato, ale moim zdaniem takie ustawianie par młodych bardzo kiczowato wygląda moim zdaniem. Przypominają mi się automatycznie "kameruni" starych dat, którzy jak robią ujęcia podczas przygotowań to ustawiają te pary młode po kątach, nawet ciągając ich za ubranie po pokojach, na siłę prosząc o uśmiech, o pozowanie, o pokazywanie do kamery spinek, muszek. Co psuje cały klimat przygotowań i swobodnych emocji par i tego co się mogłoby dziać.
Nie lepiej to robić w formie dokumentu, reportażu ?
josephebeloki
15-02-2019, 22:00
znów wyjdzie że się czepiam, ale każde zdjęcia masz podczas ubierania takie pozowane? w sensie "udawajcie że zakładacie spinkę patrzcie się do obiektywu i uśmiech".
No i ten Pan Młody podczas przygotowań Panny Młodej, co on tam robił w ogóle? Świadkowa ubiera młodą, a pan młody sobie na drugim planie okejki pokazuje do obiektywu :D pomijam fakt że dziwne jest to że podczas ubierania panny młodej, w tym samym pokoju siedzi pan młody, ale moim zdaniem technicznie by to lepiej wyglądało gdyby nie było na drugim planie tej osoby. Nie lubię tego używać określenia kiczowato, ale moim zdaniem takie ustawianie par młodych bardzo kiczowato wygląda moim zdaniem. Przypominają mi się automatycznie "kameruni" starych dat, którzy jak robią ujęcia podczas przygotowań to ustawiają te pary młode po kątach, nawet ciągając ich za ubranie po pokojach, na siłę prosząc o uśmiech, o pozowanie, o pokazywanie do kamery spinek, muszek. Co psuje cały klimat przygotowań i swobodnych emocji par i tego co się mogłoby dziać.
Nie lepiej to robić w formie dokumentu, reportażu ?
Nooo ... w zasadzie, Twoje też są właśnie takie :) Może faktycznie już się z tego wyleczyłeś i teraz to widzisz, ale oglądając to repo, byłem pewny, że to Twoja robota. Ostro, jasno i ustawiane - z tym kurczeblade, że Ty jeszcze dopalasz lampami, to tam kręcisz ludźmi sporo łącznie z tym pomagierem od lamp - to jest dopiero kosmos :)
Fotki są naprawdę ostre, dobrze doświetlone i brak w nich udziwnień.
... ale ten młody przy przygotowaniach młodej, to faktycznie nie bardzo.
Ogólnie na mega + fotki :) Pozdro kurczeblade :)
Nikodemo
21-12-2025, 02:54
Śfietlne. Pełna okejka.