Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 - tryb manualny - ustawienia automatyczne
Marylka88
18-04-2018, 10:41
Hej,
Mam kilka pytań:
1. Jak w trybie manualnym ustawić automatyczne sterowanie przesłoną?
1. Jak w trybie manualnym ustawić automatyczne sterowanie czasem naświetlania?
Wszyscy piszą o auto iso - ale w jaki sposób ustawić te opcje nie mam pojęcia :( Wiem, że można skopiować ustawiania z trybu A na U1 czy U2 ale to nie jest rozwiązanie.
Tryb manualny, to tryb manualny.
Chcesz automatyczne sterowanie czasemto ustaw w tryb A, przesłoną w tryb S
Marylka88
18-04-2018, 10:49
Czyli rozumiem, że jest to po prostu niemożliwe?
Nie, to po prostu niezgodne z definicją trybu manualnego.
Marylka88
18-04-2018, 11:08
adming - szybki skrót który umożliwiłby np. czasowe przełączenie na automatyczne sterowanie czasem naświetlania - wiadomo przełączanie trybów - kręcenie gałką trwa.
Bez przesady - ile trwa przekręcenie pokrętła z pozycji "M" na pozycje "A", lub "S"? Czy milisekundy mają dla Ciebie znaczenie???
Przećwicz to parę razy, a zobaczysz że można przełączyć tryby błyskawicznie.
Ale po co? Możesz ustawić P. I ustawić, zeby było pod jedną rolką S a pod Drugą A.
Marylka88
18-04-2018, 11:26
Dzięki za odpowiedzi :) Myślałam, że mam pełną swobodę manipulacji wszystkimi możliwościami - wydawało mi się to logiczne przynajmniej w trybie U1 i U2 :D
2pompony
18-04-2018, 13:34
Masz taką możliwość, tylko sama nie wiesz co chcesz osiągnąć i po co - to znaczy jak efekt manualnego ustawienia ma wpływać na zdjęcia. Twoim problemem nie jest jak to zrobić, tylko co w ogóle zrobić i po co to zrobić.
Oczywiście możemy dywagować, domyślać się i snuć teorie jak ustawić AutoISO na maksymalny zakres i czy to wystarczy, pytanie co niby miałoby to zmienić czy polepszyć.
1. Jak w trybie manualnym ustawić automatyczne sterowanie przesłoną?
przestawiasz pokretlo manualnie na automatyczne sterowanie przyslona
1. Jak w trybie manualnym ustawić automatyczne sterowanie czasem naświetlania?
przestwiasz pokretlo manualnie na automatyczne sterowanie czasem naswietlania.
czyli w trybie manualnym - gdyz dokonalas tego manualnie - wybralas odpowiedni tryb polautomatyczny.
Marylka88
18-04-2018, 13:54
2pompony - funkcja auto iso ustawiona do 2000 bardzo mi się podoba ;) Chciałam np. stworzyć tryb w którym mogę przyciskiem włączyć automatyczne sterowanie czasem naświetlania z minimalną wartością np. 1/1000
Kojocisko
18-04-2018, 14:08
Tryb A + Auto ISO z czasem minimum 1/1000. Możesz to zapamiętać w U1/U2 lub po prostu mieć takie ustawienia w trybie A. Wtedy oczywiście nie przycisk tylko pokrętło.
Ja mam coś takiego na U1, dodatkowo z AF na tylnym guziku. A jak daję komuś aparat do zrobienia zdjęcia to przestawiam na A z AF na spuście migawki.
2pompony
18-04-2018, 14:10
2pompony - funkcja auto iso ustawiona do 2000 bardzo mi się podoba ;) Chciałam np. stworzyć tryb w którym mogę przyciskiem włączyć automatyczne sterowanie czasem naświetlania z minimalną wartością np. 1/1000
I cały czas możesz to zrobić. To najbardziej rudymentarna cecha, tryb S (sterujesz czasem) lub A (sterujesz przysłoną).
Nie rozumiem za to, czemu to miałoby działać z trybu M - który w zasadzie jest tylko dla ludzi świetnie rozumiejących wzajemną zależność ISO/f/czasu migawki i doskonale świadomych tego, jak poszczególne parametry wpływają na zdjęcie. Jeśli to rozumiesz i czujesz się occurrent to dasz sobie radę bez żadnych jakichś dodatkowych manipulacji. Jeśli nie do końca to czujesz, po prostu zamiast używać trybu M zacznij używać odpowiednich dla siebie: S i A, lub P (ja akurat nie lubię, ale może Ty polubisz).
Cały świat tak robi, a niegdysiejsze mówienie że jest się bardziej pro, bo używa się trybu M to już czyste wieśniactwo. Nie podejrzewam Cię, ze robisz to dla pustego szpanu, tylko po prostu nie mogę się nadziwić - że chcesz mieć ustawiony tryb M (czyli manualny, ręczny) i koniecznie do trybu manualnego chcesz zastosować półautomatykę. Jedno przeczy drugiemu.
Marylka88
18-04-2018, 14:26
2pompony - po prostu teraz w trybie M ustawiam auto iso do 2k + czas min 1/1000 koryguję go w razie potrzeby + ustawiam ręcznie przesłonę i w ten sposób jakieś 98% zdjęć wychodzi ostrych i nie ruszonych. Kręcenie gałką w celu korekcji czasu zajmuje czas a i tak sugeruję się drabinką ekspozycji więc w zasadzie jest to tryb A z minimalnym czasem.
Ale co ma ostrość do ekspozycji czy manualna czy auto ?
Naucz się wykorzystywać to co w Nikonie działa świetnie, tryb A + łatwe iso pod drugim kółkiem, nie ma nic prostszego i można za tym szybko zatęsknić mając inny system.
2pompony - po prostu teraz w trybie M ustawiam auto iso do 2k + czas min 1/1000 koryguję go w razie potrzeby + ustawiam ręcznie przesłonę i w ten sposób jakieś 98% zdjęć wychodzi ostrych i nie ruszonych. Kręcenie gałką w celu korekcji czasu zajmuje czas a i tak sugeruję się drabinką ekspozycji więc w zasadzie jest to tryb A z minimalnym czasem.
wybierasz na pokretle czy tez przycisku trybow S ( co oznacza automatyczny dobor przyslony do recznie wybranego czasu )
recznie wybierasz krecac pokretlem czas 1/1000 sek.
wiecej nie musisz dotykac zadnych nastaw.
po zalaczeniu aparatu , czy tez biorac aparat do oka bedzie zawsze czas 1/1000 juz nastawiony i Automat dobierze do tego odpowiednio przyslone.
Chyba namieszałeś.
Tryb A - Preselekcja przysłony i automat ustawia czas, trzeba myśleć żeby czas nie był za długi co zaowocuje poruszeniem, dlatego do tego pod drugie kółko dajemy "łatwe iso" i mamy ustawienie ISO - banalnie proste.
Marylka88
18-04-2018, 15:01
koesh - dzięki, ciekawe rozwiązanie :)
Chyba namieszałeś.
Tryb A - Preselekcja przysłony i automat ustawia czas, trzeba myśleć żeby czas nie był za długi co zaowocuje poruszeniem, dlatego do tego pod drugie kółko dajemy "łatwe iso" i mamy ustawienie ISO - banalnie proste.
tak pomylka wybiera sie S - priorytet czasu.
poprawilem
2pompony
18-04-2018, 15:07
Z autopsji byłem dotąd pewien, że fotografowanie jest prostsze (dla mnie w sumie jest). Ja nie ogarniam tych problemów. Przepraszam, odpadam.
Bo fotografowanie jest proste. Tyle że usery chcieli więcej i więcej, a jak dostali to się w tym pogubili z kretesem.
Nie wiem jak pro fotografosy ale ja w użytku nazwijmy to prywatnym 99% używam tryb A i jedyne co zmieniam czasami to ISO i tyle, dziwi mnie jak wielu ludzi nasłucha się opowieści że lustrzanką to w trybie manualnym trzeba, a potem wracają do fona bo tam tylko się pstryka i już.
Ja tam używam trybu M. Ustawiamy M, czas synchronizacji, przysłonę i włączamy automatykę lampy ;-) Drugie zastosowanie, to jak jest zima i śnieg to najprościej zmierzyć światło i dalej można już lecieć na tym samym ustawieniu.
Nie wiem jak pro fotografosy ale ja w użytku nazwijmy to prywatnym 99% używam tryb A i jedyne co zmieniam czasami to ISO i tyle, dziwi mnie jak wielu ludzi nasłucha się opowieści że lustrzanką to w trybie manualnym trzeba, a potem wracają do fona bo tam tylko się pstryka i już.
+1
;)
po to mamy do dyspozycji rozne tryby automatyki , zeby wybrac najkorzystniejszy dla danej sceny czy tez techniki fotografowania. nie ma jedynego slusznego - gdyby to bylo mozliwe , wowczas producenci stosowaliby tylko ten jeden.
jesli priorytetem jest glebia ostrosci ( duza , mala) lub najwyzsza mozliwa rozdzielczosc i nie ma ryzyka poruszenia to wybiera sie A ( np 8 krajobraz , albo 1,4 portret , albo 5,6 reprodukcja techniczna )
jesli priorytetem jest ostrosc , wykluczenie poruszenia to wybiera sie S
nadmierne otwarcie przyslony (w stosunku do optycznie optymalnej ) o 1 EV stosujac S to spadek rozdzielczosci o kilka %
nadmierne przedluzenie czasu o 1 EV stosujac A to spadek rozdzielczosci nawet o polowe .
stosowanie S jest wiec mniej ryzykowne.
proste : mam obiektyw np 100 mm - stosuje S 1/500 i bedzie ostro. , jesli konieczne , z bolem serca , placac za to spdkiem ostrosci to 1/200 sek ( bez VR)
przyslona zostanie dobrana automatycznie .gdyby grozila np przyslona wieksza od 8 - 11 warto czas skrocic by pozostac w zakresei najlepszych wlasnosci optyki .
ale to sa rzeczy trywialne , doskonale kazdemu znane i nie ma o czym dyskutowac.
Nie takie proste to jest jak się wydaje, wielu ludzi kupuje sprzęt i ma problem bo "zdjęcia rozmyte" albo tło "jak z fona" albo "zaszumione", nie tak dawno tłumaczyłem dlaczego zdjęcia w dzień ktoś zrobił złe bo miał ustawione f/11 i czas 1/60s, a kolejne zdjęcia w pomieszczeniu dodatkowo jeszcze ISO 6400 było, ten osobnik był przekonany po tych zdjęciach że fony są lepsze, a nie Nikon D5500.
Nie takie proste to jest jak się wydaje, wielu ludzi kupuje sprzęt i ma problem bo "zdjęcia rozmyte" albo tło "jak z fona" albo "zaszumione", nie tak dawno tłumaczyłem dlaczego zdjęcia w dzień ktoś zrobił złe bo miał ustawione f/11 i czas 1/60s, a kolejne zdjęcia w pomieszczeniu dodatkowo jeszcze ISO 6400 było, ten osobnik był przekonany po tych zdjęciach że fony są lepsze, a nie Nikon D5500.
tak zawsze bylo , jest i bedzie.
kazdy aparat ma jakies granice stosowalnosci.
problemem nie jest sam aparat , tylko wrodzona niechec niektorych wlascicieli do obcowania ze slowem pisanym i proby chocby przeczytania instrukcji obslugi.
chociaz historyczna ksiazeczke pod tytulem " jak fotografowac druhem " - a juz stanie sie jasne czemu sluzy migawka a czemu przyslona .
Tutoriale na YT -- br....
Marylka88
19-04-2018, 13:49
Pytanie było natury czysto technicznej - na manualu można ustawić auto iso i auto wb (co kłóci się z trybem manualnym) więc opcja auto czas naświetlania i auto przesłona wydają się logiczne a schodzimy na rozmowy o robieniu zdjęć telefonem :)
Koleżanko, to nie jest logiczne. Po to tryb M jest trybem M od czasów zaawansowanych analogów, bo jest do czegoś potrzebny. Tak samo jak tryb P. Po co wymyślać jakieś karkołomne ustawienia, żeby M zastąpił P albo tryb zielony? To jest do działu humor normalnie. Pytasz, jak z trybu M zrobić P, może po prostu ustaw P?
madebyzosiek
19-04-2018, 14:09
Pytanie było natury czysto technicznej - na manualu można ustawić auto iso i auto wb (co kłóci się z trybem manualnym) więc opcja auto czas naświetlania i auto przesłona wydają się logiczne a schodzimy na rozmowy o robieniu zdjęć telefonem :)
Ale taki tryb istnieje w Twoim aparacie i ma symbol P... A jak chcesz dodatkowo, żeby aparat sam wybrał gdzie ma być ostro, to jest to Auto/Auto bez lampy... Manualny wymaga ustawiania manualnie parametrów podstawowych, a obecność autoiso jest dla wygody, bo wb jest potrzebne właściwie tylko przy robieniu jpgów.
Marylka88
19-04-2018, 14:21
w planach było zaprogramowanie skrótu klawiszowego na M do zmiany czasu naświetlania na auto z min 1/1000 i używanie go w razie potrzeby :D ot taka prozaiczna zachcianka :) myślę, że omawianie jak działają tryby automatyczne jest zbędne bo wie to chyba każdy :)
Coś takiego da się zaprogramować i zapisać choćby pod U1 czy U2. Jak to ma działać? Stała przysłona i jeśli czas krótszy niż 1/1000 to podbijać ISO? To ustawiasz A, ustawiasz auto-iso w opcjach (druga zakładka z menu z zielonym aparatem) Ustawienia ISO najdłuższy czas 1/1000 i maksymalne ISO... do wyboru. Z tym, że jak dojdzie do tego ISO i nadal będzie za ciemno zacznie skracać czas. I jak już masz takie ustawienia to trzeba zapisać w "Zapisz ustawienia użytkownika" (czwarta zakładka z pomarańczowym kluczem) pod U1 lub U2 (jak wygodniej).