Zobacz pełną wersję : 50 mm f/1.8 Nikon rusza sie w środku, normalne?
dajmon88
16-04-2018, 13:54
Witam, kupilem wlasnie obiektyw używany taki jak w temacie i jak biore go do reki to czuje jakby w srodku cos delikatnie latało, jak potrząsam tez jest to odczuwalne jakby jakies luzy byly. Czy takie cos jest normalne?
Nie. Klekoczące elementy w obiektywie nie są normalne. ?
Nie. Klekoczące elementy w obiektywie nie są normalne. ������
Chyba że to któraś Sigma bez mechanicznej blokady OS. ;)
OjTam faktycznie- nie wziąłem pod uwagę obiektywów z wadami konstrukcyjnymi. :D
OjTam faktycznie- nie wziąłem pod uwagę obiektywów z wadami konstrukcyjnymi. :D
Czy ja wiem, czy można to wadą nazwać... Wg mnie wada jest wtedy, kiedy szkło się z czasem samo rozkręca np.
To jest po prostu idiotyczna konstrukcja. Jak i kręcący się pierścień ostrości przy ostrzeniu.
Też tak mam. Jak ustawiona jest ostrość na nieskończoność to jest cisza. Jak jest na 0.45 i wysunięty element to klekocze. Dotykając wysuniętego elementu tylko w jednym miejscu jest luz. Powiedzmy ze jak podzielimy wysuwający się element na godziny zegarowe to 12 3 i 6 cisza a na 9 jest luz. Taka przyszła mi nówka sztuka i nie wiem czy nie oddać. Ktoś może potwierdzić czy tak ma ???
nikoniarz
28-04-2018, 19:44
Domniemam, że mowa o wersji D?
sorki nie dopisałem 50 1.8G
nikoniarz
28-04-2018, 20:09
W takim razie w G klekocze bez względu na ustawioną ostrość- jeśli komuś nie klekocze to zacznie...
Dzieki za info. Myślałem, że padake przysłali albo sie w trasporcie rozleciała.
Pugilares
19-05-2018, 23:20
Mam świeżego N 50 1.8 G (kupiony w marcu, wyjęty i użyty kilka razy) i jak nim potrząsam, to lekko stuka w środku. Działa bardzo dobrze.
Kiedyś kupiłem używanego N 50 1.4 G i zauważalnie stukał (znacznie bardziej niż ten 50 1.8). Zapytałem na tym forum, czy tak ma być i autorytety odpowiedziały, że nic nie ma stukać. Oddałem do polecanego na tym forum serwisu i to była katastrofa - stwierdził że luzy oczywiście nie powinny występować i podjął się ich likwidacji. To była katastrofa. Po serwisie luzy były dalej, ale pierścień ostrości przestał chodzić płynnie, tylko ze skokami. Każdy Nikkor AF z mojej kolekcji stuka, gdy nim potrząsam. Jeden bardziej, drugi mniej. Kiedyś w serwisie Nikona na Łopuszańskiej były obiektywy na ekspozycji i można było wziąć do ręki, potrząsnąć. Wszystkie stukały. Być może nadal jest na ekspozycja. Nie byłem tam ze 2 lata.
Jak działa dobrze, to nim nie potrząsaj tylko rób zdjęcia.
madebyzosiek
20-05-2018, 07:31
Nie kojarzę żeby mi w 50 1.8G coś latało... Podobnie jak w 35DX, 85 1.8G i 60 Micro. Trzeszczał mi 18-105, ale to jest łatwe do wytłumaczenia ;) Nie mam teraz praktycznie żadnych stałek Nikkora AF-S, poza 300/4 i tam też nie lata nic, no i w 17-55 2.8 też nie... Ale jakby mi w nowym sprzęcie latało, to bym reklamował...