Zobacz pełną wersję : Chmura na trzymanie plików
amalinda
16-04-2018, 11:38
Cześć! Na wstępie zaznaczę, że nie wiem czy to odpowiedni dział... W razie co proszę dać znać - to przeniosę.
Ostatnio mój staruszek przeżył wstęp do zawału... i myślałam, że mój dysk z całymi zasobami umarł. Udało mi się go jednak wskrzesić i już mam wszystko pozgrywane...
Chciałam się przenieść na jakąś chmurę, bo dyskom jednak przestaję ufać... jednak jestem totalną laiczką w tym temacie.
Tutaj jednak pojawia się inne pytanie - gdzie trzymacie swoje kolekcje?
1. Ile GB?
2. Ile miesięcznie przybywa?
3. Jakie zastosowanie Backup, czy też dostęp online?
Tak czy inaczej, chmuran nie zwalnia z backupów na dyskach (zewnętrznych).
pioterkow
16-04-2018, 12:30
Proste pytanie - a ja CI te "chmury" pojda w kosmos????? Bedziesz w tzw. czarnej dupie :)
Ja uzywam dyskow zewnetrzycn - nie mam zaufania do virtualnych zasobow...
Od kilku lat uzaywam LACIe 4TB i jestem zadowolony.
Kazdy jak lubi....
Pozdrawiam. Piotr
Cześć! Na wstępie zaznaczę, że nie wiem czy to odpowiedni dział... W razie co proszę dać znać - to przeniosę.
Ostatnio mój staruszek przeżył wstęp do zawału... i myślałam, że mój dysk z całymi zasobami umarł. Udało mi się go jednak wskrzesić i już mam wszystko pozgrywane...
Chciałam się przenieść na jakąś chmurę, bo dyskom jednak przestaję ufać... jednak jestem totalną laiczką w tym temacie.
Jeśli to ma być tylko kopia zapasowa, w miarę regularnie tworzona to zwykły dysk zewnętrzny wystarczy albo na usb albo na wifi
jak masz więcej pieniędzy albo dużo pracujesz, częste zmiany w plikach to NAS czyli np. QNAP oraz kopia zapasowa z NASa do zewnętrznego dysku np. przez usb
A jak Ci padnie dysk, zaleje mieszkanie czy coś - Bedziesz w tzw. czarnej dupie.
Moim zdaniem jeden backup poza domem się przydaje - ale nie jako JEDEN JEDYNY tylko jako dodatkowy.
Ja trzymam materiał na dysku w PC, drugim dysku zew. i jako trzecia kopia - gdzieś w chmurze.
Do niedawna korzystałem z Amazon Drive gdyż mieli świetną ofertę na nielimitowaną ilość zdjęć, ale po ok. roku się obudzili i już tak pięknie nie jest.
Kilka dni temu założyłem na jednej z grup identyczny wątek - kilka propozycji ciekawych padło.
Jeśli np.: backup całego dysk byłby ok to Backblaze wydaje się ciekawą alternatywą - tylko to nie jest taka typowa chmura, a jedynie backup.
madebyzosiek
17-04-2018, 16:48
Opłacam Microsoft Office 365 Personal, tam jest 1TB na One Drive. Wygodne, bo zdjęcia są fizycznie na dysku, no i w chmurze, no i oprócz tego jest Office w wersji komercyjnej ;)
Jak komuś office potrzebny to fajna opcja, ale za 30 zł miesięcznie to dość drogo.
Można brać sam one drive.
Można brać sam one drive.Hmm... widziałem tylko pakiety z office.
Muszę poszukać.
Jak komuś office potrzebny to fajna opcja, ale za 30 zł miesięcznie to dość drogo.
Ja płacę 60 zł rocznie za konto Office 365 home (300 zł za 5 kont). Wbrew pozorom, nie musi to być rodzina.
Ja płacę 60 zł rocznie za konto Office 365 home (300 zł za 5 kont). Wbrew pozorom, nie musi to być rodzina.Hmmm.
Nie pomyślałem o tym.
Jeśli tak to niezła opcja - muszę znaleźć tylko 4 chętnych.
Oczywiście 1TB nie zapewni backupu wszystkich zdjęć. Trzymam tam tylko 2 ostatnie lata. Reszta ląduje na dwa dodatkowe dyski.
Amazon właśnie mi się skończył i przy obecnych warunkach nie warto im płacić. Chyba, że ktoś chce korzystać z Prime, wtedy ma nieograniczoną chmurę na zdjęcia w gratisie.
Ktoś polecił mi jeszcze coś takiego:
https://hubic.com/pl/offers/
Za 5 euro/mc lub 50 euro/rok jest 10 tb
Daj sobie spokój z Hubic. To bardzo kiepski serwis proponowany przez OVH: przepustowość i applikacje niskiego lotu. Próbowałem jakieś dwa lata temu i poprosiłem o zwrot pieniędzy. Potem był Amazon, a jak mu się po roku taryfy "lekko" zmieniły, to zostałem w Amazon Prime. Zastanawiam się też nad pCloud.
damian_888
17-04-2018, 18:15
Rozważ jeszcze taką opcję jak nagrywarka BlueRay i dyski MDISK 100 GB.
Ta technologia dysków zapewnia trwałość nośnika na poziomie nawet tysiąca lat, więc nie ma obaw o degradację samego nośnika i utratę danych.
To świetna opcja na kopię zapasową.
Borat1979
17-04-2018, 18:33
Rozważ jeszcze taką opcję jak nagrywarka BlueRay i dyski MDISK 100 GB.
Ta technologia dysków zapewnia trwałość nośnika na poziomie nawet tysiąca lat, więc nie ma obaw o degradację samego nośnika i utratę danych.
To świetna opcja na kopię zapasową.
Nośniki CD i DVD też miałby mieć trwałość po kilkadziesiąt lat a na niektórych po kilku latach warstwa światłoczuła odkleiła się od płyty albo pojawiły się plamy. Technologi BlueRay znacząco się nie różni w produkcji wiec z tymi nośnikami za kilka lat może być dokładnie to samo.
I tak mówiąc szczerze to lepiej kupić 3 dyski 1 TB niż napęd BD, płyty i bawić się nagrywanie 10 płyt.
Ja płacę 60 zł rocznie za konto Office 365 home (300 zł za 5 kont). Wbrew pozorom, nie musi to być rodzina.
A to z jakiegoś innego źródła niż oficjalne, bo tam widzę 429,99 zł?
Muszę się rozejrzeć za współudziałowcami :)
A słyszeliście o czymś takim jak IDrive?
52.12$ rocznie za 2 TB to dość ciekawa oferta.
A to z jakiegoś innego źródła niż oficjalne, bo tam widzę 429,99 zł?
Muszę się rozejrzeć za współudziałowcami :)
Pudełkowa wersja z jednego ze sklepów na ceneo. ESD jest trochę tańsza.
Właśnie zajrzałem na ceneo - i cena 250 zł... wydaje mi się trochę podejrzana (choć sklep 3005 opinii i jakiś dopisek "zaufane opinie").
Wersja ESD oczywiście, bo mi na box'ie nie zależy.
Tylko trochę się cykam, czy to nie jakiś przekręt...
damian_888
17-04-2018, 21:45
Nośniki CD i DVD też miałby mieć trwałość po kilkadziesiąt lat a na niektórych po kilku latach warstwa światłoczuła odkleiła się od płyty albo pojawiły się plamy. Technologi BlueRay znacząco się nie różni w produkcji wiec z tymi nośnikami za kilka lat może być dokładnie to samo.
I tak mówiąc szczerze to lepiej kupić 3 dyski 1 TB niż napęd BD, płyty i bawić się nagrywanie 10 płyt.
Podkreśliłem dokładnie MDISK. Nie inne, czyli nie zwykłe BD.
https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja się tam wciąż upieram, że porządne archiwum MDISK w różnych lokalizacjach, jeśli chcemy mieć prawdziwe zabezpieczenie danych to lepsze, tańsze i pewniejsze od jakiejkolwiek lokalizacji serwerowej :)
I dodam, że zajmuję się serwerami od 15 lat ... wiem co piszę :)
Właśnie zajrzałem na ceneo - i cena 250 zł... wydaje mi się trochę podejrzana (choć sklep 3005 opinii i jakiś dopisek "zaufane opinie").
Wersja ESD oczywiście, bo mi na box'ie nie zależy.
Tylko trochę się cykam, czy to nie jakiś przekręt...
Temu sklepowi można chyba zaufać
https://www.morele.net/microsoft-office-365-home-premium-6gq-00704-774126/
BOX jest tańszy niż ESD
Ja się tam wciąż upieram, że porządne archiwum MDISK w różnych lokalizacjach, jeśli chcemy mieć prawdziwe zabezpieczenie danych to lepsze, tańsze i pewniejsze od jakiejkolwiek lokalizacji serwerowej :)
I dodam, że zajmuję się serwerami od 15 lat ... wiem co piszę :)
Tańsze? Dlaczego nie liczysz czasu poświęconego na stworzenie i kontrolę archiwum? Serwery jako druga noga oprócz zewnętrznych dysków jest bardzo ok, bo praktycznie bezobsługowe.
damian_888
18-04-2018, 10:50
Tańsze? Dlaczego nie liczysz czasu poświęconego na stworzenie i kontrolę archiwum? Serwery jako druga noga oprócz zewnętrznych dysków jest bardzo ok, bo praktycznie bezobsługowe.
Zależy od przyjętych założeń.
Nie twierdzę, że serwery zewnętrzne to niebezpieczna opcja, ale dla mnie, w mojej ocenie jest ona obarczona mimo wszystko większym ryzykiem niż MDISK, nad którym mam pełną kontrolę.
Czas na tworzenie jest porównywalny. Płyta się pali w tle. Nie ma sensu porównywać czasu w obu przypadkach :)
Wysyłka foto do chmury trwać może, zależnie od łącza ... wręcz gigantyczną ilość czasu.
Ściąganie czy przeglądanie archiwum też będzie wolniejsze niż nośnika BD.
Koszt ... MDISK płacę na starcie więcej (nagrywarka i dość drogie nośniki). Wypalam raz jedną czy dwie kopie, sprawdzam poprawność i zapominam. Za chmury trzeba płacić ciągle ... w dłuższej skali czasu moje rozwiązanie będzie tańsze.
Oprócz tego mam zawsze 2 kopie operacyjne na zewnętrznych dyskach twardych.
Oczywiście każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy.
Podałem to, które sam stosuję jako alternatywa do rozważenia i tyle.
1. Czas jest porównywalny? Płytę musisz kupić, włożyć, ustawić przegrywanie plików. Serwer sam sobie zaciągnie nowo dodane zdjęcia. Od razu po ich zgraniu na komputer.
2. Ściaganie jest tylko potrzebne w razie awarii zewnętrznych dysków, gdzie są podstawowe backupy.
3. Wypalasz i zapominasz i nie weryfikujesz po roku czy dwóch czy te płyty cały czas działają?
4. Cena m-disk 100GB jest taka, że przy 500GB mam chmurę na rok.
Nie widze tutaj zwiększenia bezpieczeństwa (a wręcz zmniejszenie - bo trzeba się pilnować z wypalaniam płyt) , w porównaniu do opcji dyski+serwer, a widzę zwiększenie czasochłonności.
damian_888
18-04-2018, 11:21
Ad 1. No OK jak użyjesz drive czy podobnego rozwiązania typu dropbox to Ci zaciągnie sam :) W tle. Ale też nie róbmy dramatu z włożeniem płyty do nagrywarki i oznaczeniu co ma nagrywać :) To kilka minut jest. Płyty mi dostarcza kurier do domu w paczce :)
Ad 2. Tak, ale wówczas dostęp do danych potrwa dłużej niż dostęp do danych na MDISK.
Ad 3. A po co mam to sprawdzać po roku. Pewnie po kilku latach sprawdzę, ale nie mam powodów. Znów podkreślę, że MDISK to nie taki zwykły dysk. Zerknij tu: https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC // Dlatego celowo używam MDISK a nie byle jakiego nośnika, aby nie sprawdzać co rok.
Ad 4. Tak, ale licząc archiwum np. na 10 lat ... to koszty już tak nie wyglądają.
Tak jak napisałem. Rozwiązanie ma plusy i minusy. Dla mnie ma przewagę więc używam. Dla kogoś innego może być słabe. Zależy jakie się przyjmie kryteria.
zvierzak
19-04-2018, 12:10
Polecam i sam używam, oczywiście podaję model który ja posiadam ale można kupic i z większą ilością kieszeni na dyski. https://www.synology.com/pl-pl/products/DS216j, sprawuje się świetnie, oczywiście z wszystkich funkcji nie korzystam, świetna sprawa jak trzeba komuś pzdjęcia pokazać na szybko, 3 kliknięcia i mamy galerię. dostęp z całego świata. jak jade na wakację i mam dostęp do wifi od razu przesyłam kopię na serwerek. Myślę ze cena do jakości i funkcjonalności Ok. Dodatkowo można synchronizować z chmurami w internecie co również jest na PLUS
No tak, tylko za tą cenę (samego Nas'a bez dysków) mam .... 14 lat chmury 1TB i darmowy office :D
TediPower
19-04-2018, 20:19
Ale ds216j ma 2 lata gwarancji.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
zaleje mieszkanie
Nie przesadzasz z tym zalaniem, sąsiadka zalewa mnie regularnie, jeszcze żaden sprzęt nie ucierpiał, ściany i sufit owszem :)
Oczywiście wiadomo, że żeby spać spokojnie to kilka kopii na HDD.
Dobra - spięcie w gniazdku i masz spalone to co było podłączone...
Nie ważne zresztą - nie chcę kolejnej kopii w domu, bo to nie w tym rzecz.
Ale co ci z chmury czy nasa czy zewnętrznego dysku jak nie skończysz wgrywać
stąd ups, albo laptop z działającą baterią, i nie tylko komp podłączony ale i elementy sieci komputerowej
więc jakie spięcie w gniazdku?
Tak czytam sobie niektóre posty i zdaje się że każdy by chciał przygotować się co najmniej na wojnę atomową
Przesada
Ja wiem, że niektórzy zarabiają na zdjęciach, ale miejmy trochę umiaru
zwykły dysk na usb w obudowie, albo nas trzymany na szafce raczej przetrwa zalanie przez sąsiadów
no chyba że się mieszka 5metrów od wałów przeciwpowodziowych w miejscu regularnych powodzi
ale i na to jest rozwiązanie
więc nie róbmy tragedii
Najważniejsze to dwie kopie ale tworzone regularnie