Zobacz pełną wersję : Który 70-300?
Cześć
Mam następujący dylemat. Nie wiem który obiektyw wybrac. Mianowicie:
nowy https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr
czy
uzywany https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-s-vr-zoom-nikkor-70-300mm-f-4-5-5-6g-if-ed
czy
uzywany http://www.tamron.eu/pl/obiektywy/sp-af-70-300-f4-56-di-vc-usd/
Poczytałam troche forum, znalazłam wiele informacji, ale jednoznacznie nie znalazlam odpowiedzi ktory jest lepszy.
Posiadam d5500
Zaznaczm ze potrzebuje tego obiektywu tylko i wylacznie do zdjec, nie nagrywam wideo.
Bede ogromnie wdzieczna za pomoc.
Miałem obydwa Nikkory, według mnie lepszy jest pod wieloma względami AF-P. Do d5500 nawet bym się nie zastanawiał, przede wszystkim ze względu na ergonomię zestawu z AF-P. Było kilka tematów, poszukaj dobrze na forum a sama wyciągniesz wnioski, ogólnie to są niezłe i porównywalne obiektywy.
Ten pierwszy jest do DX czyli jeśli kiedyś będziesz chciała przejść na FX to trzeba będzie go zmienić. Jest najlżejszy z całej trójki. porównaj sobie wagę wszystkich trzech bo się znacząco różni.
Obiektyw drugi i trzeci to podobne obiektywy jeśli chodzi o wagę, wymiary i osiągi. Są to obiektywy pełnoklatkowe, ale Ty oczywiście możesz używać je również na DX. Mam wciąż ten trzeci czyli Tamrona i zawsze bedę go polecał. Nie widzę sensu kupowania droższego Nikona bo w tej klasie sprzętu różnicy pewnie nie zauważysz.
Tak więc jeśli priorytetem jest małość sprzętu to bierz 1 jeśli planujesz zmiany to bierz 2 lub 3 z moim głosem na 3;-)
Brałbym tamrona ponieważ znam go dokładnie i jest wart swojej ceny, jak nikkor nr1 był w cenie 800zł w cachback to nawet nie było się co zastanawiać ale przy takiej cenie odpuściłbym.
Zdecydowanie polecam AF-P 70-300/4.5-6.3VR. Nowy można kupić już za 949 zł.
Tylko trzeba uważać, bo na allegro są wersje bez VR. Dawno wycofane z produkcji
Mariusz81
13-04-2018, 11:53
Mam T70-300 VC i zastanawiam się nad zastąpieniem go N AF-P. Czy warto? Chodzi o porównanie pod kątem jakość obrazka i skuteczności AF.
A jesli chodzi Nikona AF-P, nie bedzie za ciemny na pelnym zasiegu?
Wydawalo mi sie ze te obiektywy (Tamron i AF-S) sa wyzszej klasy, bo jednak jako nowe sa sporo drozsze.
Będzie ciemny. ale 5,6 to też ciemno. I waga o 80% większa za pół przesłony...
A jesli chodzi Nikona AF-P, nie bedzie za ciemny na pelnym zasiegu?
Wydawalo mi sie ze te obiektywy (Tamron i AF-S) sa wyzszej klasy, bo jednak jako nowe sa sporo drozsze.
Tyle, że w praktyce Nikon AF-S na 300 mm na f5.6 nie jest królem ostrości, najdelikatniej mówiąc. Do ostrej foty warto przymknąć do f7.1-f8, więc różnica znika. Cena Nikkora AF-S i Tamrona bierze się po części z tego, że kryją pełną klatkę. AF-P to szkło pod DX, na dodatek oszczędnie zaprojektowane. Ale bardzo udane, plus małe i lekkie. No i porównywanie np. 10-letniego używanego obiektywu z nowym, jest takie sobie.