Zobacz pełną wersję : Nikkor 80-200 2.8 ED i telekonwerter
Hej,
szukam telekonwertera do obiektywu Nikkor AF 80-200 mm f/2.8D ED pracującego z puszką nikon d7200. Podobno jest problem z dobraniem działającego konwertera z tym szkłem?
Telekonwertera używać chcę w trybie manualnego ostrzenia.
Doradzicie coś? :)
Pozdrawiam
ck_dezerter
11-04-2018, 19:25
Ja to jakiś czas temu przerabiałem, ale chciałem żeby działał af. Firmowe tc Nikona nie wchodzą w grę, ale możesz próbować Kenko. One przenoszą i elektronikę, i af śrubokrętowy, ale ten af u mnie działał beznadziejnie, więc jak chcesz ostrzyć ręcznie, to go możesz wyłączać i może wtedy się sprawdzi.
pozdrowienia!
Witam,
Odświeżamy temat, kolega próbował podpinać kenko do nikkora 80-200? Jak to współpracuje z d7200? Mocno af spowalnia?
ck_dezerter
02-08-2018, 07:15
Ja podpinałem jeszcze do d300s ( af nie gorszy niż w d7200) ale efekt był taki, jak opisałem tu powyżej 2 posty wcześniej - niby działa, ale mechaniczne przenoszenie af jest fatalne, prawdopodobnie ze względu na zbyt duże luzy na połączeniu: napęd z puszki-wejście tc-wyjście tc-wejście obiektywu. Podczas działania było słychać "oscylacje" af w pobliżu poprawnego ustawienia i ustawia koszmarnie długo i nie zawsze celnie.
Czyli gra nie warta świeczki, szczególnie do ujęć w ruchu.
Dzięki kolego za opinie.