PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN 560 IV

Agata83
07-04-2018, 22:09
Witam
Zakupiłam lampę Yongnuo YN 560 IV , moja pierwsza lampa i pierwsze kroki w domowym studio. Instrukcji do niej w ojczystym języku nie dostałam a w internecie nie znalazłam za dużo o jej obsłudze. Dlatego wstyd się przyznać ale zaczęłam kombinować trochę sama i tak na żywioł poszłam . Jednak chciałabym używać jej bardziej świadomie a nie tak jak błyśnie to tak wyjdzie. Lampę wyzwalam aparatem ,Nikon 7100 , jednak wszędzie widzę że wszyscy mają jakieś wyzwalacze itp. czy potrzebuję tego żeby lepiej kontrolować światło?
I jeszcze jedno , próbowałam zrobić portret na czarnym tle ale bez czarnego tła . Ustawiłam iso na 100 , f 8 i czas na taki aby uzyskać czarny obraz , później chciałam do tego dodać błysk lampy która miała oświetlić tylko buzię modelki , jednak nic z tego nie wyszło .Lampa oświetliła cały kadr.
Ten pomysł oczywiście podpatrzyłam na YouTube . Co mogłam spaprać?
Jak już wspomniałam to totalnie pierwsze kroki z lampą , więc proszę nie piszcie sprzedaj aparat i kup sobie rower itp.;)
Pozdrawiam

Ligo
07-04-2018, 22:14
Albo szydełko... ;-)

A jaki miałaś czas migawki? Bo on jest tutaj bardzo istotny.

Agata83
07-04-2018, 22:17
Skasowałam już ,ale olbrzymi jakieś 1/1000 może więcej

Ligo
07-04-2018, 22:21
Coś mi się nie wydaje. Ta lampa pracuje w HSS?

OjTam
07-04-2018, 22:24
Ligo Nie.

I jeszcze jedno , próbowałam zrobić portret na czarnym tle ale bez czarnego tła . Ustawiłam iso na 100 , f 8 i czas na taki aby uzyskać czarny obraz , później chciałam do tego dodać błysk lampy która miała oświetlić tylko buzię modelki , jednak nic z tego nie wyszło .Lampa oświetliła cały kadr.

A ja inaczej zapytam. Jak blisko tła jest modelka? ;)

Agata83
07-04-2018, 22:25
W zasadzie to bardzo blisko:) chciałoby się rzec za blisko ?;)

OjTam
07-04-2018, 22:26
chciałoby się rzec za blisko ?;)

Na to wychodzi. ;)

Agata83
07-04-2018, 22:27
Nie bardzo rozumiem HSS?
W aparacie mam ustawione TTL

OjTam
07-04-2018, 22:28
Nie bardzo rozumiem HSS?
W aparacie mam ustawione TTL

Wyzwalasz MANUALNĄ lampę kukułką w TTL i dziwisz się że masz tło nie takie jakie chcesz?

Agata83
07-04-2018, 22:30
Jasne ściany też mogą być przeszkodą czy powinno dać radę?
A co z tym wyzwalaczem?Jest mi potrzebny do tej lampy, skoro wyzwalam ją aparatem?

- - - - kolejny post - - - - - -

Skoro piszesz że tak robię to pewnie tak jest . Byłoby super gdybyś napisał jak powinnam to zrobić;)

OjTam
07-04-2018, 22:31
Jak błyskasz mocno, to tak. Ściany mogą być przeszkodą.

Wyzwalacz to przydatna rzecz, a kupisz jak/kiedy będziesz wiedzieć że potrzebujesz.

Ligo
07-04-2018, 22:31
No fakt, doczytałem. Lampa jest manualna. :-(

OjTam
07-04-2018, 22:33
Skoro piszesz że tak robię to pewnie tak jest . Byłoby super gdybyś napisał jak powinnam to zrobić;)

Ustaw kukułkę w tryb wyzwalania. Taki symbol powinien być: --.
Spróbuj ustawić aparat na sztywno. Powiedzmy ISO 100 f/8, i 1/160. Resztę lampą doświetlisz.
No i odsuń tą modelkę od tła, jak możesz.

Agata83
07-04-2018, 22:36
Jak z TTL zmieniam na manualny to mam do wyboru różne wartości , to powinnam wybrać?

ksh
07-04-2018, 22:36
A tam czasem na youtube lampa nie stała gdzieś z boku i dlatego wyzwalacz był potrzebny, a na lampie jakiś snoot żeby tylko twarz doświetlić ?

Lampa manualna zatem na lampie tryb M i ustawiasz moc, w aparacie ustawienia te co podajesz to są do lampy wbudowanej.

OjTam
07-04-2018, 22:38
Jak z TTL zmieniam na manualny to mam do wyboru różne wartości , to powinnam wybrać?

Nie, nie. Niżej powinno być: Tryb Sterownika.

OjTam
07-04-2018, 22:40
Znów się bajzel zrobił...

Agata83
07-04-2018, 22:42
Nie wiem czy akurat tam użyto wyzwalacza , ale oglądając inne filmy widzę że sporo osób się w nie zaopatruje .
Tutaj film o którym pisałam https://www.youtube.com/watch?v=pnOofosv0W0&t=188s

Mój pies ma na imię bajzel;)

OjTam
07-04-2018, 22:42
Ma wyzwalacz. Widać na aparacie.

Ligo
07-04-2018, 22:45
Bajzel - bardzo wdzięczne imię. :-)

Agata83
07-04-2018, 22:49
Tryb sterownika i mam 7178

Po co te wyzwalacze skoro aparat wyzwala lampę?

7179 a to Ona;)

Kurcze bałagan robię i od tematu uciekam.Przepraszam.
To jak mogę to ustawić i czy powinnam zakupić ten wyzwalacz?

OjTam
07-04-2018, 22:50
To w Tryb (wbudowana) ustaw -- .

Wyzwalacze są wygodniejsze. Na zewnątrz albo w jakimś Softboxie lampa może błysku kukułki nie zobaczyć.

A Bajzelka ładna. :p

ksh
07-04-2018, 22:53
Po co te wyzwalacze skoro aparat wyzwala lampę? Napisałem wcześniej... może po to że lampa stoi gdzieś z boku, a ukierunkowanie światła na twarz to snoot nawet ze zwykłej kartki. To co pokazujesz na zdjęciu to ustawienia wbudowanej lampy. Na filmie widać że lampa błyska tylko w twarz z bardzo bliska na statywie plus druga lampa od tyłu, jak błyskasz lampą na aparacie to oświetlasz postać i tło.

Agata83
07-04-2018, 23:02
Wbudowana tryb M a komp. ? 1/1 czy 1/1.7

Dałam linka do filmiku , tam lampa ukierunkowana jest na twarz.

Tzn. ustawieniami lampy wbudowanej kontroluję tę reporterską?
Rany , znacie jakieś miejsce w sieci gdzie łopatologicznie wykładają o błyskaniu i świetle studyjnym?

Ale ja lampą błyskam tak jak on ze statywu

A który wyzwalacz do mojej lampy będzie w sam raz ?

Ligo
07-04-2018, 23:03
Po co te wyzwalacze skoro aparat wyzwala lampę?
Wyzwalacz zapewnia tylko odpowiedni czas wyzwolenia, w sensie synchronizuje z migawką. Kabelkiem, światłem, czy po radiu - bez większego znaczenia. Tak więc właściwe synchro masz, resztę trzeba ustawić samemu. Samej.

ksh
07-04-2018, 23:04
Na filmie masz przecież, gość ma nadajnik na aparacie, który wyzwala lampy, nie używa wbudowanej bo by mu zepsuła cały efekt, co tu chcesz więcej wiedzieć ?

Agata83
07-04-2018, 23:08
Jak powinnam ustawić aparat żeby dobrze współgrał z tą lampą.
Tzn. nadajnik taki wbudowany w aparat tak?
Taki który ja też mam .

ksh
07-04-2018, 23:13
W aparacie tylko zajmujesz się odpowiednią ekspozycją żeby uzyskać odpowiedni efekt, lampa wymusza czasy nie krótsze jak 1/200s, w lampie na statywie ustawiasz moc jaka da odpowiedni efekt, w aparacie lampa zamknięta i tyle, wyzwalacz radiowy na aparacie działa sam przy robieniu zdjecia ( wystarczy taniutki jakiś PT-04 PT-16 )

Agata83
07-04-2018, 23:19
W takim razie jutro ciąg dalszy , jeśli się uda dam znać ;)
Dziękuję wszystkim za pomoc ,wiem że nie było łatwo;)
Pozdrawiam

Ligo
07-04-2018, 23:26
Z taką lampą łatwo nie będzie.
Ale pokaż efekty, coś się podpowie.

Nican
08-04-2018, 08:13
Witaj

Twoj Problem sprwadza sie wlasciwie do jednago zdania.

Moc lampy blyskowej na uzytek fotografii charakteryzije sie tzw Liczba przewodnia LP

LP podaje sie dla okreslonej czulosci ISO ( dla konkretnej konstrukcji lampy )

przyslona = LP / odleglosc ( w metrach )

Twoja lampa ma LP =56 ( dla 100 iso )

Jesli ja ustawisz w odleglosci 2 m od motywu to nalezy ustawic przyslone 56/2 = 28

Oczywiscie takiej przyslony mozesz nie chciec stosowac - Lampa pozwala na oslabiennie mocy , nastawiasz recznie ( dlatego mowi sie "lampa manualna ") ulamek mocy jaka ma lampa wyzwolic , np 1/2 , 1/4 , 1/128 itp.

Lampy automatyczne dobieraja moc za posrednictwem pomiaru TTL czyli pomiaru swiatla padajacego na matryce przez obiektyw.
Nie musisz sie martwic o przeliczenia.

LP56 jest podana dla okrelonej konstrukcji lampy , tutaj w lampie jesli masz zmienny kat swiecenia ( nie wiem teraz czy ta lampa ma , YN Maja) to rozszerzajac kat swicenia LP jest mniejsza.

Nalezy znalez tabelki ktore podaja LP w zaleznosci od ISO i kata swiecenie ( jesli jest zmienny).
Mozna samemu to przeliczyc , wymaga jednak znajomosci liczenia pierwiastkow kwadratowych - a z tym to moze byc roznie., nie kazdy musi lubiec.

druga metoda jest nastawa " na wyczucie " mocy lampy , nastepnie sprawdzasz wynik naswietlenia na monitorze aparatu po zrobienu zdjecia i stosujesz odpowiednie zmiany mocy lampy lub odleglosci lampy od motywu.

Jesli lampa nie znajduje sie na aparacie w szynach z kontaktami stykowymi , to lampe wyzwala sie zdalnie za pomoca kabelka lub droga radiowa .
Nie stosuj czasow migawki dluzszych od 1/200 sek.
Jasli krotsze , to w lampie nalezy nastawic HSS , jeslii lampa cos takiehgo ma , ale wowczas Spada zasieg lampy .

To cala tajemnica Twojej lampy.

Agata83
08-04-2018, 16:58
Bardzo dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie , przeczytam to jeszcze z 15 razy i spróbuję z tymi zdjęciami jeszcze raz.
Pozdrawiam;)

Agata83
08-04-2018, 21:39
Hej !
Wróciłam , ustawiłam w aparacie tryb M ,komp. 1/128
ISO 100, f10 i 1/250s
Wyszło jak wyszło , żywych modeli dzisiaj brak.
Nie do końca o to chodziło ale jest lepiej niż wczoraj , kto wie co będzie jutro...?;)
Nie wiem jaki powinien być czas synchronizacji błysku, czas migawki błysku ....ogólnie nie rozumiem całej zakładki ,,e,,
Zaraz poszukam instrukcji po polsku i może tam się czegoś dowiem.
Jeżeli możecie mi jeszcze coś podpowiedzieć chętnie skorzystam z rad.
Pozdrawiam
7224

Ligo
08-04-2018, 22:09
komp. 1/128
ISO 100, f10 i 1/250s
Nie jest dobrze. Dlaczego akurat takie nastawy? I jakim obiektywem dysponujesz?

Agata83
08-04-2018, 23:00
Próbowałam różnych opcji , ISO niskie i szybka migawka żeby odciąć światło zastane a f. tak dopasowana do reszty
Obiektyw sigma 17-55mm 2.8
A ta komp. była najniższa w aparacie w trybie M

Ja chyba kupię czarne tło;)

Ligo
08-04-2018, 23:11
Lepiej kup normalną lampę, bo z manualem zawsze będzie męczarnia. No, chyba że postawisz ją w studio w jednym miejscu, dobierzesz na sztywno parametry i nie będziesz ich zmieniać.;-)

A fota jest niedoświetlona o dobre 5 działek. Otwórz przysłonę i daj trochę więcej mocy.

Agata83
08-04-2018, 23:19
Jeśli ją dodam mocy lub zmniejszę przysłonę uzyskam odwrotny efekt od zamierzonego . Chciałam zrobić zdjęcie low key bez czarnego tła .
Która lampa będzie normalna?

Ligo
08-04-2018, 23:32
Najpierw spróbuj to prawidłowo naświetlić, a tłem i efektami będziemy się martwić później.;-)

Normalna to taka, która sama potrafi dozować światło bez efektów ubocznych typu nerwica, lub zawał serca fotografa.

ksh
08-04-2018, 23:39
Ale co to za rady, kup lepszą lampę, no i co wtedy jeśli będzie TTL to nagle zdjęcie będzie jak trzeba ?
Zrób sobie taki test na początek bez lampy błyskowej, ustaw tak ekspozycje w aparacie w trybie M i z czasem 1/200 żeby tło za tygryskiem zaczęło być takie jak oczekujesz, wtedy ustaw dopiero sobie lampę na statywie blisko tygryska i testuj jaka jej siła da odpowiedni efekt doświetlenia.

Agata83
08-04-2018, 23:47
Dzisiaj już nie będę strzelać ale jutro jeszcze raz podejmę wyzwanie i dam znać jak wyszło. Dziękuję za podpowiedzi.
Jeszcze takie pytanie , jest jakaś książka godna polecenia odnośnie światła studyjnego? Coś od czego można zacząć naukę i jak widzę nie lada przygodę z błyskiem i światłem stałym?

KrzysztofKozicki
09-04-2018, 00:03
https://www.ksiegarnia-najtaniej.pl/mobile/pl/p/Swiat-blysku.-CLS-i-TTL-na-nieznanych-wodach.-Joe-McNally/5376
Nie próbuj ustawiać aparatu i lampy jednocześnie. Najpierw zrób zdjęcie tak by tło wyglądało jak trzeba. Później lampa. Jak za duża moc to zmniejszasz. Jak zabraknie skali to oklej papierem śniadaniowym. Kilka warstw i lampa świeci słabiej. Jak świeci na boki to kartką oklej tak, by świeciła bardziej punktowo. Staraj się eliminować problemy po mału. Powodzenia

Agata83
09-04-2018, 08:37
Tak się zastanawiam nad wyzwalaczami radiowymi i ich przewagą nad fotocelą?Czy chodzi o to że przy fotoceli trzeba wszystko poustawiać tak żeby lampa mogła odebrać sygnał jednosześnie nie zaburzając kompozycji zdjęcia?Błysk z lampy aparatu który mam wyzwolić drugą lamę również wpływa na zdjęcie? Czy to dlatego powinnam kupić taki wyzwalacz?Jest więcej powodó?Jeśli tak to w który wyzwalacz się zaopatrzyć ? Czy może jeszcze jedną lampę któa będzie na sankach i będzie wyzwalaczem dla innych?

I dziękuję za polecenie, mam ,,Uchwycić moment ,, tego autora i jestem zadowolona z pozycji;)

Nican
09-04-2018, 09:08
nie ma nic wspolnego z kompozycja.

nie wiem jaki masz zestaw

jesli wyzwalasz fotocela , tzn ze masz aktywna lampe na aparacie.

lampa ta wyzwala blysk pomiarowy , jest to dodatkowy blysk, robiony w ulamku senundy przed wlasciwym blyskiem.
sluzy on tylko pomiarowi swiatla dla blysku zasadniczego. Okiem nie mozna zauwazyc dwoch blyskow gdyz sa zbyt blisko siebie.

ale ten dodatkowy blysk pomiarowy powoduje wyzwolenie fotoceli , tzn lampa blyskowa wyzwalana fotocela blysnie wczesniej , zanim zdjecie zostanie zrobione ( lampa zasadnicza musi byc tak nastawiona , iz reaguje na drugi blysk lampy wyzwalajacej - czy masz taka mozliwosc? ).

czyli chociaz widzisz blysk , to tak jakby go nie bylo - nastapil przed otwarciem migawki..
jesli wyzwalasz fotocela i lampa aparatu to nalezy o tym wiedziec i sprawdzic czy ten Problem Cie dotyczy.

Jesli tak , to druga lampa nie ma zadengo wplywu na zdjecia , gdyz blyska o ulamek sekundy za wczesnie.

ksh
09-04-2018, 09:14
Wszystko masz napisane wcześniej, najtańszy nadajnik/odbiornik radiowy to PT-04 lub PT-16 i spokojnie ci wystarczy do tego, na aparat nadajnik dajesz i w odbiornik wsuwasz lampę, wtedy unikasz psucia całości błyskiem z aparatu.

Agata83
09-04-2018, 10:11
Czy to ten o którym piszesz?
https://www.ebay.co.uk/p/1pc-Pt-04-GY-Ne-Series-4-Channel-Transmitter-for-Wireless-Flash-Trigger-UK/716598999?_trksid=p2047675.l2644

a może ten będzie lepszy ten sam producent co lampa?
https://www.ebay.co.uk/itm/1-x-Yongnuo-RF-603N-II-wireless-flash-trigger-N3-for-Nikon-D7000-D5000-Series/253154877613?epid=1033669512&hash=item3af134e0ad:g:i7IAAOSwsFpWTSiY

Nikon d7100, sigma 17-50mm 2.8,
YN 560 IV

Nican
09-04-2018, 10:47

Nikon d7100, sigma 17-50mm 2.8,
YN 560 IV

lampa chyba prawidlowo zostala wyzwolona.

7249

ale musialas rzeczywiscie sporo sie nakombinowac , zeby az tak niedoswietlic zdjecie

w kazdym razie w tych lampach o ile kojarze , mozna przelaczyc na wyzwolenie pierwszym blyskiem ( S1 ) jesli nie ma przedblysku , lub drugim blyskiem S2 ( jesli lampa wyzwalajaca ma przedblysk )

moze to za duzo na raz ale warto wiedziec , ze cos takiego istnieje.

KrzysztofKozicki
09-04-2018, 11:56
Wyzwalacz to tylko i aż wygoda i dystans, oraz pewność błysku. Można błyskać lampa będąca za drzwiami. Czasami tak robię przy zdjęciach mieszkań, by w szybkach drzwi była ładna poświata. Teraz popracuj nad ukierunkowaniem światła tak, by nie trafiało na ścianę za tygrysem

Ligo
09-04-2018, 21:24
Zdjęcie powyżej to chyba wersja Nicana z dorobionym tłem.

Agata83
09-04-2018, 21:47
Wyzwalam aparatem , i nie bardzo wiem czy przedbłysk jest czy nie , ale strzelam na S1 .
Z czarnej karki zrobiłam tunel żeby pokierować światłem , za fotelem czyli za plecami tygryska jest włączony monitor komputera który daje trochę światła ,poza tym w pokoju jest ciemno . Efekt wyszedł taki ....jeszcze dać mu popcorn i okulary 3D;)
Nie jestem zadowolona w ogóle nie o to chodziło.

7309

OjTam
09-04-2018, 21:49
Wyzwalam aparatem , i nie bardzo wiem czy przedbłysk jest czy nie , ale strzelam na S1 .

Jeśli kukułkę masz na manualu to przedbłysków nie ma. Jeśli w ttl, to są.

ksh
09-04-2018, 21:52
Ale najwyraźniej nie czytasz co w temacie zostało napisane.
Nie rób ciemnego pomieszczenia bo przecież masz na filmie inaczej, na początku ustawiasz taką ekspozycje żeby tło za tygryskiem było czarne, nie zwracasz uwago na tygryska, pilnujesz tylko żeby czas był krótszy tak 1/200s, potem dostawiasz lampę i taką dajesz jej moc i tak ustawiasz/ograniczasz światło żeby oświetlić to co potrzeba i żeby światło nie leciało na tło.
Żeby nie psuć efektu błyskiem z lampy kup najtańszy wyzwalacz radiowy albo kabel łączący stopkę w aparacie z stopką lampy ( bez ttl bo tego nie masz w lampie ).

Agata83
09-04-2018, 21:58
Chciałam zrobć takie zdjęcie jak tutaj Pan Gavin Hoey prezentuje ,ale też nie wyszło :(
Wszystko zrobiłam tak jak on , nie wiem jaką ma moc lampy więc ustawiałam różnie , próbowałam przy zgaszonym świetle w pokoju i przy włączonym i nic, u mnie jest ostre światło na najniższej mocy.
Nie wiem co robię źle. Zasanawiam się czy kluczowym elementem nie będzie jakość softboxa, ponieważ mój to godox z chin więc bardziej atrapa niż wyposażenie studio.
Chodzi mi o ustawienie z czasu 3:16 min
https://www.youtube.com/watch?v=Ba1Hiq3w3kc

OjTam
09-04-2018, 22:01
A bierzesz pod uwagę fakt, że na tym filmie tło to czarny pokrowiec na blendę?

ksh
09-04-2018, 22:02
Zrób na początek z tygryskiem bo bezsensu jest wyjaśnianie drugiego ustawienia jeśli nie potrafisz teorii z tego tematu przełożyć na praktykę.

OjTam
09-04-2018, 22:15
Tak mi do głowy przyszło... Może Agata83 to wzrokowiec, i grafika łatwiej wyjaśni?

Zacznij od takich ustawień.
7310
Ustawienia aparatu to raczej klasyk, a moc lampy z kalkulatora wyliczona. ;)

Agata83
09-04-2018, 23:49
Zrobiłam jak na rysunku ,zresztą wczoraj też tak robiłam i zmieniałam moc i ogniskową lampy i to się nijak ma do tego co na filmie. Z tego wszystkiego poszłam dziś do sklepu i kupiłąm bardzo ciemny szary papier na rolce i zakleiłam pół ściany w salonie;)
I wiecie co? Dalej nic ;)
Wymyśliłąm więc że to będzie wyzwanie dla Was , metodą jak z filmu zróbcie takie zdjęcie komuś lub miśkowi ;) Pokażcie efekty a wtedy uwierzę że się da;)
Ktoś się podejmie?

Ligo
09-04-2018, 23:53
A weź przestań...;-)

Po prostu Ci lampa nie synchronizuje.

Agata83
09-04-2018, 23:56
Takie zdjęcie mi wyszło dzisiaj kiedy założyłam na lampę zrobiony z papieru modyfikator , taki tunel 7312

Ps. Dzięki że jeszcze macie do mnie cierpliwość;)

ksh
10-04-2018, 00:01
Napisz czy moja rada opisana już dwa razy jest zrozumiała.

Agata83
10-04-2018, 00:20
Ustawiałam parametry tak aby tło było ciemne , praktycznie czarne , przy migawce 1/200 lub 1/250 .
Kiedy już to miałam lampę ustawiałam nad tygryskiem , w zasadzie w różnych odległościach i o różnych mocach i albo wychodziło za ciemno albo cały kadr był zbyt jasny .W sumie czasami efekt wychodził zbliżony , a przecież ten chłopak jest większy od tygryska i światło inaczej się rozkłada na wyższej osobie , do tego Tygrys jest pomarańczowy z kremowym brzuszkiem a tamten chłopak miał raczej ciemne ubranie.
Z tego wszystkiego to zdjęcie przestało mi się nawet podobać , to światło takie ostre ...
Nie wywalajcie mnie z nikoniarzy ;) mam jeszcze tyle pytań;)

OjTam
10-04-2018, 00:29
, przy migawce 1/250 .

Nie używaj tak krótkich czasów przy tej lampie.

Nican
10-04-2018, 07:42
aby fotografowanie nie bylo powodem frustracji i wiodlo do prawidlowych wynikow , nalezy zapoznac sie z podstawowymi zasadami uzywania sprzetu , po to by poznac wzajemne zaleznosci.
to sa w gruncie rzeczy trywialne informacje , ale warto wiedziec o ich istnieniu, aby zdawac sobie sprawe z mozliwych zrodel bledow.
Wysilek intelektualny nie jest wiekszy a nawet znacznie mniejszy niz dla dziecka , ktore musi poznac tabliczke mnozenia.

sugerowalbym zakupic Jakis podrecznik i przeczytac calosc .

to byl wstep , przepraszam za mentorski ton , ale bez tego bedziesz wylamywala drzwi , ktore sa otwarte.

krotka instrukcja.

plan A

1. Ustaw sprzet tak jak do tej pory
2. wybierz w apracie czas naswietlania nie krotszy niz 1/250 sek. ( Taki czas synchronizacji z l. blyskowa ma migawka w d7100)
3. Nastaw czulosc 100 ISO
4. Nastaw przyslone 8.0
5.. Nastaw w lampie YN S1 ( jesli jest nastawa HSS to wylacz)

wykonaj Serie zdjec , zmieniaj dla kazdego zdjecia nastawe mocy blysku w YN od 1 do 1/128

jesli bedzie sie zmieniac jasnosc zdjec , to wybierz to najlepsze , zapamietaj nastawy i chcac eksperymntowac , mozesz od tej wzorcowej nastawy dokonac zmian przyslony i mocy lampy.

jesli wszystkie zdjecia sa niedoswietlone i nie roznia sie jasnoscia to wdrazamy plan B

plan B

powtarzamy jak plan A , zmieniamy tylko punkt 5 - nastawiamy S2

Agata83
11-04-2018, 11:30
Dziękuję za ten wpis , wieczorem pościczę z tygryskiem;)
Problem w tym że nie mam instrukcji do tej lampy a książę o błyskaniu zakupię lada dzień i będę studiowała, jeśli znacie jakieś miejsca w sieci które pomagają w ogarnięciu błysku podeślijcie mi linki .Super gdyby to były filmy , nie zawsze artykuły wykładają łopatologicznie do prostego człowieka;)
Chciałam Wam pokazać mój pierwszy portret z tą lampą w low key . Miał być trochę w cieniu , mroczny . Sama nie wiem co myśleć , czy nie za dużo cienia na twarzy?7373

No dobra jak tak teraz patrzę to wcale nie jest taki mroczny , Batman by się uśmiał;)

Nican
11-04-2018, 12:27
Dziękuję za ten wpis , wieczorem pościczę z tygryskiem;)
Problem w tym że nie mam instrukcji do tej lampy a książę o błyskaniu zakupię lada dzień i będę studiowała, jeśli znacie jakieś miejsca w sieci które pomagają w ogarnięciu błysku podeślijcie mi linki .Super gdyby to były filmy , nie zawsze artykuły wykładają łopatologicznie do prostego człowieka;)
Chciałam Wam pokazać mój pierwszy portret z tą lampą w low key . Miał być trochę w cieniu , mroczny . Sama nie wiem co myśleć , czy nie za dużo cienia na twarzy?

No dobra jak tak teraz patrzę to wcale nie jest taki mroczny , Batman by się uśmiał;)

i jest swietnie.
jeslii to pierwsze zdjecie , to co dopiero bedzie po stu probach ?

niebanalny portret , znacznie ciekawszy od portretow wypacykowanych slicznotek , retuszowanych na kauczuk.

Agata83
11-04-2018, 14:14
Dzięki za miłe słowa , zastanawiam się tylko czy oczy nie powinny być bardziej wyraziste , trochę mi się w tym cieniu gubią , poza tym czy nie wyglądają trochę jak martwe ?Bliki w oczach są mikroskopijne.
Jak mogę to poprawić? Czy ustawienie światła lekko od przodu da lepszy efekt ?

KrzysztofKozicki
11-04-2018, 17:50
Spróbuj z blendą od dołu. Pierwsze efekty super i trenuj dalej.

Nican
11-04-2018, 17:57
Dzięki za miłe słowa , zastanawiam się tylko czy oczy nie powinny być bardziej wyraziste , trochę mi się w tym cieniu gubią , poza tym czy nie wyglądają trochę jak martwe ?Bliki w oczach są mikroskopijne.
Jak mogę to poprawić? Czy ustawienie światła lekko od przodu da lepszy efekt ?

wolalbym rzeczywiscie bardziej zaakcentowane oczy , ciut , ciut jasniejsze bialka , ale to sie robi bez problemmu w komputerze.

Agata83
14-04-2018, 00:52
Kolejne próby ale już nie tak zaciemnione , pierwsze próby retuszu;)
Autoportret 7500

Ligo
14-04-2018, 01:06
Aleś fotę walnęła blondi. Chyba się wypiszę z komentowania...;-)

Nie no, całkiem dobre, a to z awatara super. Czyli lampę w końcu poskromiłaś.

Gratulacje.