PDA

Zobacz pełną wersję : D3300 zdjęcia zamglone w trybie automatycznym

Reishi
07-04-2018, 06:43
Przy robieniu zdjęć w trybie automatycznym wychodzą zamglone. Jak zmienię, np. na portret lub krajobraz są wyraźne. Dlaczego tak się dzieje?

Aparat Nikon D3300
Obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8

Ligo
07-04-2018, 06:59
Trudno wyczuć. Wrzuć jedno zamglone na forum, to się zobaczy. Tylko tak, żeby Exif było widać.

Teu
07-04-2018, 08:56
Ustawienia Picture Control pewnie.

Reishi
07-04-2018, 09:35
Przepraszam, że tak późno, ale pobierałem program z EXIF i nie wiem jak wstawić razem ze zdjęciem. Troszkę "kombinowane"...
7109

- - - - kolejny post - - - - - -

Dane z programu XnView
7110

andrzej_abc
07-04-2018, 13:12
Przy robieniu zdjęć w trybie automatycznym wychodzą zamglone. Jak zmienię, np. na portret lub krajobraz są wyraźne. Dlaczego tak się dzieje?

Aparat Nikon D3300
Obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8

Odpowiedź jest dość prosta - "w automacie aparat "uśrednia" ustawienia " - zdjęcia wykonywane są przez aparat a nie przez ciebie , spróbuj robić zdjęcia w preselekcji czasu lub przysłony, wtedy masz pełną kontrolę nad wykonywanym zdjęciem (wartość ekspozycji, balans bieli, ostrość zdjęcia, nasycenie ...... ) - zamieszczam twoje zdjęcie z małymi poprawkami.

7126

Reishi
07-04-2018, 13:30
Odpowiedź jest dość prosta - "w automacie aparat "uśrednia" ustawienia " - zdjęcia wykonywane są przez aparat a nie przez ciebie , spróbuj robić zdjęcia w preselekcji czasu lub przysłony, wtedy masz pełną kontrolę nad wykonywanym zdjęciem (wartość ekspozycji, balans bieli, ostrość zdjęcia, nasycenie ...... ) - zamieszczam twoje zdjęcie z małymi poprawkami.

Dla mnie nie było, to takie oczywiste, ponieważ mój poprzedni automacik Canon PowerShot A720 IS nie miał nigdy takich problemów. Ten aparat dopiero poznaję i mam nadzieję, że dzięki forum szybciej pójdzie mi nauka.

P.S.
Jak poprawiłeś zdjęcie? :)

andrzej_abc
07-04-2018, 14:42
Nie wiem dlaczego wkleiło się to drugie zdjęcie .... . Poprawione w PS - poprawiona ekspozycja i kontrast.