Zobacz pełną wersję : D3300 zdjęcia zamglone w trybie automatycznym
Przy robieniu zdjęć w trybie automatycznym wychodzą zamglone. Jak zmienię, np. na portret lub krajobraz są wyraźne. Dlaczego tak się dzieje?
Aparat Nikon D3300
Obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8
Trudno wyczuć. Wrzuć jedno zamglone na forum, to się zobaczy. Tylko tak, żeby Exif było widać.
Ustawienia Picture Control pewnie.
Przepraszam, że tak późno, ale pobierałem program z EXIF i nie wiem jak wstawić razem ze zdjęciem. Troszkę "kombinowane"...
7109
- - - - kolejny post - - - - - -
Dane z programu XnView
7110
andrzej_abc
07-04-2018, 13:12
Przy robieniu zdjęć w trybie automatycznym wychodzą zamglone. Jak zmienię, np. na portret lub krajobraz są wyraźne. Dlaczego tak się dzieje?
Aparat Nikon D3300
Obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8
Odpowiedź jest dość prosta - "w automacie aparat "uśrednia" ustawienia " - zdjęcia wykonywane są przez aparat a nie przez ciebie , spróbuj robić zdjęcia w preselekcji czasu lub przysłony, wtedy masz pełną kontrolę nad wykonywanym zdjęciem (wartość ekspozycji, balans bieli, ostrość zdjęcia, nasycenie ...... ) - zamieszczam twoje zdjęcie z małymi poprawkami.
7126
Odpowiedź jest dość prosta - "w automacie aparat "uśrednia" ustawienia " - zdjęcia wykonywane są przez aparat a nie przez ciebie , spróbuj robić zdjęcia w preselekcji czasu lub przysłony, wtedy masz pełną kontrolę nad wykonywanym zdjęciem (wartość ekspozycji, balans bieli, ostrość zdjęcia, nasycenie ...... ) - zamieszczam twoje zdjęcie z małymi poprawkami.
Dla mnie nie było, to takie oczywiste, ponieważ mój poprzedni automacik Canon PowerShot A720 IS nie miał nigdy takich problemów. Ten aparat dopiero poznaję i mam nadzieję, że dzięki forum szybciej pójdzie mi nauka.
P.S.
Jak poprawiłeś zdjęcie? :)
andrzej_abc
07-04-2018, 14:42
Nie wiem dlaczego wkleiło się to drugie zdjęcie .... . Poprawione w PS - poprawiona ekspozycja i kontrast.