PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić do zeskanowania starych negatywów..

szymic1
06-04-2018, 13:32
W trakcie ostatnich porządków dokopałem się do swoich starych negatywów B&W i kolorowych. Stwierdziłem, że warto to przenieść do postaci cyfrowej i pytanie jakie urządzenie polecacie do zeskanowania?
Nie potrzebuje super jakości skanowania bo większość zdjęć była robiona Zenitem albo podstawową lustrzanką Minolty, zdjęcia mają raczej wartość sentymentalną i trafią do 'rodzinnego albumu'.
Co polecacie? Kiedyś robiłem skany na pożyczonym skanerze Nikona LS-2000 ale myślę o czymś do 500zł.
Nie chciałbym tego zlecać komuś innemu bo tych zdjęć jest sporo i chyba taniej wyjdzie kupić skaner a później sprzedać.

Michał Szymański
http://blog.szymanskich.net

PM.M
06-04-2018, 13:41
Wbrew pozorom zdjęcia z Zenita mogą być całkiem niezłe, gorzej z materiałami na których je robiono. Za 500 zł to chyba najlepiej Epson V370.

szymic1
06-04-2018, 13:50
Ja jeszcze myślałem o tym https://www.cyfrowe.pl/skanery-do-negatywow,6,19,272/scr.html

PM.M
06-04-2018, 13:53
Takie konstrukcje sobie odpuść. Nadają się do robienia stykówek, bo są szybkie, ale mizerna jakość.

szymic1
06-04-2018, 13:56
A ten wspomniany wyżej Epson V370 oferują lepszą jakość? Tak jak pisałem szukam czegość co pozwoli zdigitalizować materiały tak żeby była możliwość pokazania tego na monitorze, zdjęcia nie oferują większej wartości artystycznej a tylko wartość sentymentalną.

Merde
06-04-2018, 15:19
A ten wspomniany wyżej Epson V370 oferują lepszą jakość? Tak jak pisałem szukam czegość co pozwoli zdigitalizować materiały tak żeby była możliwość pokazania tego na monitorze, zdjęcia nie oferują większej wartości artystycznej a tylko wartość sentymentalną.

A nie lepiej "zeskanować" negatyw lustrzanką, np. przy pomocy ustrojstwa jak w tym artykule?:

https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/akcesoria-fotograficzne/29111-nikon-es-2-digitalizacja-negatywow-bez-skanera

szymic1
06-04-2018, 15:53
A nie lepiej "zeskanować" negatyw lustrzanką, np. przy pomocy ustrojstwa jak w tym artykule?:

https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/akcesoria-fotograficzne/29111-nikon-es-2-digitalizacja-negatywow-bez-skanera

To urządzenie widziałem, tyle że nie jest tanie bo 650zł, poza tym ja mam jedyny makro Sigma 105mm 2.8 i to z d7000.
Potencjalnie moglbym wypożyczć Nikora 105mm ale czy do niego to pasuje to nie wiem bo na stronie nie ma info. Na stronie piszą tylko o 60mm, zapewne odległości są tak poustawiane żeby w kadrze był pełna skanowana klatka.

Michał

PM.M
06-04-2018, 20:53
Skanowanie lustrzanką też jest opcją, ale przy negatywach trzeba je umiejętnie obrócić. Skanery to robią sobie same.
Co do skanerów, to masz poniżej porównanie (ta sama klatka) z Plusteka 8200 i Lidlowego skanerka (który działa jak tamte za 300 zł) - przeskalowane do tego samego rozmiaru. Czy wystarczająca jakość musisz sam określić (po kliknięciu powinien być duży rozmiar)

Plustek:
7084

Lidl:
7085

Carlos_lo
06-04-2018, 21:37
to jest temat! w skanerach bawilem sie ponad 20 lat temu, ale widze ze aqfa ciagle trzyma poziom tylko tego interfejsu nigdzie nie podepne, akurat trafil sie klient, ktory chce zeskanowac co-nieco i pod niego chce kupic epsona v550 - inaczej budzet mi peknie, ma mieszane foty, ale ma tez z nich negatywy ok 50%; co polecicie do 900PLN vs 220GBP? V800 - nie doloze...

Sent from my iPhone using Tapatalk

nie.Znajomy
08-04-2018, 12:17
V370 i V550 swobodnie dają radę (dla celów prywatnej digitalizacji); jakość zeskanowanego obrazka z kliszy małoobrazkowej na obu skanerach jest identyczna; jak ktoś nie ma do skanowania materiału ze średniego formatu to V370 w zupełności wystarczy

PS. dopowiem jeszcze w jaki sposób ja to robię: materiał skanuję na standardowych ustawieniach w rozdzielczości 2000x3000 72dpi; to co dostaję ze skanera jest w miarę ok ale jak na którymś obrazku bardziej mi zależy to wrzucam go do dodatkowej obróbki w programie graficznym; polecam PhotoScape - można tu szybko spooooro poprawić; z finalnych plików robiłem ostatnio sobie wydruki na papierze w rozmiarze A4; nie mam zastrzeżeń, a raczej mało wymagający nie jestem

Carlos_lo
08-04-2018, 18:13
V370 i V550 swobodnie dają radę (dla celów prywatnej digitalizacji); jakość zeskanowanego obrazka z kliszy małoobrazkowej na obu skanerach jest identyczna; jak ktoś nie ma do skanowania materiału ze średniego formatu to V370 w zupełności wystarczy

PS. dopowiem jeszcze w jaki sposób ja to robię: materiał skanuję na standardowych ustawieniach w rozdzielczości 2000x3000 72dpi; to co dostaję ze skanera jest w miarę ok ale jak na którymś obrazku bardziej mi zależy to wrzucam go do dodatkowej obróbki w programie graficznym; polecam PhotoScape - można tu szybko spooooro poprawić; z finalnych plików robiłem ostatnio sobie wydruki na papierze w rozmiarze A4; nie mam zastrzeżeń, a raczej mało wymagający nie jestem

rozumiem, standardowy material to odbitki, natomiast maly obrazek - klisza - ze wzgledu na swa wielkosc i niuanse czytnika czyli skanera wymaga czego wlasnie?

nie.Znajomy
08-04-2018, 20:56
Przepraszam, ale kompletnie nie wiem o co pytasz.

Carlos_lo
08-04-2018, 21:25
spiesze wyluszczyc: podales parametry 2000-3000 dpi dla skanow ale nie za bardzo widze czego, z doswiadczenia wiem, ze dla odbitki wystarczy az za nadto, a dla negatywu z malej klatki czyli 24x36mm czyli w uproszczeniu 1 cal na 1.5 czyli czy te 2-3k wystarcza, i co z ropietoscia tonalna czyli 3.4d w tym przypadku; w sumie pozniej bede robic wydruki, nie dla ekranu;
juz poprawiam - generalnie 2000-3000 pixeli.

lew200
09-04-2018, 09:31
Ktoś tu proponował najtańszego płaskiego Epsona v370 z przystawką do negatywów 35mm i to chyba będzie najlepsza opcja - zeskanuje szybko i otrzymane pliki będą miały przyzwoitą jakość, chociaż bez rewelacji. Nadadzą się na miniaturki do Internetu i niewielkie wydruki.

Możnaby się bawić w dedykowane skanery do 35mm (na przykład jakąś używkę Plusteka) bo jakość będzie zauważalnie wyższa, ale jeżeli to ma być tylko prosta digitalizacja, to najtańszy płaszczak zrobi robotę - a i chyba szybciej będzie, jak się będzie skanować negatyw całymi paskami automatycznie.

jo44
10-04-2018, 08:56
(...) ale widze ze aqfa ciagle trzyma poziom tylko tego interfejsu nigdzie nie podepne,
Wszystko się da podpiąć - do niedawna miałem podpiętą Agfę Arcus II, do dzisiaj zaś jest Nikon L100. :)
I nawet nie jest to drogie...

Carlos_lo
10-04-2018, 09:04
jednak v550 bedzie optymalny, dziekuje za uwagi

gunia
10-04-2018, 14:18
Popieram, jestem fanką epsonów, sama mam już drugi skaner ;) tanie, prawie nie do zajechania (jeden miałam dobre 8-10 lat, już nawet nie pamiętam), a jakość całkiem całkiem, jak dla mnie ok.

hostman22
14-04-2018, 11:44
czym więcej tym lepiej, jeżeli chcemy pozbyć się szumu cyfrowego ze skanera. Ja skanuje do 9800x6800 i jest ok. V550 mały obrazek i średni ogarnia całkim spoko. Tylko w londynie moze jeszcze dostaniesz minolte 5400 używaną wszystko robi automatycznie co przyspiesza prace ;), a używany i tak będzie znacznie tańszy od używanego coolscana nikona... .

Carlos_lo
14-04-2018, 21:54
juz stoi na biurku V550, odbitki tez beda nim robione wiec zobacze i przykladowe efekty jak beda chetni pokaze

pioterkow
16-04-2018, 12:36
W trakcie ostatnich porządków dokopałem się do swoich starych negatywów B&W i kolorowych. Stwierdziłem, że warto to przenieść do postaci cyfrowej i pytanie jakie urządzenie polecacie do zeskanowania?
Co polecacie? Kiedyś robiłem skany na pożyczonym skanerze Nikona LS-2000 ale myślę o czymś do 500zł.

Michał , skaner za 500 PLN to zabawka raczej niz skaner. Do zdigitalizowania staryh fotek możę od biedy ujdzie ale napewo nie jest to SKANER
|Pozdrawiawm. Piotr