PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 2,8 - problem z ostrością na dworze.

dominiks1980
05-04-2018, 12:16
Witam. Mam dziwny problem z moim Tamronem 17-50 2,8. Obiektyw współpracuje z Nikonem D80. W pomieszczeniach ostrzy idealnie. Natomiast gdy chcę zrobić zdjęcie na dworze przy dużej ilości światła ostrość to loteria. Aparat z Nikkorem 50 1.8 działa prawidłowo. Ktoś ma pomysł co jest nie tak ?

Nican
05-04-2018, 12:36
trudno na podstawie tak krotkiego opisu dac definitywna odpowiedzi.

af w detekcji fazy jest wrazliwy na barwe swiatla.
inaczej ostrzy w swietle sztucznym np 2500 K a inaczej w swietle zimnym np 8000 K.

af fabrycznie sa kalibrowane dla swiatla dziennnego 5500 K
w takim przypadku blad zarowno dla swiatla cieplejszego jak i zimniejszego jest srednio biuorac najmniejszy.

moze sie zdazyc , ze akurat ten zestaw , ktory masz jest dostrojony prawidlowo przez przypadek do swiatla sztucznego , dlatego fotografujac w dziennym bedzie rozrzut wiekszy - czyli raz trafi raz nie.

I niekoniecznie jest to wina obiektywu .

w drozszych aparatach kompensuje sie wplyw zmiennej barwy swiatla na prace AF.

pomoc moze kalibracja w zakladzie.

czy to jest ten powod w Twoim przypadkiu - mozna stwierdzic dokladniejszymi testami.

dominiks1980
05-04-2018, 12:54
Czyli musiał bym sprawdzić ten obiektyw na innym aparacie. A co do mojego zestawu muszę się z tym pogodzić lub w końcu kupić upragniony D300s i liczyć że będzie ok :)

ksh
05-04-2018, 13:08
Na początek zrób zdjęcia jakieś np chodnika/bruku i celuj przed siebie tak z 3-4 metry, ustaw punkt środkowy, przysłonę na f/2.8 i wklej tu.

Nican
05-04-2018, 13:10
zrob test jak na rysunku

w swietle sztucznym wykonaj kilka zdjec , co najmniej 10 za kazdym razem rozostrzajac i ostrzac na AF

to samo przy swietle dziennym.

tablica kontrastowa , np jakies Linie wydrukowane na bialym tle - musi to byc latwy dla AF motyw

miarka ( np metr stolarski ) tak by skala byla widoczna , znajdowala sie w kadrze ale poza sensorem AF.

z miarki odczytaj gdzie przypada Maximum ostrzenia , wylicz srednia , porownaj odchylki.
i tak dla 3 - ogniskowych.

jesli inaczej bedzie ostrzyl w zaleznosci od b. swiatla , to nie jest zle , trzeba zrobic kalibracje .
to normalne , co ok 20 -50 tys wyzwolen aparaty sie dekalibruja.

ten tamron nie ma duzej aberacji chromatycznej , wiec kalibracja winna pomoc.

ale najpier trzeba postawic prawidlowa diagnoze :

7036

dominiks1980
05-04-2018, 13:22
Czyli cokolwiek by to nie było to sam sobie z usunięciem ewentualnej usterki i tak nie poradzę.

Nican
05-04-2018, 13:34
najpierw trzeba postawic diagnoze , moze to byc cos innego.

wyglada mi na rozkalibrowany uklad - to trudno nazwac usterka , co Jakis czas wszyscy winni kalibrowac AF.
w nowszych aparatach mozna to zrobic samemu softwarowo , rowniez w niektorych obiektywach . w starszych , tanszych moze to przeprowadzic warsztat.

podstawa jest prawidlowy i starannie przeprowadzony test.

bez tego mozna wysnuc falszywe wnioski.

ksh
05-04-2018, 13:55
A czy macie pewność że aparat nie jest ustawiony tak że sobie af lata gdzie chce, dlatego napisałem prostą szybką sugestie jak sprawdzić na szybko.