PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Świt ze starym "Dimitriosem"

sruba
03-04-2018, 08:27
Stary wrak "Dimitrios" u wybrzeży Grecji... Istnieje wiele wersji mówiących o tym, skąd się tam wziął; najbardziej popularna i romantyczna mówi, że służył do szmuglowania papierosów z Turcji do Włoch, został porzucony i podpalony przez załogę, aby ukryć ślady przestępstwa po przechwyceniu go przez władze. Zapraszam do komentowania.

6950

Carrramba
03-04-2018, 08:59
Bardzo mi sie podoba. Jedyne co mi przeszkadza (przepraszam wstalem lewa stopa i nie pilem jeszcze kawy) to cien statku ktory ginie gdzies, nie wiadomo gdzie w mroku na dole fotografii.

moshica
03-04-2018, 11:30
Ładny klimat daje to foto, ale jak poprzednik napisał ciemna bryła tego statku. Wiem że taki warun miałeś, ale złożenie z 2-3 ekspozycji coś by już dao, tak tylko gdybam.
Całościowo jestem mocno na tak.

sruba
03-04-2018, 11:36
Ładny klimat daje to foto, ale jak poprzednik napisał ciemna bryła tego statku. Wiem że taki warun miałeś, ale złożenie z 2-3 ekspozycji coś by już dao, tak tylko gdybam.
Całościowo jestem mocno na tak.

Dzięki za odwiedziny i komentarze. Zdjęcie jest składane z 2 ekspozycji, niebo + statek i woda, zastanawiałem się, czy jeszcze tego nie wyciągnąć, ale jaśniejsze wydawało mi się już trochę nienaturalne i już nie tak klimatyczne, światło padało od rufy na bok, dziób był mocno w cieniu... Rozjaśnienie tylko dziobu burzyło wg mnie konsekwencję oświetlenia, a wyciągnięcie całego pierwszego planu już zabijało klimat...

moshica
03-04-2018, 12:03
No to jeśli taki warsztat zastosowałeś, to jeszcze do głowy mi przychodzi wcześniejsza pora wykonania tego samego ujęcia, aby zrównoważyć całościowo i krajobraz z detalami statku.

2pompony
03-04-2018, 13:15
Podoba mi się to zdjęcie, głownie za sprawą czytelnej, niezagmatwanej kompozycji i dobrej dramaturgii ujęcia.

Może rzeczywiście można by tu czy tam dać jaśniej lub ciemniej, ale w dobie, kiedy królują tu krajobrazy en gros przeciętne, w dodatku technicznie albo słabawe, albo bez wyrazu - witam takie zdjęcia jak powyższe z zainteresowaniem.

notdot
03-04-2018, 17:25
Fajny kadr, jak koledzy wyżej można jaśniej czy ciemniej ale generalnie bardzo fajne zdjęcie

yasiu18
03-04-2018, 18:50
Całkiem niedawno latałem tam :)
Robi wrażenie
https://youtu.be/7yiXQc55NZ8

sruba
03-04-2018, 22:02
Dzięki za wizyty i komentarze :-) Z tej sesji mam jeszcze parę kadrów, więc na pewno pokażę kilka wersji, zwłaszcza, że światło i kolory zmieniały się bardzo szybko...

piotrekjeczen
03-04-2018, 23:37
Mocne. Oczywiście jak w przypadki każdej fotografii można dywagować tak też moim zdaniem jest za dużo "lewej strony". Głównym i zarazem bardzo silnym tematem jest wrak i uważam, że kadr powinien być skoncentrowany wyłącznie na tym elemencie - skały po lewej psują mi oglądanie.