Zobacz pełną wersję : Musze kupic soibie przenosny zestaw
Czy :
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-kit-lcd-zestaw-transmiter-i-nadajnik-odbiornik-stopka-nikon.html
oraz
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-zestaw-2-nadajnikow-odbiornikow-stopka-nikon.html
+ dokupienie 2 lamp błyskowych YN (jakich)
+ moja SB800
pozwoli mi sterować wszystkimi funkcjami lamp czy nie?
Mogę zawsze brać ze sobą fleszmiarkę ale czy muszę ;) ?
Oprócz tego potrzebuję 3 rozsądne mocowania na normalne statywy oświetleniowe tak aby tam lampy błyskowe zamontować bez uzywania lasotaśmy
Czyli musza mieć możliwosć zmiany konta i wyfrezowane rozety na płaszczyznach ciernych.
Ktoś pomoże ?
Rozumiem że sb800 masz jedną?
Wtedy wystarczy zestaw z pierwszego linku + 2x 685 albo 968.
Ewentualnie możesz też kupić to:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-navigator-x-do-nikon.html
I te lampy:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-quadralite-stroboss-60n.html
W obu przypadkach będziesz miał full ttl i sterowanie przez nadajniki.
Co do mocowań, nic nie poradzę.
tylko jedno zastrzeżenie - na aparacie nie mam (nie lubię) lampy więc ona musi też być sterowana z tego sterownika
Jeśli mówisz o tych Navigatorach co zasugerowałem, to to jest zestaw nadajnik+ odbiornik. Jak sabinkę na odbiornik podepniesz to będzie banglać.
A jeśli o YN chodzi, to 685 i 986 mają odbiorniki wbudowane, więc dodatkowych nie potrzebujesz. Dodatkowo 986 ma też nadajnik, więc w razie W można jako sterownika użyć.
Strobossów też.
ahh ok. kumam
a co ma lepsze notowania YN czy quadralite? Pewnei i tak wszystko tłuczone w chinach..
YN to YN. Quadralite to klon Godoxa. Każdy ma swoje + i -.
YN ogólnie mam wrażenie, że trochę tańszy.
W Quadralite są jeszcze lampy studyjne i plenerowe zgodne z Navigatorem.
Przed samymi świętami kupiłem Navigatora X (w komplecie nadajnik i odbiornik) i dodatkowy odbiornik. Działa bez problemu z dwoma lampami - SB 800 i SB 900.
Pooglądałem trochę i wielkością i czytelnością wyświetlacza zauroczył mnie navigator x2
Tyle że nie jest on sprzedawany w zestawie. Dobrze widzę? Muszę dokupić 1 odbiornik by mi z Sabiną działał i lampę 60
Mam X2 i X1 i faktycznie jest ogromna różnica na korzyść wyświetlacza X2. Pamiętaj tylko, że na X2 nie zamontujesz lampy bo nie ma stopki, ale widzę że nie potrzebujesz. Porzuciłem YN na rzecz Godoxa bo to naprawdę pomysłowa firma za rozsądne pieniądze. Można zbudować świetny zestaw począwszy od małych lamp przez takie cudeńka jak AD200 aż do lamp plenerowo studyjnych z zasilaniem bateryjnym lub sieciowym, w miarę potrzeb.
Zlecenia komercyjne trafiają mi sie coraz rzadziej , jak ktoś zmienił praktycznie rynek to tak jest.
Zostały mi lampy studyjne ale przecież nie będę ich targał na zdjęcia „hobbystyczne”
Chce mieć taki mały zestawik „podróżny”
YN jest tańsze. Zastanawiam się czy kolejny raz nie przesadzam wybierając quadralite.
Omówienie systemu Godox: http://flashhavoc.com/godox-flash-system-overview/
Dopiero teraz chyba zalapalem że te quadralite lampy działaj tylko na firmowych akku? Nie da rady tam wsadzić akku paluszków?
Dopiero teraz chyba zalapalem że te quadralite lampy działaj tylko na firmowych akku? Nie da rady tam wsadzić akku paluszków?
Które?
Strobossy 36 i 60 normalnie na 2 i 4 paluszkach jadą. S60 EVO i plenerowe z dedykowanych aku.
Pierwszy zestaw już mam
Powoli staram się ogarnąć podstawy ale napotkałem problem nie do przeskoczenia - czegoś nie kumam po prostu.
Jak mam ustawić SB800 aby wpięta do odbiornika navigatora (stoją osobno na statywie) aby z poziomu navigatora x2 sterować mocą lampy (1/128 albo np. 1/32) to mi kompletnie nie wychodzi
No w instrukcji jest napisane że SB musi być ustawiona w TTL niezaleznie od ustawień na navigator x2
Czyli nie możesz sterować ale wyzwala? Poruszaj trochę, może źle na stopce siadła.
Moge sterować na zasadzie wprowadzania korekty naświetlenia. No ale to jest korekta od jakiegoś pomiaru automatycznego.
Natomiast chciałbym mieć powtarzalny błysk ustawiony np. na 1/64 mocy a potem zmienić go z poziomu sterownika navigator x2 na 1/128
Moge sterować na zasadzie wprowadzania korekty naświetlenia. No ale to jest korekta od jakiegoś pomiaru automatycznego.
Natomiast chciałbym mieć powtarzalny błysk ustawiony np. na 1/64 mocy a potem zmienić go z poziomu sterownika navigator x2 na 1/128
SB musi być w ttl a na nadajniku ustawiasz moc, czyli tak jak robisz, sprawdź czy masz najnowszy firmware w odbiorniku i nadajniku na stronie godoxa masz do pobrania najnowsze firmware-y
Czy mam rozumieć ze jak na nadajniku ustawiasz np 1/128 to nie wyzwala czy nie wiesz jak ustawić 1/128?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
ustawiam 1/128 i inne wartosci ale wygląda na to że siła błysku nie zmienia się bo poziom naświetlenia (efektywny) jest identyczny
Zrobie zdjęcia jakie mam wszedzie nastawy ale jak mi sie baterie naładują
Na lampie miałem ustawiona korektę na -1/3 i to chyba blokowało sterowanie