Zobacz pełną wersję : Adapter Commlite Nikon - Sony a7ii -opinie?
ck_dezerter
31-03-2018, 19:12
Witam,
Mam pytanie jak w temacie - czy ktoś używa ten wynalazek i czy działa to realnie tak, jak w reklamie i czy nie powoduje jakichś kłopotów w puszce/szkłach? Rozważam ewentualnie zakup bezlustra sony jako backupu do Nikona i nie chcę się pakować w drugi zestaw szkieł.
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/commlite-adapter-bagnetowy-cm-enf-e-1-sony-e-nex-nikon-f-full-frame.html?gclid=EAIaIQobChMI1qyywYKX2gIVncqyCh0WC gVLEAYYASABEgJXM_D_BwE
pozdrawiam świątecznie!
Jak chcesz darmowe siwe włosy to kup sony na backup ;)
od 5:50 jest test
https://youtu.be/VZrPdkoeIX0?t=350
ck_dezerter
31-03-2018, 19:40
Dzięki! Obejrzałem filmik i wystarczy.... Totalna porażka raczej, a chciałem go podpiąć właśnie do N70-200/2.8. Taniej i pewniej w działaniu wyjdzie jakiekolwiek lustro Nikona jednak.
pozdrowienia i życzenia świąteczne!
No niestety, ze szkłami Nikona jest inna sytuacja, jak np. z Canonami.
ck_dezerter
31-03-2018, 20:11
w sumie szkoda i ciekawe, dlaczego? Czyżby sterowanie szkłami Canona było bardziej zbliżone do Sony, niż Nikona?
Trudno wyczuć. Kwestia protokołów? W każdym razie na Canonach bangla to całkiem nieźle, chociaż też nie na wszystkich.
ck_dezerter
31-03-2018, 20:23
No tak, ale to też warto wiedzieć.
Czyli nic tylko kupować te "tanie" szkła canona ;)
Ja jeszcze sprawdzałem jak wygląda sprawa sigmy i tamrona z mocowaniem canona, jest kiepsko w starszych modelach i zazwyczaj af jest spowolniony.
grissley
06-08-2018, 14:47
A takie adaptery za dwie i pół stówy, z pierścieniem przysłony ale bez elektroniki, nadają się do czegoś?
Też commlite np.
Za dwie i pół stówy bez af ?
Zerknij na Viltrox EF-NEX IV tylko nie u naszych geniuszy co sprzedają po 650zł bo to kosztuje 100$.
grissley
06-08-2018, 15:37
Ten Viltrox jest do Canona, wersji nikonowej chyba nie ma.
O czymś takim myślę:
http://www.commlite.com/product/13.html
Aaa czyli chodzi ci o obiektywy do nikona i żeby mieć kontrolę nad przysłoną, działa bez problemu nawet w dużo tańszych adapterach, miałem taki za coś koło 25$ chyba FOTGA, nie ma tam precyzyjnie podziałki przysłony ale jest kontrola nad nią.
Krzychoo_
07-08-2018, 08:22
Mam tego Commlite, solidnie wykonany, ciężki, podziałka od przysłony zmienia się w krokach, można sobie wyliczyć jakie F mamy ustawione, bez problemu zapinam i wypinam obiektywy. Jedyny minus tego adaptera to lekki luz w bagnecie Sony. Nie jest spasowany ciasno, trochę rusza się prawo-lewo przy zmianie ostrości. Nie zmienia to faktu, że polecam. Jak chcesz podpiąć szkło bez pierścienia przysłony i mieć nad nią jakąś kontrolę to warto.
Można też kupić Fotgę, ale ta jak czytam i sam sprawdziłem, zacina się, nie można wypiąć obiektywu. Dotyczy to chyba głównie wersji do Nikona, bo Fotga np. do Pentaxa działa mi dobrze. Jak ci się obiektyw zatnie to czasami nie rozcinaj adaptera, wystarczy podważyć śrubokrętem bolec na adapterze i można go zdjąć.