Zobacz pełną wersję : UV czy polaryzacyjny
marcin.k
31-03-2018, 14:13
Hej,
mam pytanie, wyjeżdżając do Chorwacji do obiektywu standardowego 17-50 lepiej użyć filtr UV (góry, morze), czy jednak lepiej polaryzacyjny żeby podkreślić w pejzażu chmury.
Pewnie najlepiej byłoby mieć i jeden i drugi ale muszę dopiero kupić a budżet skromny. Może doradzicie coś konkretnie (77 mm).
Hej, jeśli wiesz o co chodzi z polaryzacyjnym to taki kup, UV na nic się nie przyda.
2pompony
31-03-2018, 14:40
Z tym, że stosowanie filra polaryzacyjnego na szerokim kącie może dać specyficzny i mocno niepożądany efekt, więc radziłbym stosować z pewnym umiarem i ostrożnie.
Z tych dwu wybrałbym zdecydowanie filtr polaryzacyjny. Ma on też właściwości filtra UV, z tym że faktycznie trzeba używać ostrożnie i świadomie aby nie przesadzić z jego efektem.
marcin.k
31-03-2018, 15:05
oki, dzięki za podpowiedzi, przekonaliście mnie :)
a taki polar nie z najwyższej półki ale zadowalający, polecicie coś ?
Chyba tylko dwie firmy z średniej półki wchodzą w grę: Hoya, Marumi. Osobiście mam polara Marumi.
Krzysztofh
31-03-2018, 18:46
Też mam Marumi i sobie chwalę. Praktycznie od ogniskowej 35 w górę można w miarę bezpiecznie używać. Poniżej trzeba ostrożnie.
Teraz jest promocja na Marumi EXUS, kupiłem taniej niż wersję Super DHG.