PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana lamp studyjnych

mick1
31-03-2018, 11:42
Na wstępie powiem, że nie znam się na tym i proszę mądrzejszych o poradę.
Żona prowadzi małe studio foto. Ma dwie lampy DPIII400 i zapotrzebowała dwie nowe.

Chciałbym Jej zrobić niespodziankę i zamiast kupować 2 takie same, kupić 4 lepsze (złożyło się tak, że mam troszkę zaskórniaków, które mogę przeznaczyć na ten cel).
Wydać chcę do 10 tys. (i ani grosza więcej)
Czy zestaw:
4x Quadralite Pulse Pro X 600
4x QuadraLite AIR 260
1x Quadralite Navigator X2 N
jest sensownym pomysłem?

Fotografia portretowa + moda
Czy jeszcze coś mogę dopowiedzieć, aby pomóc w wyborze?
Dziękuję.

ksh
31-03-2018, 13:49
Ja tu dostrzegam jeden bardzo ważny problem że to żona zapewne wie co potrzebuje i na tym się zna, a czy my możemy wiedzieć co twoja żona potrzebuje i czy te lampy co wymieniłeś będą miały sens w jej małym studio ?
Czy będzie miała gdzie to postawić ?
Może lepiej za tą kasę kupić system mocowania sufitowego i dokupić podobne lampy jakie ma ?

Wujot
31-03-2018, 13:55
Na wstępie powiem, że nie znam się na tym i proszę mądrzejszych o poradę.
Żona prowadzi małe studio foto. Ma dwie lampy DPIII400 i zapotrzebowała dwie nowe.

Chciałbym Jej zrobić niespodziankę i zamiast kupować 2 takie same, kupić 4 lepsze (złożyło się tak, że mam troszkę zaskórniaków, które mogę przeznaczyć na ten cel).
Wydać chcę do 10 tys. (i ani grosza więcej)
Czy zestaw:
4x Quadralite Pulse Pro X 600
4x QuadraLite AIR 260
1x Quadralite Navigator X2 N
jest sensownym pomysłem?

Fotografia portretowa + moda
Czy jeszcze coś mogę dopowiedzieć, aby pomóc w wyborze?
Dziękuję.

Dla mnie to bez sensu.
1. Nie ma specjalnych korzyści z jednakowych lamp. Lepiej mieć np coś silnego jako np lampę główną (ciężką) i np coś lżejszego do powieszenia nad głową (albo na niezbyt zobowiązujący wyjazd). Podobnie ze statywami - po co Ci wszystkie jednakowe. Lepiej mieć boom-a ale też karzełka i to bardzo niskiego.
2. Skoro żona ma Jinbei (z TRS) to konsekwentnie bym w to szedł.
3. Dodatkowe środki w ogóle można by przeznaczyć na lampy plenerowo-studyjne

Opcji widzę parę np:
- zakup dużej (powiedzmy 800 Ws lampy Jinbei z TRS, są nawet do 1200), do tego profesjonalny "odciążany" statyw z boomem (o ile jest na to miejsce) bo to grzmot jest, do tego 2 lekkie 300 Ws lampy akumulatorowo-sieciowe na wyjazd bez prądu
- duża mocna lampa akumulatorowa (600 Ws) pod plener
- lampa pierścieniowa (i tu jest parę opcji) ja bym jednak polecał akumulatorowe 400 Ws ale też możliwa jest po prostu taka końcówka do akumulatora a wtedy można podpiąć coś innego.
- zestawy typu Godox 200 pod wyjazdy

Słowem kupienie 4 silnych grzmotowatych lamp bez zastanawiania się czy to choć trochę poszerzy to możliwości fotograficzne (a zrobi to w nieznacznym stopniu) nie jest powiedzmy sensowne. Swoją drogą trzeba mieć straszną determinację aby w tak technicznej i specyficznej branży próbować coś kupować bez elementarnej wiedzy - nie lepiej dać jej 10 K i przyjemność wybrania sobie sprzętu???

Wyślij ją tu na forum to koledzy na pewno podpowiedzą jak najmądrzej je wydać.

Pozdro
Wiesiek

damian_888
31-03-2018, 14:50
Jeśli miałbym coś polecić to nową serię lamp Jinbei MSN III.
I w tej serii masz 400, 600, 800.

Mają możliwość zejścia do 1/256 ... i to może się bardzo przydać zwłaszcza jak lampek ma być więcej niż 2.
Ja bym osobiście w mniejszym studio szedł tylko w te lampy.

rlat
31-03-2018, 15:10
Pomyśl może o tym, że żona z fotografią mody chciałaby może wyjść ze studia. Taka lampa sprawdzi się i w studiu i w plenerze https://fripers.pl/p/lampa-plenerowa-jinbei-hd-601/.

mick1
31-03-2018, 18:00
O i bardzo dziękuję, chciałem zrobić niespodziankę, ale zrobię spodziankę i przedyskutuję z Nią. Jako laikowi - wydawało mi się, że lepiej się sprawdzi kilka takich samych lamp, dziękuję.