PDA

Zobacz pełną wersję : Która sigma?

Agata83
29-03-2018, 18:07
Witam,
właśnie zakupiłam Nikona d7100 i szukam obiektywu do niego , obiektywy z jakimi mocowaniami mogę kupować? FX czy tylko DX?Niby aparat ma mocowanie F a obiektywy mam opisane mocowaniem FX i DX , że niby pełna klatka i dslr?
Chciałam wybrać między tymi dwoma , doradźcie czy różnice są zauważalne?
SIGMA 17-70 mm f/2.8-4 DC HSM OS Wide-angle Zoom Lens with Macro i SIGMA 17-50 mm f/2.8 EX DC HSM Standard Zoom Lens
Obiektyw potrzebuje głównie do portretów , w plenerze i w pomieszczeniu , w zwykłym pokoju.
Pozdrawiam ,Justyna

ksh
29-03-2018, 18:11
Większość obiektywów do mocowania nikon będzie działać z D7100, ty masz aparat z matryca aps-c czyli w oznaczeniu nikona DX, a pełna klatka do FX, możesz używać DX i FX.
Z wymienionych obiektywów Sigma 17-50 jest warta polecenia, poczytaj o małych niedogodnościach jakie są w działaniu z D7100 ale nie bierz tego tak bardzo histerycznie jak wielu :)
No i jeśli bierzesz tą sigme nową to warto przetestować i przy ewentualnych wątpliwościach z celnością możesz wysłać na darmową kalibracje z twoim aparatem.

Agata83
29-03-2018, 22:19
Coś mi się o uszy obiło jeśli chodzi po sigmę i nikona jednak z tego co sprawdzałąm ceny sigmy są mocno konkurencyjne , a może jest jakiś inny obiektyw warty przemyślenia ?
Dziękuję za odpowiedź

- - - - kolejny post - - - - - -

I czy jest jakaś różnica w obrazku kiedy zakładamy obiektyw z FF na apsc?

ksh
29-03-2018, 22:21
Nie ma różnicy czy obiektyw FX czy DX.

Ta sigma ze względu na cenę i bardzo dobrą jakość jest bezkonkurencyjna, śmiało możesz brać, jest jeszcze tamron 17-50 jednak słabszy od sigmy.
Możesz też brać pod uwagę stałki, do pomieszczenia nikkor 35mm będzie ok, warto sprawdzić ustawiając na innym obiektywie ogniskową 35mm i czy taki kąt widzenia jest ok.

Agata83
29-03-2018, 22:33
Miałam już stałki i jakoś do mnie nie przemawiają , jedna miała back focus , a pozatym w domu za ciasno z 50mm w plenerze za szeroko z 35mm .
W plener brałam dwa albo 3 obiektywy i zabawa w przepinanie to dla ludzi ze stoickim spokojem .
Zaryzykuję tę sigmę , specjalnie kupuję nowe obiektywy żeby nie było problemu w razie serwisowania .
A jeszcze podpytam dlaczego poleciłeś 17-50mm a nie 17-70mm?

madebyzosiek
29-03-2018, 23:01
A jeszcze podpytam dlaczego poleciłeś 17-50mm a nie 17-70mm?

Bo to zdecydowanie inna klasa szkieł. 17-70 jest trochę lepsza od kita, szybko ciemnieje, a dobry obrazek ma właściwie od 4. Jest za droga, jej makro to chwyt marketingowy, jedyny plus to bardzo wygodny zakres. 17-50 2.8 jest bardzo dobrym rozwiązaniem, choć jak już kolega pisał, z D7100 będzie dość łakoma na prąd, będzie wyświetlała podgląd zdjęcia przez 30 sekund, albo do wciśnięcia spustu do połowy i będzie uniemożliwiała płynne przesuwanie zdjęcia na podglądzie w powiększeniu. Na pocieszenie dodam, że z 17-70 będzie tak samo ;) Za to będzie ostra na 2.8, szybsza, no i przede wszystkim jaśniejsza.

gremed
29-03-2018, 23:09
Do niedawna używałem 17-50. Bierz śmiało. Opisywane problemy z komunikacją z 7100 nie mają większego znaczenia na codzień. Jak większość dobrych szkieł nie traci też na wartości. W razie zmiany planów za jakiś czas bez problemu znajdziesz nabywcę.

Agata83
30-03-2018, 00:03
Dziękuje za pomoc , w takim razie sigma 17-50mm , nie mogę się doczekać nowego zestawu;-)
Pozdrawiam Justyna

- - - - kolejny post - - - - - -

No dobra to jeszcze ja , a co myślicie o tych stałkach . Wszyscy zachwalają jakie to dobra jakość do ceny ,ale ile się trzeba przy tym nagimnastykować ,nabiegać .
Często fotografuję dzieci a przy nich trzeba być zwinnym i szybkim jak pendolino.
Uważacie że mając tylko jeden obiektyw taka 50mm 1.4 jest dobrym wyborem czy to troszkę przereklamowane ?

Ligo
30-03-2018, 00:15
Na początek weź 17-50/2.8. Jeśli zacznie Ci brakować jasności, to dobierzesz/wymienisz na 50/1.4. Albo na 35/1.4. Albo na 85/1.4. Albo na coś innego.

madebyzosiek
30-03-2018, 05:52
Sigma 17-50 pozwoli Ci odkryć czego potrzebujesz... Jakiej ogniskowej, jakiego światła, jakiej głębi ostrości. Jak będziesz chciała jaśniej, z mniejszą głębią, to zainteresujesz się stałkami. Jeżeli na razie tego nie czujesz, to nie kupuj nic, szczególnie że sama 50 do DXa to dość mało uniwersalny pomysł ;)
Ps. Sigmę 17-50 2.8 kupuj nową, albo do 1000 maks - pamiętaj, że być może będziesz musiała ją wysłać na kalibrację, a to na gwarancji jest darmowe, a po gwarancji kosztuje niecałe 300 zł.

Agata83
30-03-2018, 08:53
Moją 50mm trzeba było kalibrować a już na gwarancji nie była i serwis wyliczył mi ok 1000zl z tym że w UK , dlatego zdecydowanie kupię nową .Powinnam zrobić jakiś test żeby wiedzieć czy trzeba ją kalibrować czy to wyjdzie na pierwszych zdjęciach?

lenai
02-04-2018, 09:48
Zależy, jakie zrobisz te pierwsze zdjęcia. Ja swoją przy zakupie zrobiłam kilka fotek na 50/2.8 i okazało się, że ostrzy idealnie w punkt i nic nie trzeba było kalibrować.

nikoniarz
02-04-2018, 13:16
Poczekajmy, może damian_888 coś rzeczowego doradzi w tej kwestii...

damian_888
02-04-2018, 16:18
Poczekajmy, może damian_888 coś rzeczowego doradzi w tej kwestii...

No i tu przyznaję ... to Ci się udało :) Dobre.
Niemniej jednak kolega Damian się tu nie wypowie :)
Poradzicie sobie sami :) Nie znam się na Sigmach :D

Nbogdan
02-04-2018, 17:41
No żesz k&#@a!
Mam już tego dosyć !!!
Co nie zajrzę na forum, to tylko jedno:
Zafiksowany damian_888 i jego obsesja Sigmy.
Chłopie, kup se tego Tamrona czy co tam se chcesz i daj ludziom spokój. Wszędzie pełno ciebie razem z twoją sigmofobią.
Się zapytam wprost!
Czy Ty wogóle robisz jakieś zdjęcia?
W stopce masz chyba z dziesięć szkieł a każde z innej parafii.

P.s.
Jak jeszcze raz zobaczę połączenie twego nicka ze słowem SIGMA w jednym wątku, osobiście zgłoszę cię do zbanowania.

damian_888
02-04-2018, 19:00
I oto piękny przykład tego jakie emocje wzbudza temat.
Kolega ma dosyć. Jakby mógł to by przeszedł do przemocy ...
Piękny post.

Za takie posty powinno się właśnie ludzi niepełnosprawnych emocjonalnie ograniczać w pisaniu.
Ja jedynie wyrażam własną opinię a że wpisów się robi potem x 50 ... to wynika z faktu, że więcej kolegom tak puszczają nerwy jak Tobie i zaczyna się nieprzyjemnie a ja staram się sytuację jedynie kulturalnie wyjaśnić.

Nie Ty jesteś od tego aby mi pozwalać lub zabraniać w kulturalny sposób wyrażać opinię na forum.
Ja do tej pory nikogo nie obraziłem i nie zrobiłem wycieczek personalnych jak kilku innych kolegów.

Jaki ma też związek to czy i jakie robię zdjęcia oraz mój sprzęt w stopce?

BTW - nie ja się tu pchałem do tego tematu, ale rozumiem, że nie zauważyłeś i nie doczytałeś.