Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do d90
Hej. Krótko i na temat. Żaden ze mnie fotograf wiec potrzebuje waszej pomocy. Mam Nikona D90 i dwa obiektywy: Nikkor 18-200 1:35-56GII -kupiony z body i drugi obiektyw portretowy Nikkor 50 mm 1:1.8 G. Brakuje mi obiektywu takiego pomiędzy, ktory mogłabym wykorzystac podczas wakacji (zwykła fotografia rodzinna) wiecie...czteroosobowa rodzina na tle palmy :D Uwielbiam mój obiektyw portretowy, jest lekki i jasny ale nie ma zoomu i mam kłopot by zmieścić na nim coś wiecej oprócz jednej postaci.Drugi obiektyw 18-200 znów jest ciemny i zdecydowanie za ciężki . Poradzcie jakie obiektywy były by najlepsze , kilka razy zbierałam sie do czytania opini, przeglądania stron ale nadal nie mam punktu zaczepienia który obiektyw wybrać.
Ok, bo na razie pytasz się o trzy różne obiektywy.
Ma być zoom czy stałoogniskowy?
Ma być jasny czy duży i ciężki, bo to się nawzajem wyklucza na ogół.
Pomiędzy, małe i jasne to może być AF-S 35/1.8 DX, ale masz wtedy jedną (przy czym dość uniwersalną) ogniskową.
No właśnie,mam tak małe doświadczenie ze sama nie wiem czy to co wybiore to jest to co rzeczywiście mnie zadowoli. Myślę, że chciałabym miec, lekki, jasny obiektyw z niewielkim zoomem. Nawet gdybym dostała pare różnych propozycji modeli to juz będzie coś .Zakres szukania zmniejszy się i może wkoncu coś wybiore. Acha i zeby nie było tak prosto to kolezanka poprosiła mnie o fotografowanie komuni syna, to najlepiej jakby sie tez i do tego typu zdjęc nadał :D
Sigma 17-50/2.8 HSM OS - Jasny i stosunkowo lekki
Nikkor 17-55/2.8 - Jasny i stosunkowo ciężki
Sigma 18-35/1.8 - Bardzo jasny i ciężki
Tamron 17-50/2.8 w różnych wersjach. Ale nikt ich już nie poleca.
Mariusz81
28-03-2018, 08:35
Do tego zestawu co masz to najbardziej pasowała by Sigma 18-35 Art, tylko że to ciężki i dość drogi obiektyw.
Chyba najlepiej Sigma 17-50/2.8 HSM OS, najtańsza, najlżejsza i najbardziej uniwersalna. Tylko zanim komunię zaczniesz fotografować trzeba ją dać do kalibracji, bo trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafiała w punkt bez kalibracji.
Sprawdziłem i 18-200 waży 560g a Sigma 17-50 565g więc waga taka sama, nie jest mniejszy, powiedział bym że taki sam. Zyskasz tylko światło. Jak chcesz małego zooma to tylko Nikkor 18-55 ale światło takie samo jak 18-200, też ciemno ale na wakacje wystarczy bo i tak się najczęściej przymyka. Kup sobie bezlustro, nawet sony A6000, i film nagrasz i zdjęcia fajne, mały, lekki :)
Robiłem chrzest kuzynce D90 plus 18-55, i nieco Nikkorem 35. Do tego lampa zewnętrzna, ale tylko na sali. Wyszło fajnie ale światła było mnóstwo w kościele.