PDA

Zobacz pełną wersję : Ile sprzętu foto do samolotu?

Grendel038
27-03-2018, 10:10
Witam. Proszę o informację. Wybieram się na wakacje do Turcji na zwiedzanie Stambułu. Nigdy nie leciałem samolotem i nie wiem ile sprzętu foto można zabrać ze sobą. Nie chodzi mi o ładowanie do walizki tylko o bagaż podręczny. Czy może być problem przy odprawie? Zamierzam zabrać ze sobą body i dwa obiektywy. Do tego karty pamięci, jakieś filtry, ładowarkę i baterie zapasową. Dziękuję z góry za pomoc.

RobertMiernik
27-03-2018, 10:37
Może, walizka nie powinna ważyć więcej niż 9 kg ale to zależy od linii tak naprawdę.
musi też spełniać wymogi wielkości, sprawdź na stronie zwykle torby i plecaki foto się mieszczą.

stock
27-03-2018, 11:25
bez obaw - zadbaj jedynie o to by zmieścić się w limicie wagowym i wymiarowym. Informacje dostepne na stronie linii którą lecisz. jeśli to pierwszy lot samolotem to nie będź zdziwiony jeśli podczas kontroli każ ci zdjąc obiektyw lub zrobic zdjęcie. To ze względów bezpieczeństwa - miej zatem naładowana baterię. Nie dzieje sie to zbyt często ale jednak może.

2pompony
27-03-2018, 18:00
Zobacz czy równouprawnienie dotarło już do tej linii lotniczej, którą polecisz. Dawniej pasażerowi przysługiwał bagaż podręczny, a jeśli pasażer był kobietą, to jeszcze torebka oprócz tego. I co? Panowie podnieśli raban, że skoro kobiecie wolno wnieść jeszcze torebkę, dlaczego mężczyzna nie może?

Coraz więcej linii lotniczych w związku z tym pozwala na wniesienie oprócz bagażu jednej małej torby na łebka, a przynajmniej na dorosłego łebka, bo na niemowlę to już by chyba była przesada. :)

Ja lecąc do Stambułu Lufthansą wniosłem oprócz bagażu również torbę fotograficzną, a w niej: body + zapięte szkło + dwa inne obiektywy, a w kieszonkach pasek na szyję, dodatkowe aku, karty, filtry, duperele jak pilot, latareczka, okulary, gruszka do dmuchania, i takie tam... Torba to był Tamrac Velocity 8x i nikt nic nawet nie pisnął.

Teraz wożę się z tą torbą (jako coś dodatkowego do zwyczajowego bagażu podręcznego) liniami tanimi i regularnymi i też nikt nic nei mówi - ale nei leciałem nigdy Wizz Airem, tam podobno mają swoje zwyczaje. Trzeba sprawdzić na stronach www czy nie mają jakiejś chorej polityki, że np. tylko jeden bagaż na głowę i koniec.

Me_how
27-03-2018, 23:26
Na niektórych lotniskach mają zwyczaj sprawdzać czy obiektyw nie jest atrapą i w środku zamiast szkła czegoś nie przewozisz. Za pierwszym razem trochę się zdziwiłem, gdy kontrolujący zdjął obie zaślepki i sprawdził pod światło czy czegoś niezwykłego w środku nie ma.

August68
28-03-2018, 06:20
Od lat zabieram do samolotu plecak foto Lowepro (dwukieszeniowy) a w nim aparat z gripem i przypiętym szkłem (Sigma 18-35) a do tego 3-4 obiektywy (10-24, 16-85, 70-300 i 105 macro). Do tego zestaw filtrów Hi-tec i polaryzacyjnych. Mam też zazwyczaj małą kamerkę albo lampę... Jakoś nigdy nie miałem kłopotów by to wnieść do samoloty.Tylko inni robią "oczy" jak to wszystko wyciągam z plecaka do kontroli... A w górnej kieszeni plecaka też mam trochę rzeczy...(książkę, ebook, jakiś prowiant). Da się :-)

Vertidonar
28-03-2018, 11:16
Zobacz czy równouprawnienie dotarło już do tej linii lotniczej, którą polecisz. Dawniej pasażerowi przysługiwał bagaż podręczny, a jeśli pasażer był kobietą, to jeszcze torebka oprócz tego. I co? Panowie podnieśli raban, że skoro kobiecie wolno wnieść jeszcze torebkę, dlaczego mężczyzna nie może?

Coraz więcej linii lotniczych w związku z tym pozwala na wniesienie oprócz bagażu jednej małej torby na łebka, a przynajmniej na dorosłego łebka, bo na niemowlę to już by chyba była przesada. :)

Ja lecąc do Stambułu Lufthansą wniosłem oprócz bagażu również torbę fotograficzną, a w niej: body + zapięte szkło + dwa inne obiektywy, a w kieszonkach pasek na szyję, dodatkowe aku, karty, filtry, duperele jak pilot, latareczka, okulary, gruszka do dmuchania, i takie tam... Torba to był Tamrac Velocity 8x i nikt nic nawet nie pisnął.

Teraz wożę się z tą torbą (jako coś dodatkowego do zwyczajowego bagażu podręcznego) liniami tanimi i regularnymi i też nikt nic nei mówi - ale nei leciałem nigdy Wizz Airem, tam podobno mają swoje zwyczaje. Trzeba sprawdzić na stronach www czy nie mają jakiejś chorej polityki, że np. tylko jeden bagaż na głowę i koniec.

Właśnie taki przypadek miałem lecąc w ubiegłym roku. Do Hiszpanii leciałem Rayanair i można było wnieść dodatkowo "torebkę". Wracałem Wizzair i tam "torebka" przysługiwała już tylko pasażerom z priorytetem wejścia. Na szczęście udało się wejść do samolotu bo dowiedziałem się o tym dopiero na bramce.

grizz
28-03-2018, 11:25
Limity bagaż♀u, jego rozmiary lubią się często zmieniać, więc trzeba to zawsze przy kupowaniu biletu weryfikować :/

pincerna
28-03-2018, 12:01
NIe przestrasz się jak zapytają CIe o to gdzie kupiłeś ten sprzęt i kiedy i ew. czy masz na to rachunek :-)))))

Grendel038
30-03-2018, 18:54
Dzięki za wszelakie informacje. Na pewno się przydadzą. Teraz już wiem co i jak. Pozdrawiam serdecznie.

lenai
02-04-2018, 10:01
Nie wiem, czy to się nadal zdarza, ale ze 3 lata temu w mocno zatłoczonym Ryanie część bagaży podręcznych wylądowała w luku ze względu na zatłoczenie kabiny. Jeśli w kolejce przed bramką obsługa znakuje część podręcznego nalepkami "delivery at aircraft", warto się o taką zatroszczyć, żeby nie próbowali plecaka foto wrzucić do luku.

wikary
02-04-2018, 10:57
Nie wiem, czy to się nadal zdarza, ale ze 3 lata temu w mocno zatłoczonym Ryanie część bagaży podręcznych wylądowała w luku ze względu na zatłoczenie kabiny. Jeśli w kolejce przed bramką obsługa znakuje część podręcznego nalepkami "delivery at aircraft", warto się o taką zatroszczyć, żeby nie próbowali plecaka foto wrzucić do luku.

zmiany, zmiany, zmiany...
"Jeśli pasażer nie ma wykupionego Pierwszeństwa wejścia i 2 sztuk bagażu podręcznego, nie może wnieść na pokład torby na kółkach. Konieczne jest pozostawienie torby przy bramce w celu bezpłatnego umieszczenia w luku bagażowym"

Łatwo wyjąć z "kabinówki" lapka i oddać walizkę do luku, ale co w sytuacji gdzie do walizki mam włożony cały sprzęt foto- poupychać po kieszeniach? Nie mam takich kieszeni :/

TOP67
02-04-2018, 21:45
Łatwo wyjąć z "kabinówki" lapka i oddać walizkę do luku, ale co w sytuacji gdzie do walizki mam włożony cały sprzęt foto- poupychać po kieszeniach? Nie mam takich kieszeni :/

Nie dziadować i dopłacić do walizki w kabinie.
Mój zestaw turystyczny mieści się w torbie mniejszej niż 20x20x35. Ale do walizki wkładam pusty plecak turystyczny, z którym potem zwiedzam. I w razie potrzeby zabieram go na pokład np. z komputerem.

lenai
03-04-2018, 18:48
Zmiany to fakt, ale rozumiem, że "problem" dotyczy walizek, nie plecaków? Mój Lowek wygląda niegroźnie.

TOP67
03-04-2018, 18:56
Zmiany to fakt, ale rozumiem, że "problem" dotyczy walizek, nie plecaków? Mój Lowek wygląda niegroźnie.

Dotyczy nawety reklamówek. Ważne są wymiary. Jeśli Twój plecak ma mniej niż 20x20x35, to bez problemu wniesiesz go na pokład. Lowepro zrobiło specjalny model pod Ryanair.
Każdy większy, to już ryzyko. Jak będzie służbista, to każe włożyć do szablonu. Newralgiczne są dwa wymiary 20x35, trzeci może być trochę większy i lekko wystawać.

Koski
04-04-2018, 15:51
To ja może podepnę się do tematu z pytaniem o statyw w bagażu podręcznym (Ryanair). Stwarza problemy czy też nie? Wymiary oczywiście ok, z pokrowcem wchodzi do plecaka. Stopki gumowe, jedynie mały hak do podwieszania. Jakie są Wasze doświadczenia ze statywem w podręcznym?

wojtekd3
04-04-2018, 16:08
W ryanair woziłem statyw w małej walizce (bagaż podręczny) włożony po przekątnej. Nie było problemu. Raz tylko kazali mi otworzyć walizkę. Zobaczyli, że to statyw i puścili dalej.
Od stycznia ryanair wprowadził zmiany dotyczące większej sztuki bagażu podręcznego. Aby zabrać go do kabiny pasażerskiej, należy wykupić pierwszeństwo wejścia na pokład. Bagaż pozostałych pasażerów ląduje w luku bagażowym.

TOP67
04-04-2018, 19:27
To ja może podepnę się do tematu z pytaniem o statyw w bagażu podręcznym (Ryanair). Stwarza problemy czy też nie? Wymiary oczywiście ok, z pokrowcem wchodzi do plecaka. Stopki gumowe, jedynie mały hak do podwieszania. Jakie są Wasze doświadczenia ze statywem w podręcznym?

Statywy woziłem nawet do Izraela (i to dwa w jednej walizce). Nie ma żadnego problemu.

Koski
06-04-2018, 00:18
wojtekd3, TOP67, dziękuję za odpowiedzi. Wątpliwości rozwiane :) A pierwszeństwo wejścia wraz z 2 bagażami podręcznymi na pokładzie oczywiście wykupione.