PDA

Zobacz pełną wersję : Dofinansowanie na otwarcie działalności dla osób bezrobotnych

GieGie
25-03-2018, 12:49
Witam serdecznie,

Czy ktoś z tu obecnych korzystał z dofinansowania dla osób bezrobotnych na działalność o charakterze fotograficznym i może chciałby mi udostępnić część wniosku gdzie trzeba opisać tą działalność? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam

witboy
25-03-2018, 13:50
ja opisywałem w 4 zdaniach i wystarczyło ...

sailor
27-03-2018, 23:45
Witam serdecznie,

Czy ktoś z tu obecnych korzystał z dofinansowania dla osób bezrobotnych na działalność o charakterze fotograficznym i może chciałby mi udostępnić część wniosku gdzie trzeba opisać tą działalność? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam

jak nie chce ci sie samemu napisac paru zdan o tym jak masz zamiar prowadzic firme w zamian za gruba koperte z kasa to moze lepiej nie zakladaj tej dzialanosci?

witboy
28-03-2018, 09:43
każde miasto czy gmina ma własne wnioski, jedni chcą odpowiedzi we wniosku na kilka pytań plus miesięczny plan kosztów i przychodów ja tak miałem, dosłownie opis to 3-4 zdania bo więcej miejsca nie było...reszta pytań banalna dla kogoś kto jest fotografem i wie co robi....ja wniosek parę minut pisałem, z 5?10 łącznie z całym planek kosztów i przychodów, ale inni chcą biznesplany rozbudowane cale kolaboraty na temat tego jaka działalność itd.

ksh
28-03-2018, 10:06
Z tego co pomagałem dwóm osobom w Krakowie to wnioski są czytelne, wyjaśnione, łatwe do wypełnienia, do tego zapraszają na szkolenie gdzie wyjaśniają wszystko, osoby przyjmujące wnioski tez chętnie pomagają.
Ja więcej pomagałem w zebraniu materiałów załączonych do wniosku, w obu przypadkach dofinansowanie te osoby otrzymały, w obu przypadkach silnym argumentem było doświadczenie i szkolenia/wykształcenie w profilu zakładanej dg i to było najważniejsze, a nie czy wniosek ładny czy brzydki.

witboy
28-03-2018, 11:27
u nas w płocku akurat liczył się tylko i wyłącznie termin złożenia czyli kto pierwszy to lepszy....wiadomo wniosek musiał spełniać warunki formalne, ale punktów itd nie było

sailor
28-03-2018, 22:14
u nas w płocku akurat liczył się tylko i wyłącznie termin złożenia czyli kto pierwszy to lepszy....wiadomo wniosek musiał spełniać warunki formalne, ale punktów itd nie było

i to jest niestety przyklad bezsensownego wyrzucania kasy

ksh
28-03-2018, 23:18
Ale takich procedur już nie ma od dawna nigdzie ( chyba ), było to za bardzo korupcjogenne bo wystarczyło taki wniosek położyć na górze i załatwione, oczywiście jest też kwestia czy dofinansowanie bezpośrednio z up czy z euro funduszy w up.

witboy
29-03-2018, 11:36
dziwna sprawa bo moj byl jako 13 rozpatrywany a zlozylem 2 dnia o 6 rano a miejsc bylo 25...przypadek ?

punktow jako takich nie ma wniosek musi spelniać warunki formalne, czyli pare pytań na 2 stronach a4 wszystko ...plus jedna strona z miesięcznym wyliczeniem kosztów i przychodów 5 min roboty bo jestem po studiach z rachunkowości, a tylko do wniosku trzeba bylo dac pozwolenie ze spoldzielni czy wspolnoty..ja to zalatwilem duzo wczesniej ze moge prowadzic w mieszkaniu dzialalnosc i ze nie bylem wlascielem mieszkania umowe uzyczenia mieszkania ktora notabene pani dała z urzedu pracy

znajomy tez chciał na foto dostać i nie dostał bo odrzucił propozycje pracy z urzędu pracy...sporo osób było zarejestrowanych 2-3 tyg przed ogłoszeniem dotacji-> przypadek wątpię....

Mane
29-03-2018, 12:50
Praktycznie każdy tak robi, bo wymóg jest taki, żeby być bezrobotnym w momencie składania wniosku. W moim przypadku przy pierwszym spotkaniu z urzędnikiem jak powiedziałem, że staram się o dotację na DG to mi Pani powiedziała w skrócie, że nie będzie mnie nękać żadnymi ofertami ani koniecznością jakichś spotkań i podpisywania list :) ale wiadomo co UP to inne obyczaje i inne zasady przyjmowania wniosków.
Jak ktoś jest bezrobotnym x-xx miesięcy to i z DG nie wróżę sukcesu, pytanie kiedy korzystałeś z dotacji? Ja jakieś 7 lat temu i już wtedy wyglądało to tak, że ogłaszany był termin składania wniosków (2-4 razy do roku nie pamiętam dokładnie), następnie ocena wniosków, które przeszły formalnie. Fakt wcześniej było tak, że składało się wniosek i otrzymywało kasę, o ile jeszcze były na to środki w danym roku.

ksh
29-03-2018, 13:13
Ja odnoszę się do Krakowa jak było trzy lata i rok temu, wiem że zasady i procedury były odmienne, nawet w wymaganiach potem, u nas 12 miesięcy utrzymanie firmy, a w wielu miejscach 24 miesiące, wiele up wymagało szkoleń, podobnie zabezpieczenia różne, a same wnioski u nas to punktacja, najważniejsze punkty to wykształcenie w kierunku zakładanej dg i doświadczenie w pracy przy tym, posiadanie własnego wkładu, własnego lokalu, umowy przedwstępne i potencjalni klienci itd.