PDA

Zobacz pełną wersję : Jak schłodzić pokój w lecie?

spiritus
24-03-2018, 17:19
Siema

Mieszkam sobie w małym pokoju na poddaszu. Niestety od strony południa. Już teraz czuję jak jest ciepło gdy świeci słońce. Masakra będzie jak będą temperatury po 20-30 stopni. Jakieś porady?

Nikomat
24-03-2018, 17:35
Powiem dosc brutalnie - ale WIAC !!!!

Mozna zalozyc izolacje pod calym dachem i dobra klimatyzacje.
Ale to chyba raczej sporo kosztuje.
Wiec WIAC !

- - - - kolejny post - - - - - -

W sumie to nie wiem czy ci grzeje (w marcu !) przez dach czy przez okna i sciane od poludnia ?
Bo na sciany to niewiele pomozesz - czyli wiac.
Na okna mozna zalozyc srebrna folie (ja taka sobie zalozylem i dzialala bardzo dobrze przez 15 lat)
Nie wiem czy sa tu takie w sprzedazy ...

P.S. folia pomaga, jesli jest.
W dalszym ciagu folia nie chlodzi. Chlodzi wysoko sprawna klimatyzacja.

Nican
24-03-2018, 17:38
Siema

Mieszkam sobie w małym pokoju na poddaszu. Niestety od strony południa. Już teraz czuję jak jest ciepło gdy świeci słońce. Masakra będzie jak będą temperatury po 20-30 stopni. Jakieś porady?

air condition , moze byc Taki przenosny pokojowy , ale z dwiema rurami , ktore sie wystawia za przymkniete okno , w kazdym razie poza schladzane pomieszczenie

zaleta - skutecznosc , wada - koszty eksploatacji

lub Aircondition typu afrykanskiego

zaleta - zerowy koszt eksploatacji
wada - estetyka

docinasz plyte pilsniowa e.c.t. wielkosci okna , mocujesz na zawiasach.
w pilsni wiercisz otwory wielkosci szyjki butelki pet , tak gesto by po wlozeniu do otworow pety stykaly sie ze soby.
obcinasz dno petow ( musza byc otwarte na przelot) . wkladasz pety do pilsni tak by obciete dna znajdowaly sie na zewnatrz.
wewnatrz pety nie moga byc zakrecone. w pokoju powinen byc Jakis przewiew , czyli ochylone drzwi , itp

to dziala zgodnie z zasadami termodynamiki.

gorace powietrze z zewnatrz dostaje sie do wnetrza petu - podlega kompresji czyli ogrzaniu.
jednoczesnie przechodzac przez zwezenie do wnetrza pokoju ulega ochlodzeniu przez powietrze zewnetrzne - np na zewnatrz mamy 30 stopni , w pecie wskutek sprezenia zrobi sie +5 czyli 35 stopni , ale zostanie schlodzone powietrzem z zewnatrz 30 stopniowym do temp np 33 stopnie.

po przejsciu przez szyjke butelki powietrze sie rozprezy i schlodzi o te przykladowe 5 stopni czyli bedziemy miec 28 stopni.

dziala za darmo i z zewnatrz wyglada cool.

Nikomat
24-03-2018, 17:43
A duzo takich patentow afrykanskich zamontowano w Krakowie ?
Musze sie przejechac, to moze byc hit swiatowy :^D

ksh
24-03-2018, 17:57
W Krakowie pety do tej pory to wylatywały przez komin :)

2pompony
24-03-2018, 18:02
W Krakowie pety do tej pory to wylatywały przez komin :)

Dlatego na poddaszach jest tak gorąco - kominy nagrzewały się od prędkości wylatywania petów. :)

Nbogdan
24-03-2018, 18:51
air condition , moze byc Taki przenosny pokojowy , ale z dwiema rurami , ktore sie wystawia za przymkniete okno , w kazdym razie poza schladzane pomieszczenie

zaleta - skutecznosc , wada - koszty eksploatacji

lub Aircondition typu afrykanskiego

zaleta - zerowy koszt eksploatacji
wada - estetyka

docinasz plyte pilsniowa e.c.t. wielkosci okna , mocujesz na zawiasach.
w pilsni wiercisz otwory wielkosci szyjki butelki pet , tak gesto by po wlozeniu do otworow pety stykaly sie ze soby.
obcinasz dno petow ( musza byc otwarte na przelot) . wkladasz pety do pilsni tak by obciete dna znajdowaly sie na zewnatrz.
wewnatrz pety nie moga byc zakrecone. w pokoju powinen byc Jakis przewiew , czyli ochylone drzwi , itp

to dziala zgodnie z zasadami termodynamiki.

gorace powietrze z zewnatrz dostaje sie do wnetrza petu - podlega kompresji czyli ogrzaniu.
jednoczesnie przechodzac przez zwezenie do wnetrza pokoju ulega ochlodzeniu przez powietrze zewnetrzne - np na zewnatrz mamy 30 stopni , w pecie wskutek sprezenia zrobi sie +5 czyli 35 stopni , ale zostanie schlodzone powietrzem z zewnatrz 30 stopniowym do temp np 33 stopnie.

po przejsciu przez szyjke butelki powietrze sie rozprezy i schlodzi o te przykladowe 5 stopni czyli bedziemy miec 28 stopni.

dziala za darmo i z zewnatrz wyglada cool.

Coś tu nie gra w tej teorii.
W takim założeniu to było by perpetuum mobille, co wiemy że nie istnieje.
Jakby tak schładzał co raz zimniejszym powietrzem otoczenia, to byłoby co raz zimniej w pokoju .
A co z zasadami zachowania energii ?
Chyba, że co raz szerzej otworzymy drzwi ;-)

poste
24-03-2018, 20:49
Siema

Masz okna połaciowe?

spiritus
24-03-2018, 20:57
Masz okna połaciowe?

Tak, jedno.

Wiac nie bede...zbyt tania miejscówka aby uciekac :)

Nican
24-03-2018, 21:01
Coś tu nie gra w tej teorii.
W takim założeniu to było by perpetuum mobille, co wiemy że nie istnieje.
Jakby tak schładzał co raz zimniejszym powietrzem otoczenia, to byłoby co raz zimniej w pokoju .
A co z zasadami zachowania energii ?
Chyba, że co raz szerzej otworzymy drzwi ;-)

oczywiscie , ze zasada zachowania energii obowiazuje i jest zachowana .

to dziala tak jak fen , tylko ze odwrotnie.

we fenie wskutek unoszenia powietrza ono sie schladza wolniej wedlug adiabaty mokrej czyli ok 0,6 C/100m , traci wode ( wykropleniu wody towarzyszy oddanie ciepla do otoczenia) . po przejsciu grzbietu gor opada, ogrzewa sie wedlug adiabaty suchej czyli szybciej ok 1 C /100 m - schodzac na te sama wysokosc co przed gorami jest cieplejsze.

tutaj jest odwrotnie , choc zmiana wilgotnosci nie odgrywa roli.

wskutek przewezenia i kompresji powietrze sie podgrzewa w przewezeniu do temperatury wyzszej niz otoczenia. Nastepuje przeplyw ciepla od temperatury wyzszej do nizszej , czyli z wnetrza petu do otoczenie.
wskutek rozprezenia po wyjsciu z peta powietrze schladza sie dokladnie o tyle samo o ile sie ogrzalo w przewezeniu wskutek kompresji , tyle ze teraz jest chlodniejsze , gdyz oddalo czesc ciepla do otoczenia.
przewezenie jest schladzane wlasnie powietrzem otoczenia.
otwory nalezy wiercic dokladnie jak w matrycy , tak by nie utrudniac przeplywu powietrza z dolu do gory.
struga powietrza ogrzewanego - czyli tego chlodzacego pety dzieli sie wstepujaco , aby nie nastapilo " samozatkanie " przeplywu - i tak w tym przypadku jest. W pokoju musi byc przewiew.

ksh
24-03-2018, 21:05
Bez klimy z rurami na zewnątrz lub montowanej na zewnątrz nic nie zdziałasz sensownego, poddasza dobrze zabezpieczone termicznie w lecie gotują się mimo wszystko, plus taki że można kupić tanio używane i potem kiedyś odsprzedać z niewielką stratą, koszty to jednak zużyta energia.

Nican
24-03-2018, 21:08
A duzo takich patentow afrykanskich zamontowano w Krakowie ?
Musze sie przejechac, to moze byc hit swiatowy :^D

trend musi pojsc ze stolicy.

Nikomat
24-03-2018, 21:15
trend musi pojsc ze stolicy.

I juz poszedl !!

Nican
24-03-2018, 21:17
I juz poszedl !!

z palacu kultury? ;-)

Nikomat
24-03-2018, 21:21
Tak, jedno.

To rozwiazanie juz znasz.
Dobra, znaczy droga klimatyzacja. (bo dobra jest droga)
A koszty eksploatacyjne ? Sa duzo nizsze niz ogrzewanie mieszkan w Polsce zima ...

z palacu kultury? ;-)

Byc moze, ja jestem z innej bajki.
Znaczy krasnal nietutejszy.

Merde
24-03-2018, 21:52
To rozwiazanie juz znasz.
Dobra, znaczy droga klimatyzacja. (bo dobra jest droga)
Czym istotnym wg ciebie różni się ta droga (dobra) od taniej?

Nikomat
24-03-2018, 22:05
Czym istotnym wg ciebie różni się ta droga (dobra) od taniej?

To sa problemy poza tym forum.
Wiec bez komentarza.

poste
24-03-2018, 22:06
Tak, jedno.

Zamontuj zewnętrzną markizę przeciwsłoneczną na na oknie połaciowym, taka siatka rozpraszająca słońce, np.
http://dachmax24.pl/mhl-markiza-przeciwsloneczna-zewnetrzna-velux-fk00,id2106.html
Kupujesz pod konkretne okno, będziesz zaskoczony ile daje, sprawdzone przeze mnie w praktyce.
Jak masz inne okno czy balkon też możesz pomyśleć o jakiejś zewnętrznej żaluzji, ale to będzie kosztować ciut więcej. Ale jeśli na zewnątrz będzie +30 to tylko klima, nie jest to dziś szczególnie droga sprawa, tyle, że montaż kłopotliwy.

Nikomat
24-03-2018, 22:12
Tak, drogi spirytusie - zaslonka to jest to.
I jakos nie pomyslales o tym, zeby okno po prostu zaslonic.
Pytasz na forum fotograficznym a odpowiedz jest tuz obok.
Zaslonka.

poste
24-03-2018, 22:15
Wewnętrzne zasłonki czy żaluzje nic nie dają.

Ligo
24-03-2018, 22:17
Dlatego w ciepłych krajach stosują zewnętrzne okiennice.

Nikomat
24-03-2018, 22:22
Zewnetrzna tez nic nie daja.
No moze 5%
:^)))
Ale to chyba nie o to chodzi, jaki typ zaslonek ...

Czy Floryda w polskich dywagacjach polskich fachuruf lapie sie w cieple kraje ??

Ligo
24-03-2018, 22:23
Może lepiej takie 5%, jak inne z turbo PET-ów odrzutowych, a w zasadzie strumieniowych. ;-)

Floryda inna bajka, bo tam prąd z atomu i porządna klima wszędzie.

poste
24-03-2018, 22:26
Zewnetrzna tez nic nie daja.
No moze 5%
:^)))
Ale to chyba nie o to chodzi, jaki typ zaslonek ...

Ciężkie głupoty piszesz.
Po zamontowaniu takich żaluzji w zasadzie przestałem używać klimatyzację. Różnica niby mała, powiedzmy 2 stopnie, ale przy +28 da się spać, przy +30 niespecjalnie. Oczywiście dużo zależy od konkretnego pomieszczenia, ale te 200 zł, które wydasz na taką markizę, dadzą sporo.

Ligo
24-03-2018, 22:34
Tak z ciekawości zapytam: jaki jest średni miesięczny koszt chłodzenia domu/mieszkania na Florydzie? Tak mniej więcej, oczywiście latem.

fido83
24-03-2018, 22:36
Jeszcze tańsza opcja. Mam pokój z jednym oknem skierowanym na zachód. Popołudniami w lecie koszmarnie się nagrzewał. Na okno od zewnątrz przylepiłem na taśmę dwustronną zwyczajną folię ratunkową (do kupienia w aptece za 6 zł), oczywiście srebrnym w stronę słońca. Jeżeli dobrze ją ponapinasz to nawet na wietrze nie szeleści. Szyba przed montażem folii miała ponad 42 stopni, po montażu 29
Po:

6478

Przed:

6479

Nikomat
24-03-2018, 22:37
Wyslalem odpowiedz na PM

Ligo
24-03-2018, 23:11
Dzięki.

spirytus - tu nie ma co gdybać, najwięcej zależy od izolacji stropu/dachu. Jeśli nie masz na to wpływu, to wykorzystujesz albo klimę okienną/ścienną za kilkaset zł, albo od biedy ratujesz się wentylatorem sufitowym, albo stojącym, takim dużym, biurowym i obrotowym. Daje radę przy około 30C i da się spać. Mieszkam w klimacie trochę podobnym do polskiego i u mnie upały, w sensie +35C i powyżej trwają jakieś 2-3 tygodnie w roku. Te dwa rozwiązania sprawdzają się przy możliwie niskich kosztach.

spiritus
24-03-2018, 23:59
Zamontuj zewnętrzną markizę przeciwsłoneczną na na oknie połaciowym, taka siatka rozpraszająca słońce, np.
http://dachmax24.pl/mhl-markiza-przeciwsloneczna-zewnetrzna-velux-fk00,id2106.html
Kupujesz pod konkretne okno, będziesz zaskoczony ile daje, sprawdzone przeze mnie w praktyce.
Jak masz inne okno czy balkon też możesz pomyśleć o jakiejś zewnętrznej żaluzji, ale to będzie kosztować ciut więcej. Ale jeśli na zewnątrz będzie +30 to tylko klima, nie jest to dziś szczególnie droga sprawa, tyle, że montaż kłopotliwy.

Koszta trochę są. Jednak myślę, że w sumie zaryzykować warto. Moje lokum to jednoosobowa klitka o wymiarach 3m x 5m. Takie mieszkanie mi przydzielili na chwilę obecną :D Co prawda koledzy mieszkają tu już kilka lat... ale ustawili sobie najlepsze pokoje z dodatkowym oknem w ścianie.
Jest tylko i wyłącznie to jedno okno.

Tak, drogi spirytusie - zaslonka to jest to.
I jakos nie pomyslales o tym, zeby okno po prostu zaslonic.
Pytasz na forum fotograficznym a odpowiedz jest tuz obok.
Zaslonka.

Pomyślałem ale brałem też coś innego pod uwagę... między innymi z takiego względu:

Wewnętrzne zasłonki czy żaluzje nic nie dają.

Gdybym mieszkał w ciepłych krajach to nie pytałbym na ogólnoświatowym forum tylko u sąsiadów :D

Jeszcze tańsza opcja. Mam pokój z jednym oknem skierowanym na zachód. Popołudniami w lecie koszmarnie się nagrzewał. Na okno od zewnątrz przylepiłem na taśmę dwustronną zwyczajną folię ratunkową (do kupienia w aptece za 6 zł), oczywiście srebrnym w stronę słońca. Jeżeli dobrze ją ponapinasz to nawet na wietrze nie szeleści. Szyba przed montażem folii miała ponad 42 stopni, po montażu 29

Myślałem nad tym tylko zamiast tej folii dać tą karimatę co się umieszcza na szybę auta w zimie. Srebrną stroną na świat.

Poczytaj kiedyś na trzeźwo swoje wpisy i ich ilość w różnych tematach.
Z tego co wiem to Spirytus nie mieszka na Florydzie, po prostu pomyśl chwilę zanim klikniesz odpowiedź.

Bliżej niestety mi do Ukrainy niż na Florydę :D

Dzięki.

spirytus - tu nie ma co gdybać, najwięcej zależy od izolacji stropu/dachu. Jeśli nie masz na to wpływu, to wykorzystujesz albo klimę okienną/ścienną za kilkaset zł, albo od biedy ratujesz się wentylatorem sufitowym, albo stojącym, takim dużym, biurowym i obrotowym. Daje radę przy około 30C i da się spać. Mieszkam w klimacie trochę podobnym do polskiego i u mnie upały, w sensie +35C i powyżej trwają jakieś 2-3 tygodnie w roku. Te dwa rozwiązania sprawdzają się przy możliwie niskich kosztach.

Kasa na stojący wentylator już odłożona na większe upały. Niestety mieszkanie służbowe i nie mogę nic tu wiercić i montować na ścianach/sufitach... na oknie nikt nie zauważy :D

poste
25-03-2018, 00:24
Właśnie to ukośne okno najprawdopodobniej jest największym problemem, wiadomo, słońce pada prawie prostopadle i nagrzewa. Dach powinien być jednak sensownie zaizolowany chyba, że budynek jest jakąś mocną niedoróbką. To może Velux? Ja za takie markizy właśnie do Veluxa płaciłem jakieś 250 czy 300 zł za okno, montuje się dość łatwo, parę wkrętów (demontuje też ;) ). Różnica ogromna, sam nie uwierzyłbym gdyby wcześniej ktoś mi o tym opowiadał, więc rozumiem Twój sceptycyzm. Mam też takie wewnętrzne, grube rolety, 100% zaciemniające i nie ma w ogóle co porównywać (akurat mam kilka takich okien i przerobione różne rolety czy żaluzje). Karimata wewnątrz też po jakimś czasie się nagrzeje.

Ligo
25-03-2018, 00:37
Ja za takie markizy właśnie do Veluxa płaciłem jakieś 250 czy 300 zł za okno, montuje się dość łatwo, parę wkrętów (demontuje też ;) ). Różnica ogromna, sam nie uwierzyłbym gdyby wcześniej ktoś mi o tym opowiadał
Takie markizy to chyba odpowiednik starodawnych, drewnianych okiennic?:-)

Gdybym mieszkał w ciepłych krajach to nie pytałbym na ogólnoświatowym forum tylko u sąsiadów :D
No to nie dziw się, że dostajesz odpowiedzi z ogólnoświatowych zakątków tego globu.;-)

poste
25-03-2018, 08:56
Takie markizy to chyba odpowiednik starodawnych, drewnianych okiennic?:-)

...

Co do zasady to w jakimś stopniu tak, wykonanie i działanie jednak zupełnie inne. Na skośne okno (połaciowe) w poddaszu drewnianej okiennicy raczej się nie zamontuje ;). Są też zewnętrzne żaluzje, tyle, że droższe i 100% zaciemniają pomieszczenie. Markiza (tak ją nazywa Velux) daje półcień, w pokoju jest wciąż całkiem widno. Zresztą sam popatrz na linki.

Nican
25-03-2018, 13:16
Tak, jedno.

roletki sa obligatoryjne , ale one nie schladzaja nagrzanego pomieszczenia , jedynie zapobiegaja nadmiernemu przegrzaniu. Bez nich byloby jeszcze cieplej - ale to oczywiscie.

wiatraki mielace powietrze nic nie daja.

pozostaje rzeczywiscie klimatyzator przenosny ale koniecznie z dwiema rurami.
wystarczy zalaczyc na godzine a temperatura spadnie o kilka stopni.

rury nalezy tylko wystawic do sasiedniego pomieszczenia i otworzyc w nim okno- to nagrzane w klimatyzatorze powietrze , wyrzucane jedna z rur nalezy jakos odprowadzic na zewnatrz.
mnie sie Taki klimatyzator b. dobrze sprawdzal , o ile pamietam pobor mocy wynosil 2500 wat . Jednoczesnie wysuszal powietrze w pokoju.

Nikomat
25-03-2018, 13:53
Na okna mozna zalozyc srebrna folie (ja taka sobie zalozylem i dzialala bardzo dobrze przez 15 lat)
Nie wiem czy sa tu takie w sprzedazy ...

P.S. folia pomaga, jesli jest.
W dalszym ciagu folia nie chlodzi. Chlodzi wysoko sprawna klimatyzacja.

No to jeszcze raz od samego poczatku - bo dywagacje tradycyjnie poszly sobie w krzaki.
Folia na szybe wewnatrzna.
I nie folia ratunkowa ! Przeciez bedziesz, byc moze czasem chcial wyjrzec przez okno ...

A cos w tym guscie rozwazales ?
Nie mowie, ze konkretnie ten model - ten typ przenosnej klimatyzacji.

http://allegro.pl/klimatyzator-przenosny-klimatyzacja-pilot-km-9900-i7236820645.html#thumb/7

Jeden wylot goracego powietrza jest wymagany, to jak nie masz jak zrobic dziury to tez odpada.
W sumie powinien byc z pompa ciepla - bo to oszczedza +- 60% energii, ale kosztuje wiecej.

Mam cos takiego w domku "w lesie", dziala dobrze juz 7 lat - ale to ma prawie 4000W

Nican
25-03-2018, 14:12
No to jeszcze raz od samego poczatku - bo dywagacje tradycyjnie poszly sobie w krzaki.
Folia na szybe wewnatrzna.
I nie folia ratunlowa ! Przeciez bedziesz, byc moze czasem chcial wyjrzec przez okno ...

folia odbijajaca jest skuteczniejsza.
promieniowanie cieplne czyli elektromagnetyczne podczerwone ma zdolnosc przechodzenia przez szybe. Zostaje odbite od powierzchni refelktujacej jak np folia ( ja tez stosuje pare dni w roku w dni szczegolnioe upalne ) . Tak wiec duza czesc promieniowania cieplnego zostaje odbita a wiec nie dociera do wnetrza. Folia dziala jak tzw membrana cieplna - ok 50 % ciepla zostaje wypromieniowane na zewnatrz , 50 przedostaje sie do wnetrza.

na poddaszach problemem jest cieplo przenikajace przez strop do wntrza pokoju , a takze cieple powietrze unoszace sie z nizszych Pieter ku gorze , przez co schladzanie pomieszczen jest wolniejsze.

"Jeden wylot goracego powietrza jest wymagany, to jak nie masz jak zrobic dziury to tez odpada."

zdecydowanie rozwiazanie z jedna rura jest nieskuteczne.
w tym przypadku podgrzane powietrze jest wyrzucane przez te rure , ale powietrze konieczne do schlodzenia wymiennika ciepla w klimatyzatorze jest pobierane z otoczenia klimatyzatora , czyli z pokoju.
z pokoju jest wyrzucane wiec powietrze na zewnatrz , tworzy sie podcisnienie i jest ciagle zasysane do pokoju w rownowaznej ilosci cieple powietrze z zewnatrz.
skutecznosc chlodzenia jest niska .

w przypadku dwoch rur powietrze do schladzania pobierane jest z zewnatrz , podgrzane powietrze wyrzucane na zewnatrz , schlodzenie w pokoju jest szybsze, nie jest "rozcienczane " powietrzem cieplejszym

wybijanie dziur nie jest w ogole konieczne , wystarczy wystawic te rury ( sa elastyczne , jak od odkurzacza tylko , ze o wiekszej srednicy) np przez uchylone drzwi do przedpokoju i otworzyc drzwi na korytarz na czas schlodzenia czy cos w tym rodzaju.

nie chce byc nieuprzyjemny , ale rzeczywiscie jak ktos zauwazyl lubisz pisac duzo , w kazdym temacie niekoniecznie merytorycznie.

Nikomat
25-03-2018, 14:14
A folia ? Ot pierwszy lepszy przyklad co wyszedl po wbiciu hasla :^D

https://www.lustro-weneckie.pl/przeciwsloneczne

nie chce byc nieuprzyjemny , ale rzeczywiscie jak ktos zauwazyl lubisz pisac duzo , w kazdym temacie niespecjalnie merytorycznie.[/QUOT

Jak to niech chcesz byc a jestes ??
Ja pisze DUZO a ty 3 RAZY tyle :^)))))))))))))

Zalosne.

Do tego twoje "dowody" sa BLEDNE - bo sam sobie je wymyslasz a potem "udowadniasz" :grin:
Nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia.

spiritus
25-03-2018, 16:42
Klimatyzator odpada. Nie mam gdzie odprowadzić powietrza... na korytarz? Lokatorzy przeciągną mnie po rozgrzanym asfalcie za to :D
Dodatkowo to grube pieniądze kosztuje więc i tak odpada :)

P.S.
Lepiej pisać dużo i na temat niż krótko z jakimiś pierdołami z przesadzonymi "emotkami".
Przydałoby się tu posprzątać bo nikomat przesadzasz trochę ze spamem z prywatnymi wycieczkami. Jednak jest to w cafe to podaruję... jednak jak się będzie powtarzać to będę zmuszony kogoś prosić aby posprzątał.

Nican
25-03-2018, 16:55
Klimatyzator odpada. Nie mam gdzie odprowadzić powietrza... na korytarz? Lokatorzy przeciągną mnie po rozgrzanym asfalcie za to :D

.

nie wiem jaki masz dokladnie uklad mieszkania.
wystarczy tylko te rury wyprowadzic poza pokoj przez przymkniete drzwi do przedpokoju , i zostawic uchylone drzwi na korytarz .
pokoj sie schlodzi , w przedpokoju bedzie cieplej.

albo np wstawic wylot rur do lazienki przez niedomkniete drzwi i uchylic okno w lazience , ewentualnie powietrze bedzie wychodzic przez wyciag jesli takowy istnieje.
l
w takim przypadku pokoj sie schlodzi kosztem ogrzania innego pomieszczenia.
jesli w pokoju jest rzeczywiscie bardzo goraco , a wiem ze potrafi dojsc do ok 30 stopni i wiecej - na dluzsza meke jest to b. meczoace - to klimatyzator jest skuteczna metoda.

albo jesli sie da to na czas chlodzenia wystawic rury przez okno na zewnatrz , mozliwie waska szczelina.

pol godziny do godziny pracy klimatyzatora obniza temperture do niewiele powyzej dwudziestu stopni - to wystarcza na Jakis czas by ochlonac.

ja stosowalem klimatyzator i w dniach szczegonie goracych przynosil ulge - w moim przypadku o ile pamietam moze to bylo z 10 -15 razy w lecie.

bez klimatyzatotra:

w oknie rozwieszasz rolete/zaslone i ja obficie co Jakis czas zraszasz woda , okno otwarte
woda parujac schladza powietrze - zawsze przyniesie ulge.

spiritus
25-03-2018, 17:06
Układ pomieszczeń prezentuje się tak jak poniżej rozrysowałem. Pokoje jednoosobowe. Na środku korytarz. Niestety pokoje z drugiej (zacienionej stronie) są już zajęte :/

6523

Nikomat
25-03-2018, 17:09
nie wiem jaki masz dokladnie uklad mieszkania.
wystarczy tylko te rury wyprowadzic poza pokoj przez przymkniete drzwi do przedpokoju , i zostawic uchylone drzwi na korytarz .
pokoj sie schlodzi , w przedpokoju bedzie cieplej.

albo np wstawic wylot rur do lazienki przez niedomkniete drzwi i uchylic okno w lazience , ewentualnie powietrze bedzie wychodzic przez wyciag jesli takowy istnieje.
l
w takim przypadku pokoj sie schlodzi kosztem ogrzania innego pomieszczenia.
jesli w pokoju jest rzeczywiscie bardzo goraco , a wiem ze potrafi dojsc do ok 30 stopni i wiecej - na dluzsza meke jest to b. meczoace - to klimatyzator jest skuteczna metoda.

albo jesli sie da to na czas chlodzenia wystawic rury przez okno na zewnatrz , mozliwie waska szczelina.

pol godziny do godziny pracy klimatyzatora obniza temperture do niewiele powyzej dwudziestu stopni - to wystarcza na Jakis czas by ochlonac.

ja stosowalem klimatyzator i w dniach szczegonie goracych przynosil ulge - w moim przypadku o ile pamietam moze to bylo z 10 -15 razy w lecie.

bez klimatyzatotra:

w oknie rozwieszasz rolete/zaslone i ja obficie co Jakis czas zraszasz woda , okno otwarte
woda parujac schladza powietrze - zawsze przyniesie ulge.

Nie czytales, ze masz juz nie pisac bzdur ????

Zadne wystawianie rury na klatke !!
Zadne wystawianie rury do innego pokoju - bo JEST JEDEN pokoj !!!
Wystawianie rury do innego pomieszczenia to juz jest merytoryczna bzdura !
Tu ochladzasz o 10 stopni a w pomieszczeniu wyrzutnym podnosisz o te same 10 ! A to juz herezja.
Rure 12 cm bedziesz wystawial przez szparke ??? Ha ha ha ha ...
To nawet szkoda palcy meczyc na odpowiedzi na te steki ...

Tylko wlasciwa folia na okno ma sens - ale one sa drogie.
To moze choc przyzwoita blyszczaca aluminiowa tradycyjna zaluzja ???

Aha i nie sluchaj dyletantow ;-)
Przynies troche spirytusu drogi Spirytusie - wyjasnie naocznie z pokazami !
"bliski Zoliborz zaraz kolo prezesa"

grizz
25-03-2018, 17:10
No to tylko i wyłącznie mała klima.

Nic innego przy takim układzie nie da Ci względnego komfortu.

Przy tak małej powierzchni koszt urządzenia będzie niski.

grizz
25-03-2018, 17:12
Rury mają specjalne płaskie końcówk, żeby szpary w oknie nie robić za dużej.

Filia, albo przynajmniej odbijająca roleka to też obowoazek.

Nican
25-03-2018, 17:18
podstawa sa zapuszczone na dzien rolety na oknie -niezaleznie czy okno dachowe , czy na scianie.

pokoje sasiadow grzeja tutaj przez sciany jak piec.

i w takim przypdku chyba rzeczywiscie po przyjsciu z pracy wystawic te rury przez okno na pol godziny i schlodzic mieszkanie.
te rury sa rozciagliwe , calosc nie zajmuje duzo miejsca , cos jak Taki przewozny kaloryfer elektryczny , moze troche tylko wiecej.

mysle , ze wszystko inne bedzie malo skuteczne.

spiritus
25-03-2018, 17:24
A takie coś? Akurat 16m^2 więc się mieści.
http://allegro.pl/klimatyzator-ewaporacyjny-honeywell-cs10xe-sprawdz-i6822625157.html

Prądu mogę akurat używać do woli bo mam już w cenie :D

fido83
25-03-2018, 17:30
Nikomat, folia ratunkowa jest półprzezroczysta i wszystko przez nią widać (co jest widoczne na dodanym przeze mnie zdjęciu w moim poprzednim wpisie)

grizz
25-03-2018, 17:32
Nie takie klimy. Normalne. Z rurą.

Nikomat
25-03-2018, 17:46
Nikomat, folia ratunkowa jest półprzezroczysta i wszystko przez nią widać (co jest widoczne na dodanym przeze mnie zdjęciu w moim poprzednim wpisie)

Wiem, handowalem takimi jeszcze w komunie :^)))
Na okno sie nie nadaje. Jest pogieta w kosteczke, przykleic mozna na plaster, do jesieni odpadnie wielokrotnie i wyglada, jak patent z butelkami :^)
A co, jak Spirytus zapragnie zaprosic dzieweczke na chate ???
Obciach w walonkach.

Nie mam przekonania do wodnych !
To taka namiastka a kosztuje polowe "prawdziwej"
Zreszta energia zostaje w pokoju ! Na fizyke patenty reklamowe nie dzialaja.

Rury mają specjalne płaskie końcówk, żeby szpary w oknie nie robić za dużej.

Filia, albo przynajmniej odbijająca roleka to też obowoazek.

Zejscie z 12cm na 8cm nic nie daje. Okno nadal jest otwarte a kilma bardzo slabiutka.
Doplyw upalu bedzie duzo przekraczal malenkie chlodzenie !

Nican
25-03-2018, 17:47
A takie coś? Akurat 16m^2 więc się mieści.
http://allegro.pl/klimatyzator-ewaporacyjny-honeywell-cs10xe-sprawdz-i6822625157.html

Prądu mogę akurat używać do woli bo mam już w cenie :D

dziala jak otwarta lodowka - z jednej strony chlodzi a z drugiej bardziej grzeje.
po to zeby sie przeziebic - jesli ma sie ochote . dziala jak wentylator tyle ze wydmu****e oziebione powietrze , ale z drugiej strony musi je podgrzewac - w ten sposob pokoju sie nie schlodzi , co najwyzej wlasne cialo , ale chyba skuteczniejsze byloby umieszczenie stop w zimnej wodzie.

jedynie klimatyzator z dwiema rurami jest skuteczny - wszystko inne to wyrzucony pieniadz.
zreszta dla takich potrzeb sa konstruowane.

fido83
25-03-2018, 18:01
Wiem, handowalem takimi jeszcze w komunie :^)))
Na okno sie nie nadaje. Jest pogieta w kosteczke, przykleic mozna na plaster, do jesieni odpadnie wielokrotnie i wyglada, jak patent z butelkami :^)
A co, jak Spirytus zapragnie zaprosic dzieweczke na chate ???
Obciach w walonkach.

Nie mam przekonania do wodnych !
To taka namiastka a kosztuje polowe "prawdziwej"
Zreszta energia zostaje w pokoju ! Na fizyke patenty reklamowe nie dzialaja.

Zejscie z 12cm na 8cm nic nie daje. Okno nadal jest otwarte a kilma bardzo slabiutka.

Jak dobrze ponaciągasz to wygniecenia od złożenia w kratkę po paru dniach znikają, a jak dobrze podkleisz taśmą dwustronną przetrwa nawet wichurę. Te folie są bardzo wytrzymałe, człowieka można na nich przenieść. No i do pokoju wpada ciepłe złote światło, to tak a propos zapraszania kobiet ;)

grizz
25-03-2018, 18:05

No patrz. To u mnie jakoś nie słyszało Twoich rewelacji i mimo szpary w oknie (którą można uszczelnić) dawała zdecydowanie odczuwalny efekt. Wredne ustrojstwo. I to tak wredne, ze wyrabiało przy 3 osobach i 6 komputerach w pokoju 5x4.

grizz
25-03-2018, 18:07
Ach nie był to komfort jak przy splicie, ale roznica z pokojem obok, to było niebo a ziemia.

poste
25-03-2018, 18:14
Dużo zależy od Twojej tolerancji na temperaturę, ile czasu i kiedy spędzasz w pokoju, itp. Z mojego doświadczenia z sypialnią na poddaszu
1. do 30-32 st, choć w zasadzie istotniejsza jest temp. po zmierzchu, jeśli spada pon. ~25 st, wystarcza mi markiza na oknie połaciowym, zamknięcie pozostałych okien, żaluzje i schłodzenie pokoju wieczorem.
2. przy wyższych temperaturach włączam klimatyzację, czego za bardzo nie lubię i generalnie unikam.
Obawiam się, że różne półśrodki, "klimatyzatory", wiatraki to tylko wydatki na raty i bez sensownego efektu. Albo załóż normalną klimę, albo takie wynalazki sobie w ogóle daruj i licz, że nie będzie upałów i wystarczy zacienienie okna.
Ps. Folia, styropian czy karimata po wewnętrznej stronie okna też nic nie da, no, ale widać sam musisz popróbować ;)
Pps, Aha, od kiedy założyłem markizy przeciwsłoneczne, klimę włączam jakieś 50-70% rzadziej, choć to też kwestia jakie jest lato.

Nican
25-03-2018, 18:56
Cytat Zamieszczone przez Nikomat Zobacz posta

przecciez kompletnie nie rozumiesz o czym piszesz.

jedna rura pobierasz z zewnatrz powietrze zewnetrzne powiedzmy 30 C do schlodzenia wymiennika ciepla.
druga rura wyrzucasz powietrze podgrzane np do 40 C , ktorym zostal schlodzony wymiennik ciepla. ( po rozprezeniu Spada w nim jak w lodowce temperatura do np 15 C)

w pokoju o temp np 30 stopni powietrze zostaje doprowadzone do klimatyzatora , gdzie sie schladza na wyminniku ciepla i opusci go zimniejsze - powiedzmy w temperaturze 25 C.

teoretycznie nie musi dojsc do wiekszej wymiany powietrza przez szczeline 12 cm w oknie pomiedzy zewnetrzem a wnetrzem.

W praktyce gestosc wlasciwa tego schlodzanego powietrza wzrosnie wskutek oziebienia ,i wykroplenia wody . Czyli powietrze bedzie ciezsze od tego na zewnatrza - powinnoa sie raczej wylac przez okno na zewnatrz. Calkowita objetosc powietrrza we wnetrzu spadnie jednak o objetosc pary wpodnej wykroplonej w trakcie schladzania. oszacujmy pi razy drzwi :
w powietrzu w tych warunkach znajduje sie ok 30 - 40 g H2/m3 powietrza. Gestosc wlasciwa powietrza to ok 1,2 kg/m3
przyjmijmy , ze objetosc pary wodnej jest taka jak powietrza czyli stanowi 30/1200 = 2,5% , co odpowiada ok 0,025 m3
w ciagu godziny usuniemy ok 500 g wody tzn objetosc spadnie 0,025* 500/30= 0,41 m3 , co stanwi 0,41/3*5*2,6 = ok 1% objetosci pokoju - tyle teoretycznie zostanie zassane powietrza z zewnatrz - bez znaczenia.
Rachunek mocno przyblizony , dajacy tylko poglad o rzedzie wielkosci.

Rafał_Sz
29-03-2018, 13:24

Klimatyzatory przenośne mają przeważnie w komplecie zwężkę do podłączenia przez uchylone lekko okno. Koszt to ok 1 kW/h przy pełnej pracy. Więc kilka zł na dobę za komfort życia to nie jest jakaś wygórowana cena. Przenośniaka kupisz w Casto za około 1000 zł. działają takie u mnie w firmie od kilku lat bezproblemowo.

Miałem kilka lat temu dom z poddaszem użytkowym. Wzorowo zaizolowany itp. Bez klimy po kilku dniach grzania słońca nie wygrasz, nie ma szans.

Merde
29-03-2018, 16:03
No patrz. To u mnie jakoś nie słyszało Twoich rewelacji i mimo szpary w oknie (którą można uszczelnić) dawała zdecydowanie odczuwalny efekt. Wredne ustrojstwo. I to tak wredne, ze wyrabiało przy 3 osobach i 6 komputerach w pokoju 5x4.
Jaką wydajność nominalną miał ten klimatyzator? Przecież jego skuteczność jest ograniczana przez samą rurę (brak lub szczątkowa izolacja termiczna), sprężarkę wewnątrz chłodzonego pomieszczenia (grzeje się podczas pracy, to oczywiste) oraz zasysanie ciepłego powietrza z zewnątrz (uszczelnisz okna - będzie zasysać z innych pomieszczeń, cudów nie ma).

Do takich warunków jak opisujesz potrzebne jest realnie 4,5-5 kW wydajności chłodniczej. Rzeczywistej wydajności, która z tą z tabliczki znamionowej nie ma wiele wspólnego.

grizz
29-03-2018, 17:53
Nie wiem. Nie sprawdzałem tabliczek.

Rafał_Sz
29-03-2018, 18:49
J 4,5-5 kW wydajności chłodniczej. Rzeczywistej wydajności, która z tą z tabliczki znamionowej nie ma wiele wspólnego.
Taki klimatyzator spokojnie schłodzi 120 metrowe mieszkanie.

Ligo
29-03-2018, 19:31
Nie da rady. Do pełnowymiarowych mieszkań najekonomiczniej stosować jest zewnętrzne jednostki centralne o mocy co najmniej 30000 BTU. No, chyba że mówimy o "chłodzeniu", a nie o chłodzeniu. Tak samo przenośny klimatyzator o mocy około 1kW nie wyrobi w pokoju, bo wtedy z równym skutkiem można otworzyć drzwi lodówki.

Rafał_Sz
29-03-2018, 20:01
No mów mi dalej. Poprzednie moje mieszkanie miało właśnie agregat 4 kW i podłaczone pod to trzy splitery. Przy 30 stopniach na zewnątrz, w środku na luzie można było uzyskać 18-17 stopni.

Merde
29-03-2018, 22:00
No mów mi dalej. Poprzednie moje mieszkanie miało właśnie agregat 4 kW i podłaczone pod to trzy splitery. Przy 30 stopniach na zewnątrz, w środku na luzie można było uzyskać 18-17 stopni.
To było poddasze, albo "serwerownia" jak w przypadku opisywanym przez adming? Przecież na zneutralizowanie samych zysków ciepła z tych 6 komputerów trzeba z 1200-1500 W.

PS: skąd ty wytrzasnąłeś potrójnego multisplita o takiej wydajności? Agregaty 4,5-5,3 kW to z reguły duosplity. Nie mylisz czasem wydajności chłodniczej z mocą elektryczną? 4 kW wystarczy na dwa pokoje po 20-25 m.kw., nie na 120.
I to przy stosunkowo dobrych warunkach (np. brak dużych przeszkleń od strony południowej/zachodniej, broń Boże poddasze).
Ligo: posługiwanie się BTU/h podczas rozmowy z laikami chyba nie jest dobrym pomysłem. Chociaż mogło być gorzej, mogłeś podać wydajność np. w Tonach ;-)

Ligo
29-03-2018, 23:02
Ligo: posługiwanie się BTU/h podczas rozmowy z laikami chyba nie jest dobrym pomysłem. Chociaż mogło być gorzej, mogłeś podać wydajność np. w Tonach ;-)
Już więcej nie będę, obiecuję.:oops:

Nican
30-03-2018, 07:20
Jesli chodzi o klimatyzatory przewoznie to :

- te z jedna rura nie sa w stanie w praktyce schlodzic w ogole pomieszczenia.
Z jednej strony dmuchaja zimnym powietrzem , mozna wiec ewentualnie usiasc w jego strumieniu , jednoczesnie rura jest wyrzucane gorace powietrze na zewnatrz , ale taka sama ilosc powietrza musi zostac zassana do pomieszczenia z zewnatrz. Czyli per saldo chlodzenia pomieszczenia praktycznie nie ma. Ich dzialanie to jedynie tworzenie lokalnie zimniejszej strugi powietrza. Efekt schlodzenia pomieszczenia jest raczej iluzoryczny

- te z dwoma rurami o mocy zasilania o ile pamietam ok 2,5 kW sa w stanie schlodzic dosyc skutecznie pomieszczenie o powierzchni ok kilkunastu m2 , moze dwadziescia pare w najlepszym przypadku .
w kazdym razie potrafia schlodzic niezbyt duze pomieszczenia , ale nie da sie dokladnie okreslic jakie , gdyz to zalezy takze od konkretnego pomieszczenia i ukladu - ile ciepla zostaje jednoczesnie doprowadzone z zewnatrz wskutek nagrzewania slonecznego. Z zalaczonego szkicu wynika , ze pokoj bedzie tutaj intensywnie nagrzewany , nie tylko od strony poludniowej , ale i przez sasiednie sciany. Jesli wiec pytajacy zdecyduje sie na zakup klimatyzatora przenosnego , to wszystko inne niz z dwoma rurami nie ma najmniejszego sensu.

Nican
30-03-2018, 08:27
dwiema

pzdr

Rafał_Sz
30-03-2018, 08:33
To było poddasze, albo "serwerownia" jak w przypadku opisywanym przez @adming (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79795)? Przecież na zneutralizowanie samych zysków ciepła z tych 6 komputerów trzeba z 1200-1500 W.

PS: skąd ty wytrzasnąłeś potrójnego multisplita o takiej wydajności? Agregaty 4,5-5,3 kW to z reguły duosplity. Nie mylisz czasem wydajności chłodniczej z mocą elektryczną? 4 kW wystarczy na dwa pokoje po 20-25 m.kw., nie na 120.
I to przy stosunkowo dobrych warunkach (np. brak dużych przeszkleń od strony południowej/zachodniej, broń Boże poddasze).

Ze sklepu. 4 kW to była moc znamionowa, chłodnicza nie pamiętam jaka, ale dużo większa.

Merde
30-03-2018, 08:59
Ze sklepu. 4 kW to była moc znamionowa, chłodnicza nie pamiętam jaka, ale dużo większa.

No właśnie, mieszasz pojęcia. To tak jakby (porównanie motoryzacyjne :-P) mylić moc silnika w KM ze zużyciem paliwa.

Wydajność chłodnicza agregatu o poborze mocy 4 kW to +/- 12 kW (42000 BTU/h).

Rafał_Sz
30-03-2018, 10:39
Wskaż mi miejsce, gdzie napisałem, że chodzi o 4 kW mocy chłodniczej. Przenośniak z Casto o którym pisałem ma agregat 1200W, a chłodzenie 3,5 kW. Więc gdzie mieszam?

Merde
30-03-2018, 11:01
Wskaż mi miejsce, gdzie napisałem, że chodzi o 4 kW mocy chłodniczej. Przenośniak z Casto o którym pisałem ma agregat 1200W, a chłodzenie 3,5 kW. Więc gdzie mieszam?

O wydajności chłodniczej 4,5-5 kW pisałem ja, ale to ty przeoczyłeś ten fakt i pomyliłeś pojęcia - dokładnie w poście #57.

Dla kogoś kto zajmuje się doborem i montażem klimatyzacji moc elektryczna ma niewielkie znaczenie (może po to, żeby właściwie dobrać zabezpieczenie nadprądowe).
Urządzenie dobiera się pod względem wydajności chłodniczej. Wydajność ta ma oczywiście wpływ na moc elektryczną, ale nie jest to zależność wprost proporcjonalna. Ma na nią wpływ np. technologia (inverter czy on/off).
Różnice (wydajność chłodnicza / moc elektryczna) mogą przekraczać 50%. Jeśli nie przyjmujesz do wiadomości tak prostych rzeczy i chcesz dalej drążyć temat - mogę podać konkretne przykłady.

pioterkow
26-04-2018, 06:22
Dwie zimne kobiytki powinny zalatwic sprawe... :)

spiritus
26-04-2018, 07:19
Dwie zimne kobiytki powinny zalatwic sprawe... :)

Co mi z zimnych kobitek? Wole jak sa gorace :)

funky
26-04-2018, 15:43
Co mi z zimnych kobitek? Wole jak sa gorace :)
Kobitki tylko gorące.
Ale w międzyczasie zimne piwko polecam.

jasenka
28-04-2018, 18:59
Roleta przeciwsłoneczna z pierwszego lepszego marketu budowlanego. Od strony mieszkania jest w dowolnym kolorze, od strony okna pokryta srebrnym "czymś" odbijającym światło. Montuje się toto na zaczepy i żyłkę, bez wiercenia. Da się i na oknie połaciowym. Kosztuje kilkadziesiąt PLN. I ROBI RÓŻNICĘ! Pod warunkiem, że się jej nie odsłania [emoji41].

Ja mieszkam w "szklarni", okna od najbardziej słonecznej strony, od podłogi do sufitu przez całe mieszkanie. Bez rolet była masakra już w marcu. Po założeniu rolet jest duża różnica - przy zaciągniętych. Jak się chce mieć światło - zostaje klimatyzacja [emoji6].

Klima: żadne przenośne badziewie z rurami wystawianymi za półprzymknięte okno. Wtedy do okna trzeba jeszcze specjane rękawy uszczelniające, a efekt i tak mizerny. Dobra (=droższa) klima to wersja split. Jeden moduł w środku, drugi na zewnątrz. Wymaga profesjonalnego montażu, a czasem zgody administratora budynku, bo moduł zewnętrzny najczęściej wisi na elewacji. Jest jednak skuteczna, wygodna, a przy małej powierzchni pomieszczenia - wcale nie taka droga w eksploatacji.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

eMGie
20-06-2018, 10:22
Co do klimatyzatorów przenośnych (nie klimatorów itp.) to jest to niestety kompromis, ale jeżeli zrobi się to z głową, to efekt jest zadowalający. Tani split + montaż to koszt przynajmniej 4 tyś. , przenośny można kupić za ok 1 tyś.
Odpada oczywiście montowanie rury w oknie, ale jak się to zrobi przyzwoicie tzn. zrobi jakieś wyprowadzenie przez ścianę to z powodzeniem można schłodzić nawet spore pomieszczenie. Co prawda do działanie tego typu klimatyzatora wymagane jest zasysanie powietrza do pomieszczenia ( bo musi je wydmuchać przez rurę ) ale bilans temperaturowy wychodzi na minus. Mam taki klimatyzator u córki na poddaszu o pow 25m2 i schładza je skutecznie. Przykładowo w ciągu 15 minut spokojnie można zejść z temperaturą z 3-4 st.