PDA

Zobacz pełną wersję : D700 vs D750 w praktyce. Opinia

berez2
22-03-2018, 19:54
Każdy spogląda i wzdycha to nowości fotograficznych a Ja chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami po ponad blisko 4 latach z D750 i roku D700.
Tak przesiadka z D610 na D700 może dla wielu wydawać się krokiem wstecz lecz od razu mogę podpisać się do wszystkich, którzy do tej pory D700 użytkują i nie mają zamiaru zmienić aparatu.
To po prostu czołg. Chodź ma 12Mpix (co jest dla mnie OK) i 1 kartę CF to do tej pory nie mogę wyjść z zachwytu jak odwzorowuje kolory zwłaszcza skóry. Ile razu przekląłem D750 że nowszy aparat i ciągle coś nie gra w kolorze skóry. D700 po kilku testach użyłem na weselu i ku zaskoczeniu po składaniu zdjęć 65% strzałów od razu przejął. Zaczarował mnie i chodź mam 2x D750 ciagle 3mam D700 w plecaku. Jeśli tylko potrzebuje pewnego strzalu to wymieniam jedno z D750 na rzecz tego D700.
O ironio. Chodź D750 to killer low light to D700 jest killerem w innych aspektach. Ja go pokochałem za sposób w jaki oddaje kolory, zwłaszcza skóry. W studio i plenerze na lampami po prostu wymiata.
Gdyby tylko udało się parametry procesora i oddanie kolorów takowe przestawić do D750....
A jakie są wasze historie i spostrzeżenia.

leon001
22-03-2018, 19:58
Mnie w 750 przeszkadadz słaba energonomia, rodem z niższych modeli. W D700 było to dużo lepiej rozwiązane ( nadal mam D700 i czasami używam ). Szczególnie mnie to drażni, bo równolegle używam D500, gdzie ergonomia jest wzorcowa.

leighadams
22-03-2018, 20:25
D700 wspominam bardzo dobrze, faktycznie czołg i można na nim polegać w 100%, ale

... do tej pory nie mogę wyjść z zachwytu jak odwzorowuje kolory zwłaszcza skóry.
Z tym to się nie zgodzę[emoji3]

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

hostman22
22-03-2018, 21:21
[...] to D700 jest killerem w innych aspektach. Ja go pokochałem za sposób w jaki oddaje kolory, zwłaszcza skóry.[...].

hmm..., nie na pewno nie za to ;)

andrzej robert
22-03-2018, 21:26
6418
Do zdięć twarzy nastawiam w nx-d picture control portrait..
Dołączone powstało z lampą błyskową i starym nikkorem af-d 28-105mm, na d750
bez żadnej innej obróbki kolorów,

rotor
22-03-2018, 22:55
Po spojrzeniu na to powyższe zdj., pierwsza moja myśl : "D700 tak nie oddaje skóry", później dopiero doczytałem, że to z D750.
W kontrolowanych, bdb warunkach, bez domieszek dziwnych świateł i bez późniejszej obróbki, zdjęcia z D750 wykazują wierniejsze oddanie różnych odcieni czerwieni, dlatego to powyższe zdj. dobłyśnięte lampą, jest ok. MZ problem pojawia się w niekorzystnych warunkach i podczas późniejszej obróbki. Zdjęcia z D750 wpadają wtedy w dominantę czerwoną, ciężko jest wtedy wyprowadzić prawidłowy kolor skóry. Takie jest moje spostrzeżenie po jakimś czasie używania obu body (D700 i D750).

nikoniarz
22-03-2018, 23:46
Szykuje się kolejna telenowela "Co jest lepsze od lepsiejszego"...

Teu
23-03-2018, 00:01
Szykuje się kolejna telenowela "Co jest lepsze od lepsiejszego"...

Tego się nie uniknie- ludzie muszą racjonalizować swoje wybory. Sam wybrałem kiedyś d750, czy wybrałbym inny? Tak, np. d850 / d810 / a7iii i o zgrozo: X-H1.

Dlaczego bym zmienił? Nie dlatego, że coś mi nie gra w d750- to świetna puszka jest- ja po prostu lubię nowe technologie.

Swoją drogą nie rozumiem jak może komuś przeszkadzać WB. W nowoczesnym sprzęcie pomiary są tak dokładne, że reszta to rozbijanie pikseli na atomy. Nie mówię, że nie ma różnic- na pewno są, ale dla mnie są one po prostu pomijalne.

Zresztą zestawy karta biała/szara/czarna to jakieś 30 zł. jak komuś WB nie pasuje niech po prostu pstryknie zdjęcie kart i w programie ustawi punk szarości, bieli, czerni.

Ot cała filozofia.

ksh
23-03-2018, 00:05
Ja bardziej mogę wypowiedzieć się o obróbce zdjęć i o ile z D750 to można wszystko wyciągać, naprawiać i poprawiać to już z D700 nie ma takiej elastyczności, łatwo dojść do granic możliwości tych rawków ale plusem jest chyba że posiadacz D700 musi bardziej myśleć o poprawności, a nie walić byle było D750 :)
Co do kolorów to nawet szkoda wchodzić w dyskusje bo jest bezsensu.

krzysztofz24
23-03-2018, 00:34
(.......)
Co do kolorów to nawet szkoda wchodzić w dyskusje bo jest bezsensu.

Dlaczego:-);-)?
Osiagnac zamierzony efekt w obrobce mozna niemal zawsze w kazdym przypadku z niemal kazdego materialu.
Ale pozostaje jeszcze cos takiego jak to na ile dany aparat "trafi" z odwzorowaniem kolorow. I czy bedziemy z tym robic chinskie kombinacje, lekka kosmetyke czy moze wcale....

Ale rzeczywiscie moze lepiej zaniechac tematu. Bo wylano na ten temat juz morze slow.

madebyzosiek
23-03-2018, 08:16
Już porównywanie aparatów z tak różnych "epok" jest ciekawe i buduje korzystny obraz D700. Jakbym chciał porównać w taki sam sposób D300 i D500, to ten pierwszy może się już obrobić tylko ceną ;)
A całkiem poważnie, dla mnie D700 jest cały czas dobrym sprzętem. Jego zaletą jest to, że ze słabszym starym szkłem daje dobry obrazek, a z Artem pokazuje pazury na całego. Nie zawodzi, choć oczywiście mógłby mieć sprawniejszy af, więcej megapikseli, dwie karty (choć nie mam złych doświadczeń z jedną). Jednak, biorąc pod uwagę jego odległą datę premiery, cały czas daje radę. Wystarczy wiedzieć jakiej granicy nie przeskoczy i tyle.
Kolor...? Może zamiast się zastanawiać, lepiej użyć Color Passport Checkera? :)

pyetya
23-03-2018, 23:09
W styczniu minęło 9 lat odkąd używam mojego D700. Wciąż czuję, że to ja jestem najsłabszym ogniwem w procesie powstawania fotografii i chociaż czasami jest walka na iso6400, to wciąż nie widzę usprawiedliwienia dla wydatku na nowe body.

witboy
24-03-2018, 03:53
mialem pare lat 700 od ponad roku 800 od listopada 750, i powiem wam ze ergonomia 750 z gripem jest bdb 800 jak biore do reki to teraz taki kloc jest straszny...poza tym 700 bardzo dobry aparat jak ktos napisał z artami pokazuje pazur, ale af jest gorszy od tego w 750.. no ale w 750 brak 1/8000 ale do tego mam 800 ktora jeszcze wiekszy pazur pokazuje na artach