Zobacz pełną wersję : Tamron 150-600 G2
Witam
Czy spotkał się ktoś z problemem złego naświetlania przez ten obiektyw? Mam Nikona D500 i po zakupie tytułowego Tamrona muszę dawać korektę na plus o ok 1EV.
Już piszę dokładnie o co chodzi. Mam też jeszcze starszą wersję tego obiektywu i robiąc zdjęcie tego samego obiektu raz jednym raz drugim, zdjęcia z G2 wychodzą ciemne. Jeśli ustawię parametry w manualu wszystko jest OK, jeśli użyję jakiejkolwiek automatyki, zdjęcia z G2 są niedoświetlone o ok 0,6EV
Mam nadzieję, że dosyć jasno to opisałem. Obiektyw kupiłem w Rtv Euro przez internet, mam jeszcze kilka dni, żeby ewentualnie go oddać.
Pozdrawiam
Kazik
Witam
Czy spotkał się ktoś z problemem złego naświetlania przez ten obiektyw? Mam Nikona D500 i po zakupie tytułowego Tamrona muszę dawać korektę na plus o ok 1EV.
Już piszę dokładnie o co chodzi. Mam też jeszcze starszą wersję tego obiektywu i robiąc zdjęcie tego samego obiektu raz jednym raz drugim, zdjęcia z G2 wychodzą ciemne. Jeśli ustawię parametry w manualu wszystko jest OK, jeśli użyję jakiejkolwiek automatyki, zdjęcia z G2 są niedoświetlone o ok 0,6EV
Mam nadzieję, że dosyć jasno to opisałem. Obiektyw kupiłem w Rtv Euro przez internet, mam jeszcze kilka dni, żeby ewentualnie go oddać.
Pozdrawiam
Kazikmi G1 niedoswietla lejkko ale tylko gdy zaczynam przymykac, popychacz przyslony do regulacji mam chyba z tego co sie orientuje... ale w sumie to nie przeszkadza mi to jakos
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ja mam wrażenie że to zależy od body . Jak miałem D 5100 + tamron 150-600 g1 to mi doświetlał prawidłowo. Po zmianie na D7100 za każym razem ustawiałem -0,33 EV żeby prawidłowo doświetlał. Po zmianie sprzętu na D500 + NIKKOR 200-500 teraz często ustawiam + 0,33 EV bo zdjęcia wychodzą ciut za ciemne( przynajmniej takie mam wrażenie). Takie moje doświadczenia.
mi G1 niedoswietla lejkko ale tylko gdy zaczynam przymykac, popychacz przyslony do regulacji mam chyba z tego co sie orientuje... ale w sumie to nie przeszkadza mi to jakos
Rozregulowany popychacz nie może niedoświetlać, jedynie prześwietlać. Na pełnym otworze zawsze musi być poprawnie (tak jest dokonywany pomiar). Przy innych wartościach, pomiar też jest dokonywany na pełnym otworze, a domknięcie następuje po naciśnięciu spustu.
Rozregulowany popychacz nie może niedoświetlać, jedynie prześwietlać. Na pełnym otworze zawsze musi być poprawnie (tak jest dokonywany pomiar). Przy innych wartościach, pomiar też jest dokonywany na pełnym otworze, a domknięcie następuje po naciśnięciu spustu.
racja :D troche sie zagalopowalem ;p mialo byc ze lekko przeswietle i trzeba skompensowac w dół ;p
a co do przyciemniania kolegi to moze w kazdej puszce jest jakis troche inny algorytm wyliczania pomiaru swiatla ...albo moze te tamrony g1 i g2 troche roznia sie konstrukcja i jeden lekko przyciemnia ale mysle ze odchylki na poziomie 0.3 ev to tyle co nic prawie :)
Schwefel
21-03-2018, 02:53
Tamron się tym nie chwali ale pomiędzy G1 a G2 są różnice w mechanice przysłony. G1 ma zwyczajny popychacz przysłony, a G2 ma już elektromagnetyczną przesłonę jak nowsze Nikkory. Miałem oba te szkła z D7100 i różnic w naświetlaniu nie zauważyłem, w obu przypadkach miałem ustawioną korektę na +0,7EV przy pomiarze matrycowym.
Tamron się tym nie chwali ale pomiędzy G1 a G2 są różnice w mechanice przysłony. G1 ma zwyczajny popychacz przysłony, a G2 ma już elektromagnetyczną przesłonę jak nowsze Nikkory.
Jak to nie ? Z informacji prasowej 150-600 G2: "Membrana elektromagnetyczna, która standardowo występuje w obiektywach Canon już teraz jest obecna w obiektywie z mocowaniem Nikon. Dzięki temu można bardziej precyzyjnie sterować przysłoną, ponieważ listki napędzane są silnikiem poprzez impulsowe sygnały elektroniczne."
Inna sprawa, że na starszych korpusach obiektywy z elektromechaniczną przysłoną nie działają prawidłowo, no ale to dotyczy nie tylko Tamrona, także Nikkorów i Sigmy.
nikoniarz
21-03-2018, 11:40
Inna sprawa, że na starszych korpusach obiektywy z elektromechaniczną przysłoną nie działają prawidłowo, no ale to dotyczy nie tylko Tamrona, także Nikkorów i Sigmy.
Co znaczy starsze? I skąd takie info?
Schwefel
21-03-2018, 12:56
Na stronie Tamrona nie na słowa o tym. Dopiero jak dostałem obiektyw od Ciebie to zauważyłem brak popychacza przysłony.
Co znaczy starsze? I skąd takie info?
No widzicie, bo oficjalnie nikt się tym nie "pochwali", trzeba grzebać, więc:
"new "E" diaphragm lenses will not work on the D1 or D2 series, D100, D200, D90, D80, D70 series, D60, D50, D40 series, or the D3000, and will not work on any 35mm camera. The diaphragm will stay wide-open, which may or may not be a problem for you. In the case of tele lenses like the 200-500mm f/5.6E, this isn't much of a problem because we usually shoot long lenses wide-open, in which case the E lenses are compatible with everything. If you don't mind shooting wide-open; even on a 1959 Nikon F you can focus manually and shoot wide open except if it's an AF-P lens"
Dotyczy szkieł Nikona i Sigmy, Tamrony od biedy działają, tylko np. na moim D80 wywala Err, po zrobieniu 1 zdjęcia działa dobrze i o dziwo domyka przysłonę. Szkłą Nikona i Sigmy działają, ale tylko na pełnej dziurze.
nikoniarz
21-03-2018, 13:10
No widzicie, bo oficjalnie nikt się tym nie "pochwali", trzeba grzebać, więc:
"new "E" diaphragm lenses will not work on the D1 or D2 series, D100, D200, D90, D80, D70 series, D60, D50, D40 series, or the D3000, and will not work on any 35mm camera. The diaphragm will stay wide-open, which may or may not be a problem for you. In the case of tele lenses like the 200-500mm f/5.6E, this isn't much of a problem because we usually shoot long lenses wide-open, in which case the E lenses are compatible with everything. If you don't mind shooting wide-open; even on a 1959 Nikon F you can focus manually and shoot wide open except if it's an AF-P lens"
Dlatego zamiast pisać "starsze" korpusy lepiej nie wprowadzać w błąd i pisać precyzyjniej- wybrane korpusy. Bo są starsze od tych wymienionych gdzie obiektywy E pracują bez problemu.
Dlatego zamiast pisać "starsze" korpusy lepiej nie wprowadzać w błąd i pisać precyzyjniej- wybrane korpusy. Bo są starsze od tych wymienionych gdzie obiektywy E pracują bez problemu.
Z nieskrywaną ciekawością dowiem się, które :)
nikoniarz
21-03-2018, 13:25
Z nieskrywaną ciekawością dowiem się, które :)
D300, D3, D700... To wszystko jest starsze o 1-2 lata od niektórych przez Ciebie wymienionych. Oczywiście mowa o współpracy z obiektywami Nikkora do których też się odniosłeś.
Jednak skłaniałbym się do określenia starsze korpusy a nie wybrane korpusy, bo jednak początkowe serie puszek D1,D2, D100-200, D3000 i D70-D40 nie działają, a to co było nowsze po +-2008 roku już działa. Wybrane korpusy to np. u Canona mają mikrokalibrację np. 50d, 70d, 80d, a niektóre nie mają np. 30d, 40d, 60d i tutaj chronologia nie jest wyznacznikiem.
nikoniarz
21-03-2018, 18:04
Jednak skłaniałbym się do określenia starsze korpusy a nie wybrane korpusy.
I później idzie w świat legenda, że skoro z korpusami z 2009r nie ma kompatybilności to tym bardziej z tymi z 2007... W końcu są jeszcze starsze.
bo jednak początkowe serie puszek D1,D2, D100-200, D3000 i D70-D40 nie działają, a to co było nowsze po +-2008 roku już działa
D90 nie działa...Także albo upraszczamy mijając się trochę z faktami, albo precyzujemy...
D90 nie działa...Także albo upraszczamy mijając się trochę z faktami, albo precyzujemy...
Precież napisane wyżej, że nie działa. Nie działa z żadnym dwucyfrowym. Powinienem napisać że od D90 po D40, ale D70 było pierwsze ;)
nikoniarz
21-03-2018, 18:43
Jeśli lubisz upraszczać, że optyka E nie działa ze "starszymi" korpusami to spoko, w końcu każdy może interpretować jak mu wygodnie. Fakty są takie, że data produkcji nie jest w tym przypadku regułą czy warunkiem. Także nie dziwi mnie, że powstają później jakieś internetowe legendy. No ale obaj napisaliśmy co myślimy więc chyba wyjaśnione...