PDA

Zobacz pełną wersję : Początek przygody z fotografią - lustrzanka czy bezlusterkowiec?

MikeCe
19-03-2018, 22:10
Witam,
mam na imię Mikołaj i przymierzam się do zakupu pierwszego aparatu. Dużo się już naczytałem, ale wciąż jestem niezdecydowany. Interesuje mnie w szczególności fotografia krajobrazowa, miejska i okazjonalnie portretowa. Mój budżet wynosi: 3000 zł (max 3500), z czego zaznaczam, że na początku chciałbym kupić body z kitem i się go nauczyć, a dopiero później (gdy znów wpadnie parę groszy do kieszeni) kupić już jakieś porządniejsze obiektywy. Jak na razie zastanawiam się nad Nikonem D5500 , a Fujifilm X-T10 (może Olympus OM-D E-M10 Mark II), ale może ktoś ma lepsze propozycje? Przy okazji chętnie bym wysłuchał jakiś podpowiedzi co do późniejszych obiektywów - szczególnie tych do krajobrazu.

Owain
19-03-2018, 23:39
Witam,
mam na imię Mikołaj i przymierzam się do zakupu pierwszego aparatu. Dużo się już naczytałem, ale wciąż jestem niezdecydowany. Interesuje mnie w szczególności fotografia krajobrazowa, miejska i okazjonalnie portretowa. Mój budżet wynosi: 3000 zł (max 3500), z czego zaznaczam, że na początku chciałbym kupić body z kitem i się go nauczyć, a dopiero później (gdy znów wpadnie parę groszy do kieszeni) kupić już jakieś porządniejsze obiektywy. Jak na razie zastanawiam się nad Nikonem D5500 , a Fujifilm X-T10 (może Olympus OM-D E-M10 Mark II), ale może ktoś ma lepsze propozycje? Przy okazji chętnie bym wysłuchał jakiś podpowiedzi co do późniejszych obiektywów - szczególnie tych do krajobrazu.

Krajobraz = spacery = noszenie. Polecam bezlustro apsc np. Sony a6000 z Samyangiem 12mm f2. Przymknięty PZ 16-50 też da radę.

Kojocisko
20-03-2018, 10:41
Wydaje mi się, że twoja lista uzupełniona o Sony to same dobre wybory. Ale wybrać nie będzie łatwo.

Nikon - będzie największy, ale jak by co najłatwiej dokupisz inny obiektyw w rozsądnej cenie. Moim daniem będzie to tez aparat najwygodniejszy (ja nie umiałem się zaprzyjaźnić z XT-10) i potrafiący bardzo długo pracować na baterii.
Fuji, Sony - matryce wielkościowo jak w Nikonie. Kit w Fuji bardzo dobry optycznie. W Fuji świetne jpg prosto z aparatu. Sony świetna matryca i dobre filmowanie.
Olympus ma najmniejszą matrycę, ale w dobrych warunkach da świetny obrazek, optyka bez zarzutu
We wszystkich bezlusterkowcach będziesz potrzebować 1-2 zapasowych baterii, ale unikniesz ew. kłopotów z kalibracją AF.
I oczywiście wszystkie bezlusterkowce są mniejsze, lżejsze, a w mieście dyskretniejsze.

Stara rada - weź do ręki, zobacz co ci pasuje. Moim zdaniem jeżeli chodzi o jakość zdjęć, cokolwiek wybierzesz będzie naprawdę OK. Jeśli chcesz filmować - Sony lub Olympus będą lepszym wyborem.
Jeśli myślisz o portretach - do Sony z użyciem adapterów łatwo zamontujesz sporo ciekawych manualnych obiektywów.

Miodek2
20-03-2018, 11:02
A ja polecam właśnie XT-10, XT-20 lub serię X_E2, X-E3 świetnie wygląda, fajna matryca, bardzo dobre szkła w systemie. Mnie używa się świetnie. Lustro mam tylko do zadań specjalnych.

MikeCe
20-03-2018, 11:44
Natomiast jeśli chciałbym robić zdjęcia przy słabym świetle i poruszających się obiektów to rozumiem, że tylko Nikon zapewni dobrą jakość? Btw, właśnie też brałem pod uwagę X-T20 bo wiele dobrego słyszałem i czytałem, ale za drogie to, a czekać aż trochę cena spadnie (o ile spadnie) to nie wiem czy jest sens.

grizz
20-03-2018, 11:49
Olek z 14-150, Panas gx80 z 14-140 - to są bardzo fajne zestawy wycieczkowe.

ksh
20-03-2018, 11:53
Za 3800zł możesz kupić pełną klatkę Sony A7 + 28-70 albo taniej większy zestaw na m4/3 Panasonic GX80 + 12-32 mm + 35-100 mm albo pomijany na forum fajny Canon M5 + 15-45 mm.
Z luster Nikon D5500 + 18-105VR.

lewiss
20-03-2018, 11:58
Ja miałem kilka lat przerwy w fotografowaniu, zatrzymałem się na etapie D300. Niedawno kupiłem okazyjnie używanego Fujifilm X-M1, więc najprostszy z serii. Po porównaniu zdjęć okazało się, że kolory z Fuji są dużo lepsze niż D300, a co ciekawe jpgi są tak dobre, że nie ma potrzeby robienia RAWów. Podobni kolosalna przepaść w szumach. Nikon jedynie bije na głowę Fuji w szybkości ostrzenia.

ksh
20-03-2018, 12:10
Ale on nie bierz pod uwagę zakupu aparatu z 2007 roku, a kolorki jpg teraz wszystko ma ładnie podkręcone.

Franek_
20-03-2018, 12:18
Witam,

jeden pies. kupuj co będzie, co Ci się lepiej w ręce trzyma i co Ci się bardziej podoba.

waldek
20-03-2018, 12:26
jeden pies. kupuj co będzie, co Ci się lepiej w ręce trzyma i co Ci się bardziej podoba.

No możemy już zamknąć forum. :mad:

Franek_
20-03-2018, 12:53
w przypadku takich pytań - tak. to naprawdę nie jest głupia rada, choć może na taką pozornie wyglądać ;)

darekw1967r
20-03-2018, 18:24
Krajobraz = spacery = noszenie. Polecam bezlustro apsc np. Sony a6000 z Samyangiem 12mm f2. Przymknięty PZ 16-50 też da radę.

Popieram...

andrzej_abc
20-03-2018, 20:47
Witam,

Proponuję Fuji XT1 - używany na allegro lub OLX od 1800 zł. do tego obiektyw 18-55 2,8/4 od 1200 zł - 1550 zł. i masz zestaw do krajobrazu (wykonuje automatycznie b. dobre panoramy), fot ulicznej, portretu ... . XT 1 to korpus uszczelniony, b. dobra matryca, świetny wizjer ........... . 18-55 2,8/4 b. dobry obiektyw i mały.
Średnio licząc, bardzo dobry zestaw za około 3300 zł.

darekw1967r
20-03-2018, 22:20
Proponuję Fuji XT1 - używany na allegro lub OLX od 1800 zł. do tego obiektyw 18-55 2,8/4 od 1200 zł - 1550 zł. i masz zestaw do krajobrazu (wykonuje automatycznie b. dobre panoramy), fot ulicznej, portretu ... . XT 1 to korpus uszczelniony, b. dobra matryca, świetny wizjer ........... . 18-55 2,8/4 b. dobry obiektyw i mały.

Wystarczy nowy ! X-T10 + kit XC 16-50. Zestaw dosc maly i lekki o duzych mozliwosciach.

ksh
20-03-2018, 23:03

Czyli tyle co używane sony A7 z kitem, pytanie dość ważne czy może być używane ?

MikeCe
20-03-2018, 23:57
No właśnie do używanych nie jestem przekonany czy to aparatów czy obiektywów, bo kompletnie się na tym nie znam i wolałbym nie ryzykować. Natomiast co do zdjęć - to nie chciałbym ich trzaskać z automatu, tylko bawić się manualem i dość mocno rozwinąć w temacie fotografii.

cybulski
21-03-2018, 00:02

Ale tu się zgodzę z tym, że z wymienionych opcji najtaniej wyjdą raczej używane szkła w systemie Nikona.

hostman22
21-03-2018, 00:22
Pytanie na jakiej ogniskowej Mikołaj chce robić krajobraz - to zdecydowanie zawęzi wybór aparatu ;).

A Franek dał dobrą radę, wszystkie systemy oferują dużo i naprawdę trochę bez sensu porównywać tabelki na dxo, a z czasem niezależnie od kupionego pierwszego aparatu i tak się zaczynają poszukiwania bardziej "spersonalizowane" - powiedzmy ;)

cybulski
21-03-2018, 00:23
Skoro tu trafiłeś, rozejrzyj się w dziale sprzedam, popatrz w rekomendowanych sprzedawców i nie bój się używanego sprzętu.

_Pawel
21-03-2018, 01:26
Wydaje mi się, że co by autor nie wybrał, to i tak będzie go gdzieś uwierać. Ja bym proponował tanie bezlustro z kitem (np. używany NEX-5N, NEX-5R, NEX-5T) oraz z SEL50/1.8 OSS, otrzaskasz się trochę z fotografią. Jak już będziesz wiedział, czego Ci brakuje, NEXa będziesz miał do zadań specjalnych, np. do wrzucenia w plecak albo do filmowania. Dlatego proponuję te 3 NEXy, bo są tanie i małe, a mają FullHD 50p i możłiwość wskazywania na ekranie punktu ostrzenia. Nowy A5000 ma tylko 50i, dopiero A6000 ma 50p. Przy używkach zwróć uwagę na przebieg i czy mają oryginalną baterię. Oryginał jest drogi, tragicznych podróbek niby-Sony pełno, a zamienniki nie trzymają tyle, co oryginał. Cenowo wyjdzie z grubsza 1500 zł za NEXa z kitem i z 50/1.8. Z takim zestawem możesz też poćwiczyć zdjęcia studyjne, dokupujesz manualną lampę, wyzwalaną błyskiem lampy NEXowej i ze sprzętu masz wszystko, co Ci potrzebne.

ksh
21-03-2018, 11:10
Stare NEX-y nie to już lepiej samsunga NX1100, 3000, 300 bo przynajmniej fajne obiektywy i matryca porządna.

MikeCe
21-03-2018, 23:35
Osobiście, to nie zamierzam kupować jakiś tanich wieloletnich aparatów, bo po prostu mija się to trochę z celem i jest dla mnie stratą pieniędzy. Co do ogniskowych to jakiś superultra szerokich krajobrazów robić nie zamierzam i może dodam, że chciałbym mieć wizjer w aparacie, a nie tylko ekranik.

Ligo
21-03-2018, 23:45
Osobiście, to nie zamierzam kupować jakiś tanich wieloletnich aparatów, bo po prostu mija się to trochę z celem i jest dla mnie stratą pieniędzy.
Stratą pieniędzy to będzie, jak wydasz kasę na super nowoczesny sprzęt i za chwilę okaże się, że Ci nie pasuje, bo coś tam, coś tam...

ksh
21-03-2018, 23:55
No to bierz to co ci może pasować bardziej wielkościowo, wagowo i przyszłościowo odnośnie zakupów obiektywów, napisałem ci że możesz nawet kupić Sony A7 z 28-70 albo używane D600 z Tamronem 28-75 albo D7200 z kitem albo D7100 z sigmą 17-50, możliwości dużo.

Jane Doe
27-03-2018, 14:59
Hej, podłączę się pod wątek, bo podobnie jak MikeCe rozglądam się za pierwszym sprzętem. Z tym, że u mnie wybór od razu padł na bezlusterkowca i przez MOCNO ograniczony budżet zdecydowałam się na zakup sprzętu z rynku wtórnego (chciałabym się zamknąć w 2 tys.).

Po dziesiątkach przeczytanych artykułów i setkach przejrzanych aukcji używanego sprzętu wstępny wybór padł na Olympusa OM-D. Aparatu chciałabym używać w podróżach do fotografowania przyrody i krajobrazów, ale od czasu do czasu bawię się makijażem, także zależy mi i na niezłych portretach.

Pierwsze pytanie:. Mimo, że EM-1 plasuje się wyżej w rankingach jeśli chodzi o jakość, bardziej skłaniałabym się ku EM-10 ze względu na wbudowaną lampę i mniejszą wagę (korpus nie jest uszczelniany i wzmacniany). Zależy mi na poręczności sprzętu. Czy jest to sensowny wybór? Czy ktoś miał do czynienia z tymi aparatami i mógłby doradzić czy nada się to do nauki?

Drugie pytanie: Kompletując używany sprzęt ceny wychodzą porównywalnie dla Olympusa OM-D EM-1 z jednym obiektywem i Olympusa OM-D EM-10 z dwoma różnymi obiektywami. Czy na początek lepiej zainwestować w lepsze body i uczyć się na jednym szkle, czy może właśnie oszczędzić na aparacie i urozmaicić dobór obiektywów? Za jakimi tanimi obiektywami powinnam się rozglądać?

Trzecie pytanie: W domu posiadam starego analogowego Zenita z obiektywem Helios 44m-4 (to z nim zaczynałam bawić się fotografią i absolutnie się zakochałam). Czy jest szansa wykorzystania tego obiektywu w Olypusie? Jakieś przejściówki czy coś? Wiem, że to dla kogoś kto zjadł zęby w tym temacie może się wydać głupie, ale nie znalazłam nigdzie w necie sensownej odpowiedzi.

Mimo jakiegośtam researchu nadal jestem w temacie zielona, dlatego będę wdzięczna za odrobinę wyrozumiałości, empatii i pomoc wyborze pierwszego sprzętu ������

cybulski
27-03-2018, 15:38
Z moich doświadczeń wynika że nie ma po co bać sie kupowania używanego sprzętu z naszego forum z działu Ogłoszenia-Sprzedam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Szczególnie teraz gdy co poniektórzy wyprzedają się za bezcen aby wskoczyć do pociągu z jedynie słusznym systemem S.. :) Podobna sytuacja jest z używanym sprzętem Fuji, można skomletować w dobrych cenach używany sprzęt.

marcin90
27-03-2018, 16:59
Jak do 2000 zł to używane Fuji xe1 i do tego:
1. Używkę Fujinon 18-55 2.8-4
lub
2. Używki 16-50 + 35 f2
Sam miałem drugi zestaw i byłem bardzo zadowolony. Dopiero Sony A7 godnie go zastąpił, ale to już inne pieniądze.
Na dodatek w xe1 masz pierwszego x-transa, który daje piękne kolorki (poza tym to bardzo elastyczna matryca) i wbudowana lampę, którą możesz odbić od sufitu. Do tego większa matryca niż w Olympusie lepiej sprawdzi się w portretach i na wysokim iso.

ksh
27-03-2018, 17:46
Ja zawsze polecam olympus/panasonic ponieważ system m4/3 ma bardzo fajne obiektywy, naleśnikowy zoom dostępny w zestawie jest świetny, wymiary i waga niskie, reszta parametrów całkiem ok, odstaje ciut w szumach ale nie przesadzałbym z tym tak bardzo, tylko że mam na myśli w olympusie E-PL, a nie OM-D bo te uważam za przerost formy nad treścią.

darekw1967r
28-03-2018, 15:45
Hej, podłączę się pod wątek, bo podobnie jak MikeCe rozglądam się za pierwszym sprzętem. Z tym, że u mnie wybór od razu padł na bezlusterkowca i przez MOCNO ograniczony budżet zdecydowałam się na zakup sprzętu z rynku wtórnego (chciałabym się zamknąć w 2 tys.).

Drugie pytanie: Kompletując używany sprzęt ceny wychodzą porównywalnie dla Olympusa OM-D EM-1 z jednym obiektywem i Olympusa OM-D EM-10 z dwoma różnymi obiektywami. Czy na początek lepiej zainwestować w lepsze body i uczyć się na jednym szkle, czy może właśnie oszczędzić na aparacie i urozmaicić dobór obiektywów? Za jakimi tanimi obiektywami powinnam się rozglądać?

Trzecie pytanie: W domu posiadam starego analogowego Zenita z obiektywem Helios 44m-4 (to z nim zaczynałam bawić się fotografią i absolutnie się zakochałam). Czy jest szansa wykorzystania tego obiektywu w Olypusie? Jakieś przejściówki czy coś? Wiem, że to dla kogoś kto zjadł zęby w tym temacie może się wydać głupie, ale nie znalazłam nigdzie w necie sensownej odpowiedzi.

Zalezy jakie to sa obiektywy ;) Ten jeden i te dwa ;)