Zobacz pełną wersję : Wacom - czy warto wymienić Intuos 4M na Pro?
Cześć.
Chciałem prosić Was o radę.
Posiadam Intuosa 4M (PTK-640) i zastanawiam się nad zmianą.
Chodzi mi po głowie Intuos Pro (PTH-651) gdyż mogę go dorwać w dobrej cenie (900-1000 zł).
Główna zaleta to bezprzewodowa łączność - w tej chwili kabel przechodzi przez całe biurko (gdy jest podłączony od tyłu obudowy), albo wala się pod nogami gdy podłącze go z przodu.
Tylko czy jest sens zmieniać 4 na Pro?
Czy prócz możliwości łączenia bezprzewodowego odczuję jeszcze jakąś różnicę?
Drugie pytanie - ile wart jest Waszym zdaniem Intuos 4M (komplet z pudełkiem, stojakiem, końcówkami, piórkiem, z nałożoną specjalną folią ochronną)?
Pewnie będę chciał go sprzedać, bo dwa tablety mi niepotrzebne, ale nie mam pojęcia, ile to jest warte.
Z góry dziękuję.
Adam Rimbaud
18-03-2018, 19:08
Prędkość, rozdzielczość odczytu są takie same. MI w tych nowszych (5, Pro) bardzije pasuje materiał wykonania, plastki jest bardziej gumowy, nie lubiłem tego plastiku w 4. Bezprzewodowość jest fajna w terenie, jak nosisz go ze sobą. Na biurku bardziej się sprawdza kabel. Mam Intuosa 5M Touch + moduł brzprzeodowy i jak mam go zabrać razem z MBP jest ok, w domu leży kablem podpięty. Sam się zastanawiam nad zmianą, ale na wersję Pro2 Paper Edition – korci mnie mazanie po kartce równocześnie. Żałuje że wycofali się z Inklinga.
Czyli mówiąc wprost - nie warto.
Pomijam kwestia budowy i ergonomii bo do tego się już przyzwyczaiłem.
Skoro największy atut który mnie kusił uważasz za nieużyteczny w domowych warunkach to w sumie bez sensu.
Z ciekawości - czy odczuwasz różnice między pracą na kablu a bezprzewodowo?
Czy nie występują jakieś lagi itp?
Boję się trochę bo w pokoju mam router wifi który rozsyła net po całym mieszkaniu, a gdzieś mi wpadło w oko że może to powodować jakieś zakłócenia... tyle że myszka czy klawiatura bezprzewodowa działają bez zarzutu (choć one są chyba na wifi a nie bluetooth jak wacom, choć nie znam się).
KrzysztofKozicki
18-03-2018, 23:36
Ja swój też używam na kablu. Raz próbowałem bez i coś mi nie odpowiadało, ale nie pamiętam już co. Lepiej tą kasę wydać na coś innego. A kabel jakoś upnij :)
Ok, dzięki.
Czyli nie ma sensu wydawać kasę na nowszy model.
Znalazłem nowy za 850 zł i tak się właśnie głowie, bo cena fajna.
Nie wiem ile może być wart ten który mam obecnie (Intuos 4 M) bo może różnica w cenie byłaby ma tyle niewielka że warto byłoby się przesiąść, ale po tym co napisaliście - to chyba bez sensu.
Podłączę się do tematu Wacom z nieco podobnym problemem.
Moje pytanie jest takie: czy ktoś może wskazać gdzie można kupić kabelek USB pasujący do Wcom ale dłuższy od oryginalnego. Pytam ponieważ Wakom przypadkowo tak skonstruował wejście USB do tabletu, że typowe USB/mikro USB nie pasują, a kabelek firmowy Wacom jest dla mnie nieco za krótki.
A co tam jest miniusb? Na aliexpress dostaniesz zapewnie każą możliwą kombinację wtyczek za grosze.
Jak nie chcesz czekać, to po prostu kup przedłużacz do usb. W sumie też grosze. https://allegro.pl/listing?string=przed%C5%82u%C5%BCacz%20usb
Przedłużacz to jest jakieś wyjście, chociaż jedno złacze więcej do pilnowania. Dzięki.
Odnośnie złącza w moim Wacom Intous, to samo połączenie USB jest typowe. Natomiast gniazdo jest osadzone dość głęboko w obudowie, a sam otwór w obudowie jest mniejszy od typowej obudowy wtyku USB, więc wtyku kabla nie można połączyć z tabletem. Nie wiem dlaczego Wakom tak to wymyślił, bo dłuższych firmowych (odpowiednio drogich) kabelków też nie spotkalęm, a dołączony ma długość odpowiednią do przyłączenia laptopa położonego obok tabletu.
Vertidonar
23-03-2018, 15:26
Miałem ten sam problem z zza krótkim kablem. Teraz stosuje przedłużacz USB.