Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 163
siemalysy
17-03-2018, 22:41
Dobry Wieczór :-)
https://www.youtube.com/watch?v=oAfiMSDf9FU
Witam Was serdecznie w sobotni wieczór. Przepraszam za lekkie przyhamowanie zabawy, ale już ruszamy z kolejną, już 163 zabawą w RAWki. Zapraszam Was serdecznie do zmierzenia się RAWkiem i wzięcia udziału w zabawie:-) Ale zanim zaczniemy na dobre brać się do roboty, zerknijmy jak wygląda aktualny ranking edycji 161-170:
6207
6208
Bardzo proszę aby w wiadomości podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP" Ale proszę tego tekstu żywcem nie kopiować tylko napisać czy wyrażacie zgodę czy tej zgody nie wyrażacie.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć i proszę zachować dane EXIF :-)
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 24.03.2018 o godzinie 21:00 (sobota)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy (3 dni), lub dogrywka (1 dzień)
Autorem rawa jest: Dex
Plik NEF (Nikon D 700) do pobrania: 6202
Plik DNG (Nikon D 700) do pobrania: 6203
Obrobione pliki wysyłamy na maila
[email protected]
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na prawidłowy adres. Czyli ten standardowy:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
6206
Idziesz sobie borem lasem, wyma****ąc se... aparatem :mrgreen: i nagle natrafiasz na leśną wełnę zrzucającą futro, czy tam rozpylającą młode... no kto to sprawdzi. ;)
Powodzenia !
Pozdrawiam,
Dex
Miłej zabawy :-D
Mam dla Was jeszcze jeden pliczek od Dex'a.
Dex pisze:
Jestem ciekaw ile sie da wycągnąć z tego zdjęcia przez ludzików, którzy jedna są oblatani w ps'ie. Bo to, ze ja wygrałem to przypadek, ja obrabiać nie umiem :) wziałem to na warsztat bo chciałem zobaczyć jak komp sobie poradzi z tak wielgachnym plikiem :D
Jeżeli macie czas i chęci. Lubicie bawić się w obróbkę to zostawiam Wam poniżej plik do pozakonkursowej obróbki. Obrobione pliki możecie wrzucać tu w wątku ;-)
NEF: 6204
DNG: 6205
Życzę Wam miłego wieczoru :-)
Bardzo dziękuje Panie Kierowniku Producencie ;)
siemalysy Wyjaśnij mi proszę, tak łopatologicznie, jak kolejność nicków w tej tabeli wybierałeś? Ani alfabetycznie, ani pkt...
Dex Wełniaka wrzuciłeś? Ojejej... I co tu zrobić... Hm...
siemalysy
17-03-2018, 22:47
Kolejność z pierwszej edycji. Nie będę się bawił w alfabetyczne punktowe umieszczanie w tabeli. Będzie taki lekki chaos, a 3 pierwsze miejsca będą w ostatniej kolumnie zaznaczone kolorem ;-)
Dex nie za ma co ;-)
Kolejność z pierwszej edycji.
Zrozumiano. W sumie logiczne, jakoś. ;)
Dex Wełniaka wrzuciłeś? Ojejej... I co tu zrobić... Hm...
Sama chciała jak powiedziałem, ze zastanawiam się nad tym zdjęciem. Kolejny krok by byc jeszcze wiekszą gwiazdą.
Offca celebrytka? Łoj...
A co do drugiego pliku:
6209
spiritus
17-03-2018, 23:09
Dex tego zdjęcia nie trzeba obrabiać. Wg mnie jest wszystko ok :D
Jakieś rankingi wprowadziliście... OOO :D A co do wygrania będzie? :D
Ktoś mi przedstawi w skrócie o co biega? :)
Co do wygrania? Talon na balon i zaszczyty... ;)
łoho hoooo
ale można kosmosa zrobić :D
Z Wełnianej? Piffnicy się nie boisz? :D
siemalysy
17-03-2018, 23:27
spiritus możliwe, że jakiś drobny upominek dla zwycięzcy będzie ;-)
Co do punktacji, nie powinna obowiązywać zasada, gdy przykładowo dwie prace zajmą ex aequo 2 miejsce, to następna w kolejności zajmuje miejsce 4, a nie 3 ?
Czarna_Offca
17-03-2018, 23:33
And.N ma rację :)
siemalysy
17-03-2018, 23:34
Co do punktacji, nie powinna obowiązywać zasada, gdy przykładowo dwie prace zajmą ex aequo 2 miejsce, to następna w kolejności zajmuje miejsce 4, a nie 3 ?
Tu jest zasada jak w sporcie. Skoro np. dwie prace zajmują 2 miejsce to dlaczego w takiej sytuacji kasować miejsce 3 i automatycznie przechodzić do 4.
Kurde, brak pomysłów co tu z tym Wełniakiem zrobić...
Możesz sie jej oświadczyć
Coś trza będzie wymyślić :)
https://www.youtube.com/watch?v=NaCUtslR8gs
Czarna_Offca
17-03-2018, 23:57
hahahahahha :D :D :D :D :D macie teraz dylemat
Możesz sie jej oświadczyć
Aż tak mnie nie lubisz? :(
:lol:
Tu jest zasada jak w sporcie. Skoro np. dwie prace zajmują 2 miejsce to dlaczego w takiej sytuacji kasować miejsce 3 i automatycznie przechodzić do 4.
Hmm, przykładowo w skokach narciarskich jak dwaj zawodnicy zajmują ex aequo 1 miejsce, następny zajmuje miejsce 3 (miejsca 2 nie ma wówczas). Podobnie pewnie z dalszymi miejscami ex aequo.
Aż tak mnie nie lubisz? :(
Czemu? Wręcz przeciwnie. Może bedziecie żyli długo i szczęslwie :)
Czy ja Ci na wełnofila wyglądam?
Na avatarze coś Ci z koszulki odfruwa, to pewnie nawiązanie do tych dmuchawców. Widzisz - jesteście sobie przeznaczeni
Dex nie z koszulki i nie odfruwa:
http://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=3938&d=1516984323
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=3938&d=1516984323)
Dobrze, z kamizelki leca iskierki. Iskierki jak dmuchawce
No właśnie. Iskry. A iskry + wełna=... kebab?
siemalysy
18-03-2018, 00:18
Hmm, przykładowo w skokach narciarskich jak dwaj zawodnicy zajmują ex aequo 1 miejsce, następny zajmuje miejsce 3 (miejsca 2 nie ma wówczas). Podobnie pewnie z dalszymi miejscami ex aequo.
Ok. Rozumiem o co chodzi. W skokach jest tak jak piszesz. W innych dyscyplinach może być inaczej. Zawsze liczy się tylko jedno miejsce - 1. Tu zostanę przy swoim bo uważam, że tak jest odpowiednio i sprawiedliwie. A, że odbiega to od standardów i schematów o ile takie istnieją to nie mam z tym problemów. Przecież przez to zabawa nie stanie się nagle mniej interesująca. To tylko cyferki :-)
No właśnie. Iskry. A iskry + wełna=...
Gorrrrąca ognista miłosć. Hot
Czarna_Offca
18-03-2018, 00:22
Dex chyba dziś za dużo wypił :D i jakies iskry miłosne widzi....
Podobno Wełna zwełniona z jednym takim żabowatym. Sam historyjkę wstawiałeś. ;)
siemalysy
18-03-2018, 00:24
OjTam i Dex brać się za obrabianie rawka :-)
Nie wiem czy tyle wspomagacza weny moja wątroba przetrzyma...
Czarna_Offca
18-03-2018, 00:26
weny czy wełny????
Dex chyba dziś za dużo wypił :D i jakies iskry miłosne widzi....
Nawet nie czuje, ze coś wypiłem :] A nie pije by sie upić a dla smaku
Podobno Wełna zwełniona z jednym takim żabowatym. Sam historyjkę wstawiałeś. ;)
To juz dawno nieaktualne od wczoraj. Straciłem już rachube kto jest teraz.
weny czy wełny????
Wełny Weniaku... Wróć. Na odwrót...
To juz dawno nieaktualne od wczoraj. Straciłem już rachube kto jest teraz.
Mniej te tuszki boksuj... A może to tuszki offiec, jako ostrzeżenie? Hm?
Czarna_Offca
18-03-2018, 00:36
dzięki Wam wymyśliłam temat :D :D :D
No to puściłem na skrzyneczkę pracę :)
Mniej te tuszki boksuj... A może to tuszki offiec, jako ostrzeżenie? Hm?
https://youtu.be/SPDaZ--1RgE?t=4516
Ostrzeżenie? Przed czym? Nie ma gpsa na palcu, dzieci to związac sie mozna z każdym kiedy sie tylko zechce. A i gps w niczym nie przeszkadza już teraz. To już nie ta epoka co moi dziadkowie, że 60 lat małżeństwa :) teraz sie nie naprawia a wyrzuca i kupuje nowe. Ewentualnie ma zapas :]
dzięki Wam wymyśliłam temat :D :D :D
Osz kurde... Strach się bać...
No to puściłem na skrzyneczkę pracę :)
Pierwszy odważny? No no. ;)
Ok. Rozumiem o co chodzi. W skokach jest tak jak piszesz. W innych dyscyplinach może być inaczej. Zawsze liczy się tylko jedno miejsce - 1. Tu zostanę przy swoim bo uważam, że tak jest odpowiednio i sprawiedliwie. A, że odbiega to od standardów i schematów o ile takie istnieją to nie mam z tym problemów. Przecież przez to zabawa nie stanie się nagle mniej interesująca. To tylko cyferki :-)
Czy tak w pełni odpowiednio i sprawiedliwie to właśnie nie byłbym pewny. Załóżmy hipotetycznie, 3 prace z równą ilością głosów (np. po 12 głosów) zajmują 2 miejsce i otrzymują po 25 pkt. To oczywiście całkowicie słusznie. Następna praca ma powiedzmy 6 głosów i zajmuje 3 miejsce ? otrzymując 20 pkt. Moim zdaniem powinna zająć miejsce 5 i otrzymać 13 pkt. i to by było bardziej odpowiednie. Według tej zasady były punktowane RAWki międzyforumowe. Ale masz rację to tylko zabawa i cyferki. Zbyt dużej wagi nie ma co przykładać do punkcików i to Twoja decyzja z metodą punktacji.
moi dziadkowie, że 60 lat małżeństwa :)
Nieźle... Moi mieli 56...
paparapa
18-03-2018, 00:42
Całkowicie popieram kierownika :). To ilość zdobytych głosów ma wyznaczać miejsce. Spychanie na dalsze miejsca z powodu ex aequo to pewnego rodzaju manipulacja. :))))
siemalysy
18-03-2018, 00:55
Czy tak w pełni odpowiednio i sprawiedliwie to właśnie nie byłbym pewny. Załóżmy hipotetycznie, 3 prace z równą ilością głosów (np. po 12 głosów) zajmują 2 miejsce i otrzymują po 25 pkt. To oczywiście całkowicie słusznie. Następna praca ma powiedzmy 6 głosów i zajmuje 3 miejsce ? otrzymując 20 pkt. Moim zdaniem powinna zająć miejsce 5 i otrzymać 13 pkt. i to by było bardziej odpowiednie. Według tej zasady były punktowane RAWki międzyforumowe. Ale masz rację to tylko zabawa i cyferki. Zbyt dużej wagi nie ma co przykładać do punkcików i to Twoja decyzja z metodą punktacji.
Ja jednak wole więcej dać niż zabrać. Cieszę się, że dochodzimy do jednego wspólnego wniosku, że najważniejsza jest zabawa, a cyferki to tylko dalszy dodatek ;-)
Całkowicie popieram kierownika :). To ilość zdobytych głosów ma wyznaczać miejsce. Spychanie na dalsze miejsca z powodu ex aequo to pewnego rodzaju manipulacja. :))))
Dzięki ;-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Trochę czasu spędzone dziś z aparatem na dworze, nad rzeką. Ale co z tego jak z żadnego zdjęcia nie jestem zadowolony... :-( Może jutro się odkuję.
Ja mialem dzisiaj plan na 2 miejsca ale czas mi się skurczył i nic nie podziałałem, moze jutro wyskoczę.
Nieźle... Moi mieli 56...
Widzisz - stara gwardia. Ponad pół wieku razem.
A obecnie...? :lol::lol:
Nie róbmy juz zadymy z tymi punktami ;) Zabawa. Z A B A W A. Co innego jesli do wygrania będzie D9 i 8-400 1.0 :mrgreen:
Czarna_Offca
18-03-2018, 01:05
jak coś to jest nowa zabawa tematyczna :D
paparapa
18-03-2018, 01:13
W mojej ocenie Twój wariant generuje pewną niesprawiedliwość :). Załóżmy, że dwaj uczestnicy, nazwijmy ich konkurentami, w cyklu 10 rawków po trzy razy otrzymują trzecią w kolejności ilość głosów wskazującą na trzecie miejsce. Ale w jednej edycji zdarzyło się, że dwie inne osoby zdobyły ex aeguo na drugiej pozycji Powoduje to , że osoba zdobywająca ilość pkt. wskazującą na trzecie miejsce jest spychana na dalszą pozycję i w rezultacie ma mniejszą ilość pkt od swojego konkurenta mimo spełnienia warunku ilościowego głosów. Ex aequo może się pojawić jednocześnie na pierwszym i drugim miejscu. Może nawet zaistnieć sytuacja, że na pierwszym miejscu są dwie osoby, na trzecim trzy :))))
A obecnie...? :lol::lol:
Dziadek zmarł w 2012, a Babcia w tamtym roku... Trochę Ci dowcip nie wyszedł. No ale skąd mogłeś wiedzieć...
Dziadek zmarł w 2012, a Babcia w tamtym roku... Trochę Ci dowcip nie wyszedł. No ale skąd mogłeś wiedzieć...
Źle mnie zrozumiałeś, nie chodziło o Twoich dziadków. Tylko o czasy obecne. Ile osób co teraz czy nie tak dawno sie hajtneli wytrwa tyle lat co oni razem.
Źle mnie zrozumiałeś, nie chodziło o Twoich dziadków. Tylko o czasy obecne. Ile osób co teraz czy nie tak dawno sie hajtneli wytrwa tyle lat co oni razem.
Aha. Pardonik. No i coś w tym jest. Choć też są sytuacje na odwrót. Że lepiej było by się rozwieść, no ale co ludzie powiedzą...
paparapa
18-03-2018, 01:21
Ja jednak wole więcej dać niż zabrać. Cieszę się, że dochodzimy do jednego wspólnego wniosku, że najważniejsza jest zabawa, a cyferki to tylko dalszy dodatek ;-)
Dzięki ;-)
Trochę czasu spędzone dziś z aparatem na dworze, nad rzeką. Ale co z tego jak z żadnego zdjęcia nie jestem zadowolony... :-( Może jutro się odkuję.
Ja z kolei spędziłem dziś trochę czasu na rowerze , i jestem bardzo zadowolony :). Jeszcze w taką pogodę nie jeździłem :). Mała zadymka była....szkoda że żagla nie miałem, nie musiałbym pedałować ...
Noooo, opinie ludzi, szczególnie w małych miejscowościach, gdzie sie wszyscy znają.
I tym sposobem mamy dwa główne wątki - życiowy, związkowy i jeszcze bardziej życiowy punktowy :mrgreen: kto wygra, kto przegra, cusz za łemocje :mrgreen:
Noooo, opinie ludzi, szczególnie w małych miejscowościach, gdzie sie wszyscy znają.
Jako że właściwie sam się z takiej mieściny wywodzę, zostaje mi się tylko pod tym podpisać...
I tym sposobem mamy dwa główne wątki - życiowy, związkowy i jeszcze bardziej życiowy punktowy :mrgreen: kto wygra, kto przegra, cusz za łemocje :mrgreen:
Ot, spamwątek jak zawsze... Przynajmniej Zaczeska nie będzie na ciszę marudził. Dzisiaj przynajmniej...
Już 6 stron a dopiero 3h ma watek :mrgreen:
Będzie rekord? Pewnie nie. ;)
Czarna_Offca
18-03-2018, 01:38
dawnoooo o tej porzę nie byliście tak aktywni :D
Cichaj cichaj... ;)
Trza chyba iść spać.
Branoc...
Tylko nie dobijcie do 10 stron, jak mnie nie będzie. :lol:
W mojej ocenie Twój wariant generuje pewną niesprawiedliwość :). Załóżmy, że dwaj uczestnicy, nazwijmy ich konkurentami, w cyklu 10 rawków po trzy razy otrzymują trzecią w kolejności ilość głosów wskazującą na trzecie miejsce. Ale w jednej edycji zdarzyło się, że dwie inne osoby zdobyły ex aeguo na drugiej pozycji Powoduje to , że osoba zdobywająca ilość pkt. wskazującą na trzecie miejsce jest spychana na dalszą pozycję i w rezultacie ma mniejszą ilość pkt od swojego konkurenta mimo spełnienia warunku ilościowego głosów.
Podchodzę do tego w inny sposób. Przyjmuję werdykt głosujących i skoro w głosowaniu były prace z większą ilością głosów (obojętnie czy ex aequo czy nie) zajmuje miejsce po uwzględnieniu tych wszystkich prac. Nie widzę tu niesprawiedliwości:smile:
...Ex aequo może się pojawić jednocześnie na pierwszym i drugim miejscu. Może nawet zaistnieć sytuacja, że na pierwszym miejscu są dwie osoby, na trzecim trzy :))))
Oczywiście, że może tak być i często jest sporo prac z tą sama ilością głosów, ale może już zostawmy te punkty:smile: Decyzja wszak zapadła po Twojej myśli:smile:
Z tego Oriona w centrum miasta to za wiele nie wychodzi.
6231
siemalysy
18-03-2018, 13:51
Siema :-)
Na skrzynce mamy 2 prace. Zachęcam do zabawy :-)
Pozdrawiam :-)
Z tego Oriona w centrum miasta to za wiele nie wychodzi.
Zdawałem sobie z tego sprawe. Dlatego poprosilem o dobrowolną zabawe z tym by zobaczyć jak ludziki bardziej oblatane z wywoływarkami sobie poradzą ;) Bo to, ze mi sie udało wygrać to po prostu szczęście.
Akurat widok jest stricte z balkonu gdzie przed nim wyrasta.. latarnia :\ troszke dalej i celując w góre da sie nieco więcej zlapac na zdjęciu.
W tym miejscu pragnę podziękować, ze chcialo się Wam bonusowego ponadprograma wywołac. Wasze zdrowko!
Hej i pierwsze koty ...znaczy punkty za płoty mam ;-)
https://i.imgur.com/BasYckw.jpg
źródło (https://i.imgur.com/BasYckw.jpg)
siemalysy
18-03-2018, 21:41
Kończy się weekend... Niestety... Na skrzynce bez zmian, ciągle 2 prace.
Fajnie, pudło zapewnione :D
Pudło, pudło, do drewutni najpierw je sobie zrobic :mrgreen:
Chyba wziął sobie to do serca i pudełkuje
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/13974-1.jpg
źródło (http://www.slocartoon.net/cartoons/images/013000/13974.jpg)
Ale takie tu łoo ciekawe zdjecia idzie znaleźć :roll:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/eQvOk5m0icoJX55VrsGqKYkxyfC-1.jpg
źródło (https://image.tmdb.org/t/p/original/eQvOk5m0icoJX55VrsGqKYkxyfC.jpg)
A nawet
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/s480x480/e35/c58.0.963.963/14533566_317637411930332_2904377810359418880_n.jpg ?ig_cache_key=MTM1NTI4OTEyOTI5NDcxMzY5NA%3D%3D.2.c )
Hehe, podziwiam, podziwiam, że się szukać takich smaczków chciało, pudełeczko zbudowane [emoji41]
Jeszcze inne fajne sie trafiały ;) z aparatem albo jak przyjmuje poród :mrgreen:
Jestem akurat na świeżo z bajkami, ale tej żaby to sobie nie przypominam :D:D:D:D
paparapa
19-03-2018, 10:32
Jestem akurat na świeżo z bajkami, ale tej żaby to sobie nie przypominam :D:D:D:D
Bo to było Special Edycion by Nikoniarze.pl :)
Ciekawe czy coś się zmieniło na skrzynce u kierownika :D
siemalysy
19-03-2018, 18:31
Na skrzyneczce mamy już 4 prace :-) Ale to jest maooooooo...
Robi się ciasno, offca juz sie 4 razy sklonowała [emoji41]
siemalysy
19-03-2018, 20:46
Offca mówisz? Możliwe :-P
paparapa
19-03-2018, 22:24
Offca mówisz? Możliwe :-P
...mówisz że nie podobna, nie poznajesz? :)
Pytanie czy nie poznaje, bo tak zdjęcia pojechane, czy coś było u Kerownika grane. ;)
siemalysy
19-03-2018, 22:36
Jednak robota ryje banie...
Dopiero zjarzyłem o co z tym klonowaniem biegało... Ja p~!#@$@^Yle... Przecież owieczka do obróbki jest. Wstyd mi...
Czarna_Offca
20-03-2018, 00:04
hahahahhaha :D :D :D :D :D
A dziś kupiłam owiece kolejną do mojego stada xD Taka miękka ^^ :D
Wełniana, przerzucasz się na produkcję sweterków? :p
siemalysy
20-03-2018, 19:07
Cisza tu straszna :-(
Na skrzynce też nic się nie dzieje. Prac nadal tylko 4 szt.
Kerowniku... Spokojna błyszcząca. Do soboty jeszcze czas jest... A ja dalej nie mam pomysłu co z tym Wełniakiem zrobić...
siemalysy
20-03-2018, 19:12
Ja może coś wykombinuję. Może pierwszy raz pójdę w kosmos :-P
Może być ciekawie. :D
Google doodla na 1wszy dzień wiosny ustawiło:
6284
A u mnie 5cm śniegu i cały czas sypie. :lol:
siemalysy
20-03-2018, 19:15
Fajnie masz ;-) U nas resztki śniegu zostało. Jest chłodno i wieje.
Czy ja wiem czy tak fajnie. Biało w każdym razie. :D
v1
6285
Teraz ciekaw jestem co Czarna_Offca i Dex powiedzą. :p
siemalysy
20-03-2018, 19:23
Zamiast tych dmuchawców bat byłby lepszy :-P
Nom. Wiem. Ale to już za daleko idąca ingerencja. To zostało zgodnie z regulaminem zmajstrowane. ;)
Nawet się zastanawiałem, czy nie wysłać, ale... chodzi inny pomysł po głowie. :mrgreen:
siemalysy
20-03-2018, 19:30
No jasne :-)
OjTam kiedy akcja ciapongi?
Dmuchawce na czerwono zafarbować trzeba i bedzie git [emoji41]
Jak mnie wena najdzie. :D
Na razie mam takie cuś:
6286
Choć to ciuffcia nie ciapung. :p
siemalysy
20-03-2018, 19:42
Ja mam niedaleko kolej wąskotorową. Część jest odrestaurowana. Część mocno nadszarpnięta zębem czasu. Miałem już kiedyś pomysła się tam wybrać. Jednak do dziś dnia się nie wybrałem. Mocno zużyte ciapongi obrowić w b&w. Może by co z tego wyszło ;-)
W koscierzynie i w lesznie parowozownie mam na celowniku
siemalysy
20-03-2018, 19:46
Znalazłem cos takiego na dysku. Pamiętam, że robiłem do tematycznych. Ostatecznie wysłałem co innego ;-) A to z początków łażenia z aparatem.
6288
Fajny zakręcik. Można by coś pokombinować.
siemalysy
20-03-2018, 19:56
Zachód słońca, jadący ciapong i długi czas naświetlania.
Zachód słońca, jadący ciapong i długi czas naświetlania.Potrzymać Ci piwo ? [emoji3]
Potrzymać Ci piwo ? [emoji3]
Jak długi czas naświetlenia, to i statyw. Więc ręka wolna się znajdzie. :mrgreen:
siemalysy
20-03-2018, 20:00
Wpadaj śmiało :-D Piwo się znajdzie :-P
Chętnie, ale trzymam kredens. Jak puszczę to spadnie [emoji5]
Ale masz problem... Zabierz kredens ze sobą... No ludzie... :lol:
siemalysy
20-03-2018, 20:05
Puść ten kredens. To nie piwo :-P
A jak ma piwo w kredensie? Albo coś lepszego? Hm?
Najlepszym wyjściem jest zabrać kredens ze sobą. Koniec. Kropka.
A jak ma piwo w kredensie? Albo coś lepszego? Hm?
Najlepszym wyjściem jest zabrać kredens ze sobą. Koniec. Kropka.Inaczej bym nie trzymał [emoji23]
Inaczej bym nie trzymał [emoji23]
Się wyjaśniło. :p
siemalysy
20-03-2018, 20:08
My tu gadu gadu... A na skrzynce piąta praca się rozgościła :-D
Piąty klon, brzmi jak tytuł filmu.
Offcowe Wojny. Atak Wełnianych Klonów.
siemalysy
20-03-2018, 20:16
Offca w pięciu smakach.
Albo gorzej: Teksańska offczarnia piwnicą welniastyczną.
Offca w pięciu smakach.
O jaaa... Padłem. :mrgreen:
Kuchnia arabsko-chińska. :lol:
siemalysy
20-03-2018, 20:20
Kolejna seria z cyklu: "Makłowicz gotuje" :-P :mrgreen:
Ofczane rewolucje Magdy Deser ?
skoro to Czarna Offca ;)
6289
No ok. Tylko dlaczego jest brązowa? :p
siemalysy
20-03-2018, 20:38
Nie no bez takich... Kosmos, kosmosem. Ale nie róbmy z koleżanki mało słodkiego "stworka" ;-)
Nie wiedzialem, że jest napływowa [emoji5]
Nie no bez takich... Kosmos, kosmosem. Ale nie róbmy z koleżanki mało słodkiego "stworka" ;-)
Cicho cicho. :p
siemalysy
20-03-2018, 20:43
Ja Wam dam cicho :-P
Jak zacznę "śpiewać" to sam będziesz ciszy chciał. :lol:
siemalysy
20-03-2018, 20:51
Spoko :-)
Powiedz lepiej gdzie kupić tanią płytkę "L" do statywu. Genesis za ~70 PLN niedostępny. A dostępne sporo więcej kosztują.
Nie wiem co gorsze czarne, choć brązowe offce, czy spiewajacy OjTam.
Co mi w zasadzie przypomnialo o jednym rosyjskim spiewaku operowym z chmmm.... wybitnie wysokim glosem [emoji5]
Wytrzymajcie do refrenu
https://youtu.be/UVTVdRAooe4
A u chińskich majfrendów patrzyłeś?
Nie wiem co gorsze czarne, choć brązowe offce, czy spiewajacy OjTam.
śpiewający OjTam... Uwierz na słowo. :mrgreen:
siemalysy
20-03-2018, 20:55
Nie patrzyłem jeszcze. Ali lepszy czy ebay?
Jak chińczyki to Ali. Albo gearbest.
siemalysy
20-03-2018, 20:58
Dzięki zaraz zerknę. A jak tam się płaci? Kartą, paypalem?
Karta chyba. PP zdaje się w Chinach nie działa.
siemalysy
20-03-2018, 21:02
Dzięki. Zaraz zerknę.
Tu (https://zakupfoto.pl/pl/p/Genesis-Base-PLL-100-Szybkozlaczka-typu-L/5112?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2018-03&utm_content=5112#nclid=df9fdfbd337a33b4b3a51f8f09c 31177) chyba też jest.
siemalysy
20-03-2018, 21:31
Dzięki. Napisałem do nich czy rzeczywiście maja dostępne. W sumie napisane jest, że jest u dostawcy. Poczekam na odpowiedź.
A u chińskich majfrendów patrzyłeś?
...
Znalazłem (https://pl.aliexpress.com/item/MPU-105L-Vertical-Shoot-Quick-Release-L-Plate-Bracket-for-Canon-Nikon-Sony-Olympus-D7200-D800/32799660454.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.263.1 n57aZ) :-D
Może nawet to samo tylko bez loga. ;)
Kupiłeś?
siemalysy
20-03-2018, 21:43
Może nawet to samo tylko bez loga. ;)
Kupiłeś?
Jestem w trakcie. Potrzebujesz? To klikne 2 szt.
Nie, dzięki. Jak dojdzie daj znać. ;)
siemalysy
20-03-2018, 21:47
Do wakacji pewnie dojdzie :-D
Na pewno. Pytanie do których. :mrgreen:
siemalysy
20-03-2018, 22:02
Kupiłem. Teraz zostało oczekiwanie :-P
Ps. Odpisali mi ze sklepu, który podlinkowałeś. Nie mają na stanie i nie są w stanie ściągnąć. Na stronie błąd systemu ;-)
Może w ogóle producent nie ma, i dlatego taki brak dostępności.
siemalysy
20-03-2018, 22:04
Dobrze, że u majfrendów co nieco można dostać.
Kiedyś się szło do Ruskich na bazar, dziś u majfrendów w Chinlandii się kupuje. :mrgreen:
siemalysy
20-03-2018, 22:42
Oj u nas na bazarze było dużo "przyjaciół" z CCCP. Mieszkałem blisko wschodniej granicy to daleko jeździć nie musieli.
Przy wolnych niedzielach bazary odżyją, choć może bez Ruskich [emoji5]
https://youtu.be/KPJPJzpk_QQ
skoro to Czarna Offca ;)
6289
A to naturalny brąz czy pastowany kaban? :mrgreen:
paparapa
21-03-2018, 10:48
A to naturalny brąz czy pastowany kaban? :mrgreen:
Wychodzi na to że często na...pastujesz Offce . Oj nie ładnie :mrgreen:
Czarna_Offca
21-03-2018, 13:08
hahahahhaha :D :D :D :D :D :D :D
Tak na serio to głównie zjechanie z luminancją po pomarańczowym. Jak się tym nie bawiliście to polecam testować na ludziach ;)
siemalysy
21-03-2018, 21:46
Na skrzynce niewiele się dzieje. Stan na teraz to 6 prac.
Masz jeszcze 3 doby. Jest czas.
siemalysy
21-03-2018, 22:13
Zgadza się. Liczę, że dychę przekroczymy.
Czy ja wiem... Mam wrażenie że edycje z człowiekami (albo Offcami, jak w tym przypadku) jakoś mniej uczestników miały...
PS. Widzieliście coś takiego:
https://az809444.vo.msecnd.net/image/4383846/636x380/0/wyszparowanapng.png
źródło (https://az809444.vo.msecnd.net/image/4383846/636x380/0/wyszparowanapng.png)
Lubię pizzę, lubię czekoladę... ale tego się raczej nie odważę zjeść...
siemalysy
21-03-2018, 22:20
Jeżeli to nie ściema to pojechali grubo.
Nie ściema. Zdjęcie ze strony producenta. A do 1.04 jeszcze daleko.
siemalysy
21-03-2018, 22:25
K@#%&a czego to nie wymyśla. Zjedz czekoladową pizzę na śniadanie, a dalszą część dnia spędź w WC :-P
Jakiś to powód do zwolnienia jest. ;)
-Pani doktor, pani mi napisze zwolnienie na dziś.
-A z jakiej przyczyny?
-Zjadłem na śniadanie pizzę z czekoladą i ubersraczki dostałem...
-Już wypisuję.
Spoko, jeszcze dużo czasu, prac pewnie przybędzie ;)
Wysłane z wehikułu czasu.... za 3 dni
siemalysy
22-03-2018, 18:14
Siema, siema :-)
Na skrzynce nic się nie zmienia. Co jest? Brać się do roboty...
Mniejsza konkurencja. ;)
(mruczy OjTam dyskretnie chowając przecinak do kabli...)
:mrgreen:
a myślałem że tylko ja rwę kable od neta żeby się pozbyć konkurencji ;-)
Ty rwiesz. Ja tnę. ;) Więc tylko Ty. :p
e tam, liczy się efekt końcowy :) a może boją się, że jak przesadzą z saturacją, to Dex ich tam ciach mieczem świetlnym zrobi ?
a może boją się, że jak przesadzą z saturacją, to Dex ich tam ciach mieczem świetlnym zrobi ?
Łojć....
siemalysy
22-03-2018, 19:04
Konkurencja jak widać śpi... Tak radykalne środki jak na razie nie są konieczne :-P
Konkurencja jak widać śpi... Tak radykalne środki jak na razie nie są konieczne :-P
Konkurencja nie śpi. Konkurencja kable łata... Tak radykalne środki JUŻ nie są konieczne. :mrgreen:
siemalysy
22-03-2018, 19:12
OjTam kable kablami... A jak ciapongi? ;-)
Dalej leń. :p
No i pewnie niezłe bagienko w miejscu w którym chciałem pstrykać. Pogoda w kulki leci.
siemalysy
22-03-2018, 19:18
Szkoda... Myślałem, że się jednak zmobilizowałeś ;-)
siemalysy
22-03-2018, 19:24
Dobry pomysł :-D Ja też może gdzieś ruszę :-)
e tam, liczy się efekt końcowy :) a może boją się, że jak przesadzą z saturacją, to Dex ich tam ciach mieczem świetlnym zrobi ?
Jaaaaaaa? Dlaczemu? Sama chciała by to zdjęcie wrzucić to niech sie liczy z jakimkolwiek kosmictwem.
siemalysy
22-03-2018, 21:20
Siema Dex :-)
...to niech sie liczy z jakimkolwiek kosmictwem.
:-P :-P :-P
Jaaaaaaa? Dlaczemu? Sama chciała by to zdjęcie wrzucić to niech sie liczy z jakimkolwiek kosmictwem.
Ano racja, teraz nie mieczem świetlnym tylko martwym prosiakiem z chłodni :)
Dex, żebyś Ty wiedział... :lol:
Siema Dex :-)
:-P :-P :-P
Uszanowanko Panie Kierowniku Producencie :)
Ano racja, teraz nie mieczem świetlnym tylko martwym prosiakiem z chłodni :)
Sie znajda inne rzeczy, bardziej poręczne niz tusza wieprzoa :-P
Dex, żebyś Ty wiedział... :lol:
Wiedział co?
Pożyjesz, zobaczysz. :mrgreen:
Ty się chowasz pod kołdrą, a ja piwnicę na bunkier przerabiam. ;)
Boję się że skończę jak te tuszki jak zobaczycie z Wełną jaką manianę odstawiłem. :mrgreen:
Boję się że skończę jak te tuszki jak zobaczycie z Wełną jaką manianę odstawiłem. :mrgreen:
Panie, mi to nie przeszkadza. Chciała być jeszcze wieksza gwiazda internetów to musi to teraz przetrawić :)
Skoro tak mówisz... :mrgreen:
siemalysy
23-03-2018, 18:43
W końcu jest Piątek, piąteczek, piątunio :-D
Do zamknięcia skrzynki na wszystkie spusty pozostało niewiele ponad dobę. Kto niezdecydowany to zachęcam do wzięcia udziału w zabawie ;-) Kto zdecydowany, niech prędko się bierze za rawka i wysyła na skrzynkę ;-)
Na teraz mamy 8 szt. na skrzynce.
siemalysy
23-03-2018, 20:05
No nie :shock: Nie dla mnie te nowe smaki :-P
Któraś z pizzerii z mojego miasteczka ma (miała?) w menu dla dzieci małą pizzę z nutellą i bananami.
siemalysy
23-03-2018, 20:10
Chociaż dla dzieciaków to może być jakieś rozwiązanie. Zazwyczaj dzieciaki to niejadki, ale za czekoladę daliby się pokroić :-P
Czekolada.
Najlepszym lekarzem co leczy i bada
Jest czekolada
Nowa nadzieja gdy stara upada
Jest czekolada
Niewazne klamstwa niewazna zdrada
Jest czekolada
Kiedy na problem potrzebna rada
Jest czekolada
Gdy rzeczywistosc to degrengolada
Jest czekolada
Dlatego co dzien pytanie to pada:
Czy jest czekolada?
:p
siemalysy
23-03-2018, 20:14
Co za rymy. Nie znałem tego :-P
Kiedyś na necie w oko wpadło. ;)
Na teraz mamy 8 szt. na skrzynce. dziwieńć
siemalysy
23-03-2018, 20:48
dziwieńć
Jasnowidz czy "cuś" :-P Dziewięć na skrzynce ;-)
Skoro na zdjęciu jest Offca, to może czarnowidz? ;)
paparapa
24-03-2018, 14:35
Spotnięta w tesco:
6449
smacznego :)
Skoro na zdjęciu jest Offca, to może czarnowidz? ;)
no nie możliwe ... żeby zobaczył u mnie czarną Offcę w kompie... To jest "podejrzane" :shock::mrgreen:
smacznego :)
Nie jestem samobójcą... Nie kupiłem tego...
no nie możliwe ... żeby zobaczył u mnie czarną Offcę w kompie... To jest "podejrzane" :shock::mrgreen:
A tam, zaraz podejrzane... Zwykłe czarnooffcowidztwo. :p
siemalysy
24-03-2018, 15:12
Na skrzynce mamy 10 prac. Czy dobijemy co najmniej do 15? ;-)
Jeden z kolegów wrzucił na skrzynkę też bonusik dla Dex'a :-D Wrzucam go poniżej ;-)
6457
Czyli da sie coś nawet z tak trudnych warunków wydłubać ;) BARDZO DZIĘKUJĘ tym, którzy poświęcili czas na ogarnięcie bonusika :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/a4c75869d223aa90129ab6c89646ac34-1.gif
źródło (https://i.pinimg.com/originals/a4/c7/58/a4c75869d223aa90129ab6c89646ac34.gif)
siemalysy
24-03-2018, 15:21
Dex ja w czwartek łysemu robiłem zdjęcie z balkonu. Łatwe to nie jest żeby cokolwiek złapać ;-)
łysemu robiłem zdjęcie z balkonu. Łatwe to nie jest żeby cokolwiek złapać ;-)
W przedpokoju/łazience do lustra było by łatwiej. :mrgreen:
siemalysy
24-03-2018, 15:25
W przedpokoju/łazience do lustra było by łatwiej. :mrgreen:
Nie temu łysemu :-P Temu co zmienia się co jakis czas w rogala :-P
Ojtam. To łyse i to łyse. Co za różnica. ;)
Dex ja w czwartek łysemu robiłem zdjęcie z balkonu. Łatwe to nie jest żeby cokolwiek złapać ;-)
Zależy jeszcze jak masz balkona, które piętro itd. U mnie wyrasta lampa przed balkonem więc jest dupa. Mieszkanie jednak jest wynajmowane i nie będe tu siedział do usranej smierci więc może sie kiedyś cosik zmieni.
Już klatke obok z balkonu da się upolowac całkiem ładny kawałek nieba
Na księżyca sie całkiemm fajnie poluje, jednak tu brakuje mi kalibru. 70-200 nawet z tc 1.7 to mało, szczególnie na pełnej.
Zupełnie zapomniałem o bonusiku, trzeba się przyjrzeć :)
siemalysy
24-03-2018, 20:46
Dex balkon na 8 piętrze. Kawałek dalej stoi kolejny blok 10 piętrowy. To co zrobiłem ostatnio wrzuciłem na insta. Możesz kliknąć i zerknąć jak masz ochotę :-D
Wg jakiego klucza mi sie foty na insta wyświetlaja to wie chyba tylko insta. I nie zawsze widze wszystkich foty :\
8 pietro, wow, ja gnije na 1 więc gówno widać ;)
ja gnije na 1 więc gówno widać ;)
Ja też. Przynajmniej nie trzeba pierdyliona schodów pokonywać. ;)
Prawie całe życie śmigałem na 4 bez windy więc nie robi ta ilosc schodów ;) do kumpla na 9 też śmigałem z buta :D
Za to jesli ma sie odpowiedni widok zmokna to nadrabia on te wszystkie schody
paparapa
24-03-2018, 21:13
tiaaa na łysego to i meterek by sie przydał. Ale 500 juz wystarczy. Alternatywą są małe amatorskie teleskopy ale to już temat rzeka.
Co do latarni ....jak będzie nów to ją wykarczuj :)
siemalysy
24-03-2018, 21:23
Kiedyś mieszkałem na 4 piętrze. Przez miesiąc zasuwałem na górę o kulach. Fajna przygoda. Teraz na 8 to windą. Choć czasami zdarza mi się schodami dla relaksu :-)
Jak już bym wchodził w teleskopy to też już ciutek lepsiejsze. No i standard - wchodzimy w koszty. I kolejny problem - nie wytaszcze 2x kilo na podwórko przed blok by podglądać gwiazdy bez stresu o zabawki ;)
Latarni nie będe karczował, chociaz przeszło to przez myśl :D jestem tu tylko przelotem więc jakoś to przeboleje. Ciutek dalej da sie troche nieba upolować. A i kudłaty ucieszony bo ma dłuższy spacer jak wezme graciarnie ze sobą. Oczywiście jesli niebo jest czyste o co ostatnio cholernie trudno
Ja dzisiaj wszedłem na wierzę strażniczą i dostałem skurczu ud, także ten tego :D
paparapa
24-03-2018, 22:32
Ja dzisiaj wszedłem na wierzę strażniczą i dostałem skurczu ud, także ten tego :D
Uuuu kolego słabiutki jesteś :)
Uuuu kolego słabiutki jesteś :)
Widać jak się ćwiczy nogi poza sezonem rowerowym :D:D:D:D
Uwierz mi sam byłem w szoku, to tylko kilkadziesiąt schodków hehe
6477
paparapa
24-03-2018, 22:36
Jak już bym wchodził w teleskopy to też już ciutek lepsiejsze. No i standard - wchodzimy w koszty. I kolejny problem - nie wytaszcze 2x kilo na podwórko przed blok by podglądać gwiazdy bez stresu o zabawki ;)
Latarni nie będe karczował, chociaz przeszło to przez myśl :D jestem tu tylko przelotem więc jakoś to przeboleje. Ciutek dalej da sie troche nieba upolować. A i kudłaty ucieszony bo ma dłuższy spacer jak wezme graciarnie ze sobą. Oczywiście jesli niebo jest czyste o co ostatnio cholernie trudno
Przed blokiem w mieście to kiepski pomysł :). Za dużo światła i zakolorowane niebo od oświetlenia. Trzeba wszystko do auta i w plener na noc z namiotem. Spokój, ludzie nie przeszkadzają i dużo lepsze foty.... tylko komu się tak chce :)
siemalysy
24-03-2018, 23:00
Zapraszam do głosowania. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=288346&p=3941173#post3941173)