Zobacz pełną wersję : NICE: Alians Nikon, Sony i kilku innych firm
NICE: Alians Nikon, Sony i kilku innych firm...
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nice-wspolpraca-firm-inteligentne-aparaty-cyfrowe.html
Ktoś zażartował, że skoro Nikon chce współpracować z Sony, to może Nikon wypuści bezlusterkowce z bagnetem E ;)
hmm... wspólny bagnet mógłby być tylko w momencie jeśli Nikon nie wierzy w sukces swoich bezluster i nadal mocno będzie stał na stanowisku że tylko lustro ma przyszłość.
Stworzenie własnej szklarni zabezpiecza firmę, tworzy mocny fundament pod cały system.
Z drugiej strony, porażka N1 czy wtopiona kasa w Sony A zapewne obu firmom daje sporo do myślenia, w obu firmach jest bardzo dużo niezadowolonych klientów, którzy poszli np do canona czy olympusa/panasa czy fuji, to też musza brać pod uwagę.
Jak chcemy doszukiwać się sensu takiego sojuszu to trzeba by prześledzić co się dzieje w canonie bo to może sporo wyjaśnić.
Kolejna sprawa, bagnet E jest kiepsko przemyślany pod pełną klatkę i pakowanie go teraz do swoich aparatów to chyba nie jest dobre rozwiązanie ?
Dodatkowo obecnie szklarnia FE jest biedą dla bogaczy :)
Ten sojusz ma nieco inne cele (bzdety-gadżety dla "inteligentnych aparatów"), nie sądzę żeby z niego wyszły jakieś wspólne projekty typu bezlusterkowce FF pod marką "Nikson". Z drugiej strony Nikon kupuje sensory od Sony. Ten wspólny bagnet, to tak jak pisałem, tylko joke.
Dodatkowo obecnie szklarnia FE jest biedą dla bogaczy
No tak, ale szybko się to zmienia, jak firmy trzecie dorzuciły swoje szkła.
Ostatni dość przełomowy sensor na rynku chyba nie jest od sony tylko bezpośrednio Nikona i wykonany w TowerJazz, który jest powiązany z Panasonic mocno.
Ostatni dość przełomowy sensor na rynku chyba nie jest od sony tylko bezpośrednio Nikona i wykonany w TowerJazz, który jest powiązany z Panasonic mocno.
A Panasonic powiązany jest z Olympusem, który powiazany jest z Sony! A Apple konkuruje z Samsungiem i do Sądu go pozywa jednocześnie polegając na dostawach od niego ;) I na odwrót. Nie ma co patrzeć kto z kim, bo Obecnie to każdy z każdym i z licznymi powiązaniami.
Dodatkowo obecnie szklarnia FE jest biedą dla bogaczy :)
dla bogaczy owszem ale z bieda jakosciowa bym nie przesadzal :)
A nikon nie musi wypuszczac puszek z bagnetem e. wystarczy ze sony (choc nie lezy to w ich interesie) wypusci LA-EA4 z mocowaniem nikon/canon i pozamiata konkurencje pod dywan.
A jeśli nowy bagnert Nikona będzie zgodny z Sony E i Nikon będzie potrafił stworzyć bezlustro z jakością af jakie jest przynajmniej w D750 ?
A jeśli nowy bagnert Nikona będzie zgodny z Sony E i Nikon będzie potrafił stworzyć bezlustro z jakością af jakie jest przynajmniej w D750 ?
jak do tej pory nie potrafil stworzyc bezlustra chocby na poziomie a6000 :) zarowno canon jak i nikon przespaly rewolucje "bezluster" tak jak kodak przespal rewolucje cyfry. oczywicie nadal moga cos fajnego wypuscic.
obawiam sie jednak ze moze byc tak jak z minolta 800 - jedna z najlepszych lustrzanek jakie powstaly (choc juz 700si byla rewelacyjna), niestety wypuszczona minimum 2 lata za pozno.
Wiesz że canon sprzedaje więcej bezluster aps-c od sony ?
nikon nie musi wypuszczac puszek z bagnetem e. wystarczy ze sony (choc nie lezy to w ich interesie) wypusci LA-EA4 z mocowaniem nikon/canon i pozamiata konkurencje pod dywan.
Przecież są już sprawnie działające adaptery, przynajmniej pod EF i jakoś nie widać tego zamiatania. Problem jest taki, że adapter to adapter, dochodzi ze 200 g wagi, większe gabaryty, jednak mniejsza sprawność i dużo gorsze wyważenie zestawu. I tego się nie przeskoczy, czy to będzie oryginalna LALA, czy chińczyk. I tak nie zastąpi to natywnego szkła.
Wiesz że canon sprzedaje więcej bezluster aps-c od sony ?
a kodak sprzedawal najwiecej filmow ze wszystkich producentow :)
nie sprawdzlaem dokladnych danych bo snu z powiek mi to nie spedza. po prostu widze co sie dzieje na rynku. jak dlugo canon bedzie sprzedawal swoje bezlustra w wiekszej liczbie skoro mozna miec cos lepszego w ten samej cenie?
jaka canon ma alternatywe dla rodziny a6500/a7III ? bo o nikona to juz w ogole nie pytam niestety
Przecież są już sprawnie działające adaptery, przynajmniej pod EF i jakoś nie widać tego zamiatania. Problem jest taki, że adapter to adapter, dochodzi ze 200 g wagi, większe gabaryty, jednak mniejsza sprawność i dużo gorsze wyważenie zestawu. I tego się nie przeskoczy, czy to będzie oryginalna LALA, czy chińczyk. I tak nie zastąpi to natywnego szkła.
ale o jakim wywazeniu piszesz? :D przy dluzszym szkle waga aparatu i ewentualnego adaptera przestaje miec znacznie. A na gimballu masz krotkie szklo wiec wywazenie nie jest problemem.
a "zamiatania" nie widac az tak mocno (choc wcale nie jest tak ze nie widac) bo jak do tej pory NIE MA na tyle dobrych adapterow. LLAEA4 jest na bagnet a/e (nie ma niestety opcji F ani EF) i dziala niemal perfekcyjnie. reszta dzialajaca na zasadzie detekcji kontrastu niestaty ma wiecej wad tego rozwaizania niz zalet i z af-em ciezko. tak wiec z ta sprawnoscia to poplynales :D
Nie zmienia to faktu ze przy filmowaniu juz nie ma tego problemu i "zamiatanie" o ktorym wspomniales jest bardzo ale bardzo widoczne, bo owszem troche ludzi jeszcze filmuje canonami, ale juz nikonami malo kto a sony+olympus+panasonic odbieraja skutecznie rynek. Mowie tutaj oczywiscie o rynku amatorskim i biednym profi a nie o rozwaizaniach typu red lub blackmagic. Moze nie jest to wielka rewolucja, bo zawodowa reporterka nadal bedize czas jakis jeszcze trzymac sie C i N ale warto popatrzec wokol zeby zauwazyc ze dwie najwieksze firmy foto przespaly temat. przy czym nikon duzo mocniej.
oczywoscie bardzo chcialbym sie zdziwic i zobaczyc jak nikon wypuszcza cos z parametrami a6500 i bagnetem F w zblizonej cenie. biore od razu dwie sztuki.
Nie możesz porównywać topowych maszynek sony gdzie cena jest bardzo wysoka, klienci robią wyniki producentom kupując najniższe modele, dlatego olympus ma tak wielką sprzedaż bo jest tani w zestawach z fajnymi obiektywami, a zaraz zanim jest canon, sony i fuji szału nie robią w aps-c, czy tu jest miejsce jeszcze dla nikona to wątpię, otwarty temat to pełna klatka bez lustra bo nowe systemy trzeba zbudować dopiero, a jak widać sony idzie to bardzo mozolnie.
ale o jakim wywazeniu piszesz? :D przy dluzszym szkle waga aparatu i ewentualnego adaptera przestaje miec znacznie.
Ano o takim, żeby dało się to utrzymać w ręce. Na zdrowy rozum, a przynajmniej mój (nie wiem, czy zdrowy) do dużych szkieł bierze się duże aparaty. Nie wyobrażam sobie za bardzo pracy z takim choćby 70-200/2.8 i bezlustrem. Pewnie, że można. Wszystko można, tylko czy ja należę do zakonu Jezuitów, czy tam innego, żeby się udręczać?
Z definicji bezlusterkowiec miał być mały, lekki i tani (sic!), takoż jego optyka. Kombinacje, adaptery, lufy wszelakie zaprzeczeniem idei są.
Poza tym, wydaje mi się, że odbiegamy od tematu wątku.
Czym jest NICE? Myślę, że wcale nie chodzi o jakieś współdziałnie Sony i Nikona w temacie bagnetu. Moim zdaniem kluczową firmą w projekcie jest Scenera, a więc totalna inwigilacja przy wykorzystaniu kluczowych technologii. Sony daje matryce, Nikon optykę, Foxconn elektronikę, Wistron chmurę, a Scenera wiadomo...
Podobny system działa już w Chinach. Pozwala na identyfikację twarzy w ciągu kilkunastu minut od wprowadzenia danych wsród prawie 1.5 miliardowej społeczności.
Nie możesz porównywać topowych maszynek sony gdzie cena jest bardzo wysoka
sony a6000 kosztuje 2tys, a6300 z przyzwoitym szklem 5,5tys, a6500 z przyzwoitym sloikiem 7-8tys.
zeby znalezc odpowiedniki w lustrzankach trzeba celowac w d7200 lub d500 i tak filmowo polegna. Gdzie tu widzisz bardzo wysoka cene, skoro jest taniej niz w nikonie? ? nie rozmawiamy o polce kompaktow za tysiaka bo ten rynek zabija smartfony, ani o lustrzankach za 25k, bo na tym rynku zawodowcy z walizka szkiel jeszcze jakis czas beda sie zastanawiac, tylko o przecietnym aparacie dla sredniozaawansowanego amatora.
chociaz z wiadomosci z pierwszej reki moge ci powiedziec ze wielu reporterow biega z sony albo fuji na reportaze, lustrzanki zostawiajac jedynie na wydarzenia sportowe
otwarty temat to pełna klatka bez lustra bo nowe systemy trzeba zbudować dopiero, a jak widać sony idzie to bardzo mozolnie.
w jakim sensie mozolnie? mozesz podac jakakolwiek konkurencje dla serii a7III ? no niech bedzie .. dla a7IIS i R ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Ano o takim, żeby dało się to utrzymać w ręce. Na zdrowy rozum, a przynajmniej mój (nie wiem, czy zdrowy) do dużych szkieł bierze się duże aparaty. Nie wyobrażam sobie za bardzo pracy z takim choćby 70-200/2.8 i bezlustrem. Pewnie, że można. Wszystko można, tylko czy ja należę do zakonu Jezuitów, czy tam innego, żeby się udręczać?
Z definicji bezlusterkowiec miał być mały, lekki i tani (sic!), takoż jego optyka. Kombinacje, adaptery, lufy wszelakie zaprzeczeniem idei są.
troche mnie rozbawiles przyznam. z ciekawosci... fotografowales kiedys cos dlugim szklem? chocby 70-200? nie mowie juz o 200-400 czy bardzo dlugich stalkach. wiesz ze do dlugich obiektywow uzywa sie monopodow lub trzyma za obiektyw bo trzymajac za aparat (bez wzgledu na to jak duzy bedzie) masz wielkie szanse uwalic mocowanie obiektywu. Do tego mocowanie statywowe jest na obiektywnie a nie na aparacie bo waga aparatu jest pomijalna? co za znaczenie czy podepniesz tam bezlusterkowaca czy d850 czy ajfona? ok . przy 70-200 jeszcze sie mozna trzymac zestaw za korpus ale zycze powodzenia przy czyms wiekszym :)
sony a6000 kosztuje 2tys, a6300 z przyzwoitym szklem 5,5tys, a6500 z przyzwoitym sloikiem 7-8tys.
zeby znalezc odpowiedniki w lustrzankach trzeba celowac w d7200 lub d500 i tak filmowo polegna. Gdzie tu widzisz bardzo wysoka cene, skoro jest taniej niz w nikonie? ? nie rozmawiamy o polce kompaktow za tysiaka bo ten rynek zabija smartfony, ani o lustrzankach za 25k, bo na tym rynku zawodowcy z walizka szkiel jeszcze jakis czas beda sie zastanawiac, tylko o przecietnym aparacie dla sredniozaawansowanego amatora.
chociaz z wiadomosci z pierwszej reki moge ci powiedziec ze wielu reporterow biega z sony albo fuji na reportaze, lustrzanki zostawiajac jedynie na wydarzenia sportowe
Stawiasz tezy dziwne, a sprzedażowe dane pokazują co innego.
Odpowiadałem cio odnośnie tego co napisałeś czyli a6500/a7III i oczywiście tu lustrzanki wypadają lepiej cenowo, co do całego systemu to oczywiście chodzi o obiektywy.
w jakim sensie mozolnie? mozesz podac jakakolwiek konkurencje dla serii a7III ? no niech bedzie .. dla a7IIS i R ?
Mozolnie budują szklarnie, a kto wie czy za rok nie zrobią tego samego co z systemem A ?
Stawiasz tezy dziwne, a sprzedażowe dane pokazują co innego.
Odpowiadałem cio odnośnie tego co napisałeś czyli a6500/a7III i oczywiście tu lustrzanki wypadają lepiej cenowo, co do całego systemu to oczywiście chodzi o obiektywy.
nie zrozumialem. a6500 kosztuje 6tys. d500 kosztuje 8tys. ty twierdzisz ze "lustrzanki oczywiscie wypadaja lepiej cenowo". jakas inna matematyka?
Mozolnie budują szklarnie, a kto wie czy za rok nie zrobią tego samego co z systemem A ?
na stronie sony jest 21 obiektywow pelnoklatkowych z mocowaniem E plus kolejne 20 z mocowaniem A, ktore mozna podlaczyc za pomoca LA4. wg ciebie to malo? serio pytam, bo ja na przyklad uzywam do nikona 3-5 obiektywow, ktore w sony sa dostepne i nie gorsze jakosciowo. pewnie cos bym sobie dokupil w ramach fanaberii ale pole pracy pokrywa mi to co mam.
i tak zupelnie z ciekawosci .. co niby zrobili z systmem A? kazdy obiektyw z takim mocowaniem podlaczysz do bezlustra za pomoca adaptera, ktory dziala niemal przezroczyscie.
cz4rnuch
19-03-2018, 17:10
LA-EA4 ma jednak pewne ograniczenia. Pomijając utratę światła, która nie jest aż tak wielka, traci się eye-af, przelotka upośledza wykrywanie twarzy a ponadto rozrzut punków AFu w kadrze nie jest taki jakbyśmy chcieli i jaki jest w połączeniu ze szkłami z natywnym mocowaniem. Rośnie też cały zestaw co, jak słusznie zauważyłeś, nie jest istotne w przypadku szkieł dużych i ciężkich, ale takich szkieł używa mało osób, szczególnie w tym systemie, a ze szklarnią bardziej popularną robi się niewygodnie, a dla wielu osób argument wagi i rozmiarów w bezlustrach nie jest bez znaczenia. Co do ceny to koledze chodziło przecież o cały zestaw (i co znalazło się także w Twoim cytacie). Trudno rozpatrywać koszt wejścia w system na podstawie tylko jednej składowej. Inna sprawa czy sobie to wszystko dobrze wyliczył :) Wracając do przelotek to na rynku są już w tej chwili bardzo dobre, w opinii wielu znacznie lepsze niż choćby omawiany wyżej LA-EA4, bo działają one bezproblemowo a do tego dają pełną funkcjonalność łącznie ze śledzeniem oka czy twarzy i to niemal na całej powierzchni kadru, w zależności od modelu A7ki.
...Mozolnie budują szklarnie, a kto wie czy za rok nie zrobią tego samego co z systemem A ?Powiedziałbym, że jak na tak młody system dostępność jest duża a tempo prac bardzo szybkie. I w sumie czemu w przyszłym roku mieliby zwijać tak dobrze prosperujący interes? :)
Mogą zwinąć i zrobić nowy bagnet bo ten jest np za mały albo taki czy siaki, sony już testowało swoich klientów od czasów przejęcia minolty nie raz, fakt że bronią się obecnie bardzo dobrze i stworzyli na rynku zaskakująco dobry sprzęt w pełnej klatce.
sailor, chodzi o to że Sony A6000 to staruszek, fakt że fajny nadal ale jakość obrazka odstaje nawet od taniutkiego Nikona D3300, nie kazdy sugeruje się video i czymś tam jeszcze, ważniejsze jest że jak zerknie w cennik obiektywów to ma tamrona, sigme, tokine i sporo tanich świetnych af-p, w sony jest problem cenowy i nikt tego nie zaczaruje marketingowo, do czasu jak systemu E nie zapełni sensownie tamron i sigma to będzie to upośledzony system.
Ciekaw jestem ilu klientów zostaje z kitem z nikonie, canonie czy sony, czy ewentualne dokupowanie to tylko tanie stałki i ciemne zoomy wciskane w marketach jak "genialne" tamrony 70-300, a nawet ostatnio wydziałem muzealne sigmy apo 70-300.
Kupując A7 z kitem 28-70 i nie mając kasy na jasny standard i nie ma tamrona czy sigmy to jest się zmuszonym do zostania i trzeba robić ładną minę że wszystko ok nic się nie stało ;)
Kwestia adapterów była dla mnie też ciekawa ale po lekturze z internetów i testach jest to nieakceptowalne według mnie.
LA-EA4 ma jednak pewne ograniczenia.
jak kazdy sprzet :)
Pomijając utratę światła, która nie jest aż tak wielka, traci się eye-af, przelotka upośledza wykrywanie twarzy a ponadto rozrzut punków AFu w kadrze nie jest taki jakbyśmy chcieli i jaki jest w połączeniu ze szkłami z natywnym mocowaniem. Rośnie też cały zestaw co, jak słusznie zauważyłeś, nie jest istotne w przypadku szkieł dużych i ciężkich, ale takich szkieł używa mało osób, szczególnie w tym systemie, a ze szklarnią bardziej popularną robi się niewygodnie, a dla wielu osób argument wagi i rozmiarów w bezlustrach nie jest bez znaczenia.
dobre wypunktowanie :) ja uzywam af centralnego, nie uzywam detekcji twarzy wiec nie zwrocilem na to uwagi. co zas do wagi - dodatkowe 160g to i tak mniejsza waga i mniejszy rozmiar niz lustrzanka. w kontekscie zabierania w podreczny przy podrozy samolotem - bezcenne. no i LA4 uzywasz tylko do szkiel A, przeciez nic nie stoi na przeszkodzie kupic szkla E i nie uzywac adaptera :D
A co do ceny to koledze chodziło przecież o cały zestaw (i co znalazło się także w Twoim cytacie). Trudno rozpatrywać koszt wejścia w system na podstawie tylko jednej składowej. Inna sprawa czy sobie to wszystko dobrze wyliczył :)
no jakos caly czas mi sie to podliczenie zestawu nie zgadza. ale mniejsza z tym
Wracając do przelotek to na rynku są już w tej chwili bardzo dobre, w opinii wielu znacznie lepsze niż choćby omawiany wyżej LA-EA4, bo działają one bezproblemowo a do tego dają pełną funkcjonalność łącznie ze śledzeniem oka czy twarzy i to niemal na całej powierzchni kadru, w zależności od modelu A7ki.
tylko ja caly czas pisalem o rozwiazanich budzetowych. wydanie na adapter 3-4tys to jednak przegiecie.. nawet jak poprawia swiatlo o dzialke :D
Powiedziałbym, że jak na tak młody system dostępność jest duża a tempo prac bardzo szybkie. I w sumie czemu w przyszłym roku mieliby zwijać tak dobrze prosperujący interes? :)
i to chyba najlepsze podsumowanie
cz4rnuch
19-03-2018, 17:52
Mogą zwinąć i zrobić nowy bagnet bo ten jest np za mały albo taki czy siaki...Czy coś na to wskazuje? Masz jakieś przecieki albo cokolwiek co dawałoby powód do takiego czarnowidztwa? No, bo jeśli nie to jaki jest sens o tym pisać? Równie dobrze można się obawiać, że CEO Nikona jutro zwariuje, spienięży firmę a kasę rozda ubogim zostawiając fanów Nikona na lodzie :)
sailor, chodzi o to że Sony A6000 to staruszek, fakt że fajny nadal ale jakość obrazka odstaje nawet od taniutkiego Nikona D3300... <<klik>> (https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-A6000-versus-Nikon-D3300___942_928) Poza tym jakość obrazu to tylko jedna składowa ceny. Gdyby przyjąć ją za główne kryterium to słusznie można by mieć pretensje np do Nikona o to, że drogi jak pierun D500 ma matrycę gorszą lub nie lepszą niż amatorski D5600.
...do czasu jak systemu E nie zapełni sensownie tamron i sigma to będzie to upośledzony system...Zapomniałeś dodać "dla mnie". Bo na przykład dla mnie nie jest mimo, że marketing Sony mnie nie rajcuje. I w Sony są tanie obiektywy i o ile zaspokajają one czyjeś potrzeby to system jest w miarę tani i w żadnym razie nie jest upośledzony.
...Kupując A7 z kitem 28-70 i nie mając kasy na jasny standard i nie ma tamrona czy sigmy to jest się zmuszonym do zostania i trzeba robić ładną minę że wszystko ok nic się nie stało ;)Kto kogo zmusza do zostania w tym czy innym systemie? Czy każdemu potrzebny jest "jasny" standard? Odnoszę wrażenie, że wszystkich sprowadzasz do wspólnego (Twojego) mianownika i nie dopuszczasz do siebie, że niektórzy mają jednak inne od Twoich potrzeby czy wizję systemu.
...Kwestia adapterów była dla mnie też ciekawa ale po lekturze z internetów i testach jest to nieakceptowalne według mnie.W sensie, że sam przetestowałeś te adaptery a jeśli tak to które? A jeśli nie to o których testach i adapterach piszesz?
...tylko ja caly czas pisalem o rozwiazanich budzetowych. wydanie na adapter 3-4tys to jednak przegiecie...Ja w sumie też. Nie chodziło mi o jakieś speed boostery a o zwykłe przelotki bez soczewki za to przenoszące całą elektroniczną magię. Za to płaci się około tysiaczka lub nawet mniej, ale wtedy to już od dobrego Chińczyka.
ojej za dużo tego żeby ciągnąć, ja tu nie robię krucjaty i nie jestem wrogiem sony.
Cena adapterów, działanie i problemy z nimi związane odstraszają zwłaszcza tych co zaczynają szukać w tym temacie.
Jasny standard w nikonie czy canonie to dokładnie jasny standard i tyle, można wybierać w wielu modelach i cenach, nie ma tu żadnej filozofii, w sony oferta wygląda jak wygląda i nic tego nie zmieni nawet opowieści o tym że stałki ciamcianga i innych dziwnych firm załatwiają sprawę ;)
cz4rnuch
19-03-2018, 18:17
Niedawno sam pisałeś koledze marynarzowi, że stawia dziwne tezy a ty bazujesz na faktach i twardych danych więc się pytam o konkrety. O jakich przejściówkach czytałeś lub jakie testowałeś? Proste pytanie ;) A co do jasnego standardu to po prostu się z Tobą nie zgadzam, że dla wszystkich jego cena jest problemem i oznacza z automatu, że system jest kulawy. Dla mnie to bez znaczenia, bo i tak bym nie kupił. Nie snuję tu żadnych opowieści tylko piszę tu o swoich potrzebach. Dla mnie są one o niebo ważniejsze niż Twoje i w tym sensie mogę jedynie napisać, że sam snujesz jakieś opowieści, bo w systemie nie brakuje mi żadnego jasnego standardu (nawet od jakichś dziwnych firm typu Tampon) ;)
Nie faktach i tezach tylko pierwsze wgryzanie w temat tak wygląda, adaptery do canona, nikona, sony A, generalnie co jeden zachwala to drugi opisuje jak mu zniszczyło sprzęt albo że nie działa af, pogarsza jakość itd, znawcy tematu pewnie wszystko wiedzą dokładnie.
Jasny standardowy zoom to coś normalnego w canonie, nikonie czy nawet pentax, w sony już nie, a nawet często jest to coś nie dobrego, nie istotnego, za to stałki to hoho jaki wypas, ciekawe jak pojawi się tampon 28-75 do sony w dobrej cenie czy nadal będzie to wada systemu czy zaleta ? :)
cz4rnuch
19-03-2018, 18:59
Nie faktach i tezach tylko pierwsze wgryzanie w temat tak wygląda, adaptery do canona, nikona, sony A, generalnie co jeden zachwala to drugi opisuje jak mu zniszczyło sprzęt albo że nie działa af, pogarsza jakość itd, znawcy tematu pewnie wszystko wiedzą dokładnie...Pytałem o konkrety a dostałem jak zwykle wypowiedź w stylu ktoś, gdzieś, kiedyś, coś :) Nie jesteś widocznie w temacie. Zniszczony sprzęt to dawne czasy, udało się to kiedyś firmie z Chin, chyba Fotodiox. W dodatku sprawa dotyczyła tylko i wyłącznie problematycznego mocowania Nikon, ale Ty jak to masz w swoim zwyczaju przeczytałeś gdzieś coś po łebkach i uogólniasz. Od tamtych zdarzeń minęły lata świetlne i w tej chwili mamy bardzo dobre przejściówki, co prawda nie na Nikona, ale w Canonie wybór jeszcze większy. A i ceny niższe. Nie wierzysz to poczytaj, ale jednak coś bardziej na czasie. Poza tym nie jest winą Sony, że przejściówki produkują też firmy, które nie przykładają większej wagi do jakości, ale i bez nich wybór i tak jest duży. Można wybrać sprawdzonych producentów i dobre produkty. Chcesz ryzykować ze sprzętem za grosze od problematycznego Chińczyka to twoja sprawa, ale czasami warto dołożyć, zazwyczaj niewiele, do Chińczyka, który robi dobry sprzęt.
Jasny standardowy zoom to coś normalnego w canonie, nikonie czy nawet pentax, w sony już nie, a nawet często jest to coś nie dobrego, nie istotnego, za to stałki to hoho jaki wypas, ciekawe jak pojawi się tampon 28-75 do sony w dobrej cenie czy nadal będzie to wada systemu czy zaleta ? :)Wybacz, ale znowu piszesz bez sensu. Nigdzie nie napisałem, że standardowy zoom w systemie to wada. Po prostu mnie nie jest potrzebny. Czytaj proszę ze zrozumieniem.
Nie ma kornetów bo bardzo trudno ogarnąć temat tych adapterów, dla mnie jedyne sensowne byłyby pod nikona bo łączyłoby mi dwa systemy, ewentualnie pentax k, canon odpada, oczywiście chodzi o działanie af sprawnie.
cz4rnuch
19-03-2018, 19:22
:) Problem z przejściówkami Nikon-Sony leży w archaicznym bagnecie Nikona. Canon już dawno wykonał skok o którym Nikon dopiero myśli w związku z czym sprawa z Canonem jest o wiele prostsza. Poszukaj info o Commlite ENF-E1 PRO z tym, że najlepiej info o najnowszej wersji firmware bo było sporo poprawek. Ale i tak cudów bym się nie spodziewał.
jak systemu E nie zapełni sensownie tamron i sigma to będzie to upośledzony system.
SERIO???? rownie dobrze mozesz miec pretensje ze do jaguara nie pasuja czesci od fiata :D
Ciekaw jestem ilu klientów zostaje z kitem z nikonie, canonie czy sony, czy ewentualne dokupowanie to tylko tanie stałki i ciemne zoomy wciskane w marketach jak "genialne" tamrony 70-300, a nawet ostatnio wydziałem muzealne sigmy apo 70-300.
Kupując A7 z kitem 28-70 i nie mając kasy na jasny standard i nie ma tamrona czy sigmy to jest się zmuszonym do zostania i trzeba robić ładną minę że wszystko ok nic się nie stało ;)
zdecyduj sie prosze .. olbrzymia wieksosc fotografow konczy na 1-2 obiektywach. kupujac a6500 z 18-105 masz spokoj dla wiekszosci uzytkownikow. jak kupujesz a7 i wydajesz 15k na puszke to stac cie tez na jasne szklo za taka sama cene jak nikon.
sigma juz zapowiedziala serie ART z mocowaniem E. wiec twoje argumenty troche takie ... przeterminowane :)
Kwestia adapterów była dla mnie też ciekawa ale po lekturze z internetów i testach jest to nieakceptowalne według mnie.
czyli nie miales w rece, nie uzywales i mowisz na podstawie tego co przeczytales w necie? troche slabo nie uwazasz? gdybym sugerowal sie tym co pisza w necie nie mialbym d70/d200/d700/d800 - wszystkie byly wadliwe, odklejaly im sie matryce, nie ostrzyly i w ogole kiepsko bylo nimi robic zdjecia :)
Ja w sumie też. Nie chodziło mi o jakieś speed boostery a o zwykłe przelotki bez soczewki za to przenoszące całą elektroniczną magię. Za to płaci się około tysiaczka lub nawet mniej, ale wtedy to już od dobrego Chińczyka.
a masz cos sprawdzonego na bagnet nikon/canon? bo przyznam ze szukam
Jasny standard w nikonie czy canonie to dokładnie jasny standard i tyle, można wybierać w wielu modelach i cenach, nie ma tu żadnej filozofii, w sony oferta wygląda jak wygląda i nic tego nie zmieni nawet opowieści o tym że stałki ciamcianga i innych dziwnych firm załatwiają sprawę ;)
sony 50/1.8 e mount kosztuje 950pln. tyle samo co nikon 50/1.8
to chyba najpopularniejszy jasny standard. Mozesz tak w 2-3 slowach wyjasnic czemu w 50tce nikona nie ma filozofii a w sony nagle ta filozofia sie pojawia? :D
Chodzi o jasny standard zoom.
czyli nie miales w rece, nie uzywales i mowisz na podstawie tego co przeczytales w necie? troche slabo nie uwazasz? Dokładnie tak. napisałem pare razy że nie mam doświadczenia w temacie sony E i tym bardziej adapterów, zaczynam temat i teoretyzuje ale szum informacyjny jest wielki i odstrasza raczej niż zachęca.
Jasny standardowy zoom to coś normalnego w canonie, nikonie czy nawet pentax, w sony już nie
hmmm a maialem wrazenie ze sony ma nie tyko klasycznego 24-70/2.8 ale rowniez vario-tessara zeissa tory zabija jakoscia.
do tego 24-105/4, 12-24/4 i 16-35/2.8
mzoesz powiedziec czego brakuje w standardowych zoomach?
teoretyzuje ale szum informacyjny jest wielki i odstrasza raczej niż zachęca.
w 2004r jak pojawil sie d70 to szum informacyjny byl taki ze aparat nie mail prawa robic zdjec. krzywo wklejona matryca, mora widoczna na kazdym zdjeciu, front focus, back focus, przeswietlanie na pomiarze matrycowym.
szczesliwie bylem jednym pierwszych posiadaczy najbaridzej wadliwej serii podobno, zrobilem nim kilkadziesiat fantastycznych sesji, problemow o ktorych dyskutowano nie zauwazylem. d70 do dzis robi zdjecia u znajomego. z rok temu stweirdizl ze co prawda dziala ale troche sie zaczal rozlatywac, co biorac pod uwage ze gosc lazi po skalach jest calkiem dobrym wynikiem :)
to tyle w temacie szumu :) umow sie z kims kto ma sprzet lub pozycz, to nie jest drogie. sprawdz w praktycze jak dziala