Zobacz pełną wersję : dron do fotografowania
poszukuje drona do fotografowania,
wiem ze nowosci rynkowe sa maksymalnie wypasione , ale na taki sprzęt mnie nie stac,
szukam jakis starszych ale dobrych i polecanych modeli?
ktoś może cos podpowiedziec?
a może ktoś cos odradzi - to tez ważne bym się na minę nie wpakowała
Witaj ?
shift na klawiaturze zepsuty ?
Odnośnie tematu, co ten dron ma udźwignąć, lustrzankę czy jakieś hero, a może ma być wbudowana kamerka ?
Witaj ?
shift na klawiaturze zepsuty ?
Odnośnie tematu, co ten dron ma udźwignąć, lustrzankę czy jakieś hero, a może ma być wbudowana kamerka ?
sorki za brak Polski znaków :D poprawię się
tylko dla lustrzanki
Zdajesz chyba sobie sprawę, że za maszynę zdolną dźwignąć lustrzankę do góry, dającą możliwość sterowania i zapewniającą sensowny czas lotu, trzeba dać co najmniej kilkanaście tys. zł.
Taki zakup ma sens w przypadku działalności komercyjnej, dla zastosowań amatorskich jak dla mnie zupełnie bezcelowe. Od dawna fascynowała mnie fotografia z powietrza, próbowałem
nawet podczepiać aparat pod duży komorowy latawiec, ale w tym roku zdecydowałem się na zakup drona DJI Phantom 4pro. Nie będę tu opisywał jego parametrów, ale jest to chyba najtańszy
model, który daje pełne możliwości fotograficzne, a nie ich namiastkę. Jakość zdjęć jest na przyzwoitym poziomie choć z pewnością nie dorównują do tych z lustrzanki. Jeżeli zechcesz, mogę
wstawić tu parę fotek zrobionych tym dronem.
Chyba taniej wyjdzie kupić jakieś bezlustro samsunga za kilka setek niż wypruwać kasę na to żeby dron udźwignął lustrzankę.
anelka, shift jest od dużych liter :)
tylko dla lustrzanki
podniesienie lustrzanki w powietrze to raz ze przerost formy nad trescia a dwa ze koszty, ktore sie kompletnie nie kalkuluja.
ale skoro sie upierasz to seria dji matrice jest jak najbardziej dla ciebie. ale cenowo bedzie bolalo.
Trebor91
30-05-2018, 13:49
Witajcie! Jestem nowy na forum. Od jakiegoś czasu hobbystycznie pracuję jako fotograf przy różnych eventach, imprezach okolicznościowych. Zastanawiam się nad zakupem drona, ale mój budżet jest ograniczony. Zastanawiam się dji Sparkiem (https://ars-online.pl/dji-spark-bialy.html) ale nie jestem pewien czy jakoś materiału będzie odpowiednia. Może Wy macie jakieś doświadczenia z tym sprzętem? Czy jest konieczność zainwestowania w lepszy sprzęt taki jak https://ars-online.pl/dji-mavic-air-arctic-white.html
2pompony
30-05-2018, 14:51
Jeżeli zechcesz, mogę
wstawić tu parę fotek zrobionych tym dronem.
Ja z przyjemnością zobaczę, łącznie z paroma słowami opisu technicznego jak dla dziecka: jaki dron, jaka aparat, jaka optyka, ile trwa lot, jaka wysokość, jak się steruje, i tak dalej...
Ja z przyjemnością zobaczę, łącznie z paroma słowami opisu technicznego jak dla dziecka: jaki dron, jaka aparat, jaka optyka, ile trwa lot, jaka wysokość, jak się steruje, i tak dalej...
Jeśli mogę się wtrącić i bezczelnie zareklamować to zapraszam do mojego wątku w dziale krajobrazowym, wrzucam trochę takich fot. Jak coś byś chciał wiedzieć to pytaj najlepiej tam - postaram się w miarę posiadanej wiedzy coś napisać :)
2pompony
30-05-2018, 16:03
S4INT
W zasadzie bardziej zależy mi na opisie technicznym, i to poczynając od stopnia najzupełniej podstawowego: jaki dron, jaki pilot, jaki sprzęt fotografujący, co do czego podłączyć i co czym uruchamiać, i takie rzeczy. Dlatego umieściłem pytanie w wątku sprzętowym - licząc na takie informacje.
Ale jeśli Ty udzielisz mi odpowiedzi, bardzo chętnie posłucham. Nie to,żebym leciał w przyszły poniedziałek na zakupy, ale powoli chę się wciągnąć w temat i może pewnego dnia i ja wylecę nad poziomy. :)
Myszowor
30-05-2018, 17:36
Ja mam pytanie z innej beczki, mieszkam w miejscowości pomiędzy 2 lotniskami trawiastymi w pobliskich wioskach i jak to jest z lataniem dronem, nie polatam w ogóle, polatam do np 50m. czy za każdym razem muszę dzwonić i zgłaszać że wyaltuję np. dookoła domu?
Tak jak nadmieniłem wcześniej, sprawiłem sobie DJI Phantom 4Pro. Maszynka dźwiga kamerkę wyposażoną w 1 calową matrycę o rozdzielczości 20 mp.Obiektyw daje kat widzenia
jak 24 mm dla małego obrazka, posiada mechaniczną przysłonę i jest wyposażony w system AF. Kamera ma również mechaniczną migawkę co ma zapobiegać zniekształceniom obrazu
w niektórych sytuacjach. Pliki można zapisywać jako jpeg lub surowe pliki jako DNG. JPEGi są już skorygowanie, a surówki mają zaszyty profil korekcji, który odczytuje mi mój nie
najnowszy już C1 -8. Korygowana jest dystorsja i obcinane trochę boków obrazu, które do foto są już słabe. Dronem lata się łatwo, jest dość stabilny i łatwo nim sterować.
jak nie ma śilnych podmuchów wiatru można łatwo z kilku kadrów słożyć panoramę.
Na początku trochę się obawiałem wznieść się wyżej lub polecieć gdzieś dalej, ale jak do tej pory wzniosłem go tylko na 180 w górę i ok 1 km od miejsca startu. Choć ma on czujniki
i zabezpieczenia, jak również tryb automatycznego powrotu do miejsca startu, to utrata kontaktu wzrokowego do przyjemnych nie należy. Podgląd na żywo i sterowanie wszelkimi funkcjami
w większości odbywa się poprzez urządzenie typu tablet czy telefon z androidem. wszystko jest dobrze jak nie ma słonecznych dni.W jasny słoneczny dzień trzeba szukać zacienionych miejsc,
bo nawet osłonki ekranu niewiele pomagają. Są fajne okularki Epson Moverio BT 300, ale trochę słono kosztują. Pozwalają jednak na jednoczesną obserwację obrazu z kamery i obrazy
rzeczywistego. Nie mam takich artystycznych kadrów jak pokazuje kolega S4INT, ale tych kilka kadrów może choć trochę pokaże możliwości tego plastikowego ptaka.
9868
Wleń f 5,6 t 1/2s 400 ASA
9869
Zapora i elektrownia wodna Pilchowice
9870
Zamek Lenno- najstarsza murowana warownia w Polsce
9871
Leśne stawy w pobliżu
9872
Krajobraz z okolic
Latając dronem obowiązkiem jest zapoznanie się z strefami lotniczymi w rejonie lotów, pomocna jest aplikacja na androida DroneRadar, jak również z zasadami bezpieczęństwa. Lotniska nawet te najmniejsze znacznie ograniczają swobodę lotów,
też mam w granicach miasta lotnisko z czasowo aktywowaną strefą, ale nawet nie próbowałem latać w odległości mniejszej niż te wymagane 6 km. Na latanie w mieście od pewnej wagi drona wymagane
jest tzw świadectwo kwalifikacji, które również jest potrzebne w przypadku działalności komercyjnej.
2pompony
31-05-2018, 03:03
Dziękuję za te uwagi - niby parę słów, a całkiem niemało mi wyjaśniło. Nie powiem, żebym się od razu zapalił do kupna, ale powoli zaczynam dojrzewać.
Jak będę miał pytania (a myślę, że będę miał) pozwolę sobie zwrócić się jeszcze raz z prośbą o jakieś wyjaśnienie. Dzięki raz jeszcze!
- - - - kolejny post - - - - - -
Dodatek - zauważyłm, że w LRze siedzi już parę profili do optyki DJI, między innemi do Phantoma też. To miłe.
Profile w LR w sumie wiele nie zmieniają, przynajmniej przy Mavicu (bardzo bardzo delikatnie dystorsje korygują, które i tak nie widać), nie wiem jak w Phantomie.
W sumie jeśli byś się rozglądał za dronem to przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - gdzie i kiedy masz zamiar tego używać. Czy ma to być dron "podróżny" który zabierasz ze sobą na wyjazdy, na wakacje (lecąc samolotem), na wycieczke czy dron stricte do latania na miejscu, wożenia w samochodzie, którego nie planujesz zabierać na spacer etc. To myślę podstawowa kwestia, która dużo określa w kwestii wyboru. Jeśli mobilność - Mavic (Pro lub Air). Jeśli mobilność nie jest priorytetem, a zależy Ci bardziej na jakości to Phantom (przy czym tylko od 4pro w górę - starsze nie mają sensu zupełnie) lub Inspire Pro (hardcore).
Ja osobiście wybrałem Mavic'a ze względu na mobliność - zdarza mi się kilka razy w roku podróżować, mocno pod kątem fot i po prostu potrzebowałem czegoś co zmieszczę w plecaku obok normalnego sprzętu albo w małym podręcznym. Phantom w takim przypadku odpadał, to jest do transportu dodatkowa walizka/plecak. Teraz, po jakimś czasie, myślę nad rozbudową stajni o Phantoma - robię bardzo dużo zdjęć lokalnie, jeżdżąc autem, więc gabaryt nie będzie mi przeszkadzał, a z kolei zaczyna mi zależeć na lepszej jakości (zlecenia komercyjne i sprzedaż wydruków). Piszę, że rozbudowa, bo nie chcę rezygnować z Mavica - na podróże nadal nic lepszego się nie pojawiło.
Mocno wyczekuję również premiery phantoma 5, mam nadzieję, że plotki się potwierdzą - czyli, że ma mieć wymienną optykę. Byłby to dla mnie strzał w 10ke. W mavicu mam ekw. 35mm i bardzo mi to odpowiada. Natomiast phantomy, mavic air etc mają 24mm - dla mnie to średnio dobrze. Częściej jednak wolałbym mieć bardziej spłaszczoną perspektywę niż taki szeroki kąt (np mgly i promienie słońca między drzewami - jak podlecę bliżej to niestety mgła "zanika", z dalsza - znowu kadr bez sensu i cięcie). Przy wymiennych szkłach - świetna sprawa, można mieć to i to w zależności od potrzeb. Do tej pory żeby się tak bawić to był Inspire (matryca m4/3 i normalny bagnet), ale to inna półka cenowa i gabaryty już kompletnie niemobilne bez auta - wielka skrzynia do wożenia, a i sam sprzęt sporo waży.
A ja mam pytanie odnosnie zasilania. Na ile minut starcza bateryjka i czy jesz mozliwosc podlaczenie zamiennika z wieksza pojemnoscia? Np. powerbank?
Mavic to teoretycznie 25-27min na jednej baterii (ale to się zmienia, jest mnóstwo czynników), nie wiem ile phantom (chyba podobnie?). Raczej ciężko o jakiś zamienniki - nie będziesz nawet wiedzial ile masz procent baterii, czy trzeba już wracać etc. Imo bez sensu ;) Zresztą to jest całkiem sporo. Mi bardzo rzadko brakuje, czasem wręcz na siłę już coś strzelam, na zasadzie "no skoro już jestem w gorze to jeszcze coś pofoce".
Nie spotkałem się jeszcze z ofertą jakichś nie firmowych akumulatorów do dronów DJI. Wątpię czy ktoś zdecydowałby się włożyć taki akumulator do maszyny. To są tzw. inteligentne akumulatory i ich stan
rozładowania jest na bieżąco widoczny na monitorze, a z bliższej odległości również wizualnie w postaci kilku świecących diod. Producent dla Phantoma 4pro z najnowszą baterią podaje maksymalny czas
lotu na ok 30 minut. Ja najdłużej wylatałem ok 25 minut. Wszystko zależy od warunków lotu. Te 30 minut to traktuję jak spalanie paliwa przez samochód podawane przez producenta. W realnych
warunkach trudno takie wyniki osiągnąć. W tego typu dronach raczej nie ma możliwości podczepienia dodatkowego źródła energii. Lepiej po prostu dokupić dodatkowy akumulator, i to w kosztach trzeba
niestety uwzględnić. Warto przed lotem przeanalizować trochę całe przedsięwzięcie, by w powietrzu nie szukać odpowiedniej pozycji.
9922
Jeszcze raz zamek Lenno z widocznym poniżej miasteczkiem Wleń. Kwietniowy wieczór ok 20-tej. Czas 1/12 , 5.6 400 ASA
kazzi widzisz dużą różnice przy przymykaniu przysłony? W sensie czy faktycznie obrazek się poprawia? Jakie jest wg Ciebie najwyższe używalne iso z tej matrycy?
2pompony
01-06-2018, 17:15
S4INT
Bardzo Ci dziękuję za zwrócenie uwagi na tak proste rzeczy o jakich piszesz, a które w szale czytania tabelek z danymi technicznymi mi po prostu umknęły: przenośność, waga, przeznaczenie, czysto utylitarne sprawy jak sposób przenoszenia, czy teren operowania. Oto jak widać pułapki, jakie na mnie czekają, i to w najbardziej elementarnych i prostych sprawach, jak choćby to - jak przewieźć drona tam, gdzie chciałbym polatać. Samochodem prosta rzecz, ale jak chciałbym wziąć go na wyprawę gdzieś dalej (np. samolotem), problem się pojawi.
Jak o się rzekło - dzięki za zwrócenie uwagi na rzeczy o których na razie w ogóle nie myślałem.
cz4rnuch
01-06-2018, 17:29
...Mocno wyczekuję również premiery phantoma 5, mam nadzieję, że plotki się potwierdzą - czyli, że ma mieć wymienną optykę...Mam nadzieję, że mocno Cię nie zasmucę <<klik>> (https://www.dpreview.com/news/7135163591/dji-debunks-rumor-leaked-phantom-5-was-just-a-custom-built-phantom-4-pro) Oczywiście nie zamyka to całkiem furtki do wymiennych obiektywów, ale plotki odnośnie P5 z wymienną optyką bazowały właśnie na tej fotce :(
Specjalnych testów związanych z rozdzielczością i szumami nie robiłem. Dzisiaj przy okazji zrobiłem serie zdjęć ze stopniowaniem przysłon i drugą ze stopniowaniem czułości. Nie chcę tu
na podstawie kilkunastu zdjęć wyciągać jakichś wiążących wniosków, bo testy trzeba by zrobić w różnych warunkach, ale mam kilka spostrzeżeń. Przysłona raczej w niewielkim stopniu poprawia
ostrość w narożnikach kadru, są one i tak dość mocno naciągane podczas korygowania dystorsji.Przy f 8 widać już spadek ostrości, a f 11 powoduje spora utratę ostrości. Prawdopodobnie
dyfrakcja już tu się wyraźnie ujawnia. Sądzę,że przysłona służy tu raczej jako regulator ilości światła podczas filmowania. Zastępuje ona po prostu szare filtry, które w niższych modelach stają
się koniecznością podczas filmowania w intensywnym oświetleniu.
Co się zaś tyczy szumów, to jest to kwestia obróbki, wymagań i warunków fotografowania. Najwyższa czułość – 3200 ASA daje już wyraźny szum i utratę szczegółów, choć zdjęcie zrobione
w normalnych warunkach i oglądane na monitorze jest jeszcze do przyjęcia.Przy wyborze maszyny brałem również mobilność, jednak lepsza jakość fotograficzna przeważyła szalę i kupiłem
Phantomoa 4Pro. W większość interesujących mnie miejsc dojadę samochodem, a nawet kilkukilometrowy marsz z plecakiem nie stanowi dla mnie jeszcze problemu. Dla mnie fotografowanie
czy filmowanie dronem stanowi raczej cel sam w sobie, a jeżeli ktoś chce utrwalić piękne widoki czy chwile w czasie wycieczki czy urlopu to rzeczywiści mobilność ma tu pierwszeństwo.
S4INT - wysłałem Ci wiadomość na priv.
Kiedys zastapilem drona tyczka.
pozwalalo to na uzyskanie odpowiedniej jakosci i rozdzielczosci , ale oczywiscie nie dalo tej perspektywy.
np
TUTAJ (http://spherapan.vot.pl/139/139.html)
wowczas drony , skladane recznie przez niewielkie manufaktury , pozwalajace uniesc duzy aparat, kosztowaly do 20 000 euro
To co pokazujecie panowie jest dowodem, ze to nie sa wiecej zabawki fotograficzne.
obrazy sa dobre , choc ograniczenia oczywiscie jeszcze wystepuja.
Raczej sie nie zdecyduje , ale dowodzicie , ze tych obrazow lekcewazyc juz nie mozna.
Potwierdza sie stara Prawda - to nie aparat robi zdjecie lecz fotograf.
B. fajne kadry , ladnie zrownowazone tonalnie.
Mam nadzieję, że mocno Cię nie zasmucę <<klik>> (https://www.dpreview.com/news/7135163591/dji-debunks-rumor-leaked-phantom-5-was-just-a-custom-built-phantom-4-pro) Oczywiście nie zamyka to całkiem furtki do wymiennych obiektywów, ale plotki odnośnie P5 z wymienną optyką bazowały właśnie na tej fotce :(
Ehhh. Ale to nie było jedyne foto w sumie, było więcej różnych ujęć i nie tylko obsidiana. Także nadal mam nadzieję ;) W sumie tak czy siak byłby to dość sensowny krok, bo po P4pro to tak średnio widzę jakiś znaczący upgrade jakby by mogli zrobić żeby się ludzie na to rzucili i przesiadali. Poprawią trochę osiągi matrycy/baterii? To chyba za mało. Inspire też nie podgryzie, bo tam jednak większa matryca i większe możliwości, jak ktoś potrzebuje bardziej pro to i tak wybierze Inspire a nie Phantoma (chociaż to różnie bywa).
[...] Sądzę,że przysłona służy tu raczej jako regulator ilości światła podczas filmowania. Zastępuje ona po prostu szare filtry, które w niższych modelach stają
się koniecznością podczas filmowania w intensywnym oświetleniu.[...]
Przy wyborze maszyny brałem również mobilność, jednak lepsza jakość fotograficzna przeważyła szalę i kupiłem
Phantomoa 4Pro. W większość interesujących mnie miejsc dojadę samochodem, a nawet kilkukilometrowy marsz z plecakiem nie stanowi dla mnie jeszcze problemu. Dla mnie fotografowanie
czy filmowanie dronem stanowi raczej cel sam w sobie, a jeżeli ktoś chce utrwalić piękne widoki czy chwile w czasie wycieczki czy urlopu to rzeczywiści mobilność ma tu pierwszeństwo.
Dzięki za info z przysłoną. Tak się zastanawiałem czy dużo tracę, czy jest spora poprawa w momencie kiedy jest możliwość przymknięcia (info dla innych - mavic ma stałą przysłonę f/2.2).
Co do mobilności i jakości - plotkowany Mavic 2 z 1" matrycą by załatwił ten dylemat, ale chyba jednak będzie coś pomiędzy Pro a Phantomem, czyli nadal kompromisy...
Kiedys zastapilem drona tyczka.
pozwalalo to na uzyskanie odpowiedniej jakosci i rozdzielczosci , ale oczywiscie nie dalo tej perspektywy.
np
TUTAJ (http://spherapan.vot.pl/139/139.html)
Nie mam flash playera, obczaję na drugim kompie (ale jak burza przejdzie :D).