Zobacz pełną wersję : Niedoświetlanie D70 - puszczają nerwy...
Witam
Niedawno wróciłem z Egiptu o czym pisałem, to do obróbki mam ok 900 fot z RAWa. Tak się składa, że wiele z nich mam maksymalnie niedoświetlonych dla pomiaru matrycowego i centralnego i to nie o wartość 0,7 jak ten cudak ma tylko czasem o 1 lub 1,7 stopnia EV....
Co Wy na to ? Co jest wynikiem takiego stanu rzeczy ? Ma to najczęściej miejsce jak jest dużo nieba w kadrze, lub późnym popołudniem po zachodzie słońca. W przewodnikach piszą że to miejsce jest idealne do fotografii, po tym co widzę jest koszmarne lub ten sprzęt w to miejsce geograficzne się nie nadaje.
Powiecie mam zwalony światłomierz, ale jak fotografowałem bliskie obiekty to ten problem występuję do wartości jakieś 0,3 EV, czyli całkiem przyzwoicie. Więc ta usterka odpada, robiłem też makro i kwiaty w tych szerokościach geograficznych i jest idealnie. Co jest do cholery powodem że ten typ tak ma.
Gdybym nie RAWy z jpega bym nie wyciągnął już nic, tym bardziej że muszę ostro wprowadzać korektę światło/cień w PS.
Aha na szkle była UVka na stałe.
Pozdrawiam
Moshica
fader_audio
10-06-2007, 19:44
UV z tego co wiem nie ma wpływu na pomiar światlła, tak myśle i wydaje mi sie że te fotki niedośietlone to może być przyczyna kadrowania. chodzi o to że aparat mierzył światło na zbyt duzo niebia. proponuje nastepnym razem zerkać na wykonane zdjecie albo korzystać z histogramu. wg mnie z aparatem jest ok. pzdr
Histogram przedstawiał prawidłowe doświetlanie (centralnie umieszczone naświetlenie)zazwyczaj, czasem był przesunięty nieznacznie w lewo lub prawo. Tak czy siak chcąc robić krajobraz i tak byłem zmuszony na "dużą ilość nieba" dla pomiaru matrycowego. Wydaje mi się że to kwestia kąta padania światła, centralnie z zenitu i jego dużej ilości rozproszonej w powietrzu....Aha na lcd też normalnie te zdjęcia wyglądały.
Pozdrawiam
Moshica
..dlatego wlasnie masz histogram, zeby sobie sprawdzic jak to wyglada. Jedno kukniecie i widzisz przeciez co sie dzieje na zdjeciu. Juz nie zwalaj tak na aparat. Ten sam 'problem' mialem w utah, pelne full slonce i jak nie przykrecilem o +1.7 to byla kicha (robilem D70, pomiar zwykle matryca albo CW). Ale przy tej ilosci swiatla to nie jest raczej nic dziwnego (tym bardziej, ze D70 nie doswietla 'z natury' o te 0.3-0,7). Wez podkrec o te 0.7EV co miales na matrycowym i sprawdz wypadkowa szarosc obrazu ;) A warunki do focenia to sa przednie - tylko trzeba to robic z glowa. Jedyne na co mozna narzekac, to ze ISO idzie od 200.
EDIT:
jak mowisz, ze histogram byl OK wtedy z poziomu aparatu, to co sie z nim mialo zmienic pozniej na kompie?
No i ocena jasnosci foty na LCD w jasnym sloncu to jedna wielka zmyla
ArtX czyli to kwestia ilości słońca jak sam napisałeś. Czasem dawałem korektę na 0,3 chyba rzadko na 0,7, ale to się nazywa właśnie doświadczenie, czyli być w takich warunkach z konkretnym modelem sprzętu aby wiedzieć co zrobić. Mam jeszcze prośbę, podesłałbym dwa RAWy najbardziej problematyczne do oceny abyś sam ocenił, czy to norma wyprowadzić te RAWy na "prostą". Jeśli oczywiście masz chwilę czasu i chcesz ocenić i zapisać wg. własnego uznania do jpg, z określeniem jak je w ACR z PS korygowałeś ?
Pozdrawiam
Moshica
Mnie tam kiedyś nauczono, że gdy dużo nieba, plaży, śniegu czy inych gościńców brukowanych w kadrze, to nie bać się +0,7 do +2 dać, w zależności od ilości i kolorku :)
jasne, mozesz podeslac (
[email protected]), bede mial chwile to rzuce okiem. Powiem tyle, ze dla mnie tak samo bylo to zaskoczeniem i wlasnie gdyby nie histogram to bym zostal bez wiekszosci fot (ograniczony miejscem robilem glownie jpg). Tak czy owak nauczka na przyszlosc jest, ze przy takiej lampie trzeba mocno korygowac i kontrolowac histogram : )
PEBEES: no miales to szczescie ze Cie nauczono :] ja wtedy bylem na etapie posiadania aparatu od kilku dni ;)
ArtX zaraz wysyłam na maila. Prośba abyś stwierdził jak je wyprowadzić w ACR pod PSem ?
Wielkie dzięki za chęć pomocy .....
Pozdrawiam
Moshica
Jeżeli histogram w aparacie był w porządku to nalezy zmienić (lub nauczyć się korzystać) z programu do wywoływania NEFów. Programy do wołania RAWów (oprócz Nikonowskich Capturów) olewają często ustawienia ekspozycji z puszki i według jakiegoś swojego algorytmu ustawiają ją sobie same. Królują w tym bardzo dobre skąd inąd RAWTherapee oraz ACR.
Moshica wyślij mi proszę też ze dwa NEFy na wplonka @ o2.pl
Erie nie ma sprawy, przesłano ....
thanx for help !
Pozdrawiam
Moshica
ArtX to już baaardzo dawno było.. zanim w ogóle miałem aparat .. a ten co miałem, nie miał takich możliwości (wprost :D)
Witam
Niedawno wróciłem z Egiptu o czym pisałem, to do obróbki mam ok 900 fot z RAWa.
Moshica
Chyba bym się pociął, gdybym musiał to obrobić w NC... Masochizm.
Jesli chodzi o niedoświetlanie, to trochę Cie nie rozumiem. W pierwszym cieniu sprawdzasz zdjęcie na wyświetlaczu i wprowadzasz ew. korekte. Moje doświadczenie z D70 po ok. 50tys. zdjec jest wrecz przeciwne. Puszka doskonale naswietla w kontrastowych warunkach (nie przepala). Pstrykalem (same JPEGi) w sloneczne, kontrastowe dni we Wloszech i bylo super.
Może inaczej rozumiemy niedoświetlenie. Poniżej JPEG prosto z aparatu.
B+W CPL, Mode IIIa, High Saturation, WB Auto -3.
Moim zdaniem naswietlony idealnie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/6326/resizeofdsc7838xm7.jpg)
Poniżej JPEG przepuszczony przez DxO
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/3889/resizeofdsc7838dxoaa4.jpg)
Jasne, ze cieniu jest ciemno, ale wyjścia nie ma.
Kamil te zdjęcia są poprawne jak sam piszesz, aparat naświetlił na najjaśniejsze partie obrazu nie dając przepału ! Można jedynie w nich wprowadzić korektę w cieniach poprzez filtr światło/cień w PS lub półtony i będzie ok. W moim przypadku poprzez analogię z budynkiem - w Egipcie tę scenę miałbym w plecy o jakieś 1 do 1,7 EV, więc nadal mnie to bardzo wkurza, bo nie jestem w stanie nad sprzętem zapanować. Rodzaj sceny się zmieni, czyli ilość kontrastów w kadrze lub pojawi się zbyt kontrastowa scena (użycie HDR'a) i korekta na + mi przepali szczegóły. Więc tak czy siak nie czuję tych "sytuacji", a często jechać na manualu podczas zwiedzania nie ma się zwyczajowo czasu na eksperymenty.
Pozdrawiam
Moshica
Czy fotografowales bez polara?
Kamil tak bez polara, miałem UV SHMC, polara miałem kupić, ale się rozmyśliłem, bo robiłem wiele panoram i polar byłby bardzo nie wygodny do tego typu fotografii.
Pozdrawiam
Moshica
moshica wyslij mi takiego rawa zobacze w RawShooter :) jeżeli jeszcze chcesz żeby coś sprawdzać :) (forumforfoto @ o2.pl)
Witam.
Byłem w Egipcie z 3 dniowym D70s i 18-70DX +UV
W samolocie czytałem instrukcję obsługi :D
Kupiłem też Cokina połówkowego.
I muszę powiedzieć że takie zachowanie jest normalne.
Albo przepalone niebo, albo czarno na dole.
Potrafi pomóc Cokin połówkowy.
Notabene taki sam problem miałem na Wyspach Kanaryjskich, więc to na bank zasługa ostrego słońca w dużej ilości.
mskowronski
12-06-2007, 13:32
Karrlos ma rację, przy tak dużych kontrastach najlepiej używać filtra połówkowego, bo nie sposób jest zapanować nad prześwietlonym niebem lub czarnym dołwm. Oczywiście ten filtr jest dobry tylko w sutuacjach, w których istnieje stosunkowo regularne przejście między niebem a ziemią.
Ja osobiście nie posiadam jeszcze filtra połówkowego, ale często uzywam innej metody - fotografuję motyw z dwoma różnymi naświetleniami, a potem składam je w PS-ie. Efekt jest przeważnie bardzo zadowalający...
np. ta fotografia (http://www.onephoto.pl/info.php3?id=405937) powstało właśnie z połączenia dwóch róznie naświetlonych zdjęć...
pozdrawiam :)
Robienie zdjęć z 2 ujęć jak pseudo HDR i owszem ma sens, tylko jeśli się ma dużo ujęć to nie sposób w każdej sytuacji robić 2 -3 klatki z różnymi naświetleniami.
Dzięki że potwierdzono moje obawy co do trudności fotografii w tym rejonie, ostre słońce i albo prześwietlona góra albo niedoświetlony dół.
A tyle się naczytałem że Egipt jest rajem dla fotografów, może chodziło im o ilość zabytków, bo oceniając trudność w tamtych warunkach to muszę powiedzieć że żadna sytuacja i miejsce mnie tak nie mile zaskoczyło jak właśnie te rejony geograficzne. No ale cóż zrobić, nauczka na przyszłość, im dalej w stronę równika trzeba dawać korektę nawet o +1EV, trzeba to zapamiętać ;-)
Pozdrawiam
Moshica
bukowy dziad
12-06-2007, 20:49
W przewodnikach piszą że to miejsce jest idealne do fotografii,
myslisz, ze takie zdania w przewodnikach turystycznych pisali ludzie majacy chociaz minimalne pojecia o takich terminach, jak np. "rozpietosc tonalna sceny", "tolerancja na bledy naswietlania" itp?...;) mysle, ze jednak chodzilo im o sfinksa, piramidy i jakies inne nadnilowe atrakcje.
Ma to najczęściej miejsce jak jest dużo nieba w kadrze(...)
Histogram przedstawiał prawidłowe doświetlanie (centralnie umieszczone naświetlenie)
i tutaj tkwi, ze tak powiem istota. otoz "centralne umieszczenie naswietlania" na histogramie wcale nie wskazuje z zalozenia "prawidlowego doswietlania" (ze sie posluze Twoja terminologia;) ). szczegolnie histogram generowany w d70 wymaga troche wiecej od interpretatora (jest generowany jedynie z kanalu zielonego).
jesli masz duzo nieba w kadrze, ktore przewaznie jest o wiele jasniejsze niz to co pod nim to gdy histogram masz centralny oznacza to przewaznie, ze spora czesc kadru ("ziemia" ze tak powiem) jest dosc mocno niedoswietlona. po to wlasnie wymyslono filtry polowkowe (o czym juz ci koledzy pisali).
inna sprawa, ze jak sie robi w rawach, to warto histogram przesuwac jak najblizej prawej strony.
fader_audio
12-06-2007, 23:26
monitor masz dobrze ustawiony???? od czasu kiedy mam lustro często spoglądam na histogram i powoli zaczynam wiedziec kiedy mam dać korekte na - a kiedy zostawic na 0 pzdr
Tak monitor mam mocno podkręcony, pod fotografię z labu gdzie wykonywałem odbitki. Jeśli różnica w niedoswietleniu wynosi aż ok 1,5EV to nie jest to kwestia kalibracji monitora.
Pozdrawiam
Moshica