Zobacz pełną wersję : obiektyw do motosportu
(Nie wiedziałam, czy wątek umieścić tutaj, czy w tele bo nie wiem, czego szukam)
Chciałabym zacząć fotografować żużel/motocross/rajdy samochodowe i przychodzę z prośbą, żeby ktoś obeznany w temacie polecił mi obiektyw, którym będę mogła coś fajnego stworzyć, ale nie będzie kosztował kilku tysięcy.
Na początku myślałam o kicie 18-105- można go dorwać za 400 zł więc nie ma tragedii ale nie wiem, czy nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto.
Mam d7100+ 50 1.8G
edit.
Miałam 18-55, więc pewnie komfort pracy jest podobny ale nie mam pojęcia, jak on radzi sobie z ruchem, bo szybko się go pozbyłam na rzecz portretówki (bo głownie tym się do tej pory zajmowałam)
Mariusz81
09-03-2018, 15:41
Do tego celu to chyba na dobry początek kupić Tamron 70-300 VC lub Nikkor 70-300 VR lub Nikkor 55-300 VR.
A obiektywy 70-300 macro?
Najtańszy będzie Nikkor AF-P 70-300 VR, zapomnij o czymś tańszym jak ten obiektyw lub Tamron 70-300 VC USD lub starszy Nikkor AF-S 70-300 VR.
Jak do sportu i na powaznie to tylko 70-200/2.8
Jak jakas bardzo tania opcja to AF-S 70-300 VR
A po co macro ??
Wyscigi mrowek ...
Jak do sportu i na powaznie to tylko 70-200/2.8
Jak jakas bardzo tania opcja to AF-S 70-300 VR
A po co macro ??
Wyscigi mrowek ...
Sprzęt ma to do siebie, że wykorzystuje się go przy różnych okazjach. Ale oczywiście ktoś musi się doczepić i jako budżetowe rozwiązanie zaproponować obiektyw za prawie 4k.
- - - - kolejny post - - - - - -
Najtańszy będzie Nikkor AF-P 70-300 VR, zapomnij o czymś tańszym jak ten obiektyw lub Tamron 70-300 VC USD lub starszy Nikkor AF-S 70-300 VR.
Jest jakaś znacząca różnica, między nową wersją N 70-300 a starą?
AF-P ma inny silnik niż AF-S. I nie działa na starszych korpusach. Ale na Twoim będzie bez problemu pracował. Na pewno nie kupuj 70-300G (bez VR), bo to fatalny obiektyw.
Sprzęt ma to do siebie, że wykorzystuje się go przy różnych okazjach. Ale oczywiście ktoś musi się doczepić i jako budżetowe rozwiązanie zaproponować obiektyw za prawie 4k.
Podobny pomysl, jak poprzednio aparaty i obiektywy bez silnikow - to do tej pory czkawka sie odbija ...
Nowa to wersja dla Kowalskiego, okrojona z tego i z tamtego ...
Wiec bardzo tu uwazana, a wrecz najwyzej :^))
Ty poszedles gleboko w przeciwna strone :^)))
600zl to jest kasa na profesjonalny obiektyw dla zadawania szpanu i jeszcze ma miec uzytkowe makro.
I ugotowac i pozmywac ...
Majka43 - jako zawodowy młotkowy zapytam tak: jeśli do danego zadania potrzebujesz 5-cio kilowy sledge hammer, to w tym celu zakupujesz młotek gumowy, bo jest "budżetowy"?
Nie ma w tym grama przesady, ponieważ "żużel/motocross/rajdy" to poważna sprawa i minimum do fotografowania na odpowiednim poziomie, w sensie żeby dało się to sprzedać, to obiektyw klasy 70-200/2.8. Dla swojego D7100 możesz pomyśleć o odpowiedniku dla DX, czy np. Sigma 50-100/1.8.
Takie 50-100/1.8 pod DX brzmi bardzo milo ale,
bo zawsze jest ale.
Przy sporcie przez duze S jast dodatkowy problem - zeby podejsc ze 100mm do akcji potrzeba miec cos lepszego niz karta rowerowa :idea:
Myszowor
12-03-2018, 08:36
Jeśli amatorsko to jakiś 70-300, jeśli to ma być na poważnie to 70-200 2,8 VR.
Rajdy spokojnie ogarniesz Tamronem 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD . Za tą cenę jest to genialny obiektyw.
Majka43 - jako zawodowy młotkowy zapytam tak: jeśli do danego zadania potrzebujesz 5-cio kilowy sledge hammer, to w tym celu zakupujesz młotek gumowy, bo jest "budżetowy"?
Nie ma w tym grama przesady, ponieważ "żużel/motocross/rajdy" to poważna sprawa i minimum do fotografowania na odpowiednim poziomie, w sensie żeby dało się to sprzedać, to obiektyw klasy 70-200/2.8. Dla swojego D7100 możesz pomyśleć o odpowiedniku dla DX, czy np. Sigma 50-100/1.8.
Odpowiem czymś równie głupim- jeśli chcesz porobić zdjęcia do rodzinnego albumu to zrobisz je aparatem w telefonie, który masz czy kupisz d800 z sigmą 85 1.4 żeby było profesjonalnie?
Ja wiem, że tutaj dla większości osób zestaw konieczny dla początkującego kosztuje przynajmniej 20 tysięcy....
I nie zamierzam niczego sprzedawać, nie wiem, skąd Ci się to wzięło.
Rajdy spokojnie ogarniesz Tamronem 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD . Za tą cenę jest to genialny obiektyw.
Chyba właśnie na niego będę polować, bo słyszałam dużo dobrych opinii.
Ty poszedles gleboko w przeciwna strone :^)))
600zl to jest kasa na profesjonalny obiektyw dla zadawania szpanu i jeszcze ma miec uzytkowe makro.
I ugotowac i pozmywac ...
Przykro, że nie jesteś w stanie sprawdzić, jakiej płci jest rozmówca, zanim mu zaczniesz dogryzać. Ale to świadczy tylko o Tobie i Twoim wychowaniu.
madebyzosiek
12-03-2018, 17:57
Majka nie gorączkuj się... Rajdy i inne szybkie sporty, to niestety konkretne wymagania dla AFa. Nawet jak chcesz to robić dla zabawy, to byłoby pewnie fajnie, jakby z tej zabawy wyszło cokolwiek dobrego do pokazania prawda?
Pomyśl o Tamronie 70-300 VC USD, to najtańszy sensowny obiektyw, z którym jak nie będzie zbyt mało światła, D7100 sobie poradzi...
Odpowiem czymś równie głupim- jeśli chcesz porobić zdjęcia do rodzinnego albumu to zrobisz je aparatem w telefonie, który masz czy kupisz d800 z sigmą 85 1.4 żeby było profesjonalnie?
Być może źle zrozumiałem Twój pierwszy post, z którego jak dla mnie wynikało, że nie jesteś nowicjuszką w fotografii i starasz się podejść do nowego tematu w miarę poważnie. Mój błąd.
Warto dla pełnego obrazu sytuacji wspomnieć o tym, że 70-200 2.8 też jest bardzo mocno kompromisowym wyborem jako główny obiektyw. 200mm ogniskowej to naprawdę nie dużo. Wystarczy, że ktoś podejdzie do tematu bezpieczeństwa "bardziej ambitnie" i okaże się, że te 500-800mm ogniskowej będzie po prostu konieczne.
Majka nie gorączkuj się... Rajdy i inne szybkie sporty, to niestety konkretne wymagania dla AFa. Nawet jak chcesz to robić dla zabawy, to byłoby pewnie fajnie, jakby z tej zabawy wyszło cokolwiek dobrego do pokazania prawda?
Pomyśl o Tamronie 70-300 VC USD, to najtańszy sensowny obiektyw, z którym jak nie będzie zbyt mało światła, D7100 sobie poradzi...
Wybacz, ale niektóre posty w tym temacie to ewidentna zaczepka do kłótni.
Być może źle zrozumiałem Twój pierwszy post, z którego jak dla mnie wynikało, że nie jesteś nowicjuszką w fotografii i starasz się podejść do nowego tematu w miarę poważnie. Mój błąd.
Poważnie to synonim "komercyjnie" czy "na bogato"? Bardzo chętnie przygarnę 70-200 2.8 jeśli masz na zbyciu ;)
Kojocisko
12-03-2018, 23:49
Poważnie, to synonim wybrania narzędzi jak najmniej ograniczających w danej działalności.
A swoja drogą nowe obiektywy 100-400 Tamrona i Sigmy wydają się fajnym rozwiązaniem w miarę budżetowym, choć niestety droższym niż Tamron 70-300.
Nie oszukujmy się - wiadomo, że lepiej mieć 70-200 2.8VR niż tego Tamrona, ale podejrzewam, że na użytek amatorski i ten Tamron przyniesie sporo radości. Stąd też niezrozumiała dla mnie jest ta złośliwość niektórych. Kupiłem kiedyś na giełdzie w Stodole teleobiektyw 400mm do Zenita. Był ciemny, chyba 6.3. Ale ile frajdy mi sprawił na dwa miesiące wakacji...
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Poważnie to synonim "komercyjnie" czy "na bogato"?
To synonim słowa "dobrze". Te wszystkie aparaty, obiektywy, jak Kolega wyżej wspomniał, to są tylko narzędzia, z różnymi swoimi ograniczeniami. Jeśli miałbym coś doradzić, to weź na początek obiektyw klasy 70-300/4-5.6, ale używkę. Oczywiście do rodzinnego albumu takie foty będą ok, ale czy właśnie o to Ci chodziło, sama się przekonasz. A używkę po to, abyś po dwóch-trzech imprezach motorowych nie miała dużej straty na jego odsprzedaży. Pamiętaj, że różnica pomiędzy 200 a 300mm nie jest duża, natomiast różnica między f5.6, a f2.8 na długim końcu jest już ogromna.
Acha, 70-200/2.8 na zbyciu akurat nie mam.;-)
Lata temu widziałem na tym forum niesamowite zdjęcia Enduro wykonane... D40 z kitem i 70-300. :P
EDIT: Zdaje się, że to był ten temat, ale zdjęcia już niestety znikły.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=72172
nikoniarz
14-03-2018, 00:50
Umbra, niestety autorka takich nie zrobi bo ma D7100...
nikoniarz a w czym gorszy jest d7100 od d40? wydaje mi się, że już nawet d90 nie jest polecany, a jak ja kupowałam pierwszą lustrzankę to był #1 jako pierwszy aparat.
A jak ceny się różnią np od najtańszego do najdroższego
nikoniarz
15-03-2018, 16:28
A jak ceny się różnią np od najtańszego do najdroższego
Od zera do miliona.
Xavier80
08-04-2018, 19:39
Jak ma być tak budżetowo to mój głos na 1. Nikkora af-p dx 70-300 2. Tamrona 70-300 VC 3. Może używka 70-200 2.8 Di Tamrona