PDA

Zobacz pełną wersję : Plener modelkowy maj 2018

Jacek_Z
08-03-2018, 18:18
Wiosna się zbliża. Tradycja zobowiązuje. Ruszam z (ekspresowym) naborem na plener. Wpis przydługi, ale skoro już tyle nawpisywałem to nie skracam (napisałem tak dużo bo wpierw na olku i canonie, a tam mnie nie znają).

1. Termin 24-27 maja 2018. 4 dni, 3 noclegi, 3 dni sesji zdjęciowych. Przyjazd 24.05 po południu, obowiązkowo trzeba się zameldować najpóźniej na kolacji o 19.30, po której będzie zebranie organizacyjne. Koniec pleneru w niedzielę o 13.30.

2. Miejsce - Dwór Luboradza http://www.dworpomorski.pl To będzie czwarty plener w tym miejscu. To powinno samo w sobie stanowić rekomendację. Plenery robiłem tam w latach 2011, 2012, 2013 i ludzie powiedzieli dość, zmieńmy miejscówkę. Nie dlatego, że było źle (gdyby tak było to bym nie wracał), tylko dlatego, że sią opatrzyło. Wracamy po 5 latach. Zakwaterowanie w Pawilonie Źródlanym, większość pokoi jest olbrzymia. Ja miałem kiedyś pokój 2-osobowy który miał 50 m i 10 m łazienkę. W domu tak nie mam Mamy w tym pawilonie restauracje, basen, jacuzzi, sauny - wszystko w cenie (i wszędzie można robić sesje!). Piękny park, sąsiedni obiekt to stary dworek, stylowo umeblowany, łoża z baldachimami, stare meble, oranżeria z oknami z 3 stron (opisuje bo to tez miejsca sesji). Obiekty są o kilkadziesiąt metrów od jeziora. A wsiadając w samochód mamy przepiękną okolicę z dziką przyrodą, uroczyska, blisko są tereny poradzieckiego poligonu i Borne - Sulinowo, jeśli ktoś gustuje w opuszczonych budynkach. Na pewno jest gdzie realizować sesje. Aha - sala restauracyjna jest bardzo duża i zapewne tam zrobimy sobie studio błyskowe. Zresztą z tymi lampami studyjnymi można chodzić po obiekcie i focić z nimi w pokojach. Przez te 3 dni sesyjne miejscówek będziemy mieli do wyboru tyle, że każdy będzie focił tam, gdzie są takie klimaty jakie mu odpowiadają.

Nie są to warsztaty. To plener, zapewniam pobyt, wyżywienie, różnorodne miejscówki do sesji, zapewniam modelki (cztery "ciuchowe" i jedną do aktu), tym razem także trochę stylizacji (suknie i gorsety), oczywiście także makijażystki i fryzjerkę. Nie ma prowadzącego "mistrza". Jest organizator służący radami (ja), ale oczywiście uczą się wszyscy od siebie wzajemnie. Niektórzy przywożą fajny sprzęt. Np lampy ledowe do doświetlania we wnętrzach itd.. Są zespoły 5-osobowe, które na pół dnia (od śniadania do obiadu i potem od obiadu do kolacji) dostają kolejne modelki. W zespole są osoby bardziej i mniej doświadczone. Jest to więc impreza dla wszystkich. Dla początkujących też. Miejsca, modelki (pięć, jedna do aktu), stroje, makijaże - różnorodne. W związku z tym można zrobić sobie na tym plenerze całkiem różnorodne portfolio. Zawsze panowała fajna atmosfera, sporo rozmów, porad, nauki. Wymienianie się doświadczeniami, obiektywami a nawet na chwilę aparatami. Nie ma napinki. Nic nie trzeba.

Plan dnia nieodmiennie od nastu plenerów taki sam. Piątek - 9.30 sesja (grupy 5 fotografów) z pierwszą modelką, do godziny 13.30. Obiad, od 15.30 do 19.30 sesja z drugą modelką. Sobota - taka sama jak piątek, trzecia i czwarta modelka. Niedziela - piąta modelka, sesja od 9.30 do 13.30 i ... koniec pleneru. Każda grupa fotografujących ma niezmienny (przez cały plener)skład. Co pół dnia dostaje jedną z pięciu modelek, jest więc sprawiedliwie, każdą ma się tyle samo czasu, każda grupa będzie miała modelkę do aktu.

W zeszłym roku chętnych miałem masakrycznie dużo. Nie wiem dlaczego. Ale w efekcie były aż trzy plenery, w czerwcu, lipcu i wrześniu. Jest jakiś trzon, stali uczestnicy (rekordzista Marek był na .. 11 moich plenerach), ale zawsze są tez nowi. W zeszłym roku tych nowych było bardzo wielu. Nie ma się czego obawiać. Wtopicie się w te paczkę. Jedni są bierni i generalnie podpatrują innych, inni z kolei realizują co chcą, liderują. Aha - będą osoby z różnych systemów foto. Informacje o plenerze (naborze na niego) będą tez na forum canona i olka, ale tez i na moich grupach na FB. Plus SMS do uczestników z lat poprzednich.

3. Modelki, makijażystki, fryzjerki. Będą :) 5 modelek, , cztery ciuchowe, jedna do aktu. Nie podaję składu modelek na 3 miesiące przed imprezą. Podam skład na krótko przed, tak by sobie można było coś zaplanować, zabrać rekwizyty itd. Modelki będą różne. Blondynki, brunetki , jakaś wyda się komuś fajniejsza, inna mniej. Mamy różne gusty, a modelki tez będą różne. Mam oko do modelek. Przykład - wodzianka od Wojewódzkiego, 3 sezon już tam pracuje. Angelika. Wiecie gdzie zaczynała? U mnie. Na plenerach ... w Dworze Luboradza!!! W 2011 i w 2013 roku (teraz nas na nia nie stać). Było kilka późniejszych finalistek Miss Polski i innych świetnych dziewczyn, które miały potem sesje dla czasopism modowych Playboyu, CKM, robią w reklamie filmowej, chodzą na wybiegach (i to nie w pipidówkach, a np. w Mediolanie i Paryżu). Czy któraś z dziewczyn jaka będzie na tym plenerze po czasie też zajdzie wysoko? Statystycznie rzecz biorąc to jedna z tej piątki powinna. Aha - dziewczyny wyglądają normalnie. Piękne się stają dopiero na zdjęciach

4. Cena. Rozbita na 2 części. Za własny pobyt i wyżywienie w terminie 24-27 maja (3 noclegi, komplet wyżywienia - śniadania, obiady, kolacje) w pokojach 2 lub 3 osobowych 440 zł. To blisko 100 taniej niż w cenniku, mamy rabat. A w tej cenie też basen itd.
Druga część to zrzutka na modelki, ich pobyt, wynagrodzenie, na pobyt i wynagrodzenie makijażystki, fryzjerki, opłacenie ich podróży, za wynajęcie stroi na sesje itd. To wychodzi zawsze kwota podobna - 450 zł. Suma - 890 zł.
Przy czym te składkowe 450 zł chce byście wpłacali w praktyce natychmiast (pensjonat czeka na natychmiastową zaliczkę by mieć miejsce na te 33 osoby, w tym 25 fotografów).
Można zabrać osobę towarzyszącą, ale proszę o takie info od razu (rezerwacja noclegu).
Aha - jeśli ktoś chce pokoju 1 osobowego to dopłata wynosi 50 zł, czyli za 3 noclegi 150 zł drożej.

Patrząc na rok ubiegły to nie macie za wiele czasu na zastanawianie się. Jest duże prawdopodobieństwo że miejsca rozejdą się szybko.

Zgłaszając się piszcie do mnie także PW z podaniem nr telefonu do siebie (mam tu na myśli osoby nowe, do weteranów telefony mam). Bywają zgłoszenia, że ktoś nie podaje do siebie kontaktu i .. nie wiadomo czy trzymać miejsce, czy ktoś rezygnuje. No a ja na te PW odpisze zwrotnie, np. podając nr konta do wpłat itd.

Vorlon - Artur - Bydgoszcz
passer - Jacek - Bydgoszcz
Alina - Bydgoszcz
Fafniak - Marcin - Warszawa - pokój 1 osobowy
pinokio - Marek - Warszawa
Ryw - Rysiu - Warszawa - pokój 1 osobowy
freebie - Wojtek - Warszawa
abre - Pola (+ 1,5 ;))- Warszawa (?)
lukasz.antoniak - Łukasz - Warszawa
Krzysztof_G - Krzysztof - Jaworzno - pokój 1 osobowy
gustaw79 - Marcin - Ostrów Wlkp - pokój 1 osobowy
TOP67 - Tomek - Wrocław (ale .. on sie nie liczy do 25)
anihil - Sebastian - Białystok - pokój 1 osobowy
Artur100 - Artur - CB - Szczecinek, pokój 1 osobowy
Nickt - Tomek - Bydgoszcz
nikonista02 - Marek - Bydgoszcz
prfoto - Przemek - Poznań
Rozalinda - Agnieszka - Warszawa - pokój 1 osobowy
leon_gd - Leszek - Gdańsk
Radiki - Radek z CB - Poznań
Przemek M - nowy
KarooL - Karol
Carlos_lo - Karol - Londyn, GB
boobass - Maciej - Irlandia (Cork)

Dawid_80 - Dawid - wycofany, kasę zwrócono
Cybulski - Zbyszek - wycofany, kasę zwrócono
katrina - Kasia - wycofana, kasę zwrócono
cube - Kuba - wycofany, kasę zwrócono

Już rezerwa ...:
Macios - Maciej z CB - Szczecin, ale dopiero w maju się okaże czy w ogóle może ...

EDIT 1 - po 5 godzinach mamy już .. nadmiar. 27 osób na 25 miejsc. Ale nie wiadomo co z Romanem i Moniką, no i generalnie to zawsze się jeszcze 1-2 osoby wykruszają. Więc może jest jeszcze szansa by się załapać.

EDIT 2 - no to mamy 25/25 - wykruszyła się para i jeśli jeszcze ktoś wypadnie to wchodzą rezerwowi.

EDIT 3 - (napisane 18.03.2018 ) - rezerwowi już byli potrzebni. Teraz jest na styk. Czyli w sumie jest całkiem spora szansa, że jeszcze ktoś się załapie.
Proszę nadal się zgłaszać :)

EDIT 4 - (napisane 07.04.2018 ) nagle mamy 2 miejsca. Kto chętny?

EDIT 5 - (4.5.2018 ) - mamy komplet

EDIT 6 - (10.05.2018) - nie mamy kompletu, szukamy 1 osoby

EDIT 7 - szukamy 2 osób

EDIT 8 - nikogo nie szukamy, robimy grupy 4 osobowe i .. jest na nie kilkunastu chętnych, za dużo. Może ktoś nie che jechać? :0

Ryw
08-03-2018, 18:57
Jadę - poproszę jedynkę. Mój numer masz (Rysiek Wojtkiewicz)

Jacek_Z
08-03-2018, 19:05
No to jesteś drugi :) Pierwszy jest "nowy", z forum canona. I dobrze.
Zaraz będę wysyłał SMSy z info, że będzie plener. Do Ciebie już nie muszę ... :)

cybulski
08-03-2018, 19:17
Proszę o wpisanie na listę.

Krzysztof_G
08-03-2018, 19:20
mnie również proszę zapisz (jeśli można to 1-nkę)

Katrina
08-03-2018, 19:37
Jacku, byłam pierwsza ! Pisałam kilka dni temu, że masz mnie na listę wpisać!
No więc właśnie, jade :D Jadę sama, raczej, jeśli się towarzysz zjawi, to zmieści się na tym samym łóżku ;p

Wyślij mi na pw tylko nr konta do wpłaty, to na dniach wpłacę zaliczkę.

gustaw79
08-03-2018, 19:46
Jacku, proszę wpisać mnie na listę. Dziękuje.

freebie
08-03-2018, 20:03
Jak pisałem w sms jadę wpisz mnie proszę na listę!

anita_wlo
08-03-2018, 20:13
Jacku, mnie również wpisz na listę :)

anihil
08-03-2018, 20:16
Jacek, dodaj mnie do listy.

Artur100
08-03-2018, 20:34
Pomimo, że będę miał pewnie najdalej ze wszystkich, to jednak się zdecyduje;) Tradycyjnie poproszę pokój jednoosobowy.

rpromin
08-03-2018, 20:50
Jacku dodaj mnie do listy + Monika (czyli 2 osoby fotografujace), tylko jutro potwierdze lub zwolnie miejsce (bo musze sie upewnic ze bedziemy mogli jechac w tym terminie)

pinokio
08-03-2018, 20:50
Nareszcie! Już nudą wiało. Jacku proszę dopisz i mnie ?

abre
08-03-2018, 21:14
Jeśli się zmieścimy to my też w stałym składzie 1 + 1,5 :)

fafniak
08-03-2018, 21:34
prosiłem smsowo - jade
jedyneczka proszę :)

gustaw79
08-03-2018, 21:40
Modelki jutro poznamy? Nie no Jacek żartuję. Taki urwis ze mnie ;-)

Jacek_Z
08-03-2018, 21:45
Ło matko. Tyle tu wpisów i SMSów.
Zrobię listę i będę wysyłał PW z info i z kontem.
Płaćcie zrzutkę na modelki od razu.

piotrkora
08-03-2018, 21:48
Ja tęż się piszę Jeden fotografujący + 1osoba towarzysząca
mam nadzieję że się nie spóźniłem tym razem

TOP67
08-03-2018, 21:49
Termin mi pasuje. Ja tradycyjnie tylko pobyt.

lukasz.antoniak
08-03-2018, 21:58
To i ja :). Zaraz wysyłam kontakt na PW.

nickt
08-03-2018, 23:05
Cała fotoholica jedzie czyli Marek, Kuba, Przemek i ja i śpimy gdzie bądź byle na końcu z modelkami ....
P.S. Mile widziane modelki z prawem jazdy, najlepiej z Bydgoszczy lub okolic....mogą się przydać na powrót ;)

Jacek_Z
08-03-2018, 23:11
Marioli nie będzie .... grupa w niepełnym składzie :(

Rozalinda
09-03-2018, 00:07
Jacku, proszę, wpisz mnie na listę rezerwową. :smile:

leon_gd
09-03-2018, 00:12
Hej. Dopisz mnie na listę oczekujących.

pozdrawiam Leszek

Jacek_Z
09-03-2018, 00:58
Jacku, proszę, wpisz mnie na listę rezerwową. :smile:A Piotr?

Hej. Dopisz mnie na listę oczekujących.

pozdrawiam Leszek
Ja się zastrzelę :(
Poszło tak szybko, a tu dla takich ludzi może się nie znaleźć miejsce ...
I może jeszcze będzie kilku spóźnialskich, bo nie widze paru stałych uczestników.... Generalnie zawsze takie zbieranie trwało tydzień czasu, bywało i dłużej.

anihil
09-03-2018, 01:51
Gdyby nie powiadomienie smsem to bym się spóźnił. Miejsca rozeszły się w 7 godzin.

Jacek to chyba rekord?

Jacek_Z
09-03-2018, 02:06
Albo rekord, albo blisko tego. Ale tego się spodziewałem, bo w zeszłym roku było sporo nowych uczestników, zadowolonych i pytali mnie ciagle (na fejsie) kiedy następny raz. Wiedziałem że się zrobi tłoczno.

Carlos_lo
09-03-2018, 09:44
dzis leci przelew, lot juz wykupiony

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jacek_Z
09-03-2018, 10:10
Karol - gdzie było info od Ciebie?
Ja wczoraj byłem zasypany info, w kilku miejscach sieci i głównie SMS-owo. Jedni pisali, że jadą, inni, że żałują, że nie mogą itd itd. Już się boję. Jest 28.

NABÓR JEST ZAMKNIĘTY. TERAZ LISTA REZERWOWA.

leon_gd
09-03-2018, 10:15
Ha!. Jacku padłeś ofiarą własnego sukcesu. Nie pozostało co nic innego jak poczynić drugi plener.

Carlos_lo
09-03-2018, 10:16
Karol - gdzie było info od Ciebie?
Ja wczoraj byłem zasypany info, w kilku miejscach sieci i głównie SMS-owo. Jedni pisali, że jadą, inni, że żałują, że nie mogą itd itd. Już się boję. Jest 28.

NABÓR JEST ZAMKNIĘTY. TERAZ LISTA REZERWOWA.

na PM jako drugi z forum sie zglosilem

pinokio
09-03-2018, 15:17
Na drugi też się piszę ?

Ryw
09-03-2018, 15:43
Jacku - jakbyś zrobił drugi - to też jadę...

freebie
09-03-2018, 20:30
Jak inne modelki to zapisz i mnie na 2gi...

Rozalinda
09-03-2018, 20:56
A Piotr?

Teraz tak raczej będzie... No chyba, że można z kotem?
Jak nie będzie miejsca dla fotografa, to chociaż może towarzysko? Miałam coś innego w tym terminie, ale prawdopodobnie problem się rozwiązał.

Jacek_Z
09-03-2018, 23:01
Para z Pabianic nie może i jest 25 fotografów na 25 miejsc. Jesteś pierwsza w oczekujących. Szanse tak 50/50, albo i lepiej. Ludzie posprawdzają urlopy i się okaże, że się zwolnią miejsca. Więc ty czy Leon czy Piotr .. nie traćcie nadziei ;)

Co do drugiego pleneru.
Podajcie mi pomysły na miejsca. Nocleg ze śniadaniem w okolicach 120 zł max, bo plus obiad i kolacja i się robi tak jak tu 440 zł.
Oczywiście miejsce ma być fajne, dobre miejscówki na sesje w okolicy, brak tłumów itd.

Carlos_lo
09-03-2018, 23:33
Jacek_Z sprawdziles czas mojego zgloszenia?

Jacek_Z
10-03-2018, 00:23
To juz niewazne. Jestes w 25.

Carlos_lo
10-03-2018, 00:44
w sumie tak, dzieki

TOP67
10-03-2018, 12:00
Jak nie będzie miejsca dla fotografa, to chociaż może towarzysko? Miałam coś innego w tym terminie, ale prawdopodobnie problem się rozwiązał.

Rezerwuj termin, jako paparazzi zawsze jest miejsce ;)

Mario__S
10-03-2018, 21:52
Ja poczekam na kolejny termin, i moze ciut blizej [emoji6] Bawcie sie dobrze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czarna_Offca
10-03-2018, 23:46
"chcesz fotografować modelki?" hm... dziwnie to brzmi :D

anita_wlo
11-03-2018, 21:39
Jacku, ja niestety odpadam. Nie dam rady :(

Jacek_Z
11-03-2018, 21:49
Jacku, ja niestety odpadam. Nie dam rady :(
OK Rozalinda - decyzja? Jedziesz/jedziecie?
Piotr na razie jako towarzysząca - jak najbardziej może (jak Tomek).

Rozalinda
12-03-2018, 00:22
OK Rozalinda - decyzja? Jedziesz/jedziecie?
Piotr na razie jako towarzysząca - jak najbardziej może (jak Tomek).

Widzę, że już jestem na liście :smile: . Gdyby coś się zmieniło, np. znaleźlibyśmy opieke do kota, to i może Piotr by się namyślił. Na dzień dzisiejszy jadę ja, Piotr na kolejny plener. Jeśli jeszcze można poproszę o jedynkę.

- - - - kolejny post - - - - - -

Rezerwuj termin, jako paparazzi zawsze jest miejsce ;)

Racja! :smile:

Jacek_Z
12-03-2018, 01:28
Jeśli jeszcze można poproszę o jedynkę.Ze mną ;) OK,
Jest 8 jedynek, na razie zarezerwowane 5. Najlepiej od razu wpłacać mi 150 więcej, to wtedy będzie na 100%. Ale na razie spoko.

Carlos_lo
12-03-2018, 12:33
to ja tez jedynke poprosze Jacek_Z

anihil
12-03-2018, 18:02
Jest 8 jedynek, na razie zarezerwowane 5. Najlepiej od razu wpłacać mi 150 więcej, to wtedy będzie na 100%. Ale na razie spoko.
Jacek_Z jak jeszcze są jedynki to możesz mnie dopisać. Przelew zrobię jak tylko dasz znać, że jest jakaś wolna :)

Katrina
12-03-2018, 21:51
Kasa poszła, wiec jade na 100% :) Ciekawe tylko kiedy rusze foty z zeszłego roku....:shock:

Jacek_Z
13-03-2018, 01:25
leon_gd - Piotr z Wrocławia "się usunął" (jak odpadają to całe miasta, ciekawe czy TOP67 pojedzie, choć on jako towarzyszący nie wpływa na zwolnienie się miejsca).
Jedziesz? Bo byłeś pierwszym w kolejce oczekujących.

Jacek_Z jak jeszcze są jedynki to możesz mnie dopisać. Przelew zrobię jak tylko dasz znać, że jest jakaś wolna :)
Są wolne.

gustaw79
13-03-2018, 05:08
Jacek proszę równieź o „1”. Przelew zrobię popołudniu.

cybulski
13-03-2018, 09:31
To jeśli jedynka jeszcze jest to również poproszę.

leon_gd
13-03-2018, 09:54
Hej!.
Jadę. Przelew do końca tygodnia poczynię.

pozdrawiam LP

Jacek_Z
13-03-2018, 11:51
Hej!.
Jadę. Przelew do końca tygodnia poczynię. :) :) :) No to fajnie.

To jeśli jedynka jeszcze jest to również poproszę.

Jacek proszę równieź o „1”. Przelew zrobię popołudniu.

Jedynki są (8), a nawet tyle samo (+3x50) będzie kosztowała dwójka do pojedynczego wykorzystania.

TOP67
14-03-2018, 23:06
@leon_gd (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=50244) - Piotr z Wrocławia "się usunął" (jak odpadają to całe miasta, ciekawe czy TOP67 pojedzie, choć on jako towarzyszący nie wpływa na zwolnienie się miejsca).

Jadę, jadę. Może zgarnę Przemka po drodze.
Zapakuję sobie rower do bagażnika i oczywiście zestaw baristy.

Carlos_lo
15-03-2018, 08:38
tak mysle, jak sie doczlapie na lokacje - stad pytanie czy ktos mialby wolne miejsce z Wroclawia albo z Poznania? tam tez bede musial sie dostac, ale jakies polaczenie mam kwestia organizacji, dlatego prosilbym o kontakt chyba ze Nowa Sol komus po drodze;)

Jacek_Z
15-03-2018, 09:48
Zerknij na listę w pierwszym poście. Przy nicku jest miasto.
Z Poznania jedzie Przemek, z Wrocławia Tomek.

Carlos_lo
15-03-2018, 10:02
prfoto TOP67 jak u Was z miejscami w aucie?

gustaw79
15-03-2018, 11:05
Ja będe przejeżdżał przez Poznań. Miejsce Carlos mam.

TOP67
15-03-2018, 11:29
@prfoto (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=41773) @TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) jak u Was z miejscami w aucie?

Ja mam cały samochód wolny

nickt
16-03-2018, 11:15
Przemek na pewno będzie kombinował jakby tu zabrać jakąś modelkę, nawet jakby musiał nadłożyć kilkaset kilometrów więc na niego nie licz :P

Carlos_lo
16-03-2018, 11:39
teraz to tylko na ladowanie czekam i ew na pkp;) zeby gdziekolwiek sie dowiezc

nickt
16-03-2018, 22:15
Przypomnę nieśmiało Luboradzę z dedykacją dla Tomka ;)
To było chyba z 5lat temu a modelki mogłyby być nawet teraz te same co wtedy ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/154062-1.jpg
źródło (http://megamodels.pl/usr/16/1847/154062.jpg)

Jacek_Z
16-03-2018, 23:17
Angelika robi już u Wojewódzkiego (mam kontakt, mogę porozmawiać, ale jaka kwote ja mam jej zaproponować?), Ola H (ze zdjęcia powyżej) wyszła za mąż i stała się "kobietą pracującą", Chrośniaczek - to były jej pierwsze sesje (została potem Miss Kujaw), jeszcze się w to bawi (jest opcją, jeśli chcecie), jedna z dziewczyn wyjechała za granicę, ta co chodziła po drzewach ;) - też mi się urwał kontakt, wyprowadziła się do Gdańska i pracuje, jedna już się nie prezentuje najciekawiej itd. itd.
To było jednak już 5-7 lat temu. To sporo czasu i te co były modelkami to często już dziś nie pracują w tym fachu. Bo to hobby dla młodych ;)

"Nowi" zerknijcie w zdjęcia (i te "gotowe i backstage"), tam są w zakładce plenery trzy imprezy w Luboradzy - np. http://www.jacekziolkowski.pl/plenery/plener-dwor-luboradza-2012-04
można zobaczyć czego się można spodziewać jeśli chodzi o możliwości robienia zdjęć.

arieloza
17-03-2018, 11:27
Wszystko ładnie i pięknie ale ja mam na imię Ariel a nie Arek ;-) Też proszę pokój z modelkami :-)
Czy jest szansa do soboty.W niedzielę mam robić foty na przyjęciach więc muszę być w Chojnicach wieczorem w sobotę.

Carlos_lo
17-03-2018, 11:34
a moze znalazlyby sie promujace blizniaczki ?;)

fafniak
17-03-2018, 11:42
Angelika - nie

arieloza
17-03-2018, 12:02
- - - - kolejny post - - - - - -

Angelika - nie

Fajna jest ;-)

TOP67
17-03-2018, 12:05
Przypomnę nieśmiało Luboradzę z dedykacją dla Tomka ;)
To było chyba z 5lat temu a modelki mogłyby być nawet teraz te same co wtedy ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/154062-1.jpg
źródło (http://megamodels.pl/usr/16/1847/154062.jpg)No dzięki, dzięki. Najpierw godzinę ustawiał światła, a jak poszedłem na basen, to zrobił foty.

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

gustaw79
17-03-2018, 15:06
Marzy mi się plener bez botoksu...

pinokio
17-03-2018, 16:01
Jacku a AnnaP. Chyba jest z Bydzi

Jacek_Z
18-03-2018, 21:59
Jacku a AnnaP. Chyba jest z Bydzi
Nie kojarzę o kim myślisz.
Pokój 1-ka?
Kasa dotarła.

nickt
18-03-2018, 22:11
Myślę że chodziło o Agnieszkę P. jak karo ;)

pinokio
19-03-2018, 22:50
Pomyłka Ania jest z Gdyni.
http://www.annap.maxmodels.pl/
Może być dwójka. Najlepiej z modelką lub fryzjerką to złapie się na jakąś stylizację ?
Ale Agnieszka też jest świetna http://www.karok90.maxmodels.pl/

Witosz
21-03-2018, 05:25
Cześć wszystkim.
Jacku liczę na kolejny PLENER i myślę że nie tylko ja , może coś się uda zorganizować nieco "niżej" lub na południu polski!
Pozdrowionka I samych udanych "strzałów"

Rozalinda
21-03-2018, 23:21
tak mysle, jak sie doczlapie na lokacje

Ja podobnie jak Carlos_lo ... Kto mnie przygarnie z Warszawy?

Jacek_Z
22-03-2018, 00:32
Z Warszawy jedzie całe multum ludzi. Patrz pierwszy post - lista. Są miasta. Najlepiej pisać PW, bo po nim idzie mail. Sporo plenerowiczów prawie nie zagląda na forum

fotopstryczek
28-03-2018, 00:21
Jacku ja jak zwykle mogę zabrać jakąś modelkę z 3miasta lub po drodze :D zawsze docierały cało ewt. już po % :)

Jacek_Z
07-04-2018, 21:57
No i okazuje się, że mamy 2 miejsca wolne. Ariel wreszcie odpisał, że jednak nie. A dziś to samo zakomunikował fotopstryczek. cała reszta już wpłaciła.
Kto chętny?
Rezerwowy jeden się określi w maju, ale to za późno, chcę jak najszybciej zapewnić komplet.

PS - Mariola z USA nie przyjedzie ;)

Carlos_lo
08-04-2018, 18:16
az mi glupio, ze taki nerwowy bylem, moze dokoptuje kogos

Mario__S
23-04-2018, 22:20
Wiem, ze jeszcze ponad miesiąc do majowego pleneru, ale czy może zupełnie całkiem przypadkiem,
kiełkują jakieś kolejne terminy i miejsca ? [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jacek_Z
23-04-2018, 23:40
Nie kiełkują, nie wiem czy będą ...
Na teraz są 22 osoby, więc mam obawy by robić kolejny plener.
Lata sa strasznie nierówne, faluje to wszystko. Są na przemian lata gdzie jest full chętnych i sa 2 (a nawet 3, jak w 2017) imprezy, a sa lata że jest 1 plener. I w tym roku chyba tak będzie .... :(
Jeśli będzie drugi to na mniejszą ilość osób i albo od piątku, 3 grupy po 5 osób, albo tradycyjny od czwartku, z 5 grupami po 4 foto. I może wtedy tyko aktowo. Ale to nic pewnego.
Kusi mnie powtórka wyprawy do Maroka (bez modelek ;))

boobass
24-04-2018, 01:59
Poszło pw

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

luisen
27-04-2018, 20:52
też poproszę o informację jeśli pojawi się inny termin, bo na ten nie będę mógł dojechać

Jacek_Z
27-04-2018, 21:08
OK.
Są na teraz 24 osoby i jedna osoba powie 30.04 czy jedzie, jak tak - to komplet, jak nie to - daje ogłoszenie na fejsie albo rozesle newsletter, bo ten nabór się obył bez newslettera z jjstudio.pl
Co prawda to trafi do wielu tych samych osób, którym info rozsyłałem SMS, ale może w tym newsletterze być ktoś chętny, a nam (mi) "obcy".

pinokio
04-05-2018, 11:58
Jacku wiadomo już które modelki będziemy mieli przyjemność fotografować?

Jacek_Z
04-05-2018, 12:37
Jeśli chodzi o uczestników - długo oczekiwałem na decyzje, wczoraj zapadłą, pozytywna. więc mamy komplet (czekam jedynie na wpłatę).
Nie mam kompletu modelek (tzn 5-ciu), to załatwiam na miesiąc przed imprezą czyli właśnie teraz. Ktoś tam ;) jest zaklepany, ale dziś właśnie będę dawał ogłoszenie i uzupełniał skład.
Składu najczęściej w ogóle nie podawałem, albo podawałem na tydzień - dwa przed. I teraz też tak będzie.

lukasz.antoniak
04-05-2018, 14:31
Pytanie z nature "głupich", ale czy mógłbyś Jacku napisać jakim oświetleniem studyjnym dysponujesz? Czy dostępne jest zewnętrzne zasilanie do lamp, co umożliwiałoby ich zabranie na zewnątrz? HSS? Odnośnie oświetlenia studyjnego jestem laikiem, dlatego chętnie przygotowałbym się przed akcją :).

Jacek_Z
04-05-2018, 14:54
Jesli chodzi o moje lampy to mam system Elfo (mocowanie modyfikatorów inne niz Bowens!) i zasilane tylko sieciowe. Czyli damy rade we wnetrzach i w studio (restauracja). Mam zamiar zabrac beautydish, ogromna parasolke srebrna 180 cm z dyfuzorem i 150 bialą i moze softbox strip i 40x60 - zalezy jak bede zaladowany i czy bede zabieral makijazystkę czy kto inny. Aha - zabiore sterowanie radiowe uniwersalne, na kazda stopkę ISO (poza starymi Sony), pozwalajace na pracę w manualu.
Ale ... na ostatnich plenerach pojawialo sie oswietlenie stale (LED) zasilane z akku - na dwoch grupach to bylo. I byla chyba 1 lampa blyskowa zasilana z akku.
Kilka osob mialo tez lampy reporterskie ze sterowamiem radiowym (rozne systemy) albo ustawiajac je na przedblyski z CLS.
Trzeba brac pod uwage ze czasem te lampy sa skonfigurowane pod konkretne nadajniki i do systemu Canona i Nikona. Więc nie zawsze da sie ze swoim body "podpiac" do tego co uzywa kolega z grupy. Jesli komus bardzo zalezy to przy czwartkowym ustalaniu grup niech powie ze chce byc w grupie ktora ma np lampy z radiem na stopke np od Canona.
Swoją drogą to przez to plener jest polem do sprawdzenia w praktyce roznych systemow, wymiany doswiadczeń itd. Przed zakupami jak znalazł :)

Jacek_Z
10-05-2018, 17:49
Mamy 1 wolne miejsce :( bo się wykruszył Cubuś.
Jak wiecie o chętnym to piszcie.

TOP67
10-05-2018, 18:55
A co się stało? Znowu szlaban na kurczaki?

Jacek_Z
10-05-2018, 20:28
Nie wiem, w sumie nie dopytałem. Kurczaczka nie będzie, więc chyba nie to. Chyba, że szlaban jest na kurczakopodobne :) ;)
Aha - modelka z Wrocławia "wyparowała", dziś znalazłem inną, ale z innego miasta. Więc jedziesz sam. Dzięki za gotowość do podwózki.

Ruszać już temat modelek?
Jedna z Katowic, już umówiona z Krzysztofem na podwiezienie (dziękuję).
Jedna z Torunia i .. ktoś niech ją zabierze, please :) Warszawa ma po drodze.
Jedna z .. Krakowa i to też kłopot, ale chyba mały. Pojedzie do Warszawy i tam ją ktoś zgarnie z dworca. Jak widać zakładam, że ekipa z Warszawy (a właściwie kilka ekip) "załatwi " mi te modelki.
Z Bydgoszczy 3 osoby - 2 modelki i makijażystka. No tu też się będę uśmiechał do kolegów.

Modelka z bydzi jest też makijażystką i będzie malowała siebie i drugą modelkę. Jest PRZE-ŚLI-CZNA. I nic z tym nie robi. Nie ma parcia na szkło, wręcz przeciwnie, trzeba ją bardzo namawiać. Oczywiście w ogóle nie ma portfolio. Jest bardzo, bardzo spokojna czy nieśmiała (nie wiem jak to określić) i trzeba w nią chyba wlać jakieś energetyki ;)
Jest modelka aktowa, https://www.maxmodels.pl/modelka-angelise.html wg programu, ale ... jest też w składzie druga modelka pozująca do aktów. I jak dostanie kasę na aktową to będziemy mieli dwie "aktówki". To by oznaczało zrzutę w wysokości 20 zł od głowy (tam, na miejscu, większość z Was i tak nie rozliczyła całości), ale muszą tego chcieć wszyscy. Mamy jej powiedzieć przed plenerem, bo musi zabrać albo dużo sukienek, albo dużo bielizny. Co by chciał fafniak to ja się domyślam ;) a jak reszta? Proszę się wypowiedzieć.
Ta modelka altrernatywnie ciuchowo-aktowa ;) to: https://www.maxmodels.pl/modelka-yaomi93.html - do zabrania z Wawy z PKP
Poznań albo Toruń https://www.maxmodels.pl/modelka-laye.html - po drodze z Wawy. Kto weźmie tą albo poprzednią? pinokio Ryw freebie lukasz.antoniak Rozalinda anihil - ty się przebijasz przez Warszawę lub Toruń?
EDIT - Torunianka mówi, że chyba z Poznania więc .. prfoto ?
Zdj w ubraniu https://www.maxmodels.pl/modelka-bellinda.html
Stroje. Stylistka może wypożyczyć stroje, ale jak nie maluje (a nie maluje, bo termin nie pasuje) to chce po 100 i więcej za każdy strój. Więc za kilka stów to będziemy mieli kilka sukienek. Więc ... zaczynam kupować sukienki, na razie znalazłem 3 w ciuchlandach (takie siateczkowe, wszystko przez nie widać ;))i poszła na to stówa. A mam 3 a nie jedną i w dodatku zostaną te sukienki u mnie na zawsze. Będę się miał w co przebierać ;) Jak nie wydam całej kasy to zamówię u tej stylistki za tyle ile mi zostanie. Albo .. możemy odpuścić zakupy i wysyłkę od stylistki, a te kasę przeznaczyć na "aktówkę"
Jak sądzicie?

Ryw
10-05-2018, 21:20
Jacek_Z Toruń spokojnie mogę zabrać, Warszawę oczywiście tym bardziej. Na razie jadę sam (Zbyszek się wykruszył)

fafniak
10-05-2018, 21:26
Okazuje sie że mam niespodziewany kłopot z autem - mam nadzieję że sprawa sie szybko rozwiąze Rozalinda chyba chciała ze mną jechać

lukasz.antoniak
10-05-2018, 22:52
Też mogę zabrać kogoś z Warszawy. Mam nadzieję. że UFO z 2007 nie zawiedzie :).

Jacek_Z
10-05-2018, 23:33
Toruń chyba okaże się Poznaniem ;) więc z Warszawy tylko 1 - z dworca trzeba wziąć krakowiankę.
Może Oliwie zabierze Przemek - Poznań prfoto ?
A co dwóch aktówek - co myślicie? Chcecie?

Carlos_lo
11-05-2018, 00:01
ja sie moge dokleic do aktowek, ale z Jacka swiatlami[emoji6] i bez tabunu obok...;)

pinokio
11-05-2018, 01:51
Sukienki mogą zabrać dziewczyny. Kasę daj drugiej aktowej.
Ja mam problem z autem i jak ktoś by mnie zgarnął z Wawy będę wdzięczny. Najchętniej popołudniu ☺ Nie mam sukienek to dużo miejsca nie zajmę ?

gustaw79
11-05-2018, 07:39
Ja będe jechał przez Poznań. Zgarniam Carlosa. Jeśli prfoto się nie odezwie to mogę i modelkę zgarnąć. Miejsce mam.

Ryw
11-05-2018, 08:50
Do aktówki się dokładam, jakby co. I z Warszawy mogę zabrać, jadę około południa.

fafniak
11-05-2018, 09:19
Moge dołożyć do drugiej aktowki

boobass
11-05-2018, 15:54
Również się dołożę

passer
11-05-2018, 16:04
...tez wrzuce pare zl do "aktówki"

Rozalinda
12-05-2018, 13:19
Jacek_Z chętnie dorzucę się do drugiej aktówki. Niestety nie zabiorę, żadnej z dziewczyn, bo sama jestem bez transportu i liczę na pomoc. Miałam nadzieję jechać z fafniak , ale wspominał o problemach z samochodem. Wierzę, że wszystko skończy się dobrze, ale wiadomo, może być różnie.

fafniak
12-05-2018, 16:16
Wygląda na to że jest ok. Ale musze kilka dni pojeździć żeby się upewnić.

Katrina
12-05-2018, 20:34
Z powodu siły wyższej, ode mnie niezależnej, nie mogę pojechać na plener ;( Dlatego odstąpię komuś moje miejsce... Jacek, może masz kogoś chętnego na plener?

pinokio
12-05-2018, 22:20
Zmień przyczyny niezależne pod Ciebie i jedź z nami ?

nickt
13-05-2018, 08:57
Katrina jak to....to z kim ja będę o 3:00 kończył imprezę przy whiskey....itd ;)

Katrina
13-05-2018, 09:51
nickt znajdziesz sobie kogoś ;) Ostatnio chodze spać z kurami, nawet na imprezach już tyle nie pije ;p Tak mi się wydaje przynajmniej ;p
Pojechałabym, ale kilka kwestii mi to ogranicza. Następnym razem pojade jak Top, towarzysko tylko ;p

Jacek_Z
13-05-2018, 13:45
Katrina nie jedzie, Kuba nie jedzie no i sie zrobiły dwa miejsca. Dalem ogłoszenia - nikt sie nie zglasza. Ostatni 3 dni spedzilem z plenerze (jako wykladowca, nie organizator) Myślałem ze może ktoś z tamtej ekipy sie skusi. Ale nie. Dojadę do domu i odpalę komputer to roześlę newsletter z mojej www. Może ktoś się znajdzie.

Rozalinda - Warszawa zostala zluzowana jesli chodzi o modelki.
Modelka z Krakowa pojedzie do Katowic, a nie do Warszawy i zabierze ją Krzysztof. Modelka Torunia wystartuje z Poznania i zabiera ją Przemek. Warszawa ma tym razem wolne ;)

KaarooL
13-05-2018, 13:48
Jacku, chętnie dołożę do konwersji drugiej modelki na wersję aktową.

Piszcie, jeśli ktoś z Was chciałby zabrać się z Berlina lub Szczecina...

Katrina
13-05-2018, 14:44
Jacek rzuć info na facebooka.

boobass
13-05-2018, 15:00
Pytanie z innej beczki. Czy któryś z szanownych uczestników jest użytkownikiem Sony FE?

freebie
14-05-2018, 08:21
Ja też się dorzucę do aktówki, jeśli chodzi o transport to mogę się przykleić do kogoś albo zabrać moto to będziemy mieć rekwizyt

boobass
14-05-2018, 08:50
Ja też się dorzucę do aktówki, jeśli chodzi o transport to mogę się przykleić do kogoś albo zabrać moto to będziemy mieć rekwizytJak moto fotogeniczne to zabieraj [emoji3]

Jacek_Z
14-05-2018, 12:52
Jest propozycja (i zresztą ja tez o takiej opcji myślałem) by wcale nie dobierać 2 uczestników, ale by była opcja grupy w 4 osobowym składzie (tzn być może nawet dwóch takich grup).
Osoby "nowe" może nie wiedzą, ale tak bywało na kilku edycjach pleneru, że były grupy 4 i 6 foto. Przy czym ci co byli w grupie 4 foto płacili część zrzutkową na modelkę o 1.5x większą (6/4). Tu by być w grupie 4, a nie 5 byłoby to o 25% więcej. Czyli nie 450 a 562 zł. Pierwszy chętny już jest, a kilku uczestników wiem, że w poprzednich latach chcieli mniejsze grupy, więc będą pewnie teraz się też na to pisali.
Pytanie, czy będzie takich osób 4 lub 8 (na 1 lub na 2 grupy).

Proszę o deklaracje, czy ma ktoś życzenie by być w mniejszej grupie (tzn 4 foto), z dopłatą 112 zł.
To rozwiązanie ma plus - czas się dzieli na 4 fotografujących, więc ma się więcej czasu na realizacje swojego pomysłu z modelką niż gdy jest Was 5. Wadą oczywiście jest to, że jest drożej. Bo gdyby nie było drożej to by wszyscy chcieli grupy 4 albo 3 czy 2 osobowe ;)

Zainteresowani grupą 4 - proszę o deklaracje.

Krzysztof_G
14-05-2018, 13:54
ja byłbym chętny na grupę 4 osobową

vorlon
14-05-2018, 20:10
chętny na grupę 4 osobową

Carlos_lo
14-05-2018, 22:23
chyba bedzie padac...;)

nikonista02
15-05-2018, 12:53
Z Tomkiem i Przemkiem reflektujemy na grupę 4 osobową.

Jacek_Z
15-05-2018, 16:24
No to mamy 5-ciu. Jeszcze 3 :)

Ryw
15-05-2018, 16:33
Ja na grupę "4" też się piszę

Jacek_Z
15-05-2018, 17:11
Co do grup 4 - fot to już sprawa załatwiona.
Krzysztof G, Artur100, Artur Vorlon, Ryszard Ryw, Przemek "nowy", Alina
Marek, Tomek, Przemek
Czyli jest 9 i 2 się zastanawiają (już nie muszą).

Nie mam deklaracji co do aktówki nr 2. Piszcie.

pinokio
15-05-2018, 17:22
Ja też grupa 4 osobowa i dokładam się do 2 aktówki. 20 zł mogę i do 3 ?

Jacek_Z
15-05-2018, 18:39
Mamy nadmiar, ja odpisałem natychmiast na Twój SMS.
Alina 9, ty 10, Pola też (11), lukasz 12, bobas 13, Rozalinda opcjonalnie też.
Czyli jeśli się wycofa kolejna osoba to nie ma problemu, bo da się uskładać trzecią grupę 4-foto.

KaarooL
15-05-2018, 19:40
Jacku:

Chętnie dopłacę do drugiej modelki aktowej. Do trzeciej też chętnie, o ile znajdzie się takowa.

Pisałem już wcześniej, inni też pisali w tym wątku. Mógłbyś założyć osobny wątek z tymi postami i wtedy temat nie zginie.

fafniak
15-05-2018, 20:29
Dopiero wróciłem z roboty.
Na nic nie miałem czasu
Myśle że kolejna dopłata wchodzi w grę do grupy 4 osobowej
Ale wolałbym jednak wiedzieć jaka jest sum końcowa bo coś mi sie koszty rozrastają :)

Artur100
15-05-2018, 21:03
Dopłata do 2 aktowej również - TAK

Carlos_lo
15-05-2018, 21:30
bedzie wiecej grup 4-osobowych?;) to wiecej modelek trzeba...;) ale popyt, nonono...
jak komus braknie to grupy to sie przykleje za doplata... jak zwykle Jacenty mnie olal[emoji6] opisze to w watku o luznej emigracji [emoji14]

pinokio
15-05-2018, 21:35
Więcej modelek to sesje nocne będą! To co z tą dopłata za 3 aktówkę? Jest czy nie ma?

Carlos_lo
15-05-2018, 21:40
a modelka spojrzala gleboko w oczy Pinokiu a potem do jego kieszeni - zastanowie sie - pisknela cicho i schowala sie za prawanem

freebie
16-05-2018, 12:29
Ja też jestem za grupą 4 os i dopłatą

Jacek_Z
16-05-2018, 13:46
Myśle że kolejna dopłata wchodzi w grę do grupy 4 osobowej
Ale wolałbym jednak wiedzieć jaka jest sum końcowa bo coś mi sie koszty rozrastają :)Na te grupę 4 foto się nie załapałeś, będzie taka (trzecia) utworzona o ile ktoś się wycofa z pleneru. Nie będę wtedy szukał zastępstwa tylko tworzył grupy 4 osobowe.
Tak w ogóle to widzę, że by się uzbierało ludzi na 4 grupy 4 osobowe :) czyli chyba na przyszły plener będę planował grupy 4 osobowe jako podstawę.
Co do Twojej dopłaty - to jakoś przeżyjesz ;), masz jedynie 20 zł na drugą aktówkę, o ile w ogóle wszyscy tego będą chcieli. Właściwie to do tej pory większość chce, cześć się nie wypowiedziała. Nie do końca wiem czy to znaczy, że nie chcą, czy po prostu nie czytają, czy jest im to obojętne.

bedzie wiecej grup 4-osobowych?;) to wiecej modelek trzeba...;) ale popyt, nonono...
Nie. Grup będzie 5, modelek będzie 5. Natomiast ludzi w grupie może być mniej niż 5 (i tak się stanie, na razie są 2 grupy 4-os)

.. jak
zwykle Jacenty mnie olal[emoji6] Nie, po prostu mieszkasz w UK i nie poszedł do ciebie SMS.

To co z tą dopłata za 3 aktówkę? Jest czy nie ma?jaką 3? Za drugą, 20 zł. Raczej jest, tak na 90%.

Ja też jestem za grupą 4 os i dopłatąRobię notatkę, ale musiałby ktoś kolejny się wycofać z pleneru by powstała kolejna grupa 4. Nie załapałeś się ;(

Ja tu kurczę miałem wyrzuty sumienia, że uciekam się do tworzenia grup 4, po to by nie byli na mnie źli Kuba i Kasia (gdybym nie znalazł zastępstwa), a teraz to widzę, że będą na mnie ludzie źli nie na to, że dopłacać mają 112 zł, ale za to, że się nie załapali na te dopłatę.

anihil
16-05-2018, 15:20
Obie opcje 1-2 aktowe mi pasuje.

Rozalinda
17-05-2018, 23:30
[/QUOTE]
Rozalinda - Warszawa zostala zluzowana jesli chodzi o modelki.
Modelka z Krakowa pojedzie do Katowic, a nie do Warszawy i zabierze ją Krzysztof. Modelka Torunia wystartuje z Poznania i zabiera ją Przemek. Warszawa ma tym razem wolne ;)[/QUOTE]

No proszę, mogę wybierać ;-)

!AGresT
18-05-2018, 09:59
Zastanówcie się jednak, czy przypadkiem zdjęcia nikogo nie urażą. Głupio by było się starać, udzielać, a później okaże się, ze obraża...

Krzysztof_G
18-05-2018, 12:16
Zastanówcie się jednak, czy przypadkiem zdjęcia nikogo nie urażą. Głupio by było się starać, udzielać, a później okaże się, ze obraża...

zawsze jest takie ryzyko :-)

ja z innej beczki mam pytanie czy ktoś z szanownych uczestników pleneru zabiera jakieś 'wielo-milio-pizelowe' body?
czyli Nikona z serii 8xx lub Sony A7R z przejściówka na bagnet Nikona? Chętnie bym sprawdził czy naprawdę tego potrzebuję ;-)
Jacek_Z - dorzucę się do drugiej aktówki.

Jacek_Z
18-05-2018, 12:57
Ja mam D800, czyli 36 Mpx.

Krzysztof_G
18-05-2018, 21:08
Ja mam D800, czyli 36 Mpx.

chętnie przygarnę na chwilę :-)

Jacek_Z
18-05-2018, 21:45
Nie ma sprawy :)

Jacek_Z
22-05-2018, 13:30
Wszyscy wszystko wiedzą?
Założyłem grupę na FB i dodałem osoby, które pamiętałem i mają "normalne" nicki na fejsie. pozostali - napiszcie do mnie na fejsie to was dodam do grupy, jest tajna.

mackaron
22-05-2018, 19:32
Nie sledzilem waszego plenerowego watku... mam pare dni wolnych mysle moze wpadlbym ot tak towarzysko raczej... gdzie sie plenerujecie i kiedy;)?

Jacek_Z
22-05-2018, 20:31
Pierwszy post tego wątku prawdę ci powie :) Sam początek.
Wpadać w czwartek i w niedziele nie ma sensu. Czwartek to tylko kolacja i sprawy organizacyjne po kolacji. Niedziela - rano sesja i wyjazd w obiad. Krótki dzień.
Zapraszam w piątek lub sobotę. Piątek rano to rozruch, ale od 11 wszyscy działają.
Focenie to jednak tylko nienachalne backstage. Grupy do modelek są poprzypisywane i każdy pilnuje swojego czasu dostępu do modelki. Szczególnie tych aktowych, a pewnie na nich ci najbardziej zależy. Z tym, że modelki będą jak do reklam. Szczupłe, atrakcyjne, młode (ale oczywiście pełnoletnie).

mackaron
22-05-2018, 20:36
Pomysle... jednak 180km...ale jeslibym sie wybieral dam znac;) I jak napisalem raczej towarzysko... ostatnio przesyt i zmeczenie materii ...za duzo fot;)

ps. wybiegowe modelki tez mi sie trafiaja ;)

fafniak
22-05-2018, 20:39
Pomysle... jednak 180km...ale jeslibym sie wybieral dam znac;) I jak napisalem raczej towarzysko... ostatnio przesyt i zmeczenie materii ...za duzo fot;)

ps. wybiegowe modelki tez mi sie trafiaja ;)
Wpadaj :)
Rozkiminimy jakieś 500 albo 750mm ;)

Jacek_Z
23-05-2018, 12:43
Maciej z Irlandii nie przyleci, czyli może powstać kolejna grupa 4 fotografów.
To by byli wtedy: Alina, Pinoki,o fafniak, Carlos_lo lub freebie. Niekoniecznie tak by było w grupie, bo grup takich już się robią trzy i jak porozkładamy te 12 osób to się zdecyduje w czwartek na zebraniu.

Jacek_Z
23-05-2018, 13:47
Kolejna zmiana. Jednak przyleci czyli 2 grupy 4 foto.

pinokio
23-05-2018, 23:31
Mieszasz. A zdradzisz 5 modelkę?

Jacek_Z
23-05-2018, 23:51
Wszystkie są zdradzone ;)
Pola nie ma portfolia, więc nie mam jak tu jej linkować. Jesteś na tajnej grupie na FB, tam są dodane wszystkie modelki, odszukaj w grupie Polę.
Tylko uwaga, w grupie są dwie Pole :) jedna fotografuje, a druga pozuje. Powinieneś je rozróżnić, bo Polę fotografkę chyba widziałeś na żywo :) Modelką jest ta druga.

Swoją drogą to chyba rzadkie imię. Ja znam tylko dwie Pole i obie tam będą :)

Carlos_lo
27-05-2018, 21:03
juz po wszystkim - jak zwykle wszystko gralo; swietna atmosfera i ludzie; dziekuje Jackowi, modelkom i wizazystkom[emoji4] szefowi kuchni i obsludze sali; pozdrawiam cieplo wspoluczestnikow [emoji108] do zobaczenia nastepnom razom

pinokio
28-05-2018, 00:28
Jacku, dzięki za organizację pleneru i czekamy na następny :)
Dziękuję modelkom, wizażystkom za pracę i cierpliwość.
Wszystkim uczestnikom dziękuję za świetną atmosferę i miło spędzony czas i do zobaczenia :)

freebie
28-05-2018, 07:08
Dziękuję wszystkim uczestnikom, modelkom i wizażystkom, Jacku Tobie oczywiście też, organizacja perfekcyjna, plener jak zwykle super, proszę mnie zapisać na następny
Wojtek

nikonista02
28-05-2018, 15:48
Dziękuję wszystkim za plener, szczególnie organizatorowi i modelkom. Do zobaczenia następnym razem.

KaarooL
29-05-2018, 00:02
Jacku, dzięki za świetną imprezę. Organizacja pierwsza klasa, odjechane modelki... czego chcieć więcej?

fafniak
29-05-2018, 10:13
Jacku - organizacja bardzo dobra - także bardzo dziękuję.
ALE !!!!
Napiszę tutaj trochę bardziej dosłownie bo cały czas mam w pamięci nasz rozmowę podczas pleneru.
Podpisujemy jako fotografujący zobowiązania do oddania zdjęć, do konsultacji z modelkami czy daną fotę można publikować itd. itp. OK.
Uważam jednak ze modelki w takim razie powinny podpisywać zgodę na pozowanie także przy poza standardowych pomysłach.
Wiem że to jest ciężkie do zdefiniowania ale myślę że wspólnie bylibyśmy tutaj na forum coś wymyślić.
Dzięki choćby takiemu zapisowi jest argument który można w razie czego przedstawić modelce. Jest karta przetargowa że tak powiem.
Teraz sytuacja wygląda tak że modelki przyjeżdżają na plener i w niektórych sytuacjach zaczynają dyktować czego nie zrobią. Nie pisze tu o wychodzenie poza zakres na który się zgodziły(ubraniowa/nagość) ale efekt jest taki że poruszamy się w klimatach pewnego standardu.
Proszę mnie źle nie zrozumieć, w ramach standardu można zrobić ciekawsze i mniej ciekawe zdjęcia ale po prostu mnie to nie interesuje. Chciałbym wyjechać z pleneru z 3 udanymi zdjęciami i to mi wystarczy do zaliczenia pleneru jako udanego. Te zdjęcia nie muszą podobać się modelkom. Te zdjęcia muszą podobać się mnie bo robię je dla siebie i niestety ponoszę realne koszty przy takim wyjeździe.
Pierwszy raz wracam do domu bez ani jednego ujęcia które gdzieś tam w głowie wymyśliłem sobie przed plenerem. Modelka ma za zadanie pozować i pomóc fotografowi w realizacji jego pomysłu. Nikt chyba nie żądał aby pozowały w niebezpiecznych sytuacjach, czy w sposób urągajacy ich godności. Niestety wychodzenie poza standard wymaga trochę więcej kreatywności w pozowaniu niż te 20 czy 30 póz które zamiennie stosują dziewczyny. Dlatego uważam że pod tym względem dziewczyny w znakomitej większości traktują plener na "odwal się".

Szczerze mówiąc czuję się zwolniony z wysyłania zdjęć modelkom, ale jeżeli coś znajdę dla mnie względnie ciekawego wyśle do akceptacji - tego nie pominę

Jacek_Z
29-05-2018, 16:43
Napiszę tutaj trochę bardziej dosłownie bo cały czas mam w pamięci nasz rozmowę podczas pleneru.

Uważam jednak ze modelki w takim razie powinny podpisywać zgodę na pozowanie także przy poza standardowych pomysłach.
Wiem że to jest ciężkie do zdefiniowania ale myślę że wspólnie bylibyśmy tutaj na forum coś wymyślić.
Dzięki choćby takiemu zapisowi jest argument który można w razie czego przedstawić modelce. Jest karta przetargowa że tak powiem.
Teraz sytuacja wygląda tak że modelki przyjeżdżają na plener i w niektórych sytuacjach zaczynają dyktować czego nie zrobią. Nie pisze tu o wychodzenie poza zakres na który się zgodziły(ubraniowa/nagość) ale efekt jest taki że poruszamy się w klimatach pewnego standardu.
Proszę mnie źle nie zrozumieć, w ramach standardu można zrobić ciekawsze i mniej ciekawe zdjęcia ale po prostu mnie to nie interesuje.
Te zdjęcia nie muszą podobać się modelkom. Te zdjęcia muszą podobać się mnie bo robię je dla siebie
.. Modelka ma za zadanie pozować i pomóc fotografowi w realizacji jego pomysłu.
...Niestety wychodzenie poza standard wymaga trochę więcej kreatywności w pozowaniu niż te 20 czy 30 póz które zamiennie stosują dziewczyny. Dlatego uważam że pod tym względem dziewczyny w znakomitej większości traktują plener na "odwal się"..
Użyłeś słowa "standard" i się tego uczepię, bo to sedno sprawy. Wcielę się w adwokata modelek, po jak przyznam ci we wszystkim racje to to nie jest dyskusja ;)
Chyba jednak należy złożyć, że jeśli się nie powie dziewczynom o czymś "nadto" to one nie będą na to gotowe.
Standard dziś wyznacza to co wrzucają fotografowie i modelki na FB i MM i są to zdjęcia beauty, glamour. Owszem, są nisze, ale ..
Ja generalnie wybieram modelki atrakcyjne wizualnie. One są fotografowane właśnie jako beauty.
Miewam potrzeby czasami inne niż nasz plener. Właśnie 10 czerwca - zajęcia z aktu na kursie, prowadzonym przez uczelnie. Uczelnia płaci za akty mało (630 brutto, czyli minus podatek i minus dojazd). Kto się zgłosił? Ja na swój prywatny użytek określam je jako ryczące trzydziestki. Najczęściej są właśnie lekko po 30, są albo chude, albo odwrotnie - tęgie, mają często obwisły biust (albo są płaskie), często mają sporo rozległych tatuaży. W ich portfoliach jest sporo właśnie takich "odjechanych" zdjęć, jakie byś pewnie chciał robić. Ale to sa modelki dla Ciebie albo dla mackarona. Nie sądzę, by pozostałych 22 uczestników preferowało takie dziewczyny. Nie o akt tu teraz tylko chodzi, ale o zdjęcia z .. nie wiem jak to określić. Happeningów, performance.
Myslę też, że to co mówiłeś na wcześniejszych plenerach o tym, że wszyscy mają podobne zdjęcia (no bo foci się w grupie). Chciałbyś mieć inne. Jeśli zrobisz happening to zrobisz go też innym fotografom z grupy.
Myslę, że fotografię jaką chcesz uprawiac musisz robić jednak indywidualnie. I wtedy tez nie masz problemu z modelkami - przeglądasz ich pf i widzisz czy one do tej pory robiły beauty czy robią "wszystko".

fafniak
29-05-2018, 18:57
Uciekasz...
Wiesz doskonale że da radę dogadać się że w grupach są też "walnięci" co chcą czegoś innego niż standard.

KaarooL
29-05-2018, 19:49
fafniak:

Jacek ma trochę racji - myślę że niejedna znudzona "niedzielna" modelka z aspiracjami chciałaby zaszaleć w wolnym czasie i mogłaby nawet Cię zaskoczyć... Nie znaczy to jednak, że nie warto pytać modelek bywających na plenerach.

fafniak
29-05-2018, 20:13
Ale czy my pisze,y na pewno o tym samym problemie?
Ja nie neguję tego co napisał Jacek. Ale nie trzeba wybierać modelek które wchodzą tylko w standardy.
Jeżeli jednak tak to Jacek właśnie powiedział mi (a z rozmów wiem że nie tylko mi) albo akceptujesz niunie i nic więcej albo spadaj.

Krzysztof_G
29-05-2018, 20:55
Ja również chciałbym podziękować za plener Jackowi oraz wszystkim ich uczestnikom razem i każdemu z osobna.

To mój dopiero drugi plener, gdzie na pierwszym fotografowałem spontanicznie 'wszystko co się rusza i na drzewo nie ucieka', teraz miało być inaczej :-)

Cieszę się, że mogłem poznać kilka forumowych legend, posłuchać opowieści weteranów i spojrzeć trochę innym okiem na fotografię.

Mam nadzieję, że do zobaczenia kiedyś.

Jacek_Z
29-05-2018, 22:01
Wiesz ... że w grupach są też "walnięci" co chcą czegoś innego niż standard.Nie wiem. Po nickach - kto? Passer chce robic jedna klatkę z wyciągniętym językiem, ale ich nie publikuje. Kto wychodzi poza standard? Wskaż takie zdjęcia z poprzednich plenerów, bo może mówimy o czym innym.

.Jeżeli jednak tak to Jacek właśnie powiedział mi (a z rozmów wiem że nie tylko mi) albo akceptujesz niunie i nic więcej albo spadaj.Spadaj nie powiedziałem, nie w tym rzecz. Powiedziałem, że możesz się nie spodziewać dziewczyn wychodzących poza standard. Planując plener na 23 fotografów kierować się będę (w doborze modelek) tym co robi większość. 21 osób było zadowolonych (i to niektórzy bardzo) z tego jak pozowała Oliwia, Paulina czy ze zdjęć jakie im wyszły z Polą. A ty się z nimi pokłóciłeś. Nie stawiaj sprawy fotografowie - modelki, bo fotografowie wyrażali się o modelkach pozytywnie. Więc trzeba stawiać sprawę tak: ty a 20 fotografów. To twój plener nr 6 i powinieneś wyciągnąć wnioski jakie modelki bywają i jakie ludzie robią zdjęcia. W praktyce tylko Twoja grupa (przez ciebie) robiła jakieś "niestandardowe" projekty. Możesz trafić na dziewczynę - luzaka z dystansem do siebie, która może mieć założoną obrożę, mieć smycz czy być zamkniętą w klatce. Tak bywa, ale ja tego nie zagwarantuje. To czasami zależy od chwili, od humoru, o to jak kto o to zapyta. Ja z kolei nie wgłębiam się w charaktery modelek, tylko patrzę jak wyglądają.
Na plener nie garną się tłumy dobrych (atrakcyjnych) modelek, stawki nie są wysokie. Dziewczyny są (generalnie) z tych średniozaawansowanych i liczą na atrakcyjne zdjęcia do portfolio. One mają wyjazd na 4 dni (czwartek, piątek, sobota, niedziela), dostają 500 zł. To nie zwala z nóg, zwykła hostessa dostaje za 4 dni więcej kasy niż te fotomodelki.
By było "śmieszniej" to droższe fotomodelki będą chciały tylko beauty. Żadnej topowej modelce, ze stawką 1000 zł za dzień (a nie za całość) nie zrobisz zdjęć jakie byś chciał. Je to nie będzie interesowało, a one mogą wybierać sobie oferty. Paradoksalnie to co chcesz zrobią dziewczyny albo dość zdesperowane, mające parcie na foto (i tanie), albo bardzo wyluzowane.
Naprawdę na rynku jest dość wyraźny podział na modelki, którym zależy na komercji i na modelki mające parcie na szkło, ale one bardzo często nie są ciekawe. Jak są ciekawe to je zaczyna interesować komercja.
U mnie na plenerach możesz się spodziewać modelek chcących robić cos komercyjnego, nie artystek (generalizuję). Dziwię się, że ci się nie udało dogadać z Oliwią, która ma w sobie trochę szaleństwa. Nie wiem, może źle zacząłeś te rozmowę.

fafniak
29-05-2018, 22:28
No nic - trudno
Widocznie nie pasuję
Sformułowanie "pokłóciłeś się" jest nieprawdziwe. Zrezygnowałem z przekonywania ze względu na dobro grupy, po prostu. Możesz się spytać ludzi w grupie. Co wymyśliły sobie modelki tego nie wiem.
Widocznie musiał to być mój ostatni plener

Jacek_Z
30-05-2018, 00:14
Ja widzę, że ci towarzysko ta impreza bardzo podchodzi, ale fotograficznie wiem, że nie i to od dawna. Mówiłeś mi wcześniej, że chcesz mieć kadry inne niż reszta, nie kraść ujęć. Ok, ja to rozumiem, ale to oznacza grupy 1 - osobowe. Fotograficznie chcesz robić co innego niż reszta (bo poza "standardem") a ja nie zmodyfikuje pod ciebie pleneru dla 25 ludzi. Taki wniosek mogłeś wysnuć i po rozmowach w poprzednich latach. Teraz to piszę tu wprost by był ślad materialny, gdybyś miał za rok jednak przyjechać i wymagać od modelek "dziwnych" rzeczy. Po prostu nie dam gwarancji, że dziewczyna pójdzie na takie coś.

fafniak
30-05-2018, 00:19
Jacku , wybacz ale pozowanie z maskami / głowami manekinów to nie jest jakiś wyczyn, godny pogromcy lwów.
To jest raczej śmieszne że dziewczyna ma opory przed czymś takim
Pisze o tym tylko dla jasności bo twoje sformułowanie „ poszła na coś takiego” sugeruje przynajmniej skok do wody z 3 metrów albo lot na księżyc ;)

Dajmy spokój...

Jacek_Z
30-05-2018, 00:37
Też tak uważam. Tylko co z tego. My możemy pojmować fotografię jako sztukę i chcieć coś przekazywać. Załóżmy, że tak jest. A modelka chce ... wyjść na zdjęciu śliczna. Z maską pozaklejaną taśmą nie będzie śliczna. Nie wszyscy mają dystans do siebie, potrzebny w tego typu fotografii, nie potrafią się wczuć, kreować.
Jeśli jedna modelka odmówi i powie drugiej, że fotograf chciał coś głupiego to projekt jest spalony u wszystkich modelek.

pinokio
02-06-2018, 15:13
Jest ewentualnie jeszcze jedna możliwość. Na MM jest spora grupa modelek preferujących fotografie alternatywną. Może do dwóch ciuchowych, dwóch aktówek wziąć jedną alternatywną która fotografie traktuje bardziej jako sztukę a nie sweet foty czy Beauty. Może niech każda grupa zrealizuje jakiś "odjechany" mniej lub bardziej pomysł. Co sądzicie?

Carlos_lo
02-06-2018, 16:07
plus do tego grupe z gory 4 osobowa, ktora wczesniej omowi swoje wizje

Artur100
02-06-2018, 17:59
Oba propozycje mi odpowiadają.

fafniak
03-06-2018, 21:07
Z maską pozaklejaną taśmą nie będzie śliczna.

Błagam... nie wymyślaj czegoś czego nie proponowałem! Za chwilę okaże się w jakiejś internetowej historii że wręcz leje modelki po plecach i tyłkach szpicrutą żeby miały naturalne ślady a tyłek wsadam petardę... nie twórzmy jakiś dziwnych opowieści bo rozrastają się do absurdalnych rozmiarów. W moim pomyśle modelka miała być w ładnej bordowej sukni z odjechanymi okularami i w dziwnych rękawiczkach. Maski miały być obok niej...
Myślę że miała by dość oryginalne zdjecie ale cóż... wybrała coś innego.
Z twojego postu z Ciechocinka wnioskuje że modelki dogadane są na zasadzie niepisanego barteru? Pozują, dostają jakas tam kasę ale maja też obiecane zdjęcia. Może po prostu powiedz wprost o tym barterze, sytuacja będzie jasna i klarowna.
Ja strasznie nie lubię niedomówień. Mam na siłę obrabiać coś co mnie nie cieszy? No ratunku....

Jacek_Z
03-06-2018, 23:57
.
Z twojego postu z Ciechocinka wnioskuje że modelki dogadane są na zasadzie niepisanego barteru? Pozują, dostają jakas tam kasę ale maja też obiecane zdjęcia. Może po prostu powiedz wprost o tym barterze, sytuacja będzie jasna i klarowna.
Ja strasznie nie lubię niedomówień. Mam na siłę obrabiać coś co mnie nie cieszy? No ratunku....
Barterem bym tego nie nazwał, bo jest jakieś wynagrodzenie. Ale niskie, a zdjęcia też maja one dostać. Tak było mówione na wszystkich plenerach, zawsze fotografowie też obiecywali te zdjęcia wysyłać. No nie mów, że nie słyszałeś. Ostatnio wręcz jest to zawarte w tym co podpisujecie.
Jest jeszcze inny aspekt. Ja też chcę mieć stronę www poplenerową, nikt na nią nie wrzuca zdjęć, komentarzy też nikt nie pisze.
W każdy oświadczeniu (od wielu plenerów) jest napisane, że mogę używać tych waszych zdjęć do reklamy plenerów. Kilku fachowców mi zwracało uwagę na to, że jak piszę, proszę wszystkich, to mało kto to spełni. A ja nie lubię się prosić. Teraz zacznę wręcz wymagać tych 2 zdjęć na modelkę by samemu wrzucić je na galerię poplenerową.

Myślałem tez o wydaniu zbioru zdjęć z plenerów. Wielu autorów, zainteresowani kupnem (mały nakład) by dali zdjęcia 9albo bym wziął z tych co mam, trochę też backstage. Takie wspominkowe wydawnictwo.

Carlos_lo
04-06-2018, 08:15
nie widze nic zlego i zadnej ujmy na honorze w prosbach; sam pare razy prosilem o wsparcie w wyborze ‘lepszych’ kadrow wrzucajac cale kolekcje - odzew byl nikly; podobnie z prosbami o sugestie w kwestii obrobki; forumowiczom albo sie nie chce, albo nie maja czasu, albo nie wiedza co powiedziec, albo sie nie znaja; podaj parametry zdjec jakie potrzebujesz Jacek_Z

fafniak
04-06-2018, 08:15
Tak ale jeżeli nie jestem zadowolony ze zdjęć to po cholerę mam je obrabiać?
Ale spoko jeżeli jest naprawdę cienko ze zdjęciami to wezmę się do roboty.
Na jakiego maila wetransferem wysłać ci foty?

pinokio
04-06-2018, 12:19
Jacku wyslac ci na maila i sam powrzucasz na strone w odpowiednie plenery? Ja zawsze wysylam modelki a o Tobie zapominam bo czekam na akceptację dziewczyn

Jacek_Z
05-06-2018, 12:41
podaj parametry zdjec jakie potrzebujesz Jacek_Z

Myslę, że facebukowe 2048 pikseli na długim boku będzie absolutnie wystraczające na moją www.
Sam wstawię.
Nawiązę z każdym kontakt by dowiedzieć się czy autor chce być podpisany czy nie, a jeśli chce to jak - nickiem czy imieniem i nazwiskiem (niektórzy tego nie chcą).
Możecie od razu wysyłając zdjęcia napisac mi co z podpisem (jaki)

Ale spoko jeżeli jest naprawdę cienko ze zdjęciami to wezmę się do roboty.
Na jakiego maila wetransferem wysłać ci foty?
Generalnie jest cienko. Zapisuję (zawsze, przy poprzednich plenerach też) to co ląduje na grupach, ale do tej pory tego nie wstawiałem. Zresztą jak wiemy FB potrafi zrobić sieczkę przy przeliczaniu niektórych rozmiarów.

Wysyłajcie na jacek małpa jjstudio.pl (i piszcie jaki podpis (czy brak)

Jacku wyslac ci na maila i sam powrzucasz na strone w odpowiednie plenery? Tak. Jak podpisać zdjęcia?

Jacek_Z
07-07-2018, 18:00
Bot? Ktoś ty?

OjTam
23-07-2018, 17:13
Bot bot. Czy tam janusz reklamy. Wystarczy w stopkę popatrzyć.