Zobacz pełną wersję : Stabilizacja obrazu w 18-105
Panowie i Panie. Mam takie pytanie. Posiadam dwa obiektywy 18-105. W jednym coś zaczęła szwankować stabilizacja i miałem wrażenie, że to przełącznik nie stykał. Postanowiłem więc przełożyć z drugiego. Po przekładce ani jeden ani drugi nie ma stabilizacji. Taśmy wpięte dobrze, uszkodzić też nie uszkodziłem (przynajmniej w tym który cały czas chodził dobrze). Co może być przyczyną? I jak rozwiązać problem? Macie jakiś pomysł? Serwis to ostateczność, gdyż to pewnie skórka za wyprawkę...
Ten drucik pod bagnetem do bolca nie zerwany czasem ?
Czy w EXIF zapisuje się VR ON? Jeśli nie, to przełącznik. Jeśli tak, to stabilizacja w obiektywie.
Dzięki za podpowiedzi. Okazało się po dogłębnym spojrzeniu przez lupę, że taśmy uszkodzone w dwóch obiektywach ale to naprawdę minimalnie. Raz stykało raz nie. Przełącznik dociskał taśmę do plastiku i po ilu śtam razach przerwał ścieżkę na taśmie. Top67 czy VR na pewno zapisuje się w exif ? Przeglądam w acdsee i nie ma tego parametru.
Jak dla mnie temat zakończony. Dzięki.
Zapisuje się, ale nie każdy program to pokazuje. W body możesz podejrzeć lub View-NX
jurkarol
08-03-2018, 19:42
nx2, dxo i chyba zoner pokazują czy vr było