Zobacz pełną wersję : Quadralite Stroboss 60 + Navigator X2
Witam.
Z teorii wynika, że przesiadka z SB na Stroboss to same korzyści - przede wszystkim finansowe patrząc pod kątem chęci rozbudowy systemu oświetleniowego i zarządzaniem radiowym.
1. 3 nowe lampy Quadralite Stroboss 60 kosztują tyle ile jedna używana SB910 - czyli ok 1600zł.
2. Każda Stroboss 60 ma już wbudowany nadajnik/odbiornik radiowy, więc do kompletu brakuje tylko wyzwalacza na sanki w cenie ok. 350zł.
3. Po założeniu Stroboss na sanki, może pracować jako Master dla pozostałych lamp z możliwością korygowania mocy lub ekspozycji dla 3 grup.
4. Na 1 komplecie 4x aku AA do 400 błyśnięć pełną mocą.
Razem cały komplet wychodzi ok. 2000zł
Za 3 używane lampy SB900 czy SB910 + najtańszy zestaw nadajnika i odbiorników radiowych trzeba wydać ok. 4000zł. Różnica jest ogromna.
Tyle teoria.
Nigdy nie miałem w ręku innej lampy niż SB700, 800 czy 900 i 910. Nigdy też nie mierzyłem ile moja SB900 jest w stanie błysnąć na 4 białych Eneloop'ach.
Na pewno w komplecie Stroboss 60 nie ma kolorowych filtrów oraz dyfuzora (mydelniczki).
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat jak to wygląda w praktyce? Są jakieś "drobiazgi" które pomimo różnicy w cenie mogą w przyszłości sprawić, że będę sobie wygadywał "było brać sprawdzone SB910" ?
Czy moc Stroboss 60 jest porównywalna do SB900/910?
W tym dziale pojawiła się informacja o problemach ze wspomaganiem AF na d750 - czerwona siatka była widoczna na zdjęciach, więc zanim kupisz, lepiej byłoby sprawdzić z Twoim body.
A o 1wszej wersji Navigatora X nie myślałeś? Ma stopkę, więc można z lampą na body zdalnie błyskać.
ck_dezerter
05-03-2018, 21:46
Witam,
niedawno nabyłem Strobossa 60 evo (tego z własnym aku) razem z zestawem Navigator i moje pierwsze wrażenia są następujące (SB 900/910 nie miałem):
-działa be zarzutu i na aparacie (d750 i d610) i zdalnie i we wszystkich opcjach
-siatki podświetlenia af pojawiającej się przy użyciu z d750 nie stwierdziłem jak dotąd (co nie wyklucza pewnie, że się pojawi kiedyś)
-ładuje się błyskawicznie,
-obsługa bardzo intuicyjna (chyba bardziej niż SB 600 którą kiedyś miałem)
-jedyny minus - strasznie duży i dość ciężki "grzmot" i boję się, że wyłamie sanki na puszce jak jest na niej osadzony -ale chyba nie ma o to obawy mam nadzieję?
pozdrowienia!
A o 1wszej wersji Navigatora X nie myślałeś? Ma stopkę, więc można z lampą na body zdalnie błyskać.
Tak, na początku tylko o niej myślałem ale:
1. Nie ma jej w sprzedaży
2. Dostałem info ze wsparcia technicznego, że ta pierwsza wersja miała jakieś problemy z przenoszeniem wszystkich informacji ze stopki do wpiętej lampy
Czy ktoś może coś wie na ten temat z praktyki?
1. Nie ma jej w sprzedaży
Jest. (https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-quadralite-navigator-x-do-nikon-nadajnik.html)
2. Dostałem info ze wsparcia technicznego, że ta pierwsza wersja miała jakieś problemy z przenoszeniem wszystkich informacji ze stopki do wpiętej lampy
Uuu. O tym nie słyszałem. Jeśli to prawda, to faktycznie nieciekawie.
Rzeczywiscie, jakoś w tym sklepie przeoczyłem tą ofertę.
Jeszcze doczytałem, że problem z przenoszenia informacji dot. podobno tylko D750 z uwagi na nietypową głębokość sanek, ale zadzwonie jeszcze raz i dopytam.
Nie zmienia to jednak faktu, że wesja nowsza X2 jest bardziej rozbudowana, wygodniejsza w obsłudze i ma wspomaganie AF.
Stroboss 60 EVO z d750 na czasach powyżej 250 nie ma problemu z siatką po niżej wyskakuje na co drugim zdjęciu zwłaszcza przy "szybkich seriach" testowane na 2szt d750 i 3szt stroboss evo
Pojawiło sie nowe oprogramowanie które ma naprawic ten błąd
Jako świeży posiadacz zestawu
navigator x2
stroboss 60
sB800 + odbiornik navigator
to działa
działa fajnie do momentu gdy nie zechcesz "zza" jakiegoś muru świecić - tu moze wystąpić problem
Fafiniak, skoro masz x2, sprawdź w opcjach jak masz moc nadajnika ustawioną. Tam dwie opcje są.
https://youtu.be/evSMn8nCgUE
5:45 tego filmiku.
Pojawiło sie nowe oprogramowanie które ma naprawic ten błąd
Zgadza się- do pobrania na stronie producenta. Na poprzedniej wersji softu (stroboss 60) czasami siatka wpadała mi w kadr, teraz nigdy.
Lampa świetna- na 4 eneloopach 500+ błysków (nie zawsze na pełnej mocy, ale za to z włączonym ekranikiem) ?
Fafiniak, skoro masz x2, sprawdź w opcjach jak masz moc nadajnika ustawioną. Tam dwie opcje są.
https://youtu.be/evSMn8nCgUE
5:45 tego filmiku.
dzięki przejrzę = tak to jest jak pipa techniczna dostaje nową zabawkę ;)
edytka :( mam ustawioną tą większą moc
Faktem jest że wystąpiło to z ATLASem Anihila.. na plenerku w luboradzy - będę to jeszcze testował
tomaszkowal
18-02-2019, 19:22
Wyzwalacz Quadralite Navigator X2, który zakupiłem w większości przypadków (przy gorszych warunkach oświetleniowych) wyświetla siatkę wspomagania AF na zdjęciach, czyli nie wyłącza siatki nawet po potwierdzeniu ostrości przez aparat.
czesiek85
28-05-2019, 00:15
chcę zakupić strobosa 60 do d750, czy już problem siatki nie występuje ??
chcę zakupić strobosa 60 do d750, czy już problem siatki nie występuje ??
Po aktualizacji softu nie udało mi się złapać siatki ani z lamy, ani z wyzwalacza. Wcześniej łapałem.
Wozniak.g
04-10-2019, 12:08
a jak sie sprawuje hss w plenerze w silnym słońcu?