Zobacz pełną wersję : Lampa niefirmowa, co doradzacie
Nie Nikon, nie najmocniejsza ani najdoskonalsza.
Jakis tzw. kundel.
Mala, niezbyt mocna, zeby miala choc jeden prosty program - na doswietlanie.
No i dobra, jesli to mozliwe :^)
Zawsze mialem temat wylacznie w jedna strone - najmocniejsza, niezawodna.
A w takich lampeczkach ja kompletnie niekumaty ...
dzieki
Zerknij na Viltrox JY-610 II w wersji Nikon TTL, kosztuje dosłownie grosze, mała i o dziwo działa poprawnie.
Cena? TTL? A? Jeden konkretny aparat?
Te co nowsze kundle są już prawie wszystkie wykastrowane i nie działają bez pomocy aparatu.
Jak ma być małe to może Meike MK-320: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=271704
Dzieki - bede je obmacywal.
Ale raczej spodziewalem sie nawalu tych jungnou :^)
Napisałeś małe i tańsze, YN to chińszczyzna dość droga i normalnych wymiarów.
Moja swiadomosc geoekonomiczna zatrzymala sie w epoce chinskiej tandety ...
hostman22
04-03-2018, 13:26
mam i40.. agarnia mi tez analogi jest całkiem spoko. Używam z mydelniczką + 1/3ev wiecej mocy do sb800 i całkiem ok doświetla. Meike mk320 do nikona tez mała i też podobno dobra na pewno tańsza od i40 ;)
Pomacam te i40
Ale patrzac na ceny i moje zapotrzebowania to raczej jade w dol od MK320
Moze ten Viltrox sie akurat przychowa ...
Jak coś chcesz wiedzieć więcej to pisz bo mam tego wspomnianego Viltroxa, nóweczka w szufladzie leży sobie od grudnia i czeka na okazje zabłyśnięcia i nie może się doczekać jakoś :)
To jest tak tanie że nie ma się co zastanawiać, jedną tu na forum dodałem do D5100 i chyba się sprawdziła.
Ważne że można palnik skierować do góry i jest bardzo mała, a czy TTL ma powtarzalność dobra to nie wiem, nie jest to sprzęt na poważne zastosowania raczej.
ck_dezerter
04-03-2018, 15:40
Jak ma być małe to może Meike MK-320: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=271704
Mam i generalnie polecam. Ma też światełko ciągłe. Jedyny minus - nie działa HS z Nikonem, ale w trybie ttl jest OK.
Nie potrzebna mi lampa do prawdziwej pracy, taka mam, ale wlasnie do szlajania sie z lub bez.
Mam nawet nowa SB-300 ale wole cos AA, zeby sobie nie mieszac w kieszeni.
No to stanelo na Viltrox'ie
Dziekuje wszystkim 8-)