Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 162
siemalysy
03-03-2018, 14:44
Cześć :-)
Witam Was serdecznie w sobotnie popołudnie. Ruszamy z kolejną, już 162 zabawą w RAWki. Zapraszam Was serdecznie do zmierzenia się RAWkiem i wzięcia udziału w zabawie:-)
Bardzo proszę aby w wiadomości podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP" Ale proszę tego tekstu żywcem nie kopiować tylko napisać czy wyrażacie zgodę czy tej zgody nie wyrażacie.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć i proszę zachować dane EXIF :-)
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 10.03.2018 o godzinie 21:00 (sobota)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy (3 dni), lub dogrywka (1 dzień)
Autorem rawa jest: Bartek-
Plik NEF (Nikon D 800) do pobrania: 5727
Plik DNG (Nikon D 800) do pobrania: 5728
Obrobione pliki wysyłamy na maila
[email protected]
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na prawidłowy adres. Czyli ten standardowy:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
5729
Obiektyw Helios 40-2 na przysłonie 1,5 pod ostre światło ;)
Powodzenia !
Pozdrawiam,
Bartek-
Miłej zabawy :-D
Życzę Wam miłego dnia :-)
Hm... I co tu z tym zrobić...
frogi jakiś pomysł? :D
siemalysy
03-03-2018, 14:47
frogi jakiś pomysł? :D
Pobrać,
Obrobić,
Wysłać
:-D
@frogi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13791) jakiś pomysł? :D
No nie wiem... O ile w poprzednim rawku tak w zasadzie to wystarczyło nacisnąć "auto", wykadrować i wygrać... tak tu to tylko pozostaje wykadrować... :mrgreen: :lol:
Pobrać,
Obrobić,
Wysłać
:-D
Ten tekst brzmi znajomo...
No ok. Tylko jak... Brakuje mi pomysłu...
Albo "kreatywizm" i Kosmos :mrgreen:
- - - - kolejny post - - - - - -
... Brakuje mi pomysłu...
Wykadruj i wyślij... wystarczy :lol:
Coś tam psychodelicznego zmajstrowałem. Się wstrzymam z wysyłaniem, póki co.
Czarna_Offca
03-03-2018, 15:58
frogi zrób róże zombie :D będziesz miał ode mnie głosa :D
kffiatusek poleciał na skrzyneckę :D
Co tu wymyślać żeby przynajmniej jeden głos otrzymać hmm... już wiem dam fioletowe niebo !
Czarna_Offca
03-03-2018, 16:23
pscółki dorysuj xD
No ok ok ale czy masz taki kostium ? :)
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1tteaJVXXXXc3XpXXq6xXFXXXl/Strapless-Black-And-Yellow-Fancy-Dress-Women-Sexy-Bumble-Bee-Costumes-With-Wings-Women-Cutie-Bee.jpg_640x640.jpg
źródło (https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1tteaJVXXXXc3XpXXq6xXFXXXl/Strapless-Black-And-Yellow-Fancy-Dress-Women-Sexy-Bumble-Bee-Costumes-With-Wings-Women-Cutie-Bee.jpg_640x640.jpg)
Pani fajna a nie tam kostium :mrgreen:
Czarna_Offca
03-03-2018, 17:20
hmm.. niestety ni mam :((((
hmm.. niestety ni mam :((((
A żółtą farbę? Bo czarną to pewnie masz. ;)
siemalysy
03-03-2018, 18:23
Siema :-)
Minęło kilka godzin i na skrzynce mamy już 1/3 ilości prac jaka była w poprzedniej edycji :-)
nieźle, kwiatuszki rządzą :)
siemalysy
03-03-2018, 18:30
Bardzo podobne? ;)
Akurat te, które już są nie są podobne. Każde z nich da się bez najmniejszego problemu odróżnić.
Czarna_Offca
03-03-2018, 18:33
mam żółtą farbę :D
tworzę między forumowe :D
Akurat te, które już są nie są podobne. Każde z nich da się bez najmniejszego problemu odróżnić.
No no. Ciekawe jak dalej będzie.
mam żółtą farbę :D
Słowo-klucz: bodypaint. ;)
Poszła kolejna praca na skrzynkę :)
siemalysy
03-03-2018, 18:36
Czarna_Offca dlaczego rawek bez exif-a? :twisted:
Czarna_Offca
03-03-2018, 18:37
uuppps.... zmniejszyłam w programie, który wywala mi exifa :D uuupppssss.. Sorki Łysolku....
Czarna_Offca dlaczego rawek bez exif-a? :twisted:
To exif potrzebny? :mrgreen:
siemalysy
03-03-2018, 18:41
To exif potrzebny? :mrgreen:
Mam zrobić Tobie OjTamie wejściówkę z regulaminu? :-P
Mam zrobić Tobie OjTamie wejściówkę z regulaminu? :-P
Jakbyś chciał się tego pkt trzymać, musiałbyś z każdej edycji (bez SE) wywalić z 1/3 prac. Zresztą coś kapral spiritus wspominał, że ten przepis to martwy jest.
A żeby całkiem śmieszniej było, w tym samym pkt widzimy:
oraz przesłać plik o rozszerzeniu .xmp (ACR, lightroom), .set (z CNX) lub inny plik ustawień z wybranego przez siebie programu (wraz z gotowym JPEGiem). Zdjęcia bez pliku konfiguracyjnego nie będą kwalifikowane do zabawy.
Także ten. :D
siemalysy
03-03-2018, 18:59
Z xmp to wiadomo, że nie zawsze można z przyczyn chociażby posiadanego oprogramowania. Natomiast zostawienie exif-a to chyba nie problem ;-)
Natomiast zostawienie exif-a to chyba nie problem ;-)
Zależy. Można mieć tak ustawione zapisywanie, żeby automatycznie exif wycinało. Lub nie.
siemalysy
03-03-2018, 19:03
Oczywiście, że można. Można też taką opcję na chwile wyłączyć ;-)
Czarna_Offca
03-03-2018, 19:04
a można też o tym zapomnieć :D
a można też o tym zapomnieć :D
+1. :mrgreen:
siemalysy
03-03-2018, 19:09
Zawsze można zapomnieć. Ale jak się zechce to można o tym pamiętać. Nic trudnego...
Kerownik. Specjalnie dla Ciebie wygenerowałem jpga raz jeszcze. Z exif tym razem. No.
siemalysy
03-03-2018, 19:19
Dziękuję :-) Rawki bawią, Rawki uczą, Rawki cieszą :-P
Czarna_Offca
03-03-2018, 19:21
w moim wieku to norma, że się zapomina :D
Co tam Wełniak? 70 pykło? Nie wyglądasz. :mrgreen:
siemalysy
03-03-2018, 19:30
w moim wieku to norma, że się zapomina :D
Starość nie radość, młodość nie wieczność...
Czarna_Offca
03-03-2018, 19:33
życie :D
wiem :D wyglądam na 39 lat mniej xD
wyglądam na 39 lat mniej xD
Wyglądasz na 29 + vat i akcyza. :D
Czarna_Offca
03-03-2018, 19:38
hahahahahah :D to i tak młodo xD
Czarna_Offca
03-03-2018, 20:05
+45 do za********ci :D hahahahha
pumeeque
04-03-2018, 20:59
Hmm... da się z tego coś zrobić :)
siemalysy
04-03-2018, 22:58
Ze wszystkiego da się coś zrobić. Wystarczy trochę chęci :-)
Stan na teraz: 8 prac na skrzynce. Dziękuję ale walczymy dalej i liczę na więcej :-)
paparapa
04-03-2018, 23:21
Ze wszystkiego da się coś zrobić. Wystarczy trochę chęci :-)
Stan na teraz: 8 prac na skrzynce. Dziękuję ale walczymy dalej i liczę na więcej :-)
Dać sie da... ale, aby to miało sens i nie wiało nudą to wcale proste nie jest. Oczywiście poza kosmitami :D.
Ja ich nie lubię, więc mam problem ....
to wcale proste nie jest. Oczywiście poza kosmitami :D.
Ja ich nie lubię, więc mam problem ....
To jest proste... wystarczy znaleźć odpowiedniego kropa :mrgreen: No jak można Kosmitów nie lubić :shock:... to takie sympatyczne kolorowe pokraki :mrgreen: :lol:
paparapa
05-03-2018, 00:20
To jest proste... wystarczy znaleźć odpowiedniego kropa :mrgreen: No jak można Kosmitów nie lubić :shock:... to takie sympatyczne kolorowe pokraki :mrgreen: :lol:
Ma zostać co najmniej 50 % oryginalnego kadru .....:)
Ma zostać co najmniej 50 % oryginalnego kadru .....:)
No fakt, to bardzo duże ograniczenie w tym przypadku... ale jak już znajdziesz odpowiedniego kropa to będzie proste :)
paparapa
05-03-2018, 10:15
No fakt, to bardzo duże ograniczenie w tym przypadku... ale jak już znajdziesz odpowiedniego kropa to będzie proste :)
Dzięki za radę zbawco, zobaczyłem dzięki Tobie światełko w tunelu..... na trasie Wrocław - Jelenia Góra.:mrgreen:
Dzięki za radę zbawco, zobaczyłem dzięki Tobie światełko w tunelu..... na trasie Wrocław - Jelenia Góra.:mrgreen:
:mrgreen: Widzisz, "oświeciłem" Cię... teraz musisz zmykać, bo to pociąg pewnie widzisz... ;) :mrgreen: :lol:
siemalysy
05-03-2018, 10:35
Ma zostać co najmniej 50 % oryginalnego kadru .....:)A gdzie jest taki wymóg?
To nie była zasada w intergalaktycznychmiędzygwiezdnych?
siemalysy
05-03-2018, 10:54
Była. W normalnych rawkach nie ma takiego wymogu.
Była. W normalnych rawkach nie ma takiego wymogu.
CZyli taka praca jak poniżej mieści się w regulaminie...
5788
:mrgreen: :mrgreen:
CZyli taka praca jak poniżej mieści się w regulaminie...
5788
:mrgreen: :mrgreen:
O nie. Dyskwalifikacja. Użyłeś Skraplania w PSie na lewym dolnym pikselu. :mrgreen:
I już nie dostaniesz punktów i nie wygrasz intergalaktycznej opaski Sierżanta Saturna :D
siemalysy
05-03-2018, 22:27
Co tu tak cicho? Jak idzie zabawa z rawkiem?
Wszyscy siedzą w obrabiarkach i tłuką suwaki :)
Osobiście słucham jak tłuką w garnki, i drapią w gitary. ;)
Co tu tak cicho? Jak idzie zabawa z rawkiem?
Mowiłem OjTam by tu przenieść dyskusje o byciu fit influenserę i bezglutenowejwegewodzie to wolał zostać w międzygwiezdniu :lol:
Bałem się że wegefitbezglutenowa zaraza się rozprzestrzeni... I chyba miałem rację. ;)
siemalysy
05-03-2018, 23:02
Mowiłem OjTam by tu przenieść dyskusje o byciu fit influenserę i bezglutenowejwegewodzie to wolał zostać w międzygwiezdniu :lol:
Ale zauważyłem, że tamtą propozycją trochę zakończyłeś dyskusję... Czyżby OjTam się zawstydził? :-P
Ale zauważyłem, że tamtą propozycją trochę zakończyłeś dyskusję... Czyżby OjTam się zawstydził? :-P
A nie na odwrót? ;)
Z wegefitbezglutenoterrorystami się nie dyskutuje. Do nich się strzela... Boczkiem. :lol:
Niech Wam sie Czarna_Offca pochwali kolacją :lol: oczywiście ekofitbezglutenkokakolaipierogizplastiku :mrgreen:
Czarna_Offca
06-03-2018, 00:06
pierogi z truskawkami :D z glutenem i laktoza xD bo śmietana do tego dochodzi :D świeża śmietanka oczywiście xD ahahahha
.:Gerard:.
06-03-2018, 00:06
Jest wymagana wielkość jpeg ?
Nie większy niż regulaminowa.
Ożeszkurnasz kogo ja widze :D
.:Gerard:.
06-03-2018, 00:26
Ożeszkurnasz kogo ja widze :D
Małymi kroczkami wracam :)
Widze żeś sie mieczy dorobił ;)
Nie większy niż regulaminowa.
Dzieki
Wyslane
Ewoluowałem ;) z dwóch wiewiórkowych kłów na dwa miecze :D bardziej poręczne i przydatne :D
siemalysy
06-03-2018, 18:20
Cześć i czołem :-)
Co słychać?
Na skrzynce jest 10 prac :-) Czekam na więcej.
Coś tempo spadło ale za to temperatura wzrosła :)
temperatura wzrosła :)
A także prędkość wiatru, suma opadów i poziom wody... ;)
A także prędkość wiatru, suma opadów i poziom wody... ;)
W takie korelacje już nie wnikam, jeszcze by mi się zwoje w mOOzgu zaczęły prostować z wrażenia :)
Oj to proste. Wiatr z południa przyniósł ocieplenie, zamiast śniegu zaczął padać deszcz, a że jest na +, to i wszystko zaczęło rozmarzać, i poziom wody wzrasta. ;)
A co do mózgów, do tematycznych zerknij. :lol:
Ciężka sprawa :) Chciałem coś wysłać, ale jedyne co mi przyszło do głowy to wyjście nago z aparatem pod blok..... na pewno złapałbym emocje. Tylko jak bym potem obrobił i wysłał z zakładu zamkniętego ? :/
Powiesz, że musisz na zabawe forumowa wysłac, na peeewno Ci pozwolą :mrgreen: Ciekawe gdzie byś trafił, Srebrzysko czy Kocborowo :D
Sajonara Panowie i Pani Offco. Odpływam w wieczny forumowy niebyt. Było różnie ale co złego to nie ja... może się jeszcze gdzieś tam zetkniemy mackami (brryy obrzydliwe :mrgreen: :mrgreen: )
Powód. Zostałem ordynarnie na tym publicznym forum opluty i znieważony, czuje się zbrukany. ADM zlekceważyło wszystkie moje tłumaczenia i wyjaśnienia. Przy skasowanych postach nie miałem żadnych możliwości obrony czy odniesienia się do czegokolwiek, wydano "sprawiedliwy" wyrok, do niego też się nie mogłem ustosunkować... Tak, można na forum oskarżyć bezkarnie człowieka o kradzież nie posiadając dowodów na to i zwyzywać od złodzieja i kłamcy, po prostu odwraca się kota do góry ogonem, rozmywa sprawę... wystarczy być kimś ważnym acz nie wiem co to za persona... (ja mam na nieszczęście dla tego kogoś dowody że tego nie zrobiłem, nikogo to oczywiście nie obchodziło bo co tam taki frogi śmieć...) Niech żyje Wolny Kosmos! :-P :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Wygrałeś spiritus, dopiąłeś swego :)
Powiesz, że musisz na zabawe forumowa wysłac, na peeewno Ci pozwolą :mrgreen: Ciekawe gdzie byś trafił, Srebrzysko czy Kocborowo :D
Na Srebrzysko miałbym bliżej :)
Sajonara Panowie i Pani Offco. Odpływam w wieczny forumowy niebyt. Było różnie ale co złego to nie ja... może się jeszcze gdzieś tam zetkniemy mackami (brryy obrzydliwe :mrgreen: :mrgreen: )
Powód. Zostałem ordynarnie na tym publicznym forum opluty i znieważony, czuje się zbrukany. ADM zlekceważyło wszystkie moje tłumaczenia i wyjaśnienia. Przy skasowanych postach nie miałem żadnych możliwości obrony czy odniesienia się do czegokolwiek, wydano "sprawiedliwy" wyrok, do niego też się nie mogłem ustosunkować... Tak, można na forum oskarżyć bezkarnie człowieka o kradzież nie posiadając dowodów na to i zwyzywać od złodzieja i kłamcy, po prostu odwraca się kota do góry ogonem, rozmywa sprawę... wystarczy być kimś ważnym acz nie wiem co to za persona... (ja mam na nieszczęście dla tego kogoś dowody że tego nie zrobiłem, nikogo to oczywiście nie obchodziło bo co tam taki frogi śmieć...) Niech żyje Wolny Kosmos! :-P :mrgreen: :mrgreen: :lol:
frogi nigdzie nie odpływaj!
Eeeee frogi, ja jestem bohaterem pierwszej afery zakupowej i żyję :D normalnie forum kryminalistów - łapówkowicze, hochsztaplerzy, złodzieje :D
Wrzuć se na profilówke kogoś z nich i bedzie git :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/LESDALTON_HIGHRES1-1.jpg
źródło (https://www.biculturalmama.com/wp-content/uploads/2012/02/LES-DALTON_HIGHRES1.jpg)
Dex, możesz coś farby o tej aferze zakupowej puścić? Nie moje czasy jak widać. ;)
Kupowanie głosów w zabawach :D Wiesz, kto by chciał głosa miał dać znak sygnał, przetarg i kto da więcej i na tego głos ;) najlepsze jest to, ze ludzie to łyknęli i potraktoiwali serio :mrgreen: nawet wpis do pamiętnika dostałem :lol:
I pewnie masz koszmary? Bidny Dex... Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Słówko "pierwszej"... Była więcej niż jedna?
Później jeszcze sie czasem o tym wspomniało ;)
A bylo to w sierpniu 2016 :D więc mogło Ci ućknąc ;)
Hm. W sierpniu to ja się rejestrowałem. Są jeszcze te posty na forum, czy wykoszone?
Powinno być, ale weź to szukaj teraz jak tam tyle tego.
paparapa
07-03-2018, 10:27
Przykre to co piszesz i szkoda, że odpływasz. Niestety nawet opary władzy niektórym osobnikom mocno szkodzą... samo życie :x
Czarna_Offca
07-03-2018, 17:46
będę tęsknić....
"Jak masz z kimś na pieńku, to nie usuwaj się na bok, tylko zostań jego wrzodem na du*ie. Bądź drzazgą która siedzi głęboko w paluchu i przypominaj mu o sobie w każdym jego kroku"
Wiesz frogi czyj to cytat?
Ciekawe jak tam ilość prac na skrzynce :)
siemalysy
07-03-2018, 22:50
Ciekawe jak tam ilość prac na skrzynce :)
Nic się nie zmieniło - 10 sztuk.
Hej
Może już jest ...11 ;-)
Puściłem pierwszego wywołanego w tej zabawie jpga... Mam nadzieję wytrzymać pierwsze baty ;-)
siemalysy
09-03-2018, 22:19
Na skrzynce 12 prac. Za niecałe 24h kończy się czas na przysłanie własnej i jedynej pracy ;-)
Dostaniesz i moją, spokojnie...
Tylko, cholera, kto na kosmitę zagłosuje, jak frogiego nie ma... :(
Fox Mulder i Dana Scully :)
A może agenci J i K? Co?
Chociaż oni to raczej świetlówkami po ślepiach walą.
...Tylko, cholera, kto na kosmitę zagłosuje, jak frogiego nie ma... :(
Jeden głos stracony na pewno...Szkoda, że go nie ma, choć akurat ja za "kosmicznymi wersjami" nie byłem nigdy...
Masz swoje zdanie, wiadomo. Część luda woli uberhiperrealistycznie, a inni (w tym często ja) wolą coś luźniej, dla jaj zmajstrować. No i jakby nie kosmici, to w krajobrazach często atak klonów by był. I jak wtedy głosować?
spoko, w razie co zawsze jeden głos można kosmicznie zarezerwować dla prac z archiwum-x :)
Co to za parytety dla kosmitów? Jakby tak każdy jeden głos zarezerwował na takie przypadki to bym ostatnio wygrał ;)
... to bym ostatnio wygrał ;)
Tak blisko i tyle parseków daleko... Przeminęło z wiatrem słonecznym. ;)
siemalysy
09-03-2018, 23:24
Co to za parytety dla kosmitów? Jakby tak każdy jeden głos zarezerwował na takie przypadki to bym ostatnio wygrał ;)
https://youtu.be/fl_swnrhmRY?t=44
Tak blisko a tak daleko ech :)
5933
Ludki wiosnę poczuły że się tak cicho zrobiło? ;)
Czarna_Offca
10-03-2018, 16:48
ładna pogoda i w miarę ciepło to można spacerować :D
Taa, spacer, w lidlach i biedrach siedzą robiąc zakupy jak na 4 lata okupacji [emoji3]
Nie nie, w biedrze i lidlach puste półki, tłumy gromadzą się przy centrach handlowych z groźnymi okrzykami, pogotowie odwozi pierwszych co zasłabli, powstają listy kolejkowe, policja wydzieliła miejsce pod pole namiotowe dla tych co nie zdążą przed północą i będą czekać całą dobę na otwarcie sklepów.
A tak na serio moje kfiatuszko poleciało na skrzyneczkę :)
siemalysy
10-03-2018, 22:42
Zapraszam klik => Głosowanie! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=288072)