Zobacz pełną wersję : uszkodzony obiektyw 50/1.8G
Witam
Kupiłem używany obiektyw i mam dylemat czy jest sprawny, w załączeniu dwa zdjęcia obiektyw z przesłona 16 i 1.8, moje pytanie brzmi czy dla otworu 1.8 przesłona nie powinna być bardziej otwarta, obawiam się że jest on uszkodzony
Bardzo prosze o info. lib zdjecia jak to wygląda u was
Pozdrawiam
Roman
5692
5693
Coś jest nie halo. Powinna być na /1.8 całkiem otwarta.
Odepnij obiektyw i przesuń popychaczem do góry. Zobacz czy się otworzy.
Po wypięciu i ręcznym przesuwaniu dźwigni jest podobnie, otwiera się do stanu jak na zdjęciu
Czyli coś nie tak :(
Zwróć. No chyba że była wzmianka o uszkodzonym obiektywie od sprzedającego.
dzięki za info, tego się obawiałem :(, jeżeli ktoś jeszcze może potwierdzi proszę o info
- - - - kolejny post - - - - - -
miał być sprawny OLX nie jest doskonały, teraz mój problem :)
jeżeli ktoś ma zdjęcie z full otwartą przysłoną proszę podeślijcie :)
ZbyszekS
02-03-2018, 22:09
Zdjęcia nie mam, ale przed chwilą sprawdziłem organoleptycznie - przy 1,8 listki przysłony są całkowicie niewidoczne.
nikoniarz
02-03-2018, 22:12
jeżeli ktoś ma zdjęcie z full otwartą przysłoną proszę podeślijcie :)
Piszą Ci ludzie jak to ma wyglądać... Soczewka ma być w pełni otwarta...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/1rdgum8w4cjtg6n/WP_20180302_21_05_53_Raw%20%282%29.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/1rdgum8w4cjtg6n/WP_20180302_21_05_53_Raw%20%282%29.jpg?dl=0)
Zdjęcia nie mam
To zrób... To tylko minuta...
Jeszcze jedna rzecz mnie zaciekawiła, po tym jak nikoniarz swoją 50 wstawił:
5697
Puknięcie?
dzięki za szybkie odpowiedzi, teraz już jestem pewny że jest NOK tak jak podejrzewałem
sprawdzałem też z odłączonym obiektywem nie otwiera się do końca :( , wygląda tak jak na zdjęciu na początku
może ktoś wie jak to naprawić, bo podejrzewam że sprzedającym będzie ciężki kontakt
nikoniarz
02-03-2018, 22:31
Puknięcie?
Lub wydłubywana maskownica...
Lub wydłubywana maskownica...
No ok. Możliwe. Tylko czy to nie znaczy że przy szkle było dłubane?
fakt, tego nie zauważyłem :(
ktoś to już rozbierał
czyli kupiłem gó...o :( , a miałem kupić nowy kilka stówek więcej, skąpy traci dwa razy :)
Nieźle. Ktoś dupnięty obiektyw po cenach normalnych używek sprzedał...
Ano, bo prawda jest taka, że "stare" to są dobre tylko skrzypce i wino...
A kupowanie na odległość takich rzeczy jak obiektyw - i to od osób, których się dobrze nie zna - nigdy nie powinno mieć miejsca.
Swoja drogą, to nie rozumiem, jak to możliwe, że nie możesz reklamować u sprzedającego bubla, który udało mu się Ci wcisnąć? Jak to możliwe? Nie masz na niego żadnych namiarów, adresu, itp...?
jestem w trakcie rozmów ze sprzedającym, dam znać jak to się skończy
dzięki wszystkim którzy mnie utwierdzili że coś jest NOK
tak poza tym to nawet przy nie całkiem otwartym obiektywie zdjęcia z tego szkiełka wychodzą super :) , pozdrawiam Nikoniarzy jetem w systemie od 10 lat :)
A może ktoś wie jak to można łatwo naprawić, korci mnie żeby to rozebrać, skrzywienie zawodowe jestem konstruktorem z zawodu i hobby :)
Roman
Jak i tak masz bubla to chociaż możesz nauczyć się go rozkładać- może uda Ci się coś w tym temacie osiągnąć:
https://www.youtube.com/watch?v=Ry9-YjVnYgQ (uwaga jakość wideo tragiczna)
Generalnie nieciekawie, choć podziwiam, że przez OLX taki sprzęt kupujesz. ;)
Używanych obiektywów w takiej cenie to wg mnie szkoda kupować. Nowy kosztuje koło 900.
dzięki za linka, wczoraj go oglądałem nieciekawie wygląda rozlutowywanie tych tasiemek, szkoda że taka słaba jakość nie widać jak wygląda popychacz do przesłony
forfiter
07-03-2018, 11:15
...tak poza tym to nawet przy nie całkiem otwartym obiektywie zdjęcia z tego szkiełka wychodzą super :)
No TO akurat nie powinno dziwić. W końcu obiektyw, że tak powiem jest wstępnie domknięty o działkę, albo i dwie... Mydło w tej sytuacji swiadczyloby dodatkowo o ewidentnym przekoszeniu osi optycznej obiektywu, co tez sie niestety zdarza w obiektywach, ktore mialy nieoczekiwane bliskie spotkanie z ziemia...
Swoją drogą sprzedawca jeśli znał wadę obiektywu, zachował się co najmniej nieuczciwie. To najdelikatniejsze określenie jakie mi się w tej sytuacji nasuwa... ;-)
Mariusz81
08-03-2018, 11:57
Sprzedaż takiego obiektywu to czyste oszustwo. Jeśli o uszkodzeniu nie było mowy w ogłoszeniu domagał bym się od sprzedającego zwrotu pieniędzy a jak nie to sprawę zgłosić na policje.
jestem dalej w trakcie negocjacji ze sprzedawcą, w międzyczasie kupiłem nówkę nieśmiganą tak mi się ten obiektyw spodobał :), używałem kilka lat temu 50 1.4 D, ale wtedy mi ten model nie podszedł :)
sprzedawca potwierdzał, że wszystko jest OK wygląda na to że nie był świadomy defektu, ale kto wie?
forfiter
08-03-2018, 23:49
jestem dalej w trakcie negocjacji ze sprzedawcą, w międzyczasie kupiłem nówkę nieśmiganą tak mi się ten obiektyw spodobał :), używałem kilka lat temu 50 1.4 D, ale wtedy mi ten model nie podszedł :)
sprzedawca potwierdzał, że wszystko jest OK wygląda na to że nie był świadomy defektu, ale kto wie?
A tak z ciekawosci zapytam jak Ci się ta nowka spisuje?
Potrzebna była jakaś korekta?
Kupowalem przez internet ale z odbiorem osobistym w sklepie z 2 szt wybralem 1 po wstepnych testach wyglada OK w sobote moze bede mial wiecej czasu na testy
mała aktualizacja, sprzedający(a) oddała mi kasę :grin:, zostawiła obiektyw w serwisie do wyceny naprawy, chyba nie była świadoma defektu
teraz mam kolejny dylemat update body z D80 na D300S czy D7000 ?, ale to inny wątek, których było pewnie wiele na forum, zabieram się do czytania :) , ale gdyby ktoś miał jakieś propozycje to czemu nie :)