PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z P900 wyzwalanie fotoceli

cocon
01-03-2018, 20:04
Cześć, nie znalazłem nigdzie pod lupką, a nie wiem gdzie zapytać Nikoniarzy.pl wiec zapytam tutaj.

Chciałem znajomemu pomóc zrobić studio do niewielkich gabarytów przedmiotów, i taka historia. Ma aparat P900
Nie ma na nim sanek, ani gniazda synchro, to pomyślałem że przez foto cele też spokojnie może sobie lampy flash odpalać, i na testa przyniosłem swoje żeby zobaczyć czy da sie tym coś zrobić i czy będzie działało. A sytuacja jest taka że tą wbudowaną lampką aparat wyzwala flashe ale jakoś nie w tym momencie, sprawdzałem różne czasy od 60 w górę i w ogóle nie rejestruję dodatkowego światła na zdjęciu. Przeszukałem całe memu ale nie znalazłem nic co by trza było przestawić.
I teraz pytanie moje jest takie czy może ktoś ma ten model i używał tej wbudowanej lampki to wyzwalania fotoceli? A może jednak coś się przestawia.

To że moje lampki działają to sprawdziłem też na miejscu na swoim canonie i wszystko śmigało jak zawsze :)

Ma ktoś jakiś pomysł ?

greku792
01-03-2018, 21:03
Może P900 blyska z większą szybkoscia a aniżeli twoje lampy moga, np P900 blyska w czasie 1/300 a twoje lampy moga maksymalnie 1/200. Moze również blyskac z wieksza mocą niż twoje lampy i jego moc swiecenia zabije swiatlo z twoich lamp. Ale to tylko moje przemyslenia i moga nie miec nic wspólnego z rzeczywistością [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

OjTam
01-03-2018, 21:07
Po mojemu to lampki wyzwalają się na ttlowe przedbłyski. ;)
Przełącz kukułkę na najniższą moc i spróbuj.

Ligo
01-03-2018, 21:25
Ale to tylko moje przemyslenia i moga nie miec nic wspólnego z rzeczywistością [emoji16]
Faktycznie. :-)

To na 100% przedbłysk pomiarowy. Trzeba użyć fotoceli z reakcją na drugi błysk, albo pokombinować ręcznie ze zmniejszeniem jej czułości.

cocon
01-03-2018, 22:52
może......, ale odnośnie czasu wbudowana "blyska w czasie 1/300" sprawdzałem różne czasy może nie aż do 1/300 ale do /160 albo 1/200 to by chociaż cześć zdjęcia była jakoś doświecona na f8 robiłem a jest po prostu ciemno okolo -5ev jak by błyskała z 1/300 to i w dół też musi błyskać bo przecież inaczej to by mocno ograniczyło jej używanie (że jak robisz zdjęcie tym aparatem z lampką to co jedzie z czasem to 1/300 ? chyba nie możliwe (Te same parametry z canonem zdjęcie było prześwietlone) (co prawda na c musiałem założyć zewnętrzną lampę żeby wyzwolić te z fotocelą ale zmniejszyłem moc na nim)

a z tym przed błyskiem pomiarowym to się to przecież ustawia na aparacie też chyba i na lampie S1, S2 (pisze chyba bo swoje wyzwalam radiowo wiec z fococelą to nie wiele robiłem) ale do testowania brałem też taką "Żarówka błyskowa z fotocelą" (normalnie sie ją wkręca i ona tylko odbija z pełną mocą jaką ma) i to powinno działać zawsze i wszędzie

ale jakoś coś nie działa, ale lampki wyzwala.
No tak jak by z tym czasem synchronizacji błysku nie szła w parze. Nie wiem czy ten aparat ma i-ttl do sterowania, czy ustawiania prze-dbłysków, ale to raczej nie jest jakiś zaawansowany sprzęt. Pomimo to jeśli dobrze by światło zorganizować to się spokojnie nada to tej roboty. Wiem że można jeszcze żarówy i stałe światło ale to odpada. Chodzi o tą synchronizację tylko.

może ten przedbłysk pomiarowy (w tym aparacie były tylko 3 opcje związane z tą lampą wszystkie włączałem i wyłączałem)(efekt czerwonych oczu itp.)

dzięki za zainteresowanie, może jednak uda się coś z tym zrobić

Ligo
01-03-2018, 23:27
Nie rozumiesz. Czas nie ma tu nic do rzeczy. Napiszę jeszcze raz, drukowanymi: Nie ma synchronizacji, fotocela wyzwala ZA WCZEŚNIE.

Ligo
02-03-2018, 02:31
Żeby nie wyść na gbura, to dopiszę jeszcze, że przedbłysk pomiarowy TTL-u jest wysyłany w ułamku sekundy przed błyskiem właściwym i nawet tego nie zauważysz. Nie da się go wyłączyć, bo to część systemu pomiaru błysku TTL, trzeba po prostu obejść. Najprostszy sposób to zmiejszenie czułości fotoceli. Naklej na jej czujnik zwykłą białą taśmę papierową, a jak mało to 2-3 warstwy, aż fotocela przestanie reagować na słaby przedbłysk, a zadziała na właściwy. Masz moją gwarancję.;-)