Zobacz pełną wersję : D500 + SB5000 ... jakie daje perspektywy ten duet
Cześć.
Rok temu pytałem się tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278527&highlight=) o możliwości zdalnego sterowania posiadanej SB900 z D500.
Nie podjąłem jednak tego wyzwania, a teraz z racji częstszego używania lampy w pomieszczeniach, znowu temat mi się odrodził w głowie. Mam coraz większą świadomość niedostatków błyskania (przede wszystkim portretów) tylko 1 lampą, dlatego zdecydowałem się na zakup drugiej lampy. Z SB900 jestem zadowolony (chociaż na imprezie potrafi się wyłączyć z przegrzania), dlatego SB910 byłaby idealna. Oczywiście teraz do kupienia są już tylko używki, stąd pomysł aby szarpnąć się na SB5000. Cena koszmarna, ale zastosowane chłodzenie i sterowanie radiowe oraz to, że jest lżejsza daje mi dużo do myślenia. Czy warto kupować SB5000? Jakie perspektywy sterowaniem kolejnych lamp daje duet D500 z SB5000 wpiętą na sanki jako master? SB900 i tak się nie da sterować radiowo, chyba że dokupię do niej odbiornik radiowy (jaki?). Bez odbiornika mógłbym oczywiście sterować nią błyskiem z SB5000, w domu nie stanowi to problemu, ale na imprezie gdzie inni też błyskają swoim sprzętem to już lepsze byłoby pewnie jednak sterowanie radiowe. Gdybym chciał potem w przyszłości dokupić jeszcze 1 lampę która miałaby na sali w czasie imprez doświetlać tło (razem z SB900), to z rozwiązań budżetowych co byście polecili?
Gdybym chciał sterować zdalnie samym D500 lampy: SB900 i SB5000 (rozstawione w pomieszczeniu na statywach), to jaki wyzwalacz radiowy musiałbym kupić do D500, aby sterować bez problemu SB5000 z wbudowanym odbiornikiem radiowym? I jaki odbiornik musiałbym dokupić do sterowania SB900?
Chyba musiałbyś kupić jeden wyzwalacz i dwa odbiorniki, dla każdej lampy jeden, (np. http://www.phottix.com/pl/phottix-strato-ii-multi.html), bo nie przypominam sobie, aby system radiowy Nikona był kompatybilny z radiowymi systemami niezależnych producentów.
1. SB5000 na aparacie, to do zdalnego sterowania SB900 będzie trzeba nie tylko odbiornika, ale też i nadajnika, bo żaden z dostępnych nie gada z radiem Nikona, więc D500 radiowo działa tylko i wyłącznie z SB5000.
Z wyzwalaczy, które dają taką możliwość są:
YN-622N (sterowanie z poziomy lampy ustawionej jako master, choć nie wiem czy działa z SB5000), Pixel King Pro (sterowania z nadajnika), Pocket Wizard (TT1 i TT5) (sterowanie z lampy ustawionej jako master, ale nie wiem czy działa z SB5000).
Do kolejnej lampy trzeba będzie dokupić kolejny odbiornik, a aby sterować lampą, będzie misiała to być lampa z TTL.
W przypadku YN-622 opcją jest kupno lampy z wbudowanym odbiornikiem - YN685.
2. Sterowania zdalnymi SB900 i SB5000 - niestety radiowo tylko z użyciem innych wyzwalaczy (j/w), czyli zestaw wyzwalaczy musiałby zawierać 1 nadajnik i 2 odbiorniki. Sterowanie tylko z nadajnika, bo żaden z nich nie gada ze sterowaniem lampami zdalnymi z poziomu aparatu.
Czyli bez żadnych dodatkowych gadżetów D500 wyzwala zdalnie SB5000?
Czy wtedy mógłym ustawić wyzwalanie optyczne SB900 (jako slave) od błysku wyzwolonej radiowo SB5000? Lampy musiałyby się "widzieć", ale to jest raczej do zrealizowania. W ostateczności 1 nadajnik i 1 odbiornik do sterowania SB900 nie wystarczy? Czy jednoczesne wyzwalanie systemowe SB5000 stoi w sprzeczności z wyzwalaniem SB900 poprzez np. YN622?
Przy potrzebie łączenia w jeden system kilku różnych lamp nie jestem pewien, czy zakup sb5000 jest najlepszym pomysłem.
Lekki off-topic: mam wrażenie, że Nikonowi nie wyszło połączenie radia z lampami. Chińczycy mocno wyskoczyli do przodu (wspomniane yn622), Canon zrobił swój system (skopiowany przez kilku chińskich producentów), Nikon w końcu też dołączył, ale jakoś jego rozwiązanie nie jest zbyt popularne (i chyba nie zostało skopiowane).
Być może w Twojej sytuacji wyszukanie używanej 910 byłoby dobrym pomysłem, lub "zaryzykowanie" z chińskimi lampami z wbudowanymi wyzwalaczami (tylko dobrze byłoby upewnić się, czy nie ma problemów przy pracy z d500).
kontradmiral86
02-03-2018, 21:58
Czyli bez żadnych dodatkowych gadżetów D500 wyzwala zdalnie SB5000?
Aby D500 zdalnie wyzwalał SB5000 potrzebujesz WR-R10 podpiętego do gniazda 10-pinowego poprzez adapter WR-A10 lub dowolnej pary nadajnik-odbiornik współpracującej z Nikonem.
Ok, czyli dodatkowy koszt ok 700zł za nadajnik WR-R10 + adapter WR-A10 (cały komplet z pilotem to już 900zł). Mam ok 3kzł budżetu więc ze statywem do lampy powinienem się zmieścić ;-)
Ale czy wtedy na pewno dodatkowo można wyzwolić optycznie SB900 (jako slave) od wyzwolonej radiowo SB5000?
ZbyszekS
03-03-2018, 16:01
Ale po co kombinujesz? Od roku używam yn622n-tx na aparat i 2x yn622n pod lampy i wszystko pięknie chodzi. Jeśli chce lampę na aparat to pod nią daje yn622n i też jest ok. Pełny TTL, HSS, manual czy co tam jeszcze potrzeba.
madebyzosiek
03-03-2018, 17:07
Też polecam zainteresować się Yongnuo, albo Pixelami. Będzie prościej i taniej ;)
Taniej? Przecież komplet wyzwalacza YN-622n-tx oraz 2 odbiorników YN-622n to też prawie 700zł. Ale nie mówię, że nie zdecyduję się na ten właśnie wariant. Tutaj mam pytanie. Rozumiem, że chcąc mieć wpiętą jedną z lamp do body, to podłączam ją do sanek poprzez YN-622n. Ale co wtedy się robi z nadajnikiem YN-622n-tx, którego trzeba odpiąć od body?
P.S.
Czy kombinowanie to jest próba wykorzystania systemowego wyzwalania SB5000?
madebyzosiek
03-03-2018, 19:10
Niestety wadą Yongnuo jest to, że na TX nie ma sanek, właśnie dlatego ja sobie sprawiłem Pixela. CLS Nikona jest fajny, wygodny, ale zawsze jakiś dziwnie skomplikowany... Jak nie wyzwalanie błyskiem, co ma ograniczone zastosowanie, to radiowe sterowanie bez kompatybilności wstecznej...
Jest jeszcze Navigator X. Też ma sanki na nadajniku i są lampy reporterskie oraz studyjne z wbudowanym odbiornikiem.
ZbyszekS
03-03-2018, 21:35
Komplet yn622 to max 120-140$ z Ali - tylko trzeba poczekać,
a yn622n może pracować jako nadajnik założony na aparat pod lampą.
madebyzosiek
03-03-2018, 22:25
...
a yn622n może pracować jako nadajnik założony na aparat pod lampą.
Tylko wtedy tracimy jeden odbiornik... TX ma sporą niedoskonałość z powodu braku sanek niestety...
ZbyszekS
03-03-2018, 23:38
To prawda, ale marti5 pisze o 2 lampach, więc 2x yn622n spokojnie wystarczy, a jak ma być bardzo komfortowo to TX na stopkę a lampę z 622n na szynę i mamy wszystko.
Z ceną nawet trochę przesadziłem bo komplet 1+2 jest na Ali za 115$.
Czyli jeśli zakładam na body jedną lampę z YN-622n to gdzie wtedy ustawiam sterowanie tą drugą lampą - czy wtedy rolę wyświetlacza TX pełni po prostu wyświetlacz lampy wpiętej na sankach?
O ile jeszcze odbiorniki Pixel King Pro są dostępne do Nikona, to o nadajniku można obecnie pomarzyć.
ZbyszekS
04-03-2018, 08:06
Czyli jeśli zakładam na body jedną lampę z YN-622n to gdzie wtedy ustawiam sterowanie tą drugą lampą - czy wtedy rolę wyświetlacza TX pełni po prostu wyświetlacz lampy wpiętej na sankach?
Dokładnie tak, lampa na body w trybie Master i na niej masz sterowanie drugą lampą.
Spodobał mi się wspomniany system Quadralite Navigator. Wyzwalacz X2 jest dużo lepszy ale bez możliwości podpięcia do niego lampy.
Czy w SB900 lub SB910 jest możliwość wyłączenia "flasha" tak, aby lampa nie błyskała ale dalej pracowała jako master dla innych SB w CLS? Chodzi mi o to, czy któraś z nich możne robić chwilowo za SU-800?
Ustawiasz SB900/910 na master i wybierasz tryb flash cancelled (bez błysku). Nie mam niestety pojęcia jak to działa, bo nigdy tego trybu nie używałem.
Czy w SB900 lub SB910 jest możliwość wyłączenia "flasha" tak, aby lampa nie błyskała ale dalej pracowała jako master dla innych SB w CLS?
CLS = błyskanie, sygnały sterujące są przekazywane nie radiowo, tylko poprzez błyskanie sterownika. Różnica jest taka, że lampy (wbudowane i te sb) błyskają w świetle widocznym, a su-800 w podczerwieni. Niestety z lampami tego nie zrobisz, chyba, że na wbudowaną założysz firmowy filtr podczerwieni Nikon SG-3IR.
Przecież napisałem powyżej: ustawia się lampę w Master i następnie wybiera przy M (oznaczenie lampy Master, po lewej u góry) symbol ---, który oznacza brak błysku. I nie powinno błyskać, aczkolwiek nadal mogą się pojawiać słabe błyski kontrolne nie mające wpływu na ekspozycję (oprócz makrofotografii).
Dzięki markB - o to właśnie mi chodziło. Teraz dokładnie doczytałem instrukcję i znalazłem ten fragment ;-)
A mam jeszcze jedno pytanie: czy to możliwe, że pomimo nie ustawienia Master na mojej lampie wpiętej na sanki, wyzwalałem nie moje lampy w trybie Remote znajdujące się w tym samym pomieszczeniu. Na jednej imprezie rodzinnej pstrykałem troszkę fotek na sali i po jakimś czasie przyszedł do mnie fotograf opłacony przez organizatora z prosbą, abym nie robił zdjęć z lampą bo wyzwalam jego dodatkowe lampy bo też mam sprzęt Nikona. Najważniejsze było to jak twierdził, że przez moje pstrykanie jego lampy nie nadąrzały się ładować (SB900) do jego wyzwalania.
Oczywiście zrobiłem jak mnie prosił i nie wchodziłem mu już w paradę, ale teraz jak zgłębiłem teorię CLS to mam wątpliwości co do tej "teorii". Skoro ja nie miałem swojej lampy na Master, to jak mogłem w CLSie wyzwalać inne lampy? Czy niezależnie od ustawień lampy sygnał CLS jest zawsze wysyłany w przestrzeń?
Czy lampę w trybie Remote można wyzwolić zwykłym flashem nawet z kompakta Canon?
Sprawdziłem: kompakt Canon G7X nie wyzwala lamp Nikona w trybie Remote. Natomiast nawet lampa SB nie ustawiona w trybie Master może wyzwalać inne lampy Nikona swoim błyskiem tyle, że tego błysku nie można kontrolować z poziomu lampy na aparacie.
Pomyliłem się, nie mogę już edytować. Po sprawdzeniu - SB900 w normalnym trybie nie wyzwala lamp remote. Ale, być może, ten fotograf miał lampy na SU-4 lub innym wyzwalaczu nieradiowym.
Byłem przekonany że to była też SB900 bez dodatkowego wyzwalacza, czyli pracowała w CLS.